Een exotische bestemming, maar dan zonder jetlag? Namibië is de perfecte eerste kennismaking met het prachtige Afrikaanse continent, en je blijft bovendien netjes in onze eigen tijdzone! Dat is trouwens maar goed ook, want er valt zoveel te zien dat je je tijd wel aan wat anders wil spenderen dan het inhalen van slaap. Denk aan reusachtige duinen die zich voor je ogen in de ruige Atlantische Oceaan storten. Of het, na een lekkere zelfgestookte braai, in slaap dommelen met brullende leeuwen en toeterende olifanten op de achtergrond. Dit terwijl je af en toe nog een glimps opvangt van de melkweg, die zich hier ongegeneerd elke avond bloot durft te geven aan de zeldzame pottenkijkers in dit dunbevolkte land. Hieronder vind je 9 tips die je zeker wil lezen voor je reis door Namibië!
Hoofdstad
Windhoek.
Namibië is gigantisch.
Veel reizigers plannen zo’n 10 à 14 dagen in voor hun reis naar Namibië. Dat is voldoende tijd om enkele mooie highlights mee te pikken, maar verwacht zeker niet dat je alles in je reisroute zal kunnen proppen. Zelf maakten we een roadtrip van drie weken door Namibië, en zelfs dan moesten we nog heel wat moeilijke keuzes maken! Namibië is dan ook bijna 30 keer groter dan België! Ben je dus wat beperkt in tijd? Focus dan eerder op een kleiner gebied. Schrap je liever geen enkele ‘must-see’ van je lijstje? Dan reken je best op minstens 3 à 4 weken!
Rondreizen in Namibië.
De verschillende manieren waarop je Namibië kan verkennen zijn eerder beperkt. Backpackers die liefst met het openbaar vervoer reizen, zullen we helaas moeten teleurstellen. Die optie is er eigenlijk niet. Om door Namibië te reizen zijn er maar drie opties: een selfdrive, een groepsreis of een auto met privé-chauffeur. Wij kozen voor de eerste optie en kunnen die alleen maar warm aanbevelen! Eindeloos door de verlaten landschappen cruisen is net wat reizen door Namibië zo uniek maakt! Daarnaast kan je uiteraard op eigen kracht rondreizen, maar wie onlangs ‘De Expeditie’ op de Vlaamse televisie zag weet dat dat niet voor iedereen is weggelegd, verre van zelfs.
In de hoofdstad Windhoek kun je trouwens gebruik maken van ‘Lefa’ of ‘Yango’, de plaatselijke varianten van Uber. Spotgoedkoop, en het bespaart je de rompslomp van het zoeken naar een parkeerplek!
Is reizen door Namibië veilig?
De criminaliteitscijfers in Namibië liggen heel laag. Enkel in Windhoek en Swakopmund moet je, zoals in alle grotere steden ter wereld, wat meer op je hoede zijn voor diefstal. Het grootste gevaar in Namibië zit hem eigenlijk net in zijn verlatenheid. Heb je autopech? Dan kan het zijn dat er de eerste uren helemaal niemand passeert om je te helpen. Heb je dan ook nog eens slecht mobiel bereik, dan kan het wel even duren voor er hulp aankomt, en dat allemaal onder een loden zon. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende water in je auto liggen hebt. Daarnaast kan het ook heel handig zijn als je vooraf al even hebt opgezocht hoe je een autoband moet vervangen!
De beste reistijd voor Namibië.
In principe valt Namibië het hele jaar door te bezoeken, maar volgens ons ligt de beste reistijd in de droge periode, van mei tot en met oktober. Tijdens deze periode regent het amper en zijn de temperaturen relatief mild. Door de droogte is het ook interessant om wilde dieren te spotten. Vaak verzamelen ze zich rond de zeldzame watervoorraden die nog beschikbaar zijn, waardoor je meer kans hebt om oog in oog te staan met de diverse fauna van Namibië. Tussen juli en september heb je ook het meeste kans om walvissen te spotten.
Hoewel je dus vooral zon mag verwachten tijdens je reis door Namibië kan het er ‘s nachts flink afkoelen, zoals het een echt woestijnlandschap betaamt. Bovendien liggen de temperaturen aan de kust ook een pak lager dan in het binnenland. Neem dus zeker voldoende laagjes en een dikke fleece mee.
Met welke valuta betalen in Namibië?
De officiële valuta van Namibië is de Namibische dollar. Heb je echter nog wat Zuid-Afrikaanse ‘Rand’ over van een vorige reis? Neem die dan gerust mee! Beide valuta hebben dezelfde wisselkoers en worden algemeen aanvaard in Namibië. Veel cash heb je er trouwens ook niet nodig, zo goed als overal kan je met de kaart betalen. Het is natuurlijk altijd slim om wat cash af te halen in geval van nood. Ook om fooi te geven is het handiger om wat cash op zak te hebben.
Fooi geven in Namibië.
Fooi geven is een algemeen gebruik in de cultuur van Namibië. Zo reken je tijdens een restaurantbezoekje of een tour met een gids best op zo’n 10% fooi. Ga je naar de supermarkt, dan zijn er altijd parkeerwachters die op je auto zullen passen. Hier is een fooi van 5 à 10 Namibische Dollar gebruikelijk. Ook aan een tankstation tip je zo’n 5 à 10 dollar. Je auto wordt er namelijk altijd door een pompbediende volgetankt, en ook je autoramen worden steeds gewassen. Vraag in Windhoek in je hotel dus even na of ze enkele van je vers afgehaalde bankbiljetten kunnen inwisselen tegen kleinere coupures, want de vijf en tien dollar briefjes zullen quasi dagelijks van pas komen.
Je hebt een speciale wereldstekker nodig.
In Namibië gebruiken ze stopcontacten van het type ‘M’. Hou er rekening mee dat deze aansluiting niet altijd op een universele wereldstekker zit! Je moet er dus misschien effectief een aparte stekker voor kopen. Wil je meerdere zaken tegelijk kunnen opladen tijdens je reis? Neem dan een stekkerdoos mee, zo hoef je slechts één speciale contactdoos type M aan te kopen.
Alcohol.
Geniet je tijdens je reis graag van een verkoelend biertje of wijntje aan het kampvuur? Hou er dan rekening mee dat supermarkten en drankenhandels slechts tot 17 uur alcohol mogen verkopen op weekdagen. Op zaterdag is dat tot 13 uur en op zondag is het zelfs helemaal niet toegestaan. Op restaurant kan je wel gewoon eender wanneer een alcoholisch drankje bestellen!
De lokale keuken.
Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar de Namibische keuken kent heel wat Duitse invloeden. Je culinaire reis door Namibië wordt dus een gekke mix tussen oer-Duitse klassiekers en eerder exotische lokale specialiteiten. Enkele gerechten die je volgens ons zeker niet mag missen:
- Potjie(kos): stoofpotje, kan je ook lekker zelf bereiden op de braai.
- Biltong: de Namibische variant van beef jerky.
- Oesters: probeer zeker enkele verse oesters wanneer je naar de kust reist!
- Boerewors: simpel, worst.
- Game: verschillende soorten wild zoals springbok, oryx, krokodil, giraf, kudu, etc.
- Kapana en vetkoek: populaire streetfoodgerechten. Kapana zijn reepjes gekookt vlees, vers van het vuur, met een lekkere pikante kruidenmix. Vetkoek zijn dan weer balletjes van gebakken deeg (vooral lekker met boter en confituur).
- Mopane-wormen (Omagungu): een populair overgangsritueel voor reizigers.
- Braai: BBQ.
- Kingklip: een geliefde lokale vissoort.
- Oshingali: bonenpuree.
- Miliepap: maïspap.
- Braai brootjes: look- of kruidenbroodjes
- Strüdel: de bekende Duitse taartjes, vaak met appel.
- Mataku: watermeloenwijn.
- Amarula: een sterke drank op basis van de marula-vrucht.
- Rooibosthee
Na alweer een bloedhete dag stof happen en eindeloos kilometers afmalen door verlaten landschappen, plof je je ‘s avonds moe maar voldaan rond het kampvuur neer in de snel afkoelende woestijn. De potjiekos staat lekker te pruttelen onder de fonkelende sterrenhemel, terwijl de hyena’s in de verte lachen wanneer je je bijna-aanrijding met een eenzame oryx nog eens uiteenzet aan je kampgenoten. Voor wie al eens een flinke portie avontuur lust bij zijn apfelstrudel, is een reis door Namibië een niet te missen bestemming! Baie mooi!