Torres del Paine: het kroonjuweel van Chileens Patagonië.

De Sierra Nevada vormt de ruggengraat van Zuid-Amerika, een onafgebroken aaneenschakeling van verbluffende berglandschappen, noem het gerust ‘Tierra Magica’. De parel op de kroon van al dit natuurschoon vind je echter bijna helemaal in het zuiden: ‘Torres del Paine’. Wat je hier te zien krijgt tart alle verbeelding, een ongekende woeste schoonheid. Het lijdt geen twijfel dat de legendarische W- en O-trek tot de allerbeste meerdaagse trektochten van Zuid-Amerika behoren, maar ook wie slechts tijd heeft voor enkele dag-hikes is ‘in for a treat’! Hike tot aan de wereldberoemde Torres, sta oog in oog met een gletsjer, en hou je ogen goed open want misschien spot je er wel een puma! Torres del Paine, simpelweg een absolute must tijdens een reis naar Patagonië.

Handig om te weten

Torres del Paine ligt in het zuiden van Chileens Patagonië. Je bereikt het park vanuit Punta Arenas (4,5 uur rijden), Puerto Natales (1,5 uur rijden) of El Calafate (3,5 uur rijden). De kans is groot dat je het park binnenrijdt via de ‘Lago Sarmiento’-ingang. 

Een toegangsticket voor Torres del Paine kost je ongeveer 35,5 euro per persoon voor een bezoek van 3 dagen. Je kan je ticket vooraf online aankopen. 

Kamperen

Accommodaties om te overnachten binnen de grenzen van het nationaal park zijn eerder beperkt. Daarnaast is de afstand naar de dichtstbijzijnde steden gewoon te groot om elke dag op en af te rijden. Bijgevolg swingen de hotelprijzen hier helaas uit de pan. Reis je net zoals wij in een campervan door Chili? Dan hebben we goed nieuws! Je kan gratis overnachten op deze parking. Wees stilletjes en laat geen vuilnis achter, zodat reizigers ook in de toekomst kunnen blijven genieten van deze prachtige plek.

Beste reistijd + hoelang heb je nodig voor Torres del Paine?

Op zich kan je het hele jaar door naar Torres del Paine reizen, al is je keuze qua accommodatie tijdens de wintermaanden al helemaal beperkt. De zomermaanden (december – februari) zijn de beste maanden voor een bezoek aan het park, al moet je er dan de toeristische drukte bijnemen. Reis je liever tijdens een rustigere periode, dan zijn de herfst (maart – mei) en lente (september – november) ideaal. 

Hoe lang je het park wil bezoeken hangt een beetje af van welke (meerdaagse) wandelingen je er wil doen. Kies je enkel voor dagwandelingen? Dan zouden we aanraden om er minstens 3 volle dagen (4 nachten) te verblijven. Zo kan je er de mooiste wandelingen uitpikken en heb je meer kans op minstens één dag met een heldere hemel.

Fauna & flora

Torres del Paine is een gigantisch stuk beschermde natuur, in een regio die sowieso al woest, wild en nauwelijks bewoond is. De kans op het spotten van wildlife is bijgevolg bijzonder groot! Verwacht je aan een overdosis guanaco’s, met wat geluk een condor of een gordeldier, en met extreem veel geluk zelfs een glimps van de prachtige puma!

Wat mag je zeker niet missen in Torres del Paine National Park

Uitzichtpunten

Hou je niet van grote wandelingen? Geen nood! Er zijn talloze prachtige uitzichtpunten te vinden doorheen het park, waarbij de autorit ernaartoe al fenomenaal is! Enkele uitzichtpunten die absoluut de moeite zijn: 

 • Mirador Laguna de los Cisnes
 • Mirador del Nordenskjöld
 • Mirador Salto Grande
 • Mirador Pehoé

Dagwandelingen

Mirador Salto Grande
 • Afstand: 1.4 kilometer
 • Hoogtemeters: 20 meter
 • Duur: 20 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Mirador Salto Grande is een korte, maar prachtige wandeling tot aan een bulderende waterval. Onderweg krijg je al een eerste zicht op de prachtige Cuernos en geniet je van het fantastische landschap. De kracht waarmee het water hier naar beneden stort zorgt voor zo’n stevige luchtverplaatsing en verfrissende nevel dat je je hart onmiddellijk sneller voelt kloppen! Vergeet alleen je regenjas niet!

Mirador Cuernos
 • Afstand: 6.5 kilometer
 • Hoogtemeters: 140 meter
 • Duur: 2 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De wandeling tot aan Mirador Cuernos is een niet te missen hike in het park, het meest mythische beeld van Patagonië ligt hier op je te wachten. De uitzichten zijn ronduit fenomenaal en de wandeling is relatief makkelijk voor de prachtige beloning die je ervoor in ruil krijgt. Je wordt er langs alle kanten omringd door adembenemende vergezichten en de imposante rotswanden van het Paine-massief. De grillige toppen van Cuernos del Paine steken trots uit boven het glinsterende blauwe water van het Nordenskjöld-meer, een schilderachtig tafereel dat je voor altijd zal bijblijven. Stap voor stap word je verder opgeslokt door deze bloedmooie wildernis, en voel je je plots ontzettend klein en vergankelijk in de verbluffende grootsheid van Patagonië.

Lago Grey & Grey Glacier
 • Afstand: 24 kilometer
 • Hoogtemeters: 500
 • Duur: 9 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Glacier Grey is één van de hoogtepunten tijdens de W-Trek, maar gelukkig kun je deze indrukwekkende plek ook tijdens een dagwandeling verkennen. De wandeling is relatief makkelijk, maar omdat je gebruik moet maken van een ferry kan je maar beter de tijd heel goed in de gaten houden, wat voor stress kan zorgen. Neem dus zeker de eerste ferry die je tot aan de overkant van Pehoe Lake brengt om te starten aan de Grey Glacier trailhead. De ferry kost 30.000 Chileense pesos per persoon.

Mirador Base Las Torres
 • Afstand: 22.7 kilometer
 • Hoogtemeters: 1090 meter
 • Duur: 8 uur
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Dé iconische dagwandeling in Torres del Paine National Park is die naar Las Torres. Bereid je voor op een uitdagende, maar onvergetelijke hike! Terwijl je almaar verder stijgt door dichte bossen en de hoogtemeters maar niet lijken te eindigen, komt het wereldberoemde zicht op de ‘Torres’ steeds dichterbij. Wanneer je eindelijk de basis bereikt, word je getrakteerd op een schitterend panorama van monumentale granieten torens die oprijzen tegen de staalblauwe lucht. Opnieuw een plaatje dat je voor altijd bij zal blijven. Zo’n herinnering die je soms zomaar te binnen schiet en je in een halve seconde terug katapulteert naar dat moment; je voelt opnieuw die ijzige wind op je bezwete gelaat, toen je doodmoe maar ook doodcontent ogen tekort kwam om het schouwspel in je op te nemen. Outdoor-lovers heaven! Oh en stop tijdens de terugweg zeker eens in de berghut voor een verfrissend pintje!

Multi-day Treks

W-circuit
 • Afstand: 73.2 kilometer
 • Hoogtemeters: 2950 meter
 • Duur: 5 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Je kan de W-trek zowel van west naar oost, als van oost naar west lopen. Je wandelt er onder andere langs de Glacier Grey en Base Las Torres. Deze wandeling is ontzettend populair, je zal er dan ook nooit alleen lopen. Je kan overnachten in de refugio’s of je eigen tentje meenemen. Wees er wel snel bij, want alle slaapplekken zijn vaak ver op voorhand volgeboekt. De W-trek staat steevast in de lijstjes met de mooiste meerdaagse wandeltochten ter wereld!

O-circuit
 • Afstand: 120 kilometer
 • Hoogtemeters: 5223 meter
 • Duur: 8 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld – moeilijk

De 120 kilometer lange O-Trek is zonder twijfel de ultieme trail in Torres del Paine, waarbij je diep het nationale park in kunt trekken. Ook hier reserveer je best een eindje op voorhand, want de W-trek zit in de O-trek vervat. Waarom zou je dan voor de O-trek kiezen? Je wandelt hier ook aan de andere kant van de bergketen, waardoor je de drukke mensenmassa even achter je kan laten. Hou er alleen rekening mee dat je het bovenste deel van de O-trek tegen de klok in moet wandelen. De O-trek is alleen open van 1 november tot eind maart en je moet altijd controleren wat de huidige condities van de paden zijn voordat je op pad gaat.

Q-circuit: De Q-trek is identiek aan de O-trek maar voegt een kleine verlenging toe vanaf Refugio Paine Grande.

Sommige plekken op deze aardbol zijn op alle vlakken hors-categorie, en Torres del Paine is er bij uitstek zo eentje. Hoewel je de Torres waarschijnlijk al een miljard keer in je Instagram-feed zag passeren, kan er werkelijk niets je voorbereiden op het moment waarop je ze de eerste keer in levende lijve aan de horizon ziet opdoemen. Voel je je, net als ons, aangetrokken tot de woeste, ongetemde wildernis, twijfel dan geen seconde langer… Hier moet je zijn!

El Tatio geisers: letterlijk een hoogtepunt in Chili.

El Tatio geisers: letterlijk een hoogtepunt in Chili.

Cerro Castillo: de mooiste hike in Chili.

Cerro Castillo: de mooiste hike in Chili.

Puerto Rio Tranquilo: Marble Caves & Glacier Exploradores.

Puerto Rio Tranquilo: Marble Caves & Glacier Exploradores.

Van Atacama tot Ushuaia: de ultieme road trip door Chili en Argentinië.

Van Atacama tot Ushuaia: de ultieme road trip door Chili en Argentinië.

Geef een reactie