Reiskosten: wat kost een reis naar IJsland?

Voor heel wat mensen is Ijsland een absolute droombestemming, en dat is helemaal terecht! Dit eiland krioelt van de indrukwekkende watervallen, prachtige stranden en  rauwe ongerepte natuur. Jammer genoeg hangt er wel een stevig prijskaartje aan vast. Toch is een reis naar IJsland niet zo duur als je misschien zou denken. Online lees je de meest hallucinante bedragen, wat heel wat mensen hun droom doet opbergen. Dit is absoluut niet nodig! Wij bezochten IJsland in oktober 2020 en delen in dit artikel alles over de kosten die we toen gemaakt hebben. De kosten zijn gebaseerd op een reis van drie weken met twee personen. Wat kost een reis naar IJsland?

Vliegticket

De grootste kost bij reizen is vaak het vliegticket. Dit is bij een reis naar IJsland gelukkig niet het geval. Een retour Brussel-Reykjavik kost je meestal rond de €350, al zijn ze vaak ook iets goedkoper te vinden! Oorspronkelijk boekten wij een rechtstreekse vlucht voor zo’n €370 per persoon. Wegens COVID werd onze vlucht aanvankelijk uitgesteld maar we besloten alsnog te herboeken. Omdat we bij aankomst in Ijsland verplicht vijf dagen in quarantaine moesten was het zinloos om onze camper al op te halen. Gezien er ook geen bussen meer reden toen we er omstreeks middernacht aankwamen, waren we aangewezen op een taxi om ons naar het hotel in Reykjavik te brengen.

Uiteindelijk betaalden we slechts €287 per persoon voor een vlucht met tussenstop in Frankfurt. De taxi naar Reykjavik kostte ons €52 per persoon, een flink bedrag! De meeste verhuurbedrijven bieden een gratis shuttle van en naar de luchthaven aan, dus deze kost kan je meestal vermijden. Overdag kan je ook een goedkopere shuttlebus naar de hoofdstad nemen.

Transport

Het openbaar vervoer in IJsland is niet erg uitgebreid, daarom boek je best een huurauto.  Om nog wat extra te besparen besloten we een camper te huren zodat we geen honderden euro’s kwijt waren aan hotelkamers. Een fijne keuze bleek achteraf, want de campings zijn vaak tot in de puntjes uitgerust (vloerverwarming in de douches!). Een camper huren op IJsland is waarschijnlijk je duurste uitgave. Tip: huur je camper tijdens Black Friday. Zo wisten wij -30% korting te scoren! Parking is bijna overal gratis en de prijs voor diesel bedroeg tijdens ons bezoek ongeveer €1,30/L.

In totaal betaalden we €500 per persoon voor onze camper (2 weken), €125 per persoon aan diesel (± 2500 km), €6,5 per persoon aan parking, €12 per persoon aan openbaar vervoer en €5 per persoon aan tol.

Accommodatie

Vijf dagen verplichte quarantaine betekende dus ook een serieuze meerkost, want de quarantaine mocht niet in een camper plaatsvinden. Een hotel dan maar, met bijhorend kostenplaatje. Gelukkig konden we na deze quarantaine vertrekken met onze camper en de kosten laag houden door te gaan kamperen. Een camping kost meestal rond de €10 à €15 per persoon, per dag. Wildkamperen is door de grote toeristenmassa jammer genoeg verboden en tijdens de wintermaanden zijn heel wat campings gesloten. Op deze kaart kan je zien welke campings ook tijdens deze periode toegankelijk zijn!

Geen fan van kamperen? Voor zo’n €60 à €80 per persoon heb je vaak een basic hotel. Voor een bed in een slaapzaal ben je dan weer gemiddeld zo’n €30 per persoon kwijt.

In totaal betaalden we voor ons hotel in Reykjavik €377 per persoon voor 6 nachten. Dit komt neer op €63 per nacht. Aan campings waren we dan weer zo’n €100 kwijt per persoon voor 9 betaalde overnachtingen, of €11 per persoon per nacht.

Eten & drinken

Om het reizen in IJsland betaalbaar te houden kiezen veel mensen ervoor om zelf te koken. Ook wij kookten meestal ons eigen potje, al vielen de restaurantprijzen veel beter mee dan verwacht. Doorgaans maakten we zelf ons ontbijt en avondeten klaar, maar ‘s middags bezochten we wel eens een van de vele grillrestaurants bij een tankstation. Hier kan je terecht voor warme maaltijden aan een schappelijke prijs, zoals een hamburger, hot dog, fish ‘n chips, soep, … Af en toe kozen we er ook voor om onszelf te verwennen met een avondje uit eten.

Hier vind je een handige kaart waarop alle supermarkten te vinden zijn in IJsland. De goedkoopste supermarkten zijn de bonus en de krónan.

In totaal spendeerden we €335 per persoon aan eten en drinken, wat neerkomt op €18 per persoon per dag.

Activiteiten

Goed nieuws voor reizigers met een krap budget: de meeste bezienswaardigheden in IJsland zijn volledig gratis! Toch zijn er een aantal betaalde activiteiten die je reis helemaal onvergetelijk maken! Hieronder sommen we onze betaalde activiteiten even op. Verder kun je bijvoorbeeld nog een gletsjerwandeling maken (€75 pp.), snorkelen bij Silfra (€125 pp.), de blue lagoon bezoeken (€50 pp.), met een quad over de zwarte stranden scheuren en nog zoveel meer.

  • Hallgrimskirkja: €6,5 pp.
  • Kerid crater: €3 pp.
  • Whale watching: €70 pp. (boek hier)
  • Myvatn Nature Baths: €30 pp. (boek hier)
  • Husavik Whale Museum: €7 pp. 
  • Stokksnes: €5,5 pp.

Voor al onze activiteiten betaalden we in totaal €123 per persoon. Dit kan uiteraard een pak goedkoper als je de betaalde activiteiten links laat liggen, maar ze maakten onze reis zeker en vast onvergetelijk!

Extra’s

Omdat we IJsland enkel binnen mochten na een verplichte quarantaine en twee COVID-testen moesten we ook nog eens €56 per persoon ophoesten voor deze twee testen.

Gezien IJsland iets goedkoper was dan we vooraf dachten lieten we ons ook helemaal gaan tijdens het souvenir-shoppen. Dit kwam neer op zo’n €140 per persoon, oeps! Maar dit heb je dan ook helemaal zelf in de hand, mocht  je budget hier niet groot genoeg voor zijn.

Totaal

In totaal kostte onze reis naar IJsland €2100 per persoon voor zo’n 3 weken. Een flink bedrag, al hadden we het een pak duurder verwacht! In dit artikel vind je trouwens nog wat extra tips om goedkoper naar IJsland te reizen!

De mooiste plekjes in Vatnajökull National Park, IJsland.

De mooiste plekjes in Vatnajökull National Park, IJsland.

Dettifoss: hoe bezoek je de meest krachtige waterval van Europa?

Dettifoss: hoe bezoek je de meest krachtige waterval van Europa?

IJsland on a budget: 8 tips om goedkoper te reizen.

IJsland on a budget: 8 tips om goedkoper te reizen.

Een auto huren in IJsland: dit moet je weten.

Een auto huren in IJsland: dit moet je weten.

Onze top 10 mooiste watervallen van IJsland.

Onze top 10 mooiste watervallen van IJsland.

Reisroute: een roadtrip langs de volledige ‘ring road’ van IJsland.

Reisroute: een roadtrip langs de volledige ‘ring road’ van IJsland.

Wat is de beste reistijd voor een reis door IJsland?

Wat is de beste reistijd voor een reis door IJsland?

Kvernufoss: een ‘geheime’ waterval in IJsland.

Kvernufoss: een ‘geheime’ waterval in IJsland.

Wat is er te zien en doen in Reykjavik, Ijsland.

Wat is er te zien en doen in Reykjavik, Ijsland.

Bucketlist: de leukste dingen om te doen in IJsland.

Bucketlist: de leukste dingen om te doen in IJsland.

Alles wat je moet weten over de hike naar Bruarfoss.

Alles wat je moet weten over de hike naar Bruarfoss.

Tips om het noorderlicht te spotten!

Tips om het noorderlicht te spotten!

2 reacties

Ik ben in juni 2020 geweest en vond de prijzen goed meevallen dit was dan ook tijdens covid toen ik in de luchthaven aankwam moest ik een test doen en naar mijn hotel gaan totdat ik het resultaat kreeg. Ik ben in 2021 en 2022 terug geweest naar jsland en ik moet zeggen de prijs van het hotel was verdubbeld . Dus tijdens covid kon je inderdaad redelijk goedkoop naar ijsland

Klopt zeker! De prijsstijgingen de laatste maanden zullen ook veel veranderen waarschijnlijk. Al blijft een kampeerreis gelukkig haalbaar voor wie écht naar IJsland wil reizen. 🙂

Geef een reactie