Onze top 10 mooiste watervallen van IJsland.

IJsland is één van de meest diverse landen en gekend om zijn krachtige watervallen. Er stromen maar liefst méér dan 10.000 watervallen door het IJslandse landschap. Elke waterval is uniek, wat het moeilijk maakt om er enkele uit te kiezen bij het plannen van een roadtrip door dit eiland. Om die keuze voor jou wat makkelijker te maken vind je hier onze ‘top 10 mooiste watervallen van IJsland’!

#10 Selfoss

Selfoss ligt vlakbij het bekendere ‘Dettifoss’ (zie #6). Vergeleken met deze laatstgenoemde is Selfoss maar een klein schattig watervalletje. Toch is het zeker de moeite om een kijkje te gaan nemen. Heel wat mensen bezoeken enkel Dettifoss waardoor het heerlijk rustig is bij Selfoss. Iets wat vrij zeldzaam is op de toeristische trekpleister die IJsland geworden is! Ook is het de ideale plek om te genieten van de zonsondergang.

#9 Bruarfoss

Ook deze waterval is vooral de moeite omdat heel wat toeristen hem links laten liggen. Je moet namelijk enkele kilometers wandelen om Brúarárfoss te bereiken en daar is op een georganiseerde tour naar de Golden Circle jammer genoeg geen tijd voor. Reden te meer om hem op eigen houtje te bezoeken tijdens je roadtrip! Brúarárfoss deed ons ook wat denken aan Plitvice in Kroatië, dus je kan je wel inbeelden hoe prachtig hij is! Hoe je deze waterval bereikt vind je hier.

#8 Fimmvörðuháls Hike

Oké, dit is eigenlijk niet één waterval, maar letterlijk tientallen! Bij Skogafoss (zie #3) kan je een trap omhoog nemen, wat de start vormt van de tweedaagse Fimmvörðuháls Hike. Wie wat krap in tijd zit of niet graag lange afstanden te voet aflegt kan ook gewoon een deeltje van de wandeling maken en terugkeren wanneer je zelf wil. Zo wandelden wij slechts zo’n drie kilometer ver en zelfs dit was al meer dan de moeite waard! Volg de rivier stroomopwaarts en er staan je tientallen prachtige watervallen te wachten!

#7 Goðafoss

Goðafoss vind je net zoals Dettifos (#6) en Selfoss (#10) in het noorden van IJsland terug. ‘Goðafoss’, wat letterlijk ‘godenwaterval’ betekent, is 30 meter breed, 12 meter hoog en heeft zijn naam te danken aan een boer uit de streek. Toen hij in het jaar 1000 thuiskwam van de jaarlijkse vergadering van het Alþing had hij de afgodsbeelden uit zijn tempel op deze plaats in het water gegooid. Er was namelijk besloten het christelijke geloof aan te nemen.

#6 Dettifoss

‘Dettifoss’ is de meest krachtige waterval van heel Europa en dat zal je zeker merken! Hij is 44 meter hoog en maar liefst 100 meter breed. Wat verderop vind je nog twee ‘kleinere’ watervallen: ‘Hafragilsfoss’ en ‘Selfoss’ (#10). Je kan de watervallen zowel van de oost- als van de westkant bezoeken. De voor- en nadelen van elke kant vind je in dit artikel.

#5 Seljalandsfoss

Seljalandsfoss is één van de bekendste watervallen in IJsland. De 63 meter hoge waterval is vanuit elke hoek te bewonderen, je kan namelijk volledig achter de waterval door lopen, een bijzonder ervaring! Neem zeker een regenjas mee want droog kom je hier niet weg. 

Extra tip: wakker worden met zicht op Seljalandsfoss? Het kan! Er is namelijk een camping te vinden vlak naast de waterval. Beter dan dit wordt het toch niet? (Hier vind je een kaart met alle campings op IJsland)

#4 Gullfoss

Heel wat mensen hebben enkel tijd om de Golden Circle te bezoeken tijdens hun reis naar IJsland. Gelukkig heb je ook dan de kans om een indrukwekkende waterval te bezichtigen. Gullfoss is zo’n 20 meter breed en is letterlijk ‘jawbreaking huge’. Geloof je ons niet? Spot Jorne maar eens op bovenstaande foto’s! Hou je regenjas ook zeker klaar, want zelfs op een zonnige dag kom je kletsnat terug van een bezoekje aan deze waterval.

#3 Skogafoss

Tijd voor onze top 3! Skogafoss is waarschijnlijk de meest bekende waterval van IJsland, en met reden! Het water komt met zo’n kracht en geluid naar beneden dat je er bijna van achterover valt. De indrukwekkende waterval van 60 meter hoog komt met een verhaal. De legende luidt dat een viking ooit een kist met goud verborgen had achter de waterval, omdat deze plaats onmogelijk te bereiken is. De schat hebben we jammer genoeg nooit gevonden, maar genoten van het uitzicht alvast wel!

Extra tip: ook hier kan je kamperen vlak naast de waterval!

#2 Gljúfrabúi

Gljúfrabúi is een unieke waterval, temidden van een soort spelonk. Om er te geraken wandel je eerst een stukje door de rivier in een kloof. Doordat je samen met de waterval ingesloten zit tussen enkele ‘muren’ voel je de indrukwekkende kracht van de waterval nog duizend keer meer, wauw! PS: Ook hier heb je absoluut regenkledij nodig (inclusief waterdichte schoenen!), want de ‘spray’ van deze waterval is wat te vergelijken met een hogedrukreiniger op volle kracht!

#1 Kvernufoss

Tijd voor onze winnaar: Kvernufoss! Niet ver van Skogafoss vind je een minder bekende waterval die ook nergens op de wegwijzers aangewezen staat. Hier kun je net zoals bij Seljalandsfoss achter de waterval heen lopen, wat toch een bijzonder gevoel geeft. Omdat de waterval op privéterrein ligt en niet aangegeven staat zou je er zo voorbij rijden, hierdoor zijn er nog heel wat mensen die niet van het bestaan van deze waterval afweten. Hoewel Kvernufoss aan populariteit wint heb je nog steeds heel wat kans om de waterval met niet al te veel andere toeristen te moeten delen. Lees hier hoe je er komt.

Hoewel er nog heel wat meer watervallen op IJsland te vinden zijn, hoort deze top 10 absoluut op je ‘to-do lijstje’. Je valt van de ene verbazing in de andere! En nadien hoef je alvast niet meer te douchen…

De mooiste plekjes in Vatnajökull National Park, IJsland.

De mooiste plekjes in Vatnajökull National Park, IJsland.

Dettifoss: hoe bezoek je de meest krachtige waterval van Europa?

Dettifoss: hoe bezoek je de meest krachtige waterval van Europa?

IJsland on a budget: 8 tips om goedkoper te reizen.

IJsland on a budget: 8 tips om goedkoper te reizen.

Een auto huren in IJsland: dit moet je weten.

Een auto huren in IJsland: dit moet je weten.

Reisroute: een roadtrip langs de volledige ‘ring road’ van IJsland.

Reisroute: een roadtrip langs de volledige ‘ring road’ van IJsland.

Wat is de beste reistijd voor een reis door IJsland?

Wat is de beste reistijd voor een reis door IJsland?

Kvernufoss: een ‘geheime’ waterval in IJsland.

Kvernufoss: een ‘geheime’ waterval in IJsland.

Reiskosten: wat kost een reis naar IJsland?

Reiskosten: wat kost een reis naar IJsland?

Wat is er te zien en doen in Reykjavik, Ijsland.

Wat is er te zien en doen in Reykjavik, Ijsland.

Bucketlist: de leukste dingen om te doen in IJsland.

Bucketlist: de leukste dingen om te doen in IJsland.

Alles wat je moet weten over de hike naar Bruarfoss.

Alles wat je moet weten over de hike naar Bruarfoss.

Tips om het noorderlicht te spotten!

Tips om het noorderlicht te spotten!

Geef een reactie