De Algarve: wat moet je zeker gezien of gedaan hebben?

Er zijn teveel redenen om op te noemen waarom Portugal zo geliefd is bij toeristen, maar ééntje steekt er toch met kop en schouders bovenuit: de Algarve!Dit is de meest zuidelijke provincie van Portugal en staat vooral bekend om de goudkleurige kustlijn van maar liefst 200 kilometer lang. Je wandelt er langs de hoge kliffen, zoekt er verborgen stranden, verkent de grotten met een kajak en geniet van de zonsondergang op het meest zuidwestelijke puntje van het land. Om de Algarve in al z’n pracht te ontdekken beschik je best over een (huur)auto. Met het openbaar vervoer kan je heel wat van de mooiste plekjes niet bereiken. Hieronder lijsten we de leukste bezienswaardigheden en activiteiten voor je op.

De verschillende stranden


Praia dos Três Irmãos

Ponta da Piedade

Aan stranden geen tekort in de Algarve-streek. Ieder soort reiziger vindt er zijn favoriete plek. Zo zijn er lange uitgestrekte zandstranden waar je een een namiddag bakken in de zon kan afwisselen met wat afkoeling in de zee, verborgen stranden en grotten die je enkel met een kajak of boot kan bereiken, en hoewel vooral de westkust bekend is bij de surfers zijn er ook in deze streek enkele surfspots te vinden.


Praia dos Três Irmãos

Onze favoriete stranden zijn Praia dos Três Irmãos, Praia da Bordeira, Praia da Marinha en Praia do Camilo. Daarnaast is ook Ponta da Piedade een hele mooie plek om de ruige rotswanden en grotten te bezichtigen.

Praia da Marinha.

Eén van onze favoriete bezienswaardigheden in de Algarve is de klifwandeling bij Praia da Marinha. Vanaf hier wandel je zo’n 1,5 kilometer langs de kustlijn tot aan de Benagil cave (zie #4). Onderweg kom je langs verschillende uitzichtpunten zoals Rocha coração en Arcos Naturais. Om deze wandeling te maken parkeer je je auto hier, wandel je enkele meters tot op het houten platform en volg je gewoon de kustlijn tot aan de Benagil cave. De wandeling is extra mooi tijdens zonsopgang of -ondergang, en ook een pak rustiger!

Kajakken op zee

Tijdens onze roadtrip doorheen Portugal ontdekten we een nieuwe hobby: kajakken op zee! We kajakten twee keer langs de kustlijn van de Algarve. Omdat we hier nog geen ervaring mee hadden besloten we om de eerste keer mee te gaan met een gids. Zo leer je waarop je moet letten om veilig de grotten binnen en buiten te peddelen, rekening houdend met stroming, golven en andere vaartuigen. Hoewel we doorgaans niet zo’n fan zijn van groepsactiviteiten vonden we zo’n ‘guided tour’ de ideale manier om kennis op te doen en vooral wat zelfvertrouwen te krijgen om het een volgende keer veilig op ons eentje te doen. Deze tour kost slechts €35 per persoon en boek je hier.

Benagil cave

Enkele dagen na onze kajaktocht met gids besloten we om opnieuw de zee op te trekken, maar deze keer in ons eentje. De Benagil Cave is één van de meest populaire plekken in de Algarve en kan je enkel via de zee bereiken. Dit kan met een boot, een kajak, een SUP of al zwemmend. Het ideale moment om onze nieuwe hobby opnieuw uit te oefenen! We huurden een kajak via  het excursiebedrijf ‘Taruga’ en vertrokken zo vroeg mogelijk om de drukte voor te zijn. Helaas waren we verre van de enige met dat idee… Dit verpestte wel enigszins onze ervaring in de grot. Het was er een komen en gaan van groepen kajaks, SUP’s, motorboten; een drukte van jewelste. Dat is een vloek, maar tegelijk een zegen, want de meeste toeristen gaan blijkbaar niet veel verder dan deze grot. Even verderop peddelen en je hebt de ruwe kustlijn zo goed als voor jou alleen!

Omdat we de Benagil-grot wel erg mooi vonden besloten we om er ‘s avonds opnieuw naartoe te gaan. Rond deze tijd zijn de huurbedrijven voor kajaks en boottours gesloten en is er dus geen mens meer te bespeuren. Dit betekende natuurlijk wel dat we de grot enkel al zwemmend konden bereiken, iets wat online echter meestal werd afgeraden. Na enkele positieve verhalen te lezen en onszelf heel veel moed in te spreken besloten we onze kans toch te wagen. Hier hebben we geen enkele seconde spijt van gehad! Wauw! Hoe mooi is deze grot wanneer je deze voor jezelf hebt!

Graag meer weten over deze grot en hoe je deze kan bezichtigen? Is ernaartoe zwemmen nu echt zo gevaarlijk als wordt beweerd? We bespreken iedere mogelijke manier om de Benagil Cave te bereiken hier.

Dorpjes en steden

Naast een mooie kustlijn telt de Algarve ook enkele gezellige dorpjes en steden. De meeste mensen gebruiken Lagos als de uitvalsbasis voor hun bezoek aan de Algarve. Deze stad is prima gelegen en je vindt er ook alles wat je nodig hebt. Naast Lagos is ook Sagres zeker een bezoekje waard, dankzij de relaxte surfvibes voelen zowel de pro’s als de kooks er zich direct thuis. Wie Sagres bezoekt moet aan het eind van de dag zeker eens doorrijden tot aan Cabo de São Vicente. Dit is het meest zuidwestelijke puntje van het land en de zonsondergang is er blijkbaar spectaculair. Wie wat meer naar het zuidoosten trekt, kan halt houden in Carvoeiro, Albufeira en Ferragudo.

Wij hebben enorm genoten van onze tijd in de Algarve. Verblijf er zeker enkele dagen wanneer je een roadtrip maakt doorheen Portugal, je zal het je niet beklagen. Do believe the hype!

Hoe bezoek je de ‘Benagil grot’ in Portugal?

Hoe bezoek je de ‘Benagil grot’ in Portugal?

De leukste bezienswaardigheden in Lissabon per district.

De leukste bezienswaardigheden in Lissabon per district.

De mooiste plekjes in het gezellige Porto.

De mooiste plekjes in het gezellige Porto.

Alles wat je moet weten over de hike naar Ursa Beach.

Alles wat je moet weten over de hike naar Ursa Beach.

Mini-reisgids voor een dagtrip naar Sintra.

Mini-reisgids voor een dagtrip naar Sintra.

Reiskosten: wat kost een reis naar Portugal?

Reiskosten: wat kost een reis naar Portugal?

De mooiste reisroute voor een roadtrip door Portugal.

De mooiste reisroute voor een roadtrip door Portugal.

8 leuke dingen om te doen in en rond Cascais.

8 leuke dingen om te doen in en rond Cascais.

1 reactie

Gisteren op 01 januari zijn Febe en Jorne naar Portugal teruggekeerd. Maar nu dan wel op het eiland Madeira!
We wensen bij deze heel veel ontdekkingsplezier, en vooral veel tijd om uit om op adem te komen en rustig de tijd te nemen om uit te kijken naar de volgende bestemming in lastige Coronatijden!
Nog héél véél sukses toegewenst en vele groetjes van het thuisfront!
Liefs, papiejiepie en mientje, xxx

Geef een reactie