Een gids voor Loch Lomond & The Trossachs National Park.

Toegegeven, als je aan Schotse Lochs denkt is er altijd één specifiek meer dat als eerste in je gedachten zal schieten. Maar de eeuwige tweede plek op dat lijstje gaat zeker en vast naar Loch Lomond. Monsters zal je hier niet vinden, maar wel een natuurgebied om duimen en vingers bij af te likken: 1865 vierkante kilometer aan woeste Schotse Highlands. Loch Lomond & The Trossachs National Park is namelijk één van de twee nationale parken die Schotland rijk is. Daarnaast is de locatie van dit park ideaal om te combineren met een stedentrip naar Glasgow en Edinburgh tijdens de ultieme roadtrip door Schotland. Loch Lomond and the Trossachs National Park omvat 22 meren, 21 munros* en 20 corbetts*, wat het een ideale plek maakt om er uren te gaan wandelen en te ontdekken. Trek je lekker niets aan van de typische Schotse miezer en trek de natuur in!

*munro: een berg in Schotland met een hoogte van meer dan 914,4 meter

*corbett: een piek in Schotland tussen de 762 en 914,4 meter met een prominentie van minstens 152,4 meter.

Loch Lomond & The Trossachs National Park

Verblijven in Loch Lomond & The Trossachs National Park kan op tal van manieren, en hangt af van wat je zelf voor ogen hebt. Je vindt er namelijk hostels, hotels, B&B’s en ook tal van campings. Bovendien is wildkamperen in het grootste deel van Schotland toegelaten, al is er in het park op bepaalde plekken een ‘permit’-systeem in werking gesteld tussen 1 maart en 30 september, om de oevers van het meer te beschermen. Meer informatie hierrond vind je hier.

De leukste to do’s in Loch Lomond & The Trossachs National Park

Loch Lomond

Het spreekt voor zich dat één van de populairste plekken in het park Loch Lomond zelf is. Loch Lomond is het grootste meer van Groot-Brittannië. Waag je op een (zeldzame) warme dag aan een verfrissende duik in het water, geniet van een betoverende zonsondergang, ga kajakken of paddleboarden, of neem de mooie omgeving in je op tijdens een gezellige picknick.

Maak een wandeling

Het aanbod aan wandelingen en trektochten in Loch Lomond & The Trossachs National Park is niet op twee handen te tellen. Met fantastische uitzichten op Loch Lomond, de adembenemende panorama’s en magische bossen is het sowieso genieten. Met zoveel aanbod is het geen verrassing dat wandelen één van de populairste activiteiten in het park is. Enkele wandelingen die je zeker niet mag missen:

 • Conic Hill: 4,2 kilometer / 323 hoogtemeters / 2 uur / startpunt: Balmaha
 • The Cobbler (Ben Arthur): 11,6 kilometer / 850 hoogtemeters / 5 uur/ startpunt: Succoth
 • Ben Lomond: 12,4 kilometer / 941 hoogtemeters / 5,5 uur / startpunt: Rowardennan
 • Callander Circular: 9,3 kilometer / 545 hoogtemeters / 3,5 uur / startpunt: Callander
 • Ben More Circular: 8,4 kilometer / 1047 hoogtemeters / 6 uur / startpunt: Ben More

Bovendien loopt de bekende meerdaagse trail ‘The West Highland Way’ langs de volledige oostelijke oever van Loch Lomond.

Bezoek één van de vele watervallen

Oké, we geven het toe: voor het prachtige weer moet je zeker niet naar Schotland reizen. Gelukkig heeft de vele regen zo ook zijn voordelen. Het volledige park is een wirwar van wilde rivieren en watervallen! Weet je niet waar eerst beginnen? Volgende watervallen zijn vast en zeker de moeite:

 • Falls of Falloch
 • Falls of Dochart
 • Inversnaid Falls
 • Bracklinn Falls
 • Falls of Edinample
 • Falls of Leny
 • Beinglas Falls
 • Puck’s Glen

Schotse klassiekers

Net als overal in Schotland kun je je hier ook te goed doen aan Schotse klassiekers: je vindt er namelijk tal van pubs en restaurants met de über-klassieker ‘haggis’ op het menu. Daarnaast kan je ook je fix aan middeleeuwse kastelen opdoen in Balloch Castle. En om het even welke plek heeft uiteraard ook zijn lokale whisky distillery, hier is dat, weinig verrassend, Loch Lomond Whisky! Wel verrassend: dit blijkt de favoriete whisky van Kuifjes kompaan Kapitein Haddock te zijn, duizend bommen en granaten nog aan toe!

Geen enkele reis naar Schotland is compleet zonder een Loch te gaan verkennen. Of je nu even wil ontsnappen aan de drukte van Glasgow, of op een prachtige roadtrip door de Schotse Highlands wil trekken, Loch Lomond & The Trossachs National Park is zeker een bezoekje waard! En by the way, Nessie is overrated, geef ons maar the bonny banks of Loch Lomond!

Geef een reactie