Monfragüe nationaal park: meer dan enkel een natuurgebied voor vogelspotters.

Reizen in tijden van corona is plannen, herplannen en nog eens herplannen. Maar na drie mislukte pogingen was het afgelopen maand echter eindelijk zo ver! We kozen voor een roadtrip doorheen Portugal met de campervan. Om Portugal te kunnen verkennen met onze eigen camper moesten we zowel in de heen- als de terugreis doorheen Frankrijk en Spanje passeren.We hebben als doel om ooit alle nationale parken van Europa te bezoeken (dit zijn er maar liefst meer dan 500) en Monfragüe Nationaal Park lag midden op onze route. Kwam dat even goed uit! Wat snel online opzoekingswerk maakte ons echter maar matig warm voor dit park. Het wordt vooral omschreven als een topplaats voor vogelspotters en daar worden wij nu niet direct wild enthousiast van. Geheel onterecht bleek achteraf, Monfragüe National Park heeft ons aangenaam verrast en we willen het iedereen sterk aanbevelen!

Wat je vooraf moet weten.

Nationaal Park Monfragüe is één van de vijftien nationale parken die Spanje rijk is en is het enige park in de omgeving van Extremadura. Het park is niet zo heel groot en er zijn geen campings te vinden. Op Google Maps vind je enkele hotels in de buurt, maar tijdens ons bezoek leek alles gesloten (al kan dat natuurlijk ook te maken hebben met de hele COVID-situatie). Je beschikt best over een eigen wagen om de omgeving te verkennen.

Wat is er te zien?

Salto Del Gitano

Eén van de meest spectaculaire uitzichtpunten in het park is ongetwijfeld mirador ‘Salto Del Gitano’. Hier passeert ook een wandelpad van zo’n 8 kilometer die je van Villarreal tot aan Castillo de Monfragüe brengt. Vergeet je hier ook zeker niet eens om te draaien en naar boven te kijken! Aan de andere kant heb je namelijk heel wat kans om monniksgieren te spotten (zie verder).

De verschillende ‘miradors’

Naast mirador ‘Salto Del Gitano’ zijn er nog heel wat andere uitzichtpunten te vinden in het park. Bij de meeste kan je gewoon je auto parkeren en enkele stappen verder heb je al een fantastisch zicht. Kilometers wandelen is hier dus niet nodig. Enkele uitzichtpunten zijn:

  • Mirador El Pliegue
  • Mirador La Tajadilla
  • Mirador Malavuelta
  • Mirador La Bascula
  • Mirador De La Higuerilla

Het uitzicht vanop Castillo de Monfragüe

De ideale plaats om Monfragüe National Park volledig in je op te nemen is het uitzicht vanop Castillo de Monfragüe. Vanaf hier heb je een 360° view over het hele park. Vooral met zonsondergang is het hier zeker de moeite! Het kasteel ligt op een berg die je met de auto kan bezoeken. Wel zijn er op de top van de berg slechts drie parkeerplekken beschikbaar en door de scherpe haarspeldbochten raden we grote auto’s niet aan om tot boven te rijden. Is het druk of heb je een grote auto? Parkeer dan beneden op de grote parking en ga te voet naar boven of neem de gratis pendelbus.

Zonsondergang checken

De zonsondergang die wij in Monfragüe National Park mochten aanschouwen was fenomenaal. Blijf dus zeker wat langer rondhangen om hier ook van te kunnen genieten. Wij pikten de zonsondergang vanaf het kasteel mee, maar ook de andere uitzichtpunten zijn mooie opties! De oranje gloed die zich over de bergen verspreidt is met geen woorden te omschrijven.

Vogels spotten

Zoals eerder gezegd werden we niet echt warm van het ‘vogelparadijs’ dat ons werd beloofd. Hier moeten we toch onze mening over herzien. De monniksgieren (die meer dan 1 meter groot kunnen zijn en een spanwijdte kunnen hebben tot wel 3 meter) waren spectaculair om te zien. We zagen er soms wel tien in één keer! Blijkbaar biedt dit park een thuis aan de grootste kolonie van Europa, en één van de grootste ter wereld. Naast monniksgieren vind je er ook de keizerarend, ooievaar, oehoe,  steenarend, havikarend en aasgier. 

Geen fan van vogels? Met een beetje geluk zie je wel een lynx, otter, mangoest of (zoals wij) een hert.

De Taag en de Tiétar

In dit park vind je twee rivieren: de Tiétar, die vervolgens uitmondt in de Taag. Aangezien wij net van onze reis uit Portugal terugkwamen vonden we het vooral cool om te zien dat de gigantische rivier die voorbij Lissabon in de Atlantische Oceaan uitmondt helemaal vanuit dit extreem warm en droog gebied komt gestroomd.

Sterren spotten

Monfragüe National Park wordt ook aangeduid als een ‘Dark Sky Park’. Hier is de lichtvervuiling namelijk zo laag dat je tijdens een heldere nacht heel goed de sterren kan waarnemen, en met een beetje geluk de melkweg kan zien. Blijf dus ook na zonsondergang in dit mooie natuurgebied als je graag in stilte geniet van de duizenden fonkelende lichtjes aan de hemel.

Monfragüe Nationaal Park heeft ons nog maar eens aangetoond dat we zeker niet te snel mogen oordelen, en dat een stop onderweg naar je bestemming vaak de leukste en meest onverwachte dingen oplevert. Zo blijkt vogelspotten best wel fun te zijn! Maar wees gerust, ook niet-vogel-liefhebbers zullen zich hier kunnen uitleven!

2 reacties

Een prachtig National Park, mooie wandelingen. Maar op één punt heeft u het mis. Er is een prachtige grote camping op 10 km afstand ten noorden van het park, waar je uitstekend kunt kamperen en voorzien van vele voorzieningen. Ook kun je van hieruit met een gids een safari tocht maken, met alle uitleg over het park.

Geef een reactie