De mooiste plekjes en hikes in Yosemite National Park.

Spetterende watervallen, duizelingwekkende kliffen en bergtoppen zo hoog als je kan kijken: dit is Yosemite National Park. Yosemite spreek je uit als ‘jo•simme•tie’. Deze vallei werd gevormd door schuivend gletsjerijs tijdens de ijstijd. Het park was al bekend bij de Native Americans, maar werd in 1892 ‘ontdekt’ door ene Lafayette H. Bunnel. In 1819 werd het benoemd tot nationaal park en sinds 1984 staat het zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar genoeg geschiedenisles, op naar de mooiste plekjes in Yosemite National Park!

Wat je vooraf moet weten

Prijs

  • Auto: $30 per auto (en dus niet per persoon)
  • Te voet: $15 per persoon
  • Moto: $25 per moto (en dus niet per persoon)
  • America the Beautiful Pass: $80. Deze pas geeft je 12 maanden lang  toegang tot alle nationale parken, zonder extra kosten! Je kan zo’n kaart aankopen aan de ingang van ieder nationaal park, het is zeker niet nodig om deze vooraf online te bestellen. Van zodra je vier parken of meer bezoekt doe je voordeel met de pas!

Overnachten

Overnachten in Yosemite National Park kan op verschillende manieren en locaties. Je vindt er hotelkamers, blokhutten of campings. Alle opties zijn mogelijk, maar sommige plekken zijn niet eenvoudig om te reserveren. Bovendien zijn de hotels in de vallei ook nog aan de dure kant. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om wat verder van het park te verblijven, maar dan reken je best op wat extra tijd om alle bezienswaardigheden van je lijstje te kunnen schrappen.

Slaap je liever niet in een tentje? Dan kan je kamers huren bij Curry Village, de Yosemite Lodge, het Wawona hotel en Ahwahnee. Boek deze accommodaties zeker meer dan 6 maanden vooraf!

Ook de kampeerplekken dien je ruim op tijd te reserveren. Meer info over het reserveren van een plekje vind je in dit artikel: Alles wat je moet weten over kamperen in Amerika. Er zijn enorm veel opties als het op campings aankomt. De bekendste zijn de Pines Campground en tellen drie plekken: Lower Pines, North Pines en Upper Pines. North Pines is net wat kleiner en gezelliger, maar alle drie de opties zijn zeker in orde! Verder heb je ook nog de Tuolumne Meadows Campground. Deze ligt wat noordelijker in het park en is enkel open tijdens de zomermaanden. Hier vind je ook enkel first come first served plekken, voor wanneer je geen plekje hebt kunnen reserveren op een andere camping.

Verder zijn er nog 9 andere kampeerplekken te vinden (sommige met een first come, first served beleid), maar deze liggen op tientallen kilometers van de vallei en zijn daarom niet de allerbeste optie.

Vervoer

Alle plekken in het park zijn bereikbaar met je eigen wagen. Geen zin om zelf te rijden of geen auto ter beschikking? Je kan ook alles bereiken via de gratis shuttle bussen die elke dag rijden vanaf 7 uur tot 22 uur.

Wat is er te zien in Yosemite National Park?

Uitzichtpunten

Glacier Point

Glacier Point ligt op zo’n uur rijden vanaf de vallei van Yosemite. Vanaf de parkeerplaats is het nog 300 meter lopen naar Glacier Point zelf. Dit was persoonlijk één van onze favoriete plekken in het park. Je hebt er een prachtig uitzicht over de vallei en als je goed kijkt, kan je zelfs de mensen beneden zien lopen. Hoewel het een eindje rijden is, raden we echt aan om dit punt te bezoeken.

Taft Point (+ Sentinel Dome)

Wanneer je na je bezoek aan Glacier Point terugrijdt naar Yosemite Valley passeer je langs de parkeerplaats van Taft Point en Sentinel Dome. Deze wandelingen zijn zo’n 3,5 kilometer lang en brengen je naar indrukwekkende uitzichtpunten. Aan de ene kant vind je Sentinel Dome, een bijzondere rots in de vorm van een koepel. De andere kant brengt je naar Taft Point, waar je een duizelingwekkend uitzicht hebt over Yosemite Valley.

! Tijdens de wintermaanden bestaat de kans dat de route naar Glacier Point, Taft Point en Sentinel Dome afgesloten is door hevige sneeuwval. In de zomer is de baan dan weer afgesloten tussen 10u en 16u30 door het drukke verkeer. Je kan de plekken dan wel bereiken via de shuttle bus.

Tunnel View

Eén van de beroemdste uitzichtpunten in Yosemite is zonder twijfel Tunnel View. Vanaf dit punt kan je zowel El Capitan, de Bridalveil Fall en Half Dome zien. De plek is ideaal om met zonsopgang te bezoeken en net na het middaguur is er vaak een prachtige regenboog te bewonderen!

Valley View

Valley View is de perfecte plek om te genieten van de zonsondergang. Vanaf hier heb je zicht op Yosemite Valley, Bridal Veil Falls en de Merced River.

Mariposa Grove

Heb je nog wat tijd over? Bezoek dan zeker de beroemde sequoia bomen! Wanneer je geen tijd hebt voor een bezoek aan Sequoia National Park zijn er ook drie plekken in Yosemite National Park waar je deze gigantische bomen kan vinden. De bekendste is Mariposa Grove. Deze plek is nog maar net heropend na een grondige herinrichting, en is zeer indrukwekkend! De plek telt maar liefst meer dan 500 giant sequoias, waaronder bekende exemplaren zoals de drieduizend jaar oude ‘Grizzly Giant’ en de ‘California Tunnel Tree’.   Jammer genoeg ligt deze plek ook op één uur rijden van Yosemite Valley. Tuolumne Grove of Giant Sequoias vind je op een half uur rijden van Yosemite Valley. Een mooi alternatief wanneer je in tijdsnood zit. De laatste plek is Merced Grove, ook deze ligt op een half uurtje rijden van de vallei.

Tioga Road

Heb je een dag extra over of wil je verder naar Death Valley? Rijdt dan via de Tioga Road! Let wel op, deze weg is enkel open tijdens de zomermaanden en de openingstijden kunnen flink variëren. Check dus eerst de openingstijden via deze site! De Tioga road is een prachtige bergpas die dwars door Yosemite heen loopt. Je vindt er verschillende bezienswaardigheden zoals Tioga Lake, Tuolumne Meadows, Lembert Dome, Tenaya Lake en Olmsted Point.

Hikes

Cooks Meadow Loop Hike

Een fijne avondactiviteit is de wandeling via de Cooks Meadow Loop Hike. Dit is een korte wandeling van zo’n 3,6 kilometer en is een echte aanrader tijdens zonsondergang! Met een beetje geluk lopen er net als bij ons een paar herten zo bij je langs.

Mist Trail

De Mist Trail, een populaire korte wandeling in Yosemite, volgt de Merced River, beginnend bij Happy Isles, voorbij Vernal Fall en Emerald Pool, naar Nevada Fall. De wandeling is ongeveer 11 kilometer (out & back) waarbij je 1200 meter klimt. Pittig dus!

Je hebt een prachtig uitzicht op Vernal Fall vanaf de loopbrug op 1,3 kilometer. Wie graag de top van Vernal Fall bereikt loopt nog één kilometer verder via een steile granieten trap van meer dan 600 treden. Bereid je voor op een gladde ondergrond en een enorme hoeveelheid watervalspray in de lente en vroege zomer. Wandelaars kunnen de top van Nevada Fall bereiken door nog 2,1 kilometer verder te gaan langs de Mist Trail.

Half Dome

De klim die je moet trotseren!
De laatste meters van de hike!

Voor de echte outdoorliefhebbers is er de Half Dome Hike. Dit is een wandeling van zo’n 27 kilometer waarbij je tot op de top van de legendarische Half Dome klimt. Voor deze hike heb je een permit nodig, want er mogen maar een maximum aantal mensen per dag de berg op. Een vergunning aanvragen doe je hier. Je start de hike op de Mist Trail waarbij je bekende uitzichtpunten langs watervallen zoals Vernal Fall en Nevada Fall passeert. Dit deel van de wandeling is het zwaarst, met hoofdzakelijk trappen die uit de rotswand naast de waterval zijn gekapt. Een stevig begin dus! Ook het eind van de hike is niet te onderschatten en de laatste meters moet je zelfs via kabels doen omdat de bergwand te steil is. Op de terugweg kan je ervoor kiezen om opnieuw via de Mist Trail te wandelen of je kan ook een kleine omweg maken via de John Muir Trail.

El Capitan

Naast Half Dome is er uiteraard nog een andere ronduit legendarische bergwand: de kilometer hoge muur El Capitan. ‘El Cap’ is vooral geliefd bij klimmers die de loodrechte muur zelfs alleen en zonder beveiliging omhoog klauteren. De eerste die dit klaarspeelde was Alex Honnold, die zowat in het Yosemite Park woont. Bekijk voor je naar Yosemite trekt zijn documentaire ‘Free Solo’, de koude rillingen lopen over je rug. Eenmaal in het park kan je ook als niet-klimmer genieten van El Capitan. Wandel eens tot aan de voet van de rots, dan pas besef je hoe immens hoog en steil het wel is. Leg je hand op het gladde graniet en beeld je in dat je nu gewoon zomaar zou beginnen klimmen…

Naast de voet van El Capitan kan je ook naar de top hiken. Daarvoor rijd je eerst naar de bovenkant van de vallei, vervolgens wandel je tot aan de rand, voor een spectaculair zicht op Yosemite. Met een beetje geluk kan je zelfs een klimmer ontmoeten die net boven komt!

Bridalveil Fall

Naast Vernal Fall en Nevada Fall is ook Bridalveil Fall een bezoekje waard. Je bereikt deze 189 meter hoge waterval via een wandeling van zo’n 10 minuutjes. Hou er wel rekening mee dat je in de lente volledig nat zal worden als je naast de waterval loopt, omdat het water met groot geweld naar beneden komt. De rest van het jaar is er minder water en valt het al bij al wel mee.

Upper en Lower Falls

Jawel hoor, er zijn nòg meer watervallen te vinden in Yosemite National Park. De Yosemite Falls bestaan uit de Lower en Upper Yosemite Falls. Samen vormen deze watervallen de hoogste waterval in Yosemite. De Lower Yosemite Falls vind je op zo’n 800 meter wandelen van Yosemite Village en is dus goed bereikbaar. Ook deze watervallen zijn op hun mooist in de lente. Wanneer je ook de Upper Yosemite Fall wil bezoeken reken je best op zo’n 6 tot 8 uur wandelen.

Yosemite National Park is ons favoriete park in de VS en we zouden er zo opnieuw naartoe reizen!

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

De leukste plekjes in San Francisco.

De leukste plekjes in San Francisco.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Geef een reactie