De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

Spetterende watervallen, duizelingwekkende kliffen en bergtoppen zo hoog als je kan kijken: dit is Yosemite National Park. We brachten zowel in 2018 als in 2022 een bezoekje aan dit prachtige park en zouden er zo opnieuw terugkeren! Yosemite spreek je uit als ‘jo•simme•tie’. Deze vallei werd uit de massieve granieten bodem gekerfd door schuivend gletsjerijs tijdens de laatste ijstijd, waardoor er een sensationeel landschap achterbleef. Zoals John Muir het ooit zo mooi beschreef: “Geen tempel gemaakt door mensenhanden kan vergeleken worden met Yosemite.” Geen wonder dat het park sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO terug te vinden is!

Handig om te weten

Yosemite ligt in de Sierra Nevada in Californië. Je vindt het nationaal park op 4 uur rijden van San Francisco, 5,5 uur rijden van Los Angeles en 7 uur rijden van Las Vegas.  Het park won de laatste jaren heel wat aan populariteit en om de ervaring van iedere reiziger zo aangenaam mogelijk te maken werken ze met een permit tijdens de drukke  zomermaanden. Een reservatie (permit) is verplicht tussen 6u en 16u vanaf 20 mei tot 30 september. Voor $2 kan je de permit hier reserveren. Er zijn een paar uitzondering waarbij je geen reservatie nodig hebt:

 • Je hebt een reservatie op de camping of in één van de lodges
 • Je hebt een wildernis permit of een permit voor Half Dome. 
 • Je komt het park binnen via de lokale shuttle bussen (YARTS-bussen)
 • Je komt binnen met een georganiseerde reis (guided tour)

Alle wegen in het park zijn bereikbaar met je eigen wagen. Geen zin om zelf te rijden of geen auto ter beschikking? Je kan ook alles bereiken via de gratis shuttle bussen die elke dag rijden vanaf 7 uur tot 22 uur.

Voor een bezoekje aan Yosemite National Park betaal je $30 per auto, maar wie meer dan drie nationale parken wil bezoeken koopt beter een ‘America the Beautiful Pass’. Zo’n pas kost $80 per voertuig en is een jaar lang geldig in alle nationale parken van de Verenigde Staten. Je kan zo’n kaart aankopen aan de ingang van ieder nationaal park, het is dus zeker niet nodig om deze vooraf online te bestellen.

Kamperen

Kamperen in Yosemite is heel erg populair. De meeste kampeerplekjes zijn dan ook al volgeboekt na 5 seconden. Er zijn enorm veel opties als het op kamperen aankomt. Er zijn 4 campings te vinden in Yosemite Valley: Lower Pines, North Pines, Upper Pines en Camp 4 (alleen voor tenten). De ‘Pines Campgrounds’ kan je vooraf reserveren, maar voor wie helaas geen plekje kon bemachtigen is er nog een kans! De kampeerplekjes bij Camp 4 kan je enkel de dag voordien reserveren via een loterij-systeem. Je vraagt de dag voordien (voor 16u) je plekje aan en weet dan na 16u of je de dag nadien in Yosemite kan overnachten. Heel handig en de kans dat je de ‘loterij’ wint is eigenlijk heel erg groot. Je kan dan direct online voor meerdere dagen boeken of op de camping zelf je verblijf verlengen aan het ranger-loket.

Camp 4 is trouwens een legendarische plek, want van hieruit startten zo goed als alle klim’expedities’ op de steile flanken van Yosemite!

Naast de campings in Yosemite Valley zijn er nog 9 andere kampeerplekken te vinden. Je vindt alle info over kamperen in Yosemite via deze pagina. Let wel op: de overige campings liggen soms op meer dan een uur rijden van de vallei, dus hou daar rekening mee! Kamperen in de nationale parken van Amerika brengt wat voorbereidingswerk met zich mee, dus schreven we een artikel over alles wat je moet weten over kamperen in Amerika!

Wat is de beste tijd om Yosemite te bezoeken?

Er is geen goed of fout moment om Yosemite te bezoeken, maar er zijn een paar factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je seizoen. De vallei is het hele jaar door geopend en verandert drastisch door de seizoenen heen.

 • Tijdens de lente zijn de watervallen indrukwekkend groot! 
 • De zomer is ideaal om te wandelen op sneeuwvrije paden.
 • De herfst is vooral populair onder fotografen door de veranderende kleuren. 
 • De winter brengt een rust over het doorgaans drukke park, maar hiken wordt een stukje moeilijker.

Hoewel je Yosemite het hele jaar door kan bezoeken, hou je er best wel rekening mee dat sommige delen van het wegennet in het park tijdens het winterseizoen gesloten zijn (bijvoorbeeld Glacier Pass Road en Tioga Road).

Hoelang heb je nodig om Yosemite te bezoeken?

Yosemite is zo’n plek waar je weken kan verblijven zonder alles gezien te hebben! Wie slechts één dag heeft kan gelukkig wel de belangrijkste viewpoints afvinken in het park en enkele van de kortere wandelingen doen. Wil je wat grotere hikes maken of wat verder gelegen delen van het park verkennen, dan reken je best op 2 à 3 dagen. Wie een week de tijd heeft kan de verschillende delen van het park ontdekken, of de soms zware hikes afwisselen met wat uitrusten aan de Merced rivier.

Fauna & Flora

Met meer dan 400 diersoorten die Yosemite hun thuis noemen, is er genoeg leven in het park. Wie geluk heeft spot er misschien een zwarte beer, dikhoornschaap, poema, hagediss en zelfs een schildpad. Zelf hadden we het geluk om oog in oog te staan met een muildierhert, ratelslang en coyote!

Wat flora betreft: goed nieuws voor iedereen die vanwege tijdsgebrek de hartverscheunde keuze heeft moeten maken om Yosemite te bezoeken ten koste van Sequoia. Je kan deze mammoetbomen namelijk ook terugvinden in Yosemite National Park! Verderop in dit artikel vind je hier meer informatie over terug!

Wat moet je zeker zien in Yosemite National Park?

Uitzichtpunten

Glacier Point

Glacier Point ligt op zo’n uurtje rijden van de bodem van Yosemite Valley. Vanaf de parkeerplaats is het nog 300 meter lopen naar Glacier Point zelf. Dit was persoonlijk één van onze favoriete plekken in het park. Je hebt er een prachtig uitzicht over de vallei, en als je goed kijkt kan je zelfs de mensen beneden zien lopen. Hoewel het een flink stuk rijden is raden we echt aan om dit punt te bezoeken. Het is één van die plekken die je een eindje sprakeloos zal achterlaten!

Je kan trouwens ook vanuit de vallei naar Glacier Point hiken, maar meer daarover later!

Tunnel View

Eén van de beroemdste uitzichtpunten in Yosemite is zonder twijfel Tunnel View. Vanaf dit punt kan je zowel El Capitan, de Bridalveil Fall en Half Dome zien. De plek is ideaal om met zonsopgang te bezoeken en net na het middaguur is er vaak een prachtige regenboog te bewonderen! Het kan er jammer genoeg heel erg druk worden, maar wie zelfs maar 5 minuutjes verder wandelt heeft het zicht vaak helemaal voor zich alleen. Wie zoekt die vindt! 😉

Valley View

Valley View is de perfecte plek om te genieten van de zonsondergang. Vanaf hier heb je zicht op Yosemite Valley, Bridal Veil Falls en de Merced River. Tijdens zonsondergang zie je langzaamaan de alpen glow op de bergen verschijnen en zachtjes verdwijnen in de nacht.

Klimmers spotten op El Capitan

El Capitan is waarschijnlijk één van de meest bekende bergwanden ter wereld. De kilometerhoge ‘El Cap’ is vooral geliefd bij klimmers die de loodrechte muur soms zelfs helemaal alleen en zonder beveiliging omhoog klauteren. De eerste die dit klaarspeelde was Alex Honnold, die zowat in het Yosemite Park woont. Bekijk voor je naar Yosemite trekt zijn documentaire ‘Free Solo’, de koude rillingen lopen zo over je rug! Maar eenmaal in het park kan je ook als niet-klimmer genieten van El Capitan. Wandel zeker eens tot aan de voet van de rots, want dan pas besef je hoe immens hoog en steil het wel is. Wie een goeie verrekijker meebrengt kan er eventjes rondhangen om de echte klimmers aan het werk te zien!

Lower Yosemite Falls

Yosemite kent heel wat indrukwekkende watervallen. De Yosemite Falls bestaan uit de Lower en Upper Yosemite Falls. Samen vormen deze watervallen de hoogste waterval in Yosemite! De Lower Yosemite Falls vind je al op zo’n 800 meter wandelen van Yosemite Village, heel makkelijk bereikbaar dus. Je kan er een korte wandeling maken tot aan de voet van de waterval en er even verfrissing zoeken!

Hikes

Taft Point (+ Sentinel Dome)

 • Afstand: 3,7 kilometer / 3,4 kilometer
 • Hoogtemeters: 112 hoogtemeters / 140 hoogtemeters
 • Duur: 1 uur / 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk / gemakkelijk

Wanneer je na je bezoek aan Glacier Point terugrijdt naar Yosemite Valley passeer je langs de parkeerplaats van Taft Point en Sentinel Dome. Deze wandelingen zijn beide zo’n 3,5 kilometer lang en brengen je naar verschrikkelijk indrukwekkende uitzichtpunten. Aan de ene kant vind je Sentinel Dome, een bijzondere rots in de vorm van een koepel. De andere kant brengt je tot bij Taft Point, waar je een duizelingwekkend uitzicht krijgt over Yosemite Valley.

! Tijdens de wintermaanden bestaat de kans dat de route naar Glacier Point, Taft Point en Sentinel Dome afgesloten is door hevige sneeuwval. In de zomer is de baan dan weer afgesloten tussen 10u en 16u30 door het drukke verkeer. Je kan de plekken in de zomer wel bereiken via de shuttle bus.

Cooks Meadow Loop Hike

 • Afstand: 3,2 kilometer
 • Hoogtemeters: 24 meter
 • Duur: 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Een fijne avondactiviteit is de wandeling via de Cooks Meadow Loop Hike. Dit is een korte wandeling van zo’n 3,6 kilometer en is een echte aanrader tijdens zonsondergang! Je ziet het zachte zonlicht langzaam uit de vallei verdwijnen en vaak komt er ook wat wildlife piepen. Met een beetje geluk lopen er net als bij ons een paar herten zo bij je langs.

Valley Loop

 • Afstand: 9,3 kilometer
 • Hoogtemeters: 64 meter
 • Duur: 2 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Wie rustig wil beginnen kan de omgeving verkennen via de Valley Loop trail. Via deze vlakke wandeling loop je een volledig rondje in de vallei waarbij je steeds uitkijkt op de steile imposante muren die Yosemite rijk is. Er zijn indrukwekkendere wandelingen te vinden in het nationaal park, dus wie niet veel tijd heeft raden we aan om deze wandeling te skippen, maar het is de perfecte middagactiviteit voor wie wat langer in Yosemite verblijft of het park met kinderen bezoekt!

Mirror Lake

 • Afstand: 12 kilometer
 • Hoogtemeters: 135 meter
 • Duur: 2,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Mirror Lake is een wandeling naar een meer waarin je, zoals de naam al doet vermoeden, prachtige weerspiegelingen van Half Dome te zien kan krijgen. In de vroege zomermaanden zijn er dan ook nog eens duizenden wilde bloemen te vinden en je ziet er overdag verschillende eekhoorns en misschien wel een hert! Mirror Lake is het laatste overblijfsel van een groot gletsjermeer dat ooit de volledige Yosemite-vallei vulde.

Dit goed aangeduide pad is iets minder populair dan andere wandelingen in de vallei en brengt de perfecte verkoeling tijdens een warme zomerdag. Je kan er zelf met de auto naartoe rijden, maar de parking is meestal rond 10u al helemaal volzet. Geen zin in al dat gedoe? Dan kan je ook gewoon de shuttlebus nemen die je netjes aan de trailhead afzet.

Mist Trail

 • Afstand: 10 kilometer
 • Hoogtemeters: 660 meter
 • Duur: 4 uur
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Eén van de populairste wandelingen in Yosemite is de Mist Trail. De wandeling vraagt serieus wat inspanning, maar je krijgt er dan ook spectaculaire uitzichten voor in ruil. Heb je slechts tijd voor één langere wandeling in Yosemite National Park, dan is de Mist Trail de perfecte keuze. Je wandelt er zo dicht bij de twee enorme watervallen (Vernal & Nevada Falls) dat je er tijdens de lente zelfs nat wordt gespetterd op het wandelpad.

De wandeling start bij Happy Isles Trailhead en je komt best te voet of via de shuttlebus om het hele parkeergedoe te vermijden. Na een korte wandeling langs de rivier beklim je een vrij steil pad via verschillende grote trappen tot je de loopbrug bereikt. Hier krijg je al een eerste glimps van Vernal Falls te zien! Wie wil kan daarna verder hiken tot aan Vernals Falls zelf, waar je het hoogste punt van de wandeling bereikt. Terugkeren kan via dezelfde route, of je kan een kleine detour maken via de John Muir Trail. Deze route is iets langer maar daardoor ook iets minder steil, en daar zullen je knieën je dankbaar voor zijn! Draag zeker schoenen met veel grip, want door de vele losse steentjes kan het er glad zijn.

Half Dome (via Mist Trail & John Muir Trail)

 • Afstand: 26 kilometer
 • Hoogtemeters: 1583 meter
 • Duur: 10 tot 12 uur
 • Moeilijkheidsgraad: heel moeilijk

Voor de echte hardcorehikers is er de Half Dome Hike. Dit is een wandeling van zo’n 27 kilometer waarbij je tot op de top van de legendarische Half Dome klimt. Om Half Dome op te hiken is wel wat voorbereiding nodig want je moet er verplicht een permit voor aanvragen. Zo wordt er geprobeerd om de drukte in te perken en de ervaring aangenamer en veiliger te maken. Zo’n vergunning kan je hier aanvragen. De permits worden uitgedeeld op basis van een lotterij-systeem, dus je moet een beetje geluk hebben natuurlijk. Gelukkig zijn er nog heel wat andere prachtige wandelingen (zoals die naar El Cap) voor wie minder geluk heeft.

Je start de hike op de Mist Trail waarbij je bekende uitzichtpunten langs watervallen zoals Vernal Fall en Nevada Fall passeert. Dit deel van de wandeling is het zwaarst, met hoofdzakelijk trappen die uit de rotswand naast de waterval zijn gekapt. Een stevig begin dus! Ook het eindpunt van de hike is niet te onderschatten want de laatste meters moet je zelfs via stalen kabels opklimmen omdat de bergwand te steil is. Op de terugweg kun je ervoor kiezen om opnieuw via de Mist Trail te wandelen of je kan ook een kleine omweg maken via de minder steile John Muir Trail.

Het kan handig zijn om wandelstokken mee te nemen, want de afdaling vraagt nogal veel van je knieën. We schreven een volledig artikel over alles wat je moet weten om Half Dome op te hiken!

Columbia Rock

 • Afstand: 3,1 kilometer
 • Hoogtemeters: 297
 • Duur: 1,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Columbia Rock is volgens ons Yosemite’s best kept secret. Dit prachtige uitzichtpunt vind je al na 1,5 kilometer klimmen en geeft je een indrukwekkend zicht op Half Dome en de vallei. Wij stopten tijdens zonsondergang aan dit uitzichtpunt na onze hike naar El Capitan en waren er volledig alleen! Echt zo’n plek die je volledig in awe achterlaat.

Upper Yosemite Falls

 • Afstand: 12,2 kilometer
 • Hoogtemeters: 981 meter
 • Duur: 6 tot 8 uur
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Wie na Columbia Rock nog wat energie over heeft kan verder wandelen tot aan Upper Yosemite Falls. Hier geniet je van een ongelofelijk uitzicht vanaf de hoogste waterval in de Lower 48. Het is één van de drukste plekken in het park en dat verraste ons eerlijk gezegd! De wandeling ernaartoe valt niet te onderschatten en toont zich vooral op hete zomerdagen ongenadig, want er is amper een streepje schaduw te vinden op de eindeloos lange trappen. Maar eenmaal boven snapten we maar al te goed waarom honderden mensen de lastige hike tot aan de top afleggen!

De wandeling start vanaf Camp 4, waarbij je eerst langs Columbia Rock passeert en daarna gradueel dieper de vallei in kan kijken. Eenmaal aan de top kan je tot aan Yosemite Fall Overlook lopen (een klein platform waarnaast Upper Falls zich de diepte in stort) en wie er maar geen genoeg van kan krijgen kan nog de kleine omweg maken tot aan Yosemite Point.

El Capitan / Eagle Peak (vanaf Yosemite Valley)

 • Afstand: 33,5 kilometer
 • Hoogtemeters: 1900 meter
 • Duur: 12 uur
 • Moeilijkheidsgraad: heel moeilijk

Nadat we in 2018 hiketen naar de top van Half Dome wilden we in 2022 onszelf opnieuw uitdagen en deze keer El Capitan overwinnen! Daarvoor moesten we eerst langs Columbia Rock en Upper Yosemite Falls om vervolgens via een bos verder te lopen tot aan de legendarische El Cap. Waar je Upper Yosemite Falls met een gigantisch publiek moet delen, kwamen we op de weg naar El Capitan slechts een handvol mensen tegen. Dat is niet zo heel verrassend natuurlijk, want dit is de meest lastige dagtocht die we tot nu toe maakten. Vooral omdat we ook nog eens de kleine omweg tot aan Eagle Peak wilden meepikken (wat we 100% aanbevelen!).

Wie een spectaculair uitzicht verwacht moeten we wel even teleurstellen. Je loopt niet tot aan de rand van de granieten monoliet, waardoor je nooit een volledig zicht over de vallei krijgt. Je bewandelt El Capitan dus vooral voor de uitdaging. Wie enkel op zoek is naar een sensationeel uitzicht, kan zich tot Eagle Peak beperken. Het uitzicht hier is van ‘t beste dat we al in Yosemite mochten aanschouwen! Door enkel tot aan Eagle Peak te wandelen kan je 6 kilometer van de route knippen.

Hoewel de route op Alltrails ons voorbereide op een hike van 24 kilometer deden we er uiteindelijk 33! Daar hadden we helemaal niet op gerekend, de laatste kilometers naar onze camper waren dan ook eerder strompelend dan wandelend. Gelukkig vonden we het meer dan de moeite waard, maar hou hier dus zeker rekening mee en neem genoeg water en snacks mee!

Voor wie zelf deze prachtige wandeling wil maken schreven we een uitgebreid artikel over alles wat je moet weten voor de hike naar El Capitan en Eagle Peak.

Deze wandelingen staan nog op ons lijstje

Yosemite kent heel wat mooie wandelingen en het is helaas onmogelijk om alles van de bucketlist te schrappen. We reisden momenteel al twee keer naar dit prachtige park, maar er staan nog steeds heel wat hikes op ons to do-lijstje:

 • Clouds Rest: 19,6 kilometer / 945 hoogtemeters 
 • Four Mile Trail: 14,8 kilometer / 1100 hoogtemeters
 • Pohono Trail: 19,6 kilometer / 610 hoogtemeters
 • Artist Point: 3,7 kilometer / 225 hoogtemeters
 • Panorama Trail: 14,7 kilometer / 688 hoogtemeters
 • Cathedral Lakes: 13,7 kilometer / 490 hoogtemeters

In de buurt van Yosemite Valley

Mariposa Grove

Heb je nog wat tijd over? Bezoek dan zeker de beroemde sequoia bomen! Wanneer je geen tijd hebt voor een bezoek aan Sequoia National Park zijn er ook drie plekken in Yosemite waar je deze gigantische bomen kan vinden. De bekendste is Mariposa Grove. De plek telt maar liefst meer dan 500 giant sequoias, waaronder bekende exemplaren zoals de drieduizend jaar oude ‘Grizzly Giant’ en de ‘California Tunnel Tree’. Je moet er wel wat voor omrijden, want Mariposa Grove ligt op een uurtje rijden (one way) van Yosemite Valley. Tuolumne Grove of Giant Sequoias vind je echter al op een half uur rijden van Yosemite Valley, een mooi alternatief. De laatste plek is Merced Grove, ook deze ligt op een half uurtje rijden van de vallei. 

Tioga Road

Wie heel wat tijd kan spenderen in Yosemite moet zeker de Tioga Road afrijden! Let wel op, deze weg is enkel open tijdens de zomermaanden en de openingstijden kunnen flink variëren. Check dus eerst de openingstijden via deze site! De Tioga road is een prachtige bergpas die dwars door de wildernis van Yosemite heen loopt. Je vindt er verschillende bezienswaardigheden zoals Tioga Lake, Tuolumne Meadows, Lembert Dome, Tenaya Lake en Olmsted Point. Daarnaast kan je er ook verschillende (lange) wandelingen maken en omdat de weg op een eindje rijden ligt van Yosemite Valley is het er een pak minder druk dan in de vallei.

Yosemite was het eerste nationale park dat we in de Verenigde Staten bezochten en heeft een enorme indruk op ons nagelaten. Het moment dat je de vallei voor het eerst binnenrijdt (bij voorkeur vanuit de tunnel!) en de loodrechte granieten muren meters boven je uittorenen zal je een leven lang bijblijven!

Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Een gids voor Pinnacles National Park

Een gids voor Pinnacles National Park

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

De leukste plekjes in San Francisco.

De leukste plekjes in San Francisco.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Geef een reactie