Badlands National Park

48 uur in Badlands National Park.

Wie van plan is om ooit op roadtrip door de Verenigde Staten te trekken moet vooraf absoluut eens het Oscar-winnende ‘Nomadland’ kijken! Een soort van ode aan het nomadenbestaan van fulltime vanlifers, met alle ups en downs die daarbij komen kijken. Na het zien van deze film, met de heerlijke Frances McDormand in de hoofdrol, lagen onze verwachtingen voor het buitenaards mooie Badlands National Park ontzettend hoog. We waren dan ook maar wat blij dat ons bezoek hier de verwachtingen vlotjes overtrof! Dit prachtig nationaal park in South Dakota is misschien klein, maar letterlijk iedere vierkante centimeter is er adembenemend. De kleurrijke rotsen strekken zo ver als je kan kijken, en ondanks het op het eerste zicht doodse landschap konden we best wel wat wildlife spotten. Hieronder lijsten we op wat je zeker niet mag missen bij een bezoek aan Badlands National Park!

Handig om te weten

Wie Badlands National Park wil bezoeken moet er wat voor over hebben, want het park ligt eerder afgelegen. De dichtste stad is Rapid City, wat op zo’n uurtje rijden ligt. Een bezoekje kost je 30 dollar per voertuig, maar wie meer dan drie parken bezoekt is goedkoper af met de America the Beautiful Pass. Zo’n pas kost je 80 dollar per voertuig en is een jaar lang geldig in alle nationale parken van Amerika!

Er is een officiële camping in het park te vinden, maar wie wil kan er ook wildkamperen. Er is een plekje net buiten het park waar je een fantastisch uitzicht over de heuvels hebt en je legaal gratis mag overnachten! De plek vind je hier. Hou er wel rekening mee dat het niet meer om een hidden gem gaat. Je zal de kampeerplek dus met heel wat andere delen. Gelukkig is er plaats genoeg!

De naam van het park kent zijn oorsprong bij de Lakota, die in dit gebied woonden en het duizenden jaren als jachtgebied gebruikten. De Lakota noemden de regio ‘Mako Sica’, wat zich vertaalt naar ‘slecht land’. Toen de Franse pelsjagers er duizenden jaren later doorheen reisden, noemden ze het gebied ‘les mauvaises terres à traverser’. Het was dus niet zo moeilijk om een naam te kiezen voor dit prachtige gebied! Al werd eerst ‘Wonderland National Park’ voorgesteld bij het oprichten van Badlands National Park in 1922. Geef toe, Badlands klinkt een pak opwindender, niet?

Wat is de beste tijd om Badlands te bezoeken?

De zomer is de meest populaire periode om Badlands te bezoeken. Verwacht je dus aan een drukker park en vooral een hete namiddag! Indien je planning het enigszins toelaat bezoek je Badlands ‘t best tijdens de herfstperiode. De temperaturen zijn dan een flink stuk aangenamer en vaak is het ook al wat minder druk. Ook de lente is iets rustiger, maar vaak gaat deze periode gepaard met intense stormen. Wees dus gewaarschuwd, want dit gebied grenst aan wat ze in de states ‘tornado alley’ noemen! De winter is dan weer wat minder ideaal, want er valt vaak heel wat sneeuw! Al zal je het park waarschijnlijk met bijna niemand moeten delen.

Hoelang heb je nodig om Badlands te bezoeken?

Het park is niet zo groot, dus wie slechts enkele uren de tijd heeft kan zeker heel wat uitzichtpunten bewonderen. In een ideaal scenario verblijf je er minstens één nacht, want dan kan je een spectaculaire zonsopgang of -ondergang meepikken. Zelf sliepen we twee nachten in Badlands National Park en dat is eigenlijk voldoende om zo goed als alles in het park te ontdekken!

Fauna & Flora

Let goed op bij het maken van een wandeling, want wij stonden oog in oog met een ratelslang! Daarnaast zagen we ook heel wat dikhoornschapen langs de kant van de weg, en een eenzame buffel. Indrukwekkend om te zien! Verder leven er onder andere ook fretten, prairiehonden, uilen, adelaars en gaffelbokken, het snelste landdier in de Verenigde Staten. 

Wat moet je zeker zien in Badlands National Park?

Window Trail & Door Trail

Window Trail
 • Afstand: 500 meter
 • Hoogtemeters: 4 meter
 • Duur: 5 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Door Trail
 • Afstand: kies je zelf!
 • Hoogtemeters: 7 meter
 • Duur: afhankelijk van de afstand
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Goed nieuws voor wie geen fervente wandelaar is, want de meeste wandelingen in Badlands National Park zijn helemaal niet lang. The Window Trail brengt je in een kleine 500 meter via een houten pad naar een uitzichtpunt tussen twee ‘muren’. Vandaar de naam van de wandeling. De Door Trail brengt je via een houten pad in een marslandschap. Je kan via trappen het landschap inlopen en de hike zo lang maken als je zelf wil. Heel erg leuk om op die manier het prachtige panorama van dichtbij te bewonderen. De twee wandelingen starten vanaf dezelfde parking en ook de Notch Trail (zie verder) kent hier zijn startpunt!

Notch Trail

 • Afstand: 2,5 kilometer
 • Hoogtemeters: 40 meter
 • Duur: 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De leukste en populairste wandeling in het park is de Notch Trail. Het begin van de wandeling is vlak en voert je door een vallei van witte rotsformaties. Ongeveer halverwege kom je bij een houten ladder die je tot op de rotsen brengt! Vanaf hier waan je je op een andere planeet en word je volledig opgeslorpt door het prachtige landschap. Kan je maar één wandeling doen in Badlands National Park? Doe dan zeker de Notch Trail!

Wall Drug

Voor wie het park tijdens de zomermaanden bezoekt is elke vorm van verfrissing meer dan welkom! Op 30 minuten rijden vind je Wall Drug, een heel gek en uber-Amerikaans cowboy-themed winkelcentrum waar je terechtkan voor onder andere (haalt diep adem): ijsjes, een nieuw paar leren cowboy-boots, 5-cent-koffie, een zweep, lunch, mechanische dino’s, donuts, opgezette buffels en beren, classic arcade-entertainment en last but not least hun wereldberoemde gratis ijswater! Het is enorm toeristisch, maar wel perfect om even aan de hete middagzon te ontsnappen. 

De verschillende uitzichtpunten

Het park kent heel wat uitzichtpunten vanwaar je een spectaculair overzicht krijgt op de ‘badlands’. Volg de Badlands Loop Road en maak verschillende stops! Big Badlands Overlook is de populairste, maar stop ook zeker aan White River Valley Overlook, Panorama Point en Yellow Mounds Overlook! Vaak kan je vanaf het uitzichtpunt ook wat verder lopen om nog iets meer van het landschap te verkennen. Badlands National Park is één van de enige open hike parken. Dat wil zeggen dat je overal mag wandelen en niet per se de officiële trails moet volgen. Dat maakt van Badlands National Park een echte speeltuin voor volwassenen, want je kan én mag eender waar klimmen en klauteren! 

Sage Creek Rim Road

Naast de Badlands Loop Road is er nog een populaire weg in het park: de Sage Creek Rim Road. Dit is een onverharde weg die je naar een paar schilderachtige uitzichten leidt. Ondanks dat het om een onverharde weg gaat kan bijna elk voertuig veilig en gemakkelijk over deze weg rijden. De verschillende uitzichtpunten zijn:

 • Sage Creek Basin Overlook
 • Badlands Wilderness Overlook
 • Hay Butte Overlook

Naast de viewpoints, is Sage Creek Rim Road ook een geweldige plek om wilde dieren te spotten! Je kan er bisons, dikhoornschapen en vooral heel wat prairiehonden zien!

Hoewel Badlands een relatief klein nationaal park is werd het één van onze favorieten in Amerika! Dit eigenaardige gebied transporteert je zo naar een andere planeet en het voelt zalig om dit buitenaardse landschap zonder restricties te ontdekken. En een onverwachte ontmoeting met een kronkelende ratelslang maakte het voor ons helemaal af! Niet slecht, die Badlands!

De obligatoire stop aan Mount Rushmore: is het de moeite?

De obligatoire stop aan Mount Rushmore: is het de moeite?

Geef een reactie