Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Perito Moreno.

Een eerbiedige stilte wordt zo nu en dan verbroken door akelig luid gekraak. We kunnen onze ogen niet geloven wanneer een brok ijs ter grootte van een klein appartementsgebouw met een oorverdovend lawaai het meer in stort. El Calafate, gelegen in het ijskoude hart van Argentijns Patagonië, is de toegangspoort tot het Los Glaciares National Park waar je de overweldigende Perito Moreno-gletsjer kan bewonderen. Zijn gigantische massa valt zelfs ter plekke niet te vatten en wanneer opeens twee condors boven ons hoofd zweven, knijpen we onszelf nog even om te controleren of we toch niet aan het dromen zijn. Perito Moreno is één van die zeldzame plekken waar je ondanks het overtoerisme toch écht eens naartoe moet!

Waar ligt de Perito Moreno gletsjer?

Perito Moreno vind je helemaal in het zuiden van Zuid-Amerika aan de Argentijnse kant van Patagonië. De gletsjer wordt meestal bezocht vanuit het nabijgelegen stadje El Calafate. Perito Moreno bevindt zich in Los Glaciares National Park, een gigantisch gebied dat voor 30% bedekt is met ijs. Verwar de gletsjer zeker niet met Parque Nacional Perito Moreno, zo’n 350 km verderop, of het dorpje Perito Moreno, zo’n 700 kilometer verderop. Allemaal genoemd naar de Argentijnse ontdekkingsreiziger en volksheld Francisco ‘Perito’ Moreno. Heel belangrijk dus dat je je gps eerst instelt op El Calafate om overbodige kilometers te vermijden!

Hoe bezoek je de Perito Moreno gletsjer?

Eenmaal aangekomen in El Calafate vind je de gletsjer zo’n 75 kilometer verderop terug. Er zijn verschillende opties om er te komen, afhankelijk van de manier waarop je reist.

Met een huurwagen | Maak je zoals ons een roadtrip door Chili en Argentinië, dan kan je gewoon zelfstandig tot aan de gletsjer rijden. Ben je echter met de bus tot in El Calafate gekomen, dan kan je nog steeds met eigen vervoer tot aan Perito Moreno geraken. Vanuit El Calafate kan je gemakkelijk een auto huren en dit is ook de optie die we zouden aanraden. Je kan er de drukte mee vermijden, want het eerste uur is het er meestal enorm rustig. Rond 10 uur komen dan de toeristen toe die met de bus reizen en krijg je een soort van Disneyland-vibe.

Met de bus | Voor zover wij weten is er geen openbaar vervoer dat tot in het park rijdt, maar vanuit El Calafate zijn er verschillende toeristische bedrijven die dagelijks een busdienst aanbieden tussen El Calafate en Perito Moreno. Wil je zeker zijn van je plekje, dan boek je best de dag voordien. De meeste bussen vertrekken om 9u en om 13u. Een buskaartje kost ongeveer 5000 ARS. Je kan de prijzen ter plekke vergelijken.

Met de taxi | Het klinkt misschien een beetje decadent, maar je kan Perito Moreno ook zonder problemen met de taxi bezoeken. Dat is soms goedkoper dan de bus wanneer je in een groepje van 3 of 4 personen reist. Vaak kan je gewoon aan je hotel of hostel vragen om de taxi voor je te regelen. De taxichauffeur blijft dan op je wachten zodat je met een gerust hart kan verkennen.

Liften | De goedkoopste manier om tot bij de gletsjer te komen, maar waarschijnlijk ook de minst makkelijke. Er rijden dagelijks honderden mensen vanuit El Calafate tot bij de gletsjer, maar om je kansen te verhogen en vooral genoeg tijd bij Perito Moreno te kunnen spenderen start je best zo vroeg mogelijk in de ochtend, wanneer de meeste mensen tot aan Los Glaciares National Park rijden.

Wat kost zo’n bezoek?

De precieze kosten van een bezoek aan Perito Moreno zijn een beetje vaag. De afgelopen jaren kende de Argentijnse economie vele ups en downs en de wisselkoers verandert er dan ook voortdurend. Een bezoek aan Perito Moreno kostte tijdens ons bezoek 4000 ARS per persoon. De wisselkoers schommelt dagelijks, waardoor het moeilijk is om er een prijs in euro op te plakken. Zo betaalden wij ongeveer €12 per persoon voor ons toegangsticket, maar enkele dagen later kan dat bijvoorbeeld €6 of €30 zijn. Meestal passen ze de prijzen snel aan de inflatie aan en ligt de prijs van een toegangsticket ergens tussen de €10 en €30. Momenteel bedraagt de toegangsprijs 5500 ARS. Je kan de recentste toegangsprijzen hier terugvinden.

Bezoek je de gletsjer met een tour, dan is het vanzelfsprekend iets duurder. Hoeveel duurder hangt af van wat je van zo’n bezoek verwacht. Zo kan je bijvoorbeeld gewoon een plekje op de bus reserveren, maar er zijn ook tours waar je met een boot tot dicht bij de gletsjer vaart of waarbij je zelfs op de gletsjer kan wandelen! Zo’n mini-trekking op de gletsjer kost meestal tussen de 100 en 200 euro. Zoals zo goed als alles in Chili en Argentinië is het veel goedkoper om je tours ter plekke te reserveren en niet online. Ga enkele verschillende kantoren binnen, vergelijk de prijzen en maak dan je keuze.

Wil je graag eens op een gletsjer wandelen? Dan raden we aan om dat niet hier te doen, maar wel bij Puerto Rio Tranquilo op de Glaciar Exploradores. Dat kost je niet alleen minder, maar je spendeert ook meer tijd op het ijs en het is er een pak minder druk.

Wanneer bezoek je de gletsjer het best?

Het beste (maar ook meest populaire) seizoen om de gletsjer te bezoeken is tijdens de zomermaanden, namelijk van november tot maart. Dan heb je ook meer kans om grote stukken ijs het meer in te zien storten en dat gebeurt bijna elk half uur! Het ijs valt ‘s middags ook vaker doordat de middagzon de temperatuur flink de hoogte in doet schieten. Al is het er overdag net ontzettend druk. Wil je vooral in alle rust genieten? Dan kom je best rond openingstijd (zomer | 8u-18u // winter | 9u-16u).

Een leuk weetje: Perito Moreno is één van de weinige gletsjers die nog in massa toeneemt.

Belangrijke tips

Reken ongeveer 4 à 6 uur in om de gletsjer te bewonderen. Dat lijkt heel veel, maar we kunnen je beloven dat de tijd enorm snel gaat! Er zijn verschillende wandelingen mogelijk om de gletsjer vanuit meerdere perspectieven te zien en het is verslavend om vol spanning te wachten tot er een gigantisch stuk ijs het water in valt.

Draag laagjes! Eenmaal de zon tevoorschijn komt kan het er flink warm worden, maar wanneer er wind van over het ijs waait wordt het al snel bar koud. Zelf gingen we op een uur tijd van 5 laagjes, een muts en handschoenen naar genieten van ‘t zonnetje in een t-shirt en terug.

De ingang van het Los Glaciares National Park (waar je de toegangsprijs betaalt) ligt nog zo’n 30 kilometer van de gletsjer verwijderd. Wil je rond openingstijd arriveren, dan stel je je gps best hier op in, zodat je niet veel te vroeg aankomt. Het park is tijdens de zomermaanden geopend van 8 uur tot 18 uur en tijdens de wintermaanden tussen 9 uur en 16 uur.

Drones en huisdieren zijn verboden.

Lichtjes kwijlend droomden we de afgelopen jaren weg bij de talloze foto’s van deze gletsjer die ogenschijnlijk toevallig in onze Instagram-feed verschenen, van lucky strangers of vrienden waar we stiekem flink jaloers op waren. Toch slaagt uiteindelijk geen enkele foto erin om nog maar in de buurt te komen van de werkelijk imposante grandeur van deze ijsplaneet. Het krakende ijs, de majestueuze condors, het oorverdovende geluid van vallende ijsblokken, … Een bezoek aan de Perito Moreno gletsjer is een onvergetelijke ervaring!

Van Atacama tot Ushuaia: de ultieme road trip door Chili en Argentinië.

Van Atacama tot Ushuaia: de ultieme road trip door Chili en Argentinië.

Geef een reactie