Bucketlist: de leukste dingen om te doen in IJsland.

IJsland: het land van vuur en ijs. Het lijkt wel of dit relatief kleine eiland bijna volledig bestaat uit adembenemende uitzichtpunten! Je valt er van de ene verbazing in de andere en je zal er sowieso langer willen blijven dan gepland. Om er zeker van te zijn dat je niets overslaat tijdens een roadtrip door dit prachtig land hebben wij voor jou de ultieme bucketlist opgesteld!

Maak een roadtrip langs de ring road

Terecht één van de populairste dingen om te doen in IJsland is een roadtrip maken langs de volledige ring road (of enkel het zuidelijke deel). De ring road is de hoofdweg die een lus maakt rond het hele eiland. Hij is zo’n 1300 kilometer lang en neemt je mee langs watervallen, canyons, glacier lagoons en nog zoveel meer. Benieuwd wat er allemaal te zien is? In dit artikel beschrijven we elke stop die de moeite waard is tijdens deze reis!

Ontdek de ‘Golden Circle’

Voor wie geen tijd heeft om het volledige eiland te bezoeken kan zich ook beperken tot de golden circle. Dit is een route van zo’n 300 km die start en stopt in Reykjavik. De tour voert je langs prachtige watervallen en andere indrukwekkende panorama’s. Je kan de Golden Circle in één dag afwerken met je eigen wagen of je kan beroep doen op een reisorganisatie. De route neemt je onder andere mee naar de bekende Geysir en Strokkur, Gullfoss, Thingvellir National Park en nog zoveel meer.

Spot het magische noorderlicht

Vanaf september tot ergens in april is het mogelijk om het noorderlicht waar te nemen in IJsland! Het is mogelijk om dit unieke natuurspektakel te ervaren in Reykjavik, maar door de lichtvervuiling is het meestal eerder zwak. Je kan het noorderlicht het best spotten vanaf de golden circle, snaefellsnes of ergens anders langs de ring road! Tips om het noorderlicht te spotten vind je hier.

Skogafoss bewonderen

Skogafoss is één van de meest adembenemende watervallen van het hele eiland. Wie maar niet genoeg kan krijgen van de honderden watervallen die IJsland rijk is, kan rechts van Skogafoss via trappen omhoog klimmen naar de top van de waterval. Volg je de rivier verder stroomopwaarts, dan staat er je een prachtige wandeling te wachten waarbij je zeker nog tientallen extra watervallen ontdekt. Het pad is onderdeel van de tweedaagse Fimmvörðuháls Hike. Wie wat krap in tijd zit of niet graag lange afstanden te voet aflegt kan ook gewoon een deeltje van de wandeling maken en terugkeren wanneer je zelf wil. Zo wandelden we zelf slechts een drietal kilometer langs de rivier en zelfs dit was al meer dan de moeite waard! Op zo’n kilometer van Skogafoss vind je trouwens nog een andere mooie waterval: ‘Kvernufoss’. Hoe je bij deze waterval geraakt lees je hier.

Fotografeer Kirkjufell

Kirkjufell is de meest gefotografeerde ‘berg’ van heel IJsland. Door z’n gekke vorm lijkt het precies een tovenaarshoed. Net voor de berg vind je ook een kleine waterval en dat zorgt voor een spectaculair uitzicht. Wanneer wij deze plek bezochten regende het jammer genoeg pijpestelen waardoor Kirkjufell niet helemaal tot zijn recht kwam. Alvast een extra reden om nog eens terug te keren!

Relax in de blue lagoon

De natuurlijke thermische baden van de Blue Lagoon zijn een must tijdens een reis naar IJsland. Om de grote massa te vermijden ga je best zo vroeg mogelijk. Een andere optie is om de Blue Lagoon te skippen en ‘Myvatn Nature Baths’ te bezoeken in de plaats. Deze zijn een stuk goedkoper,heel wat rustiger en je krijgt er een fantastisch uitzicht bovenop!

Ga mee met een ‘Whale Watching Tour’

IJsland is één van de beste plekken in de wereld voor het spotten van walvissen. Er leven maar liefst 20 soorten in de regio van IJsland. De tours vertrekken uit Husavik, Reykjavik en Akureyri.

Beklim een gletsjer

Wandelen op deze uitloper van de Vatnajökull was wegens instortingsgevaar jammer genoeg niet meer mogelijk. Wel kan je via een paadje dichtbij deze prachtige gletsjer komen. Op andere plekken is het wel mogelijk om gletsjers te bewandelen, maar daarvoor moet het koud genoeg zijn, enkel ‘s winters dus.

Ontdekt een ijsgrot

Dit hebben we jammer genoeg zelf niet kunnen ervaren tijdens onze reis door IJsland. De meeste ijsgrotten waren nog niet stabiel genoeg. Je kan deze plekken enkel tijdens de wintermaanden bezoeken wanneer de risico’s op instorten miniem zijn

Bekijk Reykjavik vanuit de lucht

Nee, een dure helikoptervlucht heb je hier gelukkig niet voor nodig! In de Hallgrimskirkja in Reykjavik brengt een lift je namelijk tot helemaal bovenin de kerktoren, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad!

Bezoek snaefellsnes

‘Snæfellsnes’ wordt soms mini-IJsland genoemd. Je vind er onder andere vulkanen, lavavelden, kliffen, zwarte stranden, grotten, basaltformaties, watervallen, meren, een gletsjer en nog zoveel meer. Het schiereiland is in het westen van IJsland te vinden en betreed je best via de zuidelijke weg als je geen 4×4 wagen ter beschikking hebt. You can thank us later.

Ga kajakken op de Jokulsarlon lagoon.

Dit gletsjermeer kan je bezoeken door er simpelweg vlakbij te parkeren en de gigantische ijsblokken vanaf de kant te bezichtigen. Voor wie het iets avontuurlijkers mag, kan ook een kajak huren en de ijsblokken van dichtbij bewonderen. Een leuke bijkomende activiteit is het spotten van zeehonden! Als je beslist om deze plek te bezoeken moet je zeker ook Diamond Beach op je to-do lijstje zetten. De gigantische ijsblokken die de zee in drijven, spoelen hier soms terug aan op het strand.

Spot ‘puffins

Vanaf mei tot eind augustus kan je op verschillende plekken in IJsland de bekende ‘puffins’ spotten. Wij bezochten IJsland jammer genoeg in oktober, dus we zullen zeker nog eens moeten terugkeren.

Bezoek zoveel mogelijk watervallen

Na een aantal dagen in IJsland besef je dat er waarschijnlijk meer watervallen dan mensen te vinden zijn op dit eiland. Maak een bucketlist van de mooiste en schrap vervolgens de ene na de andere waterval van je lijstje tijdens je road trip. In dit artikel lijstten wij onze favoriete watervallen op.

Bezoek een ‘black sand beach’

IJsland telt heel wat zwarte stranden. De mooiste vonden wij persoonlijk ‘Reynisfjara’: een prachtig zwart strand met dreigende zwarte rotspunten die opduiken uit de zee. De locatie spreekt tot de verbeelding, zo werd het ook gebruikt als filmlocatie in Game Of Thrones. Op het strand zelf vind je bijzondere basaltformaties en een spooky grot. Let er wel op dat je het strand zeker tijdens eb (en niet vloed) gaat bezoeken, want het strand staat berucht om zijn gevaarlijke ‘sneaker waves’: sporadische golven die veel verder en krachtiger op het strand komen gerold waardoor ze vaak nietsvermoedende toeristen het ijskoude water in sleuren.

Dit lijstje is nog maar ‘the tip of the iceberg’ van wat er allemaal te zien en doen is tijdens een reis door dit fantastische land. Al is het wel een mooi begin!

De mooiste plekjes in Vatnajökull National Park, IJsland.

De mooiste plekjes in Vatnajökull National Park, IJsland.

Dettifoss: hoe bezoek je de meest krachtige waterval van Europa?

Dettifoss: hoe bezoek je de meest krachtige waterval van Europa?

IJsland on a budget: 8 tips om goedkoper te reizen.

IJsland on a budget: 8 tips om goedkoper te reizen.

Een auto huren in IJsland: dit moet je weten.

Een auto huren in IJsland: dit moet je weten.

Onze top 10 mooiste watervallen van IJsland.

Onze top 10 mooiste watervallen van IJsland.

Reisroute: een roadtrip langs de volledige ‘ring road’ van IJsland.

Reisroute: een roadtrip langs de volledige ‘ring road’ van IJsland.

Wat is de beste reistijd voor een reis door IJsland?

Wat is de beste reistijd voor een reis door IJsland?

Kvernufoss: een ‘geheime’ waterval in IJsland.

Kvernufoss: een ‘geheime’ waterval in IJsland.

Reiskosten: wat kost een reis naar IJsland?

Reiskosten: wat kost een reis naar IJsland?

Wat is er te zien en doen in Reykjavik, Ijsland.

Wat is er te zien en doen in Reykjavik, Ijsland.

Alles wat je moet weten over de hike naar Bruarfoss.

Alles wat je moet weten over de hike naar Bruarfoss.

Tips om het noorderlicht te spotten!

Tips om het noorderlicht te spotten!

Geef een reactie