Reisroute: een roadtrip langs de volledige ‘ring road’ van IJsland.

IJsland, het land van ijs en vuur. Wie droomt daar nu niet van? Toch is een reisroute voor IJsland samenstellen een moeilijke klus. Er zijn zóveel prachtige bezienswaardigheden dat kiezen dit keer echt verliezen is. Om die keuze voor jou wat makkelijker te maken schrijven we hier onze reisroute van zo’n 2,5 weken door IJsland neer met alle ‘must-see’ spots op dit fantastische eiland.

Hoeveel tijd heb je nodig voor deze route?

Om de volledige route rond het eiland te doen, reken je toch best op een tweetal weken. Daarmee heb je zeker de tijd om alle bezienswaardigheden van je lijstje te schrappen zonder dat je je moet haasten. Heb je maar een (grote) week de tijd? Focus je dan enkel op het zuidelijke deel van IJsland. Hier liggen de meest bekende bezienswaardigheden van het eiland op een zakdoek, waardoor je toch kan proeven van al het moois dat IJsland te bieden heeft. Wie slechts voor een weekendje op bezoek gaat beperkt zich best tot Reykjavik en de Golden Circle. Meer over al deze plekken en gebieden hieronder!

Hou er ook rekening mee dat de zon zich hier in de wintermaanden amper laat zien, met dagen van slechts 4,5 uur licht. In welk seizoen je best naar IJsland reist, lees je hier.

Hoe verplaats je je het best?

Het openbaar vervoer in IJsland beperkt zich vooral tot de regio rond Reykjavik. De meeste mensen huren daarom een eigen wagen. Er zijn heel wat opties: een eigen wagen + tent, een camper, een eigen wagen + hotels, … De beste keuze hangt van heel wat factoren af. In dit artikel lees je alles over wat je moet weten bij het huren van een wagen in IJsland.

Onze reisroute door IJsland

Reykjavik

De meeste mensen starten of eindigen hun reis in hoofdstad Reykjavik. Omdat wij vijf dagen verplicht in quarantaine moesten kozen we ervoor om Reykjavik aan het begin van onze reis te ontdekken, ondanks de quarantaine mochten we namelijk wel nog buiten wandelen. De leukste omgeving om in Reykjavik te verblijven is ‘downtown’. Hier zit je vlakbij alle bezienswaardigheden van de meeste noordelijke hoofdstad van de wereld. Benieuwd wat er allemaal te zien en doen is? Je leest het hier

Golden Circle + Reykjadalur Hotspring

Gullfoss
Strokkur

Wie niet veel tijd heeft op het eiland en toch wat van de ruige IJslandse natuur wil ontdekken boekt best een dagtour naar de Golden Circle. Voor wie meer tijd heeft is de Golden Circle het perfecte startpunt voor je reis door IJsland. Dit is een route van zo’n 300 km lang die start en stopt in Reykjavik. De tour voert je langs prachtige watervallen en andere indrukwekkende uitzichtpunten. Je kan de Golden Circle in één dag doen met je eigen wagen of je kan beroep doen op een reisorganisatie. De route neemt je onder andere mee naar de bekende Geysir en Strokkur, Gullfoss, Thingvellir National Park en nog zoveel meer.

‘The Great Geyser’ is jammer genoeg al enkele jaren gestopt met uitbarsten. Wel vind je dichtbij de geiser ‘Strokkur’ die maar liefst om de 5 à 7 minuten heet water tot wel 40 meter de hoogte in spuit. Op zo’n 10 minuutjes rijden van Strokkur vind je de krachtige waterval ‘Gullfoss’. Deze indrukwekkende waterval is maar liefst 20 meter breed! Hou je regenjas maar klaar, want zelfs op een zonnige dag kom je kletsnat terug van een bezoekje aan Gullfoss. 

Brúarárfoss

Net voor Þingvellir National Park vind je nog de waterval ‘Bruarfoss’. Om deze plek te bereiken moet je zo’n 45 minuutjes wandelen. Je passeert er nog twee andere mooie watervallen en omdat de plek niet zo heel bekend is moet je hem gelukkig met niet al te veel andere toeristen delen. Hoe je op deze plek komt en wat er te zien is lees je in dit artikel .

In de namiddag is het tijd voor wat ontspanning! Op een uurtje rijden van Þingvellir National Park ligt een warmwaterrivier waarin je lekker kan relaxen! Onderweg kan je ook nog even stoppen bij Kerið, een vulkaankrater die 3000 jaar geleden is ingestort en zich nu gevuld heeft met water dat een bijzondere kleur heeft. De rivier heet de ‘Reykjadalur Hotspring’ en ligt middenin de IJslandse bergen. Om er te geraken moet je wel eerst een stevig stukje wandelen, reken op ongeveer een uurtje stappen (one way). Dat lijkt niet veel, maar door het grote hoogteverschil onderschat je de wandeling best niet. Gelukkig ben je het harde werk zo vergeten wanneer je ligt te chillen in de prachtige omgeving. Zalig!

Kerið
Reykjadalur Hotspring
Reykjadalur Hotspring

Zuiden

Bekende watervallen

Gljúfrabúi
Gljúfrabúi
Seljalandsfoss

Na de Golden Circle gaat het richting het zuidelijke deel van het eiland, en dit deel krioelt van de watervallen! Eerst op de planning: ‘Gljúfrabúi’ en ‘Seljalandsfoss’. Gljúfrabúi is een bijzondere waterval, temidden van een soort spelonk. Om er te geraken wandel je eerst een stukje door de rivier in een kloof. Neem zeker regenkledij mee, want hier kom je niet droog buiten. Op 10 minuutjes wandelen ligt vervolgens Seljalandsfoss, één van IJslands bekendste watervallen. Hier kan je namelijk volledig achter de waterval heen lopen!

Skogafoss
Uitzicht vanaf het wandelpad.

Een half uur rijden verder vind je de – volgens ons – bekendste waterval van het hele eiland: ‘Skogafoss’. De legende luidt dat een viking ooit een kist met goud verborgen had achter de waterval, omdat deze plaats onmogelijk te bereiken is. De schat hebben we jammer genoeg nooit gevonden.

Wie maar niet genoeg kan krijgen van de honderden watervallen die IJsland rijk is kan rechts van Skogafoss met trappen omhoog klimmen. Volg je de rivier verder stroomopwaarts, dan staat er je een prachtige wandeling te wachten waarbij je zeker nog tientallen extra watervallen kan spotten. Het pad is onderdeel van de tweedaagse Fimmvörðuháls Hike. Wie wat krap in tijd zit of niet graag lange afstanden te voet aflegt kan ook gewoon een deeltje van de wandeling maken en terugkeren wanneer je zelf wil. Zo wandelden wij slechts zo’n drie kilometer ver en zelfs dit was al meer dan de moeite waard!

Kvernufoss

Niet ver van Skogafoss vind je een minder bekende waterval die ook nergens op de wegwijzers aangewezen staat: ‘Kvernufoss’. Hier kun je net zoals bij Seljalandsfoss achter de waterval lopen wat toch een bijzonder gevoel geeft. Omdat de waterval op privéterrein ligt en niet aangegeven staat zou je er zo voorbij rijden. Lees hier hoe je er komt.

DC-3 Plane Wreck

Een bijzondere plek om te bezoeken is het ‘DC-3 vliegtuigwrak’. In 1973 moest het vliegtuig een noodlanding maken wegens brandstoftekort. Omdat men op dat moment de ring road nog niet had aangelegd was het bijna onmogelijk om het vliegtuigwrak weg te halen. Ondertussen is het wrak zo’n bekende toeristische trekpleister geworden dat ze het gewoon laten liggen. Wij hadden de plek door de pandemie volledig voor onszelf, maar in normale omstandigheden start je de wandeling van zo’n drie kwartier best nog met zonsopgang wanneer je geen tientallen andere toeristen in je foto’s wilt.

Dyrholaey + Reynisfjara ‘Black Sand’ Beach

Vanaf‘Dyrholaey’ heb je een fantastisch zicht op één van de vele ‘black sand beaches’ die IJsland rijk is. Wie geluk heeft kan er ook puffins spotten. Deze gekke vogels zijn vanaf mei tot eind augustus op het eiland te vinden.

Wat verderop vind je ‘Reynisfjara Beach’: een prachtig zwart strand met dreigende zwarte rotspunten die opduiken uit de zee. De locatie spreekt tot de verbeelding, zo werd het ook gebruikt als filmlocatie in Game Of Thrones. Op het strand zelf vind je bijzondere basaltformaties en een spooky grot. Let er wel op dat je het strand zeker tijdens eb (en niet vloed) gaat bezoeken, want het strand staat berucht om zijn gevaarlijke ‘sneaker waves’: sporadische golven die veel verder en krachtiger op het strand komen gerold waardoor ze vaak nietsvermoedende toeristen het ijskoude water insleuren.

Fjaðrárgljúfur Canyon

Een volgende stop is de ‘Fjaðrárgljúfur’ canyon. De canyon is 100 meter diep en is maar liefst meer dan 2 miljoen jaar oud. Je vind er een wandelpad van zo’n kilometer lang waar je verschillende fotogenieke uitzichtpunten vindt. Ook de groen-bemoste lavavelden op weg naar deze canyon maken de omgeving buitenaards mooi.

Ice Ice Baby

En dan is het nu tijd voor ons favoriete deel van IJsland. Eerst en vooral passeer je langs de ‘Svínafellsjökull’ gletsjer. Om dicht bij de gletsjer te geraken moet je eerst nog 2 kilometer op een onverharde kiezelweg rijden. Deze baan neem je best enkel met een 4×4 wagen. Toch deden wij het zonder 4WD, al was dat met een bang hartje. Doe het vooral heel rustig aan en neem geen onnodige risico’s. Zonder 4×4 reken je voor het stuk van 2 kilometer best op 20 minuutjes. Vroeger kon je er ook gletsjerwandelingen maken, maar door instortingsgevaar is dat niet meer mogelijk. Jammer, maar ook vanop een veilige afstand zijn de vele gletsjers die IJsland rijk is prachtig om te aanschouwen!

Jökulsárlón Lagoon
Diamond Beach

Op drie kwartier rijden van de gletsjer vind je de ‘Jökulsárlón Lagoon’ en ‘Diamond Beach’. Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. In het meer drijven gigantische brokstukken ijs de zee in. Sommige stukken spoelen daarna terug aan op Diamond Beach. De hoeveelheid ijs op het strand hangt af van het weer en of het eb of vloed is.

Stokksnes

Eén van de vele prachtige stranden in IJsland heet ‘Stokksnes’. De steile bergen die tot wel 454 meter hoog zijn in combinatie met het zwarte strand zijn een streling voor het oog. Zeker wanneer de bergtoppen bedekt zijn met sneeuw. Tijdens vloed loopt het volledig strand onder water wat voor een mooie weerspiegeling van de bergen en wolken zorgt. Verder vind je er ook vaak zeehonden, een oud NAVO-radarstation en een vikingdorp die ooit voor een filmset gebouwd werd. Om op het strand te komen koop je eerst in het ‘Viking Café’ een toegangsticket voor zo’n €5.

Noorden

Dettifoss + Selfoss

Dettifoss

Tijd om naar het noorden te trekken! ‘Dettifoss’ is de meest krachtige waterval van heel Europa. Hij is 44 meter hoog en maar liefst 100 meter breed. Wat verderop vind je nog twee ‘kleinere’ watervallen: ‘Hafragilsfoss’ en ‘Selfoss’. Je kan de watervallen zowel van de oost- als van de westkant bezoeken. Welke kant je het best kiest leggen we duidelijk uit in dit artikel.

Mývatn

Dichtbij Dettifoss vind je Mývatn, letter vertaald ‘muggenmeer’. In dit gebied vind je de ‘Mývatn Nature Baths’, een leuk alternatief voor de Blue Lagoon. De baden zijn iets kleiner dan hun bekende tegenhanger, maar de toegangsprijs is lager en je hebt een prachtig uitzicht op het volledige natuurgebied. Tickets kosten ongeveer €35 voor volwassenen, €20 voor studenten en €15 voor tieners tot en met 15 jaar. De prijzen liggen iets hoger in de wintermaanden. Tickets boek je hier.

Op 5 minuten rijden van Mývatn Nature baths vind je ‘Hverir’. Dit betekent in het IJslands ‘hete bronnen’: een vulkanisch gebied waar je je zo op Mars waant. Hverir is één van de grootste zwavelvelden van IJsland en ligt bezaaid met stoompluimen, solfataren, fumarolen en kokende modderpotten van diverse afmetingen. Knijp wel even je neus dicht, want het volledige gebied ruikt naar rotte eieren. Nog wat tijd over? Op 8 minuten rijden van Hverir vind je de grot ‘Grjótagjá’, die gebruikt werd in een bekende scène van Game of Thrones. Jammer genoeg mag je wegens instortingsgevaar niet meer zwemmen in de warmwaterbron die in de grot gelegen is. Betreden is op eigen risico.

Húsavík

Wie nog wat budget over heeft kan een tussenstop maken in ‘Húsavík’. Dit is dé uitvalsbasis voor Whale Watching Tours en één van de beste plekken in de wereld om walvissen te spotten!  Verder is er ook een Walvismuseum te vinden, verschillende lekkere restaurantjes, geothermische baden en een museum met een opgezette ijsbeer. Een gezellig stadje om enkele dagen in te verblijven!

Goðafoss Waterfall

In het noorden van IJsland houden we een laatste keer halt bij ‘Goðafoss’ of Godenwaterval. Deze waterval is 30 meter breed en 12 meter hoog en heeft zijn naam te danken aan een boer uit de streek. Toen hij in het jaar 1000 thuiskwam van de jaarlijkse vergadering van het Alþing had hij de afgodsbeelden uit zijn tempel op deze plaats in het water gegooid. Er was namelijk besloten het christelijke geloof aan te nemen.

Westen

Snæfellsnes

‘Snæfellsnes’ wordt soms mini-IJsland genoemd. Je vind er onder andere vulkanen, lavavelden, kliffen, zwarte stranden, grotten, basaltformaties, watervallen, meren, een gletsjer en nog zoveel meer. Het schiereiland is in het westen van IJsland te vinden en betreed je best via de zuidelijke weg wanneer je geen 4×4 wagen ter beschikking hebt. You can thank us later.

Reykjanes

Voor we terug huiswaarts keren stoppen we nog even in het Reykjanes-gebied. Hier vind je onder andere de bekende ‘Blue Lagoon’, maar ook de ‘Bridge Between Two Continents’ is een leuke stop! Doordat de twee tektonische platen waarop Europa en Noord-Amerika liggen uit elkaar drijven is er doorheen de tijd een kloof ontstaan. Over deze kloof is een brug aangelegd die bekend staat als de Bridge Between Two Continents. Dankzij deze brug kan je symbolisch in enkele seconden te voet de oversteek maken tussen Europa en Noord-Amerika, en dan zonder paspoortcontrole!

Het is zeker geen geheim dat IJsland een prachtige reisbestemming is, elke natuurliefhebber zal er sowieso zijn hart verliezen. Of zoals iemand in een hostel op Snæfellsnes ons lachend vertelde: ‘je keert er sowieso ooit nog eens terug’!

De mooiste plekjes in Vatnajökull National Park, IJsland.

De mooiste plekjes in Vatnajökull National Park, IJsland.

Dettifoss: hoe bezoek je de meest krachtige waterval van Europa?

Dettifoss: hoe bezoek je de meest krachtige waterval van Europa?

IJsland on a budget: 8 tips om goedkoper te reizen.

IJsland on a budget: 8 tips om goedkoper te reizen.

Een auto huren in IJsland: dit moet je weten.

Een auto huren in IJsland: dit moet je weten.

Onze top 10 mooiste watervallen van IJsland.

Onze top 10 mooiste watervallen van IJsland.

Wat is de beste reistijd voor een reis door IJsland?

Wat is de beste reistijd voor een reis door IJsland?

Kvernufoss: een ‘geheime’ waterval in IJsland.

Kvernufoss: een ‘geheime’ waterval in IJsland.

Reiskosten: wat kost een reis naar IJsland?

Reiskosten: wat kost een reis naar IJsland?

Wat is er te zien en doen in Reykjavik, Ijsland.

Wat is er te zien en doen in Reykjavik, Ijsland.

Bucketlist: de leukste dingen om te doen in IJsland.

Bucketlist: de leukste dingen om te doen in IJsland.

Alles wat je moet weten over de hike naar Bruarfoss.

Alles wat je moet weten over de hike naar Bruarfoss.

Tips om het noorderlicht te spotten!

Tips om het noorderlicht te spotten!

2 reacties

Geef een reactie