Cerro Castillo: de mooiste hike in Chili.

Diep verborgen in Chileens Patagonië vind je het slaperige dorpje Villa Cerro Castillo terug, omsingeld door enkele van de meest schrikwekkende bergkammen in het hele Andesgebergte. Hier binden we de veters van onze wandelschoenen extra stevig dicht, en starten onze hike richting de zwarte, met sneeuw bepakte, rotspieken.  Een pittige klim, waarbij de berg ons in het gezicht lijkt uit te lachen. Nee, Cerro Castillo laat zich niet zomaar door de eerste de beste temmen. Regen, wind, sneeuw, hagel, … we krijgen het allemaal te verduren, en dat in combinatie met een hellingsgraad om ‘usted’ tegen te zeggen. Wanneer het felblauwe meer zich eindelijk aan ons openbaart en de grillige bergtoppen als kantelen boven ons uit torenen, worden we even muisstil. Een plek om nooit te vergeten!

Cerro Castillo in een notendop

Lengte

15 – 18 kilometer

Hoogtemeters

1275 meter

Duur

5 – 8 uur

Moeilijkheidsgraad

moeilijk

Prijs

€20 per persoon

Start van de hike

Het Cerro Castillo nationaal park bevindt zich in Chileens Patagonië en is enkel bereikbaar voor reizigers die de befaamde Carretera Austral trotseren, een grotendeels onverharde route die zich over 1240 kilometer uitstrekt van Puerto Montt tot Villa O’Higgins. Het nationaal park ligt op een steenworp van het kleine dorp Villa Cerro Castillo en op minder dan 100 kilometer van Coyhaique, de grootste stad langs de Carretera Austral.

Het nationaal park, dat 1800 vierkante kilometer beslaat, is vooral bekend vanwege het Cerro Castillo Circuit (Circuito Las Horquetas), een uitdagende zelfvoorzienende 4-daagse trektocht. Gelukkig kan je het mooiste uitzichtpunt van deze meerdaagse trektocht, het sprankelend blauwe gletsjermeer aan de voet van de torenhoge Cerro Castillo, makkelijk via een daghike bereiken.

Laguna Cerro Castillo had vroeger twee toegangspunten. Aan de ene kant had je de officiële ingang en aan de andere kant kon je via een privéweg aan de tocht beginnen. Je passeert de privé-ingang eerst, gezien die wat dichter bij het dorp ligt, maar tegenwoordig is het verboden om van hieruit aan de wandeling te beginnen. Je moet dus nog wat verder rijden tot aan de officiële toegangspoort.

Hoe kom je aan de start van de wandeling?

Wanneer je in Villa Cerro Castillo bent, rijd je de hoofdweg op (Ruta 7) en sla je linksaf de onverharde X-720-weg (Arroyo El Bosque) op. Wanneer je de brug over bent, sla je opnieuw links af. Hier vind je een parkeerplaats en de oude privé-ingang van de hike. De tweede officiële ingang is ongeveer vijf kilometer verderop.

Hou er wel rekening mee dat de laatste 1 à 1,5 kilometer enkel toegankelijk is voor 4×4-wagens. Heb je die niet, dan parkeer je best ergens langs de kant van de weg en ga je te voet verder.

Eenmaal aangekomen betaal je de toegangsprijs van 18.000 CLP (ongeveer €20) per persoon. Stevig prijskaartje, maar het uitzicht is het meer dan waard! Bij de start van de wandeling kan je ook toiletten en douches vinden.

Wil je de meerdaagse wandeling maken? Dan betaal je 29.000 CLP per persoon.

Belangrijk: je moet de wandeling voor 13:00 uur starten. Nadien mag je niet meer aan de hike beginnen. Het weer kan namelijk snel omslaan in de bergen en in de namiddag is er meer kans op stormachtige weersomstandigheden.

Cerro Castillo

Laguna Cerro Castillo is zonder twijfel één van de mooiste dagtochten in Patagonië. Een uitdagend, maar prachtig pad leidt je doorheen een typisch Chileens Patagonisch landschap naar een spectaculair panorama op het turquoise gletsjermeer en de Cerro Castillo-pieken. Gedurende de hele tocht kom je ogen tekort om alles in je op te nemen, en bovendien is het gebied helemaal nog niet zo druk bezocht als sommige andere populaire plaatsen in Chili.

De hike start aan de officiële ingang, waar je onmiddellijk voor enkele kilometers het bos in trekt. Na een tijdje klimmen bereik je de boomgrens en krijg je een fantastisch uitzicht over de volledige omgeving. Af en toe zie je de Cerro Castillo al even piepen, maar pas helemaal op het eind, na een zware beklimming, word je verrast met het magische gletsjermeer.

Hagel, sneeuw, regen, wind… Zelf klommen we naar de laguna in de lente, en toen was het pad af en toe bedekt door een flink pak sneeuw. Het kan dus handig zijn om microspikes bij te hebben. Ook een waterfles komt van pas, want er zijn verschillende stroompjes waar je kan bijtanken. Daarnaast zijn een wind- en waterdichte jas (en eventueel ook broek) en een stevig paar wandelschoenen zeker geen overbodige luxe!

Van alle bergtoppen in de hele Andes moet Cerro Castillo die met de best gekozen naam zijn, want van ver lijkt het inderdaad sprekend op een kasteel met duizend en één torens en kantelen, zo weggelopen uit een ‘Lord Of The Rings’-film. De wandeling naar Laguna Cerro Castillo is volgens ons dan ook één van de mooiste wandelingen in Patagonië, en dat wil wat zeggen, want de concurrentie is er enorm! Trek je harnas aan en wordt ridder te voet, want hier word je letterlijk en figuurlijk omver geblazen!

El Tatio geisers: letterlijk een hoogtepunt in Chili.

El Tatio geisers: letterlijk een hoogtepunt in Chili.

Puerto Rio Tranquilo: Marble Caves & Glacier Exploradores.

Puerto Rio Tranquilo: Marble Caves & Glacier Exploradores.

Van Atacama tot Ushuaia: de ultieme road trip door Chili en Argentinië.

Van Atacama tot Ushuaia: de ultieme road trip door Chili en Argentinië.

Geef een reactie