Mount Rushmore

De obligatoire stop aan Mount Rushmore: is het de moeite?

Vraag twee Amerikanen of Mount Rushmore een bezoekje waard is en je belandt gegarandeerd in een pittige discussie! Voor sommigen is het een onmisbaar historisch monument of zelfs een nationale schat, terwijl anderen het beschrijven als een echte tourist trap. Het bleek de perfecte combinatie van beide te zijn: erg toeristisch en het houdt uiteindelijk weinig om het lijf, maar toch wel leuk om eens gezien te hebben! Hieronder ontdek je waarom jaarlijks ongeveer drie miljoen mensen deze vier hoofden komen bewonderen, en vind je enkele tips om deze mensenmassa zo goed als mogelijk te vermijden!

Waar ligt Mount Rushmore?

Badlands National Park

In 1927 startte beeldhouwer Gutzon Borglum met het uithouwen van vier reusachtige presidentsgezichten uit de massieve rotsen in South Dakota, om zo het toerisme naar dit afgelegen gebied aan te wakkeren. Je zal er dus best wel een eindje voor moeten omrijden, want het ligt ver van de typische ‘american road trip’-routes. Tijdens onze roadtrip van drie maanden door de VS wilden we absoluut Badlands National Park bezoeken. Van daaruit is het slechts een – naar Amerikaanse normen – mini-detour, dus beslisten we om Mount Rushmore mee te pikken. Als je er dan toch bent ;-).

Kocht je tijdens je roadtrip de America the Beautiful Pass* en wil je daar zoveel mogelijk uithalen, dan kan je op nog heel wat andere sites in de buurt terecht:

  • Wind Cave National Park
  • Jewel Cave National Monument
  • Devils Tower National Monument
  • Minuteman Missile National Historic Site
Custer State Park

Naast Badlands National Park en Mount Rushmore bezochten we in deze regio ook ‘Custer State Park’ en de ‘Black Hills’, stuk voor stuk prachtige landschappen en aangename verrassingen! Ben je dus op zoek naar iets anders dan de typische roadtrip door het zuidwesten of een reis door het ‘moody’ pacific northwest, dan is South Dakota echt een unieke bestemming!

* Een America the Beautiful Pass kost je eenmalig $80 per voertuig en is een jaar lang geldig in alle nationale parken van Amerika én heel wat andere nationale sites.

Bezoek je deze regio toevallig tijdens de eerste volle week van augustus? Schrik dan niet van de duizenden motorrijders, want dan vindt in het dorpje ‘Sturgis’ het grootste motorfestival van de VS plaats! Een unieke all-american experience!

Een Amerikaans monument

Mount Rushmore bezoeken is technisch gezien gratis, al betaal je wel $10 per voertuig voor de parking. De parking werd door een privébedrijf aangelegd, waardoor de ‘America the Beautiful Pass’ hier helaas niet geldig is.

Wat valt er nu te beleven bij Mount Rushmore? Eerst en vooral kan je er natuurlijk de gigantische presidentshoofden bewonderen. Zo is bijvoorbeeld alleen al de neus van George Washington maar liefst 6,5 meter hoog! Loop de ‘Avenue of Flags’ af tot je aan het uitzichtpunt komt en schiet enkele leuke plaatjes. De uit graniet gekerfde gezichten stellen vier Amerikaanse presidenten voor: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Deze zijn niet lukraak gekozen, maar vertegenwoordigen de oprichting, groei en ontwikkeling van de (in die tijd) jonge Verenigde Staten voor. Wie de presidenten van iets dichterbij wil inspecteren kan de kilometer lange Presidential Trail bewandelen om zo via 422 trappen tot vlakbij de gezichten te komen. Ga achteraf ook nog even langs bij het beeldhouwersatelier waar je via een 15 minuten durende presentatie meer te weten komt over de totstandkoming van het monument.

Is een bezoek aan Mount Rushmore de moeite? Wij vonden het best een leuke tussenstop op onze reisroute. Het is alleszins één van de meest Amerikaanse dingen die we tijdens onze roadtrip zagen. Al zouden we het monument enkel aanbevelen indien je sowieso in de buurt bent, want urenlang rijden om dan enkel Mount Rushmore te bezoeken is misschien je tijd en brandstof niet waard. 

48 uur in Badlands National Park.

48 uur in Badlands National Park.

Geef een reactie