Reiskosten: wat kost een reis door Peru?

Fenomenale natuur, gigantische bergtoppen, ontelbaar veel oude Inca-ruïnes en natuurlijk Machu Picchu. Peru staat bij heel wat reizigers terecht hoog op de bucketlist; een reis door dit land is er eentje die je niet snel zal vergeten. Hoewel het prijskaartje iets steviger was dan we vooraf hadden ingeschat, blijft Peru een betaalbare bestemming voor wie vooral heel veel zin heeft in avontuur! Hieronder lijsten we onze reiskosten op voor een reis van één maand door Peru.

Vliegticket

Peru ligt in Zuid-Amerika, wat bij doorwinterde backpackers al snel een alarmbelletje doet afgaan: prijzige vliegtickets! Met een beetje geluk vind je een ticket net onder de €700, maar doorgaans kan je best rekening houden met een budget tussen de €700 en €1000 per persoon voor een retour vanuit Europa. Reis je zoals ons doorheen verschillende landen in Zuid-Amerika, dan ligt die prijs natuurlijk een pak lager. Zo betaalden we zelf voor een enkele vliegreis €285 per persoon vanuit Colombia.

Reken voor een retour vanuit België op zo’n €700 à €1000 per persoon, afhankelijk van hoe flexibel je reisdata zijn.

Transport

De afstanden die je in Peru zal afleggen zijn groot! Je spendeert er heel wat tijd op de bus, en bovendien kiezen veel reizigers ervoor om het traject Lima-Cusco per vliegtuig te overbruggen. Ons transport-budget lag in Peru een stuk hoger dan in andere landen, maar daar krijg je gelukkig wel luxueuze (nacht)bussen voor in de plaats. We sommen onze transportkosten voor jullie op:

 • Taxi’s: €83,35 in totaal
 • Trein van Cusco naar Aguas Calientes (Machu Picchu): €147,85 per persoon
 • Bus naar Machu Picchu (enkel): €12,43 per persoon
 • Bus van Arequipa naar Cabanaconde (heen en terug): €14,8 per persoon
 • Peruhop (Cusco – Arequipa – Huacachina – Paracas – Lima): €181,50 per persoon 
 • Bus van Lima naar Huaraz (heen en terug): €56,25 per persoon

Maak bij het boeken van een ‘taxi’ altijd gebruik van Uber. Zo kan je altijd duidelijk je eindbestemming ingeven en vermijd je dat je absurde prijzen betaalt. Zo rekende een taxichauffeur in Cusco ons meer dan 4x het normale bedrag aan toen we geen wifi hadden op de luchthaven om een Uber te regelen.

In totaal gaven we €909,06 uit aan transportkosten, ofwel €454,53 per persoon. Stevig!

Overnachtingen

Goedkope ho(s)tels vind je in Peru overal, al krijg je er wel wat minder luxe voor dan bijvoorbeeld in Colombia. De kamers zijn heel basic en niet altijd even hygiënisch, maar het ontbijt is zo goed als altijd inbegrepen en de eigenaars zijn super vriendelijk! Wie wat meer te spenderen heeft krijgt voor zo’n €10 per nacht extra dan wel weer een kamer die op alle vlakken tip top in orde is! Wij betaalden €718 aan overnachtingen en gingen doorgaans voor de goedkope opties. Heel af en toe kozen we toch eens voor wat meer luxe en comfort (lees: heel netjes en eigen badkamer), dus wie met een zeer beperkt budget reist kan het waarschijnlijk nog een tikkeltje goedkoper aanpakken.

In totaal spendeerden we €718 aan overnachtingen, wat neerkomt op €10,90 per persoon per nacht. 

Eten en drinken

Eten in Peru maak je echt zo goedkoop of duur als je zelf wilt. De goedkoopste maaltijd die we aten kostte ons slechts €1,25 per persoon en daarvoor kregen we soep, een hoofdgerecht en thee. Al was dat echt wel een ‘lucky find’! Hou je het bij authentieke Peruaanse restaurantjes dan mag je uitgaan van gemiddeld €5 per persoon voor een menu met voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en een drankje. Vaak is zo’n menu goedkoper dan alleen een hoofdgerecht, dus win-win! Eet je ook graag eens iets westers of pakweg sushi, dan mag je uitgaan van €10 per persoon voor een maaltijd.

Wij gaven €1148,72 uit voor een reis van 33 dagen met twee personen. Dit komt neer op €17,40 per persoon per dag. We moeten toegeven dat we na 10 maanden reizen al eens sneller een pasta- of sushizaak binnengingen, dus heb je wat minder te spenderen, dan kan het zeker goedkoper indien je het bij de kleine authentieke Peruaanse restaurantjes (ook wel picanteria’s genoemd) houdt. Bovendien is de Peruaanse keuken om duimen en vingers bij af te likken!

Activiteiten

Hoewel wij niet zo’n fan zijn van (groeps)tours, kan je er in Peru helaas niet omheen. Veel bezienswaardigheden zijn moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer, dus wie beperkt is in tijd doet er dus meestal beter aan om met één van de vele (!) bedrijfjes mee op pad te gaan. Indien je toch liever zelfstandig op verkenning trekt kan je maar beter je portefeuille dicht bij de hand houden, want bij zo goed als elke bezienswaardigheid of mirador (uitkijkpunt) wordt er toegangsgeld gevraagd. Bovendien verwachten afgelegen dorpjes op weg naar zo’n bezienswaardigheid vaak ook nog een (kleine) bijdrage voor het onderhoud van de toegangsweg, een soort van toeristenbelasting.

 • Boleto turistico, Cusco: €32 per persoon (€17 voor studenten)
 • Sacred Valley Tour, Cusco: €37,70 per persoon
 • Maras Salt Mines, Cusco (toegang): €2,62 per persoon
 • Rainbow Mountain, Cusco (taxi zelfstandig bezoek): €75 per taxi
 • Rainbow Mountain, Cusco (toegangsprijzen): €9,17 per persoon
 • Machu Picchu, Cusco (toegang): €36,80
 • 7 Lagunas, Cusco (tour): €33,12 per persoon
 • Santa Catalina Monastery, Arequipa: €11,50 per persoon
 • Colca Canyon (toegang): €17,62 per persoon
 • Duinen, Huacachina (toegang): €0,95 per persoon 
 • Laguna Paron, Huaraz (tour): €14,31 per persoon
 • Panorama Trek, Huaraz (tour + toegang): €58,85 per persoon
 • Surfles, Lima: €25 per persoon

De verschillende activiteiten in Peru kostten ons uiteindelijk €565,79, of €282,90 per persoon.

Extra’s

Reizen brengt zo goed als altijd enkele onvoorziene extra kosten met zich mee. Een souvenirtje hier, de was doen daar, even langs bij de apotheek, … Voorzie daarom altijd wat extra Peruaanse Sol! Wil je daarnaast graag bereikbaar blijven voor het thuisfront, dan kan je bij Claro een simkaart kopen. Wij betaalden ongeveer €7 per persoon voor 30 GB mobiel internet.

We gaven uiteindelijk €98,21 uit aan twee simkaarten, enkele wasbeurten, souvenirs (en kerstkado’s voor het thuisfront) en nog wat andere extra uitgaven.

In totaal kostte onze reis van 33 dagen door Peru €3472,16, exclusief vliegtickets. Dat komt neer op €52,61 per persoon per dag. Zeker niet de goedkoopste bestemming op ons lijstje, maar gelukkig nog steeds backpacker-proof!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

Huaraz: een mountain paradise voor hikers!

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

De ideale reisroute voor een reis door Peru.

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

8 dingen die je moet weten voor je naar Peru reist.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Panorama Trek naar Laguna 69: een mind blowing hike.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Arequipa: 6x doen in de leukste stad van Peru.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Zelfstandig de Colca Canyon bezoeken: hike naar de Llahuar Lodge.

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Sacred Valley Peru: wat mag je zeker niet missen?

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

Wat je zeker niet mag missen in en rond Cusco.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

7 Lagunas: een van de mooiste hikes in Peru.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Machu Picchu: de ultieme reisgids voor een magisch bezoek.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Een complete gids voor een bezoek aan Rainbow Mountain.

Geef een reactie