7 tips voor een reis naar Jordanië.

Jordanië is vanuit België helemaal niet ver reizen, toch kom je er in een compleet andere wereld terecht. Het koninkrijk aan de oevers van de Jordaan druipt van de geschiedenis, met het werelderfgoed van Petra als absolute hoogtepunt. De onmetelijke woestijn, met het fabelachtige Wadi Rum, strekt zich er uit tot aan de iconische Dode Zee, en de Midden-Oosterse keuken is minstens evenveel sterren waard als de gemiddelde  woestijnnacht er hier tevoorschijn tovert. Hieronder vind je 7 tips voor een reis naar Jordanië!

Visum

visum bij aankomst (of Jordan Pass)

Vaccins

Hepatitis-A, Polio, TDK, MBR*

Hoofdstad

Amman

*Bespreek altijd met je huisarts wat nodig is.

Trek zeker twee dagen uit voor Petra

De historische stad Petra is gigantisch! Zo legden we hier op één dag tijd meer dan 20 kilometer af, en dan hadden we nog niet eens alles bezocht. Daarom raden we aan om minstens twee dagen uit te trekken voor een bezoekje aan deze bijzondere plek. Zo hoef je niet van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat als een kip zonder kop rond te lopen en kan je alles lekker op je eigen tempo verkennen.

Lukt het je echter absoluut niet om meer dan één dag uit te trekken voor je bezoek aan Petra? Dat kan, hou er wel rekening mee dat je toch al gauw 12 uur nodig hebt om alles te zien. Maar geef toe, het zou gewoonweg zonde zijn om helemaal naar dit  afgelegen  pareltje werelderfgoed te reizen en er dan doorheen te moeten rushen. We schreven een uitgebreid artikel met alles wat je moet weten voor een bezoek aan Petra.

Je kan geld besparen met de Jordan Pass

Petra is natuurlijk de meest toeristische trekpleister van Jordanië en dat merk je aan de prijzen. De toegangsprijzen voor Petra zijn:

  • 50 JD voor 1 dag (ongeveer 66 euro)
  • 55 JD voor 2 dagen (ongeveer 72 euro)
  • 60 JD voor 3 dagen (ongeveer 79 euro)

Gelukkig bestaat er een manier om hier ferm op te besparen: de Jordan Pass! Met deze pas krijg je toegang tot meer dan 40 attracties en bezienswaardigheden, waaronder Petra, en daarbovenop is je visum gratis inbegrepen. De prijzen voor de Jordan Pass zijn:

  • Jordan Wanderer (70 JD – 92 euro): 40 attracties, visum en 1 dag Petra
  • Jordan Explorer (75 JD – 99 euro): 40 attracties, visum en 2 dagen Petra
  • Jordan Expert (80 JD – 105 euro): 40 attracties, visum en 3 dagen Petra

Gezien de minimale ticketprijs voor een bezoek aan Petra 50 JD is, en een visum je ook al 40 JD kost, doe je sowieso voordeel met de pas. De Jordan Pass bestel je hier.

Probeer de Ramadan te vermijden

Reizen tijdens de Ramadan-periode brengt wat extra moeilijkheden met zich mee: heel wat trekpleisters sluiten vroeger de deuren, het is een pak drukker op de baan en zo goed als alle restaurants zijn gesloten. Bovendien vind je tijdens deze periode moeilijker een gids voor bepaalde wandelingen. In theorie kan het, maar je maakt het jezelf een flink stuk makkelijker door je reis buiten de Ramadan te plannen. Deze periode valt ieder jaar anders, dit zoek je dus best vooraf even uit! Een indicatie van de startdatum kan je hier terugvinden (let op: deze kan altijd wijzigen, want de effectieve startdatum wordt pas heel last minute bepaald).

Hou rekening met de godsdienst

In Jordanië is het overgrote deel van de bevolking islamitisch. Kleed je daarom altijd gepast en zorg dat je benen en schouders bedekt zijn. Vooral op plekken waar het heel druk is, moet je hier extra op letten. Hoe zuidelijker je reist, hoe conservatiever de inwoners zouden zijn. Sommige reizigers gaan ervan uit dat ze ook een hoofddoek moeten dragen, maar dat is zeker niet nodig.

Neem ook warme kleding mee

Ja, Jordanië bestaat voor een groot deel uit woestijnen, maar dat wil zeker niet zeggen dat het er altijd warm is! Vooral in de bergen kan het flink afkoelen. Zo waren wij hier in maart, en waren we maar wat blij dat we last minute toch nog een dikke fleecetrui hadden ingepakt. Tijdens de wintermaanden van december tot maart heb je zelfs heel wat kans op regen. Wees dus voorbereid op alle temperaturen en weersomstandigheden en neem vooral veel laagjes mee. Een tip die we eigenlijk voor zowat elke bestemming kunnen meegeven!

Niet alles is open tijdens de wintermaanden

Tijdens de wintermaanden valt er vaak heel wat regen in Jordanië, waardoor de canyons al snel overstromen. Hierdoor zijn heel wat bezienswaardigheden, zoals de Wadi Ghuweir Trail en Wadi Mujib, vaak gesloten tijdens deze periode. Normaal gezien heropent alles op 1 april, maar dat blijft natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Wil je geen risico nemen? Reis dan tussen mei en december naar Jordanië.

Lokale keuken

Niets zo leuk als de lokale keuken ontdekken! Foodies zijn hier aan het juiste adres, want de Jordaanse gerechten zijn om duimen en vingers bij af te likken! Je vindt er een mix van Midden-Oosterse klassiekers, maar ook enkele lokale Jordaanse specialiteiten. We lijsten enkele gerechten op die je zeker niet missen:

  • Mansaf: ook wel het nationale gerecht van Jordanië. Een gerecht op basis van rijst, dat wordt gegarneerd met stukjes lamsvlees en gegeten wordt met een jus gemaakt van jameed (gefermenteerde droge yoghurt). 
  • Falafel: krokante balletjes gemaakt van gemalen kikkererwten. 
  • Maqluba: maqluba wordt gemaakt door vlees op de bodem van een diepe schaal te koken en te bedekken met rijst. Eenmaal gaar wordt er een grote schotel op de schaal geplaatst en wordt het geheel omgedraaid. Het vocht van het vlees sijpelt vervolgens door de rijst. Maqluba is een heel toepasselijke naam voor dit gerecht, want je kan het letterlijk vertalen als ‘ondersteboven’.
  • Zarb: Zarb wordt gemaakt door een kuil te graven, deze te vullen met hete kolen, daar vervolgens een drielaagse constructie van vlees (meestal kip en geit), groenten en rijst op bouwen, de hele boel weer dichtgooien en het geheel dan enkele uren ondergronds te laten garen. Alleen al door deze bereidingswijze het proeven waard!
  • Mezze: de term “mezze” komt oorspronkelijk van het Perzische woord dat “proeven” betekent, het is dus meer een eetgewoonte dan een specifiek gerecht. Het bestaat meestal uit het bestellen van een verscheidenheid aan kleine schotels om van te proeven en te delen.
  • Hummus: gemaakt van gepureerde kikkererwten. Je vindt hummus terug op menu’s in heel Jordanië. Het kan worden geserveerd als mezze-gerecht of als bijgerecht bij een voorgerecht.
  • Labneh: een gerecht met gezeefde yoghurt dat in Jordanië meestal als ontbijt gegeten wordt. Je kan de smaak wat vergelijken met een Griekse yoghurt of sour cream.
  • Bedouin Whiskey: thee met heeeeeel veel suiker!

Na een bloedhete dag en je kilometerslang te vergapen aan het wereldwonder dat Petra is, neerploffen rond een houtvuurtje in de snel afkoelende woestijn, terwijl een miljard sterren je dampend verse Maqluba nog meer doen shinen… Dat reizen door Jordanië fantastisch is, daar moeten we je na dit artikel waarschijnlijk al niet meer van overtuigen. Dat je daarnaast al heel wat van het land kan ontdekken in een grote week, maakt deze bestemming alleen nog maar meer de moeite!

Petra in Jordanië: tips + de ultieme tweedaagse route.

Petra in Jordanië: tips + de ultieme tweedaagse route.

Geef een reactie