Petra in Jordanië: tips + de ultieme tweedaagse route.

De voornaamste reden waarom jaarlijks hordes toeristen naar Jordanië trekken is een behoorlijk goeie, want de uit de rotswanden gehakte stad Petra werd meer dan terecht uitgeroepen tot één van de zeven moderne wereldwonderen. Goed verborgen midden in een fantastisch landschap van canyons en bergen ontdek je de gigantische tempels, minutieus uit het zachte zandsteen gebeiteld. Petra is de hype meer dan waard, en wie bovendien wat moeite doet kan er ook perfect van de omgeving genieten zonder die gevreesde toeristische drukte. Hoe je Petra het best bezoekt, wat je er niet mag missen en hoe je die mensenmassa vermijdt, lees je hier!

Petra

Petra is een historische stad in Jordanië, gesticht door de Nabateeërs (die de stad zelf eigenlijk Raqmu noemden). Dit volk leefde hier 2000 jaar geleden en hakte massaal huizen, graftombes en tempels uit de rotsen. Doordat Petra een belangrijk knooppunt voor verschillende handelsroutes was, werd de stad steenrijk. Op haar hoogtepunt zouden er naar schatting maar liefst 25.000 mensen gewoond hebben.

Naast de handelsroutes was de stad ook voorzien van een ingenieuze watervoorziening, waardoor men er het hele jaar door voldoende water had. Dit maakte van Petra de ideale plek om te verblijven. In het jaar 106 werd de stad door het Romeinse Rijk veroverd en werden de handelsroutes aangepast. Hierdoor raakte Petra meer en meer in verval en raakte de stad in de 7e eeuw zo goed als volledig verlaten.

De ruïnes werden slechts zo’n 200 jaar geleden ‘herontdekt’ (voor de westerse wereld althans) en werden in 1985 bekroond tot UNESCO Werelderfgoed. In 2007 werd de stad daarnaast verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen.

De ideale tweedaagse route door Petra

Trek zeker twee dagen uit voor Petra

Petra is gigantisch! Zo liepen we op één dag tijd meer dan 20 kilometer en dan hadden we nog niet eens alles bezocht. Daarom raden we aan om minstens twee dagen uit te trekken voor een bezoekje aan deze bijzondere plek. Zo hoef je niet van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat als een kip zonder kop rond te lopen en kan je alles op je eigen tempo verkennen.

Heb je slechts één dag te spenderen? Dat kan, maar hou er dan rekening mee dat je minstens 12 uur nodig hebt om alles te zien. En geef toe, het zou ook gewoon een beetje zonde zijn om helemaal tot hier te reizen en er dan doorheen te moeten rushen.

Dit zijn de mooiste plekken van Petra

Petra telt letterlijk honderden bezienswaardigheden en daarvan is ongeveer 20% voor de bezoekers zichtbaar. Het leuke aan Petra is dat je er eindeloos in kan ontdekken en verkennen, en dat raden we ook net aan! Maar er zijn een aantal plekjes die je zeker niet mag overslaan: de Siq, de Treasury, één van de uitzichtpunten op de Treasury, de Royal Tombs en de Monastery.

De Siq is een spectaculaire lange kloof van 1,2 kilometer lang, die uiteindelijk uitkomt bij de Treasury, dé iconische spot van Petra. De Royal tombs zijn een reeks grote mausolea met indrukwekkende gevels uitgehouwen uit de westelijke helling van het Jabal al-Khubtha-rotsmassief. De Monastery vind je helemaal op het einde van Petra na een beklimming van 850 trappen.

Tweedaagse route

Dag 1

Loop via de hoofdingang richting de Siq, waar je vervolgens uitkomt aan de Treasury. Na de Treasury vervolg je je route naar het theater waar je wat verderop de trappen naar de Royal Tombs kan terugvinden. Hier start trouwens ook de klimmende route naar het uitzichtpunt op de Treasury. Keer daarna even op je stappen terug en loop verder naar de Grote Tempel van Petra.

Wie niet zo graag omhoog klimt kan daarna opnieuw naar de hoofdingang wandelen, maar leuker is om een mooiere omweg te maken. De High Place of Sacrifice is prachtig en de kans dat het er minder druk is, is heel groot. Er zijn twee manieren om tot aan de High Place of Sacrifice te wandelen, maar wij raden aan om hier te starten. Eenmaal boven kan je deze magnifieke alternatieve route nemen tot aan de hoofdingang. Deze wandelroute is helemaal niet populair, je wandelt hier dus echt van de massa weg. Wel kan je best de route vooraf even downloaden via maps.me, want deze is ter plekke niet zo goed aangegeven en je vindt hem ook niet terug op Google Maps

Dag 2

Start vanaf de ‘backdoor’ en maak de fantastische wandeling tot aan de Monastery. Je start vanuit Little Petra, het vervoer hierheen is inbegrepen bij je ticket. Vervolgens wandel je in zo’n 1,5 à 2 uur naar de Monastery, waarbij de route goed staat aangegeven. Nadien wandel je via de Great Tempel weer helemaal terug naar de hoofdingang van Petra.

Little Petra

Je kan de Monastery ook vanaf de hoofdingang bezoeken, maar dat is ongeveer 1,5 uur lopen waarbij je 850 trappen moet beklimmen. Het is dus veel gemakkelijk om langs de ‘achterkant’ naar binnen te gaan en zo je weg naar beneden te vervolgen (al moet je ook wel even klimmen om er te geraken). Daarnaast kan je ook Little Petra meepikken en moet je niet langs dezelfde weg terugkeren, waardoor je veel meer van het landschap kan verkennen. Win-win!

Belangrijk: aan de achteringang kan je geen toegangsticket voor Petra kopen, dit moet je dus zeker reeds de dag voordien gekocht hebben aan de hoofdingang (indien je geen Jordan Pass hebt).

Tips

Koop een Jordan Pass

Petra is natuurlijk de meest toeristische trekpleister van Jordanië en dat merk je aan de prijzen. De entreeprijzen voor Petra zijn:

  • 50 JD voor 1 dag (ongeveer 66 euro)
  • 55 JD voor 2 dagen (ongeveer 72 euro)
  • 60 JD voor 3 dagen (ongeveer 79 euro)

Gelukkig bestaat er een manier om hier ferm op te besparen: de Jordan Pass! Met deze pas krijg je toegang tot meer dan 40 attracties en bezienswaardigheden, waaronder Petra, en daarbovenop is je visum gratis inbegrepen. De prijzen voor de Jordan Pass zijn:

  • Jordan Wanderer (70 JD – 92 euro): 40 attracties, visum en 1 dag Petra
  • Jordan Explorer (75 JD – 99 euro): 40 attracties, visum en 2 dagen Petra
  • Jordan Expert (80 JD – 105 euro): 40 attracties, visum en 3 dagen  Petra

Gezien de minimale ticketprijs voor Petra 50 JD is en je visum je al 40 JD kost, doe je sowieso voordeel met de pas. De Jordan Pass bestel je hier.

Ga vroeg

Petra trekt elke dag duizenden bezoekers en dat kan je ervaring helaas sterk beïnvloeden. Gelukkig opent Petra al om 6 uur haar deuren en kunnen vroege vogels de drukte dus vermijden. Het is natuurlijk niet zo fijn om vroeg op te staan, maar dat is precies wat al die duizenden andere toeristen ook denken, waardoor je de plek dan toch even in alle rust kan verkennen. En dat is het zeker waard!

Petra sluit om 18 uur de deuren. Ben je niet op tijd buiten? Dat is gelukkig geen ramp, maar je zal wel een meerprijs betalen. Na sluitingstijd kan je er namelijk Petra by Night bijwonen, maar die tickets zijn best wel wat duurder!

Maak geen gebruik van een paard of ezel

Petra is toeristisch en daar maakt de lokale bevolking maar al te graag gebruik van. Je zal constant aangesproken worden voor een ritje op een paard of ezel. Doe dit niet! Het kost niet alleen best veel geld, maar het is ook heel lastig voor de dieren en ze worden daarnaast vaak slecht behandeld.

Wandel je van de Monastery via de trappen naar beneden, dan moet je trouwens heel goed uitkijken! De paarden en ezels komen soms als gekken aangelopen en wie niet oplet wordt gewoon meegesleurd. Naar het schijnt zouden er zo al enkele ernstige ongevallen gebeurd zijn!

Trek goede wandelschoenen aan

Zoals eerder vermeld is Petra gigantisch en de kans is dan ook groot dat je er heel wat kilometers op de teller zal hebben staan. Daarnaast zijn de wegen onverhard en moet je hier en daar oppassen dat je je enkels niet omslaat. Trek dus zeker een paar stevige stappers aan!

Ondanks de drukte die nu eenmaal bij werelderfgoed van dit kaliber hoort, is Petra een bezoekje meer dan waard. Het is simpelweg een plek die op zoveel manieren tot de verbeelding spreekt… Uitgehouwen uit een zandstenen spelonk, onzichtbaar in het woeste landschap tot je de lange nauwe ravijn bent doorgewandeld, het spookachtige gevoel van verlatenheid, de vergeten beschaving, de monochrome architectuur… Teveel om op te noemen dus! Wel nog belangrijk om mee te geven: vergeet zeker je paspoort niet! Zonder kom je de site niet binnen.

Geef een reactie