Reiskosten: wat kost een reis naar Portugal?

Een bestemming met alleen maar zon, zee en strand op de planning leek ons de ideale reis om even volledig te ontspannen. Als je dan van anderen hoort dat Portugal ook nog eens enorm budgetvriendelijk is, dan is de beslissing snel gemaakt! Toch waren we eerlijk gezegd wat geschrokken van het kostenplaatje in Portugal. Oké, we hebben ons ook niet bepaald ingehouden, maar we hadden het toch iets goedkoper verwacht. Hieronder lijsten we voor jullie in detail alle reiskosten op die we tijdens onze roadtrip door Portugal gemaakt hebben. De kosten zijn per persoon weergegeven, berekend op een reis van 23 dagen voor twee personen.

Vervoer

Gezien we ons busje vorig jaar hebben omgebouwd tot camper besloten we om vanuit België met de auto tot in Portugal te rijden. Zo zijn we wat extra geld kwijt aan tol en diesel, maar sparen we de kosten van een vliegticket en het huren van een wagen uit. In totaal betaalden we €330,63 per persoon aan diesel, €153,80 per persoon aan tol (zowel in Frankrijk, Spanje en Portugal maakt men gebruik van tolwegen) en €3,45 per persoon aan parking (€3 daarvan ging naar een parkeerplaats bij Dune du Pyla in Frankrijk). In de steden waren we ook nog eens €7,4 per persoon kwijt aan openbaar vervoer en in Sintra kostten de busritten ons €13 per persoon.

Een heen en terug-vliegticket naar Portugal schommelt meestal rond de €150 en een huurauto kan je al vinden voor zo’n €20 per dag, al moet je in het hoogseizoen vaak het dubbele rekenen.

In totaal betaalden we dus €508,29 per persoon aan vervoerskosten.

Overnachting

Een groot voordeel aan reizen met een camper is dat je je kosten flink kan drukken door te ‘wildkamperen’. Jammer genoeg is wildkamperen sinds januari 2021 verboden in Portugal, nu mag je er dus enkel op officiële campings staan. Geregeld zagen we nog mensen die het toch riskeerden, maar zelf besloten we om het zekere voor het onzekere te nemen en de regeltjes te volgen. Naar het schijnt controleert de politie ook actief op wildkampeerders (vooral in populaire regio’s zoals de Algarve-kustgebieden) en de boetes zijn niet mals. Indien je dus toch beslist om te wildkamperen is dit op eigen risico. Een camping kost gemiddeld zo’n €10 per persoon per nacht en in totaal betaalden we €93,35 per persoon aan campings.

In Porto en Lissabon huurden we een Airbnb om op die manier middenin het centrum te kunnen verblijven. Hier betaalden we €216,32 per persoon voor 8 nachten, al hadden we wel nog wat tegoed staan op Airbnb waardoor het dus iets goedkoper uitviel. In Frankrijk en Spanje wordt wildkamperen door de vingers gezien en verbleven we dus op gratis slaapplaatsen.

In totaal betaalden we €336,67 per persoon voor 22 nachten. Dit komt neer op €15,30 per nacht.

Eten en drinken

Zowat het leukste aan Portugal is dat je er heerlijk uit eten kan gaan zonder je bankrekening te plunderen. Vooral in Porto vind je tal van goedkope restaurants waar je heerlijk traditioneel Portugees kan eten. Zo lunchten we eens (gegrilde zalm en de Porto-klassieker ‘Francesinha’ + drankjes) voor amper €6,5 per persoon! Een ‘pasteis de nata’ kost meestal rond de €1 en ook dineren kan je er makkelijk voor ongeveer €10 per persoon. Wij hebben er alvast van geprofiteerd en gingen meestal 1 à 2 keer per dag uiteten, de rest maakten we dan zelf klaar in onze camper.

In totaal gaven we €456,97 per persoon uit aan eten en drinken (dit is inclusief het ijs om onze koelbox koud te houden), wat neerkomt op €19,86 per persoon per dag. Wel moeten we meegeven dat we niet altijd de goedkoopste plekken hebben uitgezocht en we ook wel wat vaker zelf konden koken. Voor wie op z’n budget let: het kan dus nog stukken goedkoper!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Normaal gesproken proberen we op onze reizen de betalende activiteiten tot een minimum te beperken. Maar omdat er in steden als Lissabon en Porto vaker toegangsgeld gevraagd wordt en er enkele leuke activiteiten waren die we zeker niet wilden missen, viel deze kost dit keer iets hoger uit dan anders. Hieronder lijsten we alles voor jullie op:

De toegangsprijzen van sommige bezienswaardigheden kunnen iets afwijken omdat wij tijdens deze reis steeds beroep konden doen op de studentenkorting van Febe.

In totaal kostten alle bezienswaardigheden en activiteiten ons €131 per persoon.

Extra’s

Naast deze vaste kosten die je op iedere reis mag verwachten, waren er nog enkele extra uitgaven. We betaalden €7,5 per persoon voor de wifi in onze camper, €10 per persoon voor een muskietennet, €0,10 per persoon voor een wc-bezoek, €1,17 per persoon voor pijnstillers en €2,45 per persoon voor een nieuwe gasfles om mee te koken. Zoals op iedere reis kochten we ook wat souvenirs om mee te nemen naar huis (porto, keramiek, …) en betaalden daar €28,75 per persoon voor. 

Deze extra uitgaven kwamen neer op €49,97 per persoon.

Totaal

Onze reis naar Portugal kostte ons in totaal €1482,91 per persoon wat neerkomt op €64,47 per dag. We verbleven twee weken in Portugal en één week in Spanje en Frankrijk.

We hadden onze reis naar Portugal iets goedkoper verwacht, maar we hebben letterlijk alles gedaan waar we zin in hadden. Dan valt deze prijs voor drie weken nog steeds zeer goed mee! Wie met een krapper budget zit kan het zeker nog een pak goedkoper houden, maar een duur land is Portugal sowieso niet!

Geef een reactie