Lijstje: reisbestemmingen van goedkoop naar duur.

Het kiezen van een bestemming kan soms een moeilijke opdracht zijn. Uiteraard heeft iedereen een droomreis in gedachten, maar het financiële plaatje gooit vaak roet in het eten. Om onaangename verrassingen te vermijden geven wij hier een overzicht van de reizen die we tot nu toe maakten, van goedkoop naar duur. Uiteraard reist iedereen anders, maar het kan een handige leidraad zijn om je keuze aan af te toetsen! Om het vergelijken iets makkelijker te maken geven we een gemiddeld dagbudget per persoon, exclusief het vliegticket. Binnen dat dagbudget zitten alle kosten voor zowel eten en drinken, transport, overnachtingen, souvenirs, visa alsook activiteiten.

Per continent

Europa

  1. Roadtrip door Europa
  2. Portugal
  3. IJsland
  4. Noorwegen

Afrika

  1. Marokko

Noord-Amerika

  1. USA

Reisbestemmingen

Roadtrip door Europa / Europa (€38 per dag)

Zoek je het liever iets dichter bij huis? Een roadtrip door Europa is een hele fijne manier om onze buurlanden beter te leren kennen! In de zomer van 2019 reisden we een tiental dagen door Luxemburg, Zwitserland, Liechtenstein, Oostenrijk, Slovenië en Duitsland. We trokken op roadtrip met ons eigen busje, waar we snel een matras in propten om op te slapen. Zo was het mogelijk om gratis te ‘wildkamperen’. Als je echter elke avond in hotels slaapt of een wagen/camper moet huren lopen de kosten al snel op. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om met een tent te reizen en eventueel op campings te slapen.

In 2020 maakten we opnieuw een roadtrip door Europa. Deze keer maakten we de rondreis voor zo’n €38 per dag in plaats van €42,50.

Gedetailleerd kostenoverzicht: Wat kost een roadtrip door Europa?

Reisroute: Een roadtrip door Europa in één week / Onze ‘surf’reis door Nederland, Duitsland (en Denemarken)

Kirgizië + Kazachstan / Azië (€42,50 per dag)

Geen groot reisbudget maar je wil toch eens uit je comfortzone stappen? Dan zijn Kirgizië en Kazachstan een ideale keuze. Deze twee landen hebben ons tijdens de zomer van 2019 meer dan aangenaam verrast. De natuur is er prachtig, de mensen vriendelijk en het avontuurgehalte hoog! Tijdens deze reis huurden we met z’n vieren een campervan, maar wanneer je met het openbaar vervoer reist kan het zelfs nog een ferm stuk goedkoper. In Kirgizië kan je je laten gaan zonder het te voelen in je portemonnee. Zo eet je in een restaurant een hoofdgerecht met frisdrank en thee voor nog geen €2,5 per persoon! Benieuwd naar een gedetailleerd kostenoverzicht? Dat vind je hieronder!

Vliegticket: €570

Gedetailleerd kostenoverzicht: Wat kost een reis naar Kirgizië en Kazachstan?

Reisroute: De ultieme reisroute voor twee weken door Kirgizië en Kazachstan

Marokko / Afrika (€50 per dag)

Ook Marokko is een prima bestemming voor de backpackers onder ons die zich liever aan een kleiner budget houden. Tijdens onze reis van een week door Marokko kozen we ervoor om rond te reizen met bussen, maar gingen we wel elke dag drie keer uit eten. Ook sliepen we in mooie riads en hebben we met plezier de kleine souvenirwinkeltjes geplunderd. Je kan deze reis (zoals elke reis uiteraard) dus zo goedkoop of duur maken als je zelf wil.

Vliegticket: €50

Gedetailleerd kostenoverzicht: Reiskosten Marokko: wat kan je verwachten?

Reisroute: Een handige reisroute voor een week in Marokko

Sri Lanka / Azië (€62,50 per dag)

De plaatsing van Sri Lanka in de lijst geeft een beetje een vertekend beeld. Dit was onze eerste reis buiten Europa en vooraf hadden we nog niet zo heel veel informatie opgezocht. Een reis door de parel van de Indische oceaan kan heel wat goedkoper! Zo kom je met een budget van €40 per persoon of zelfs minder zeker toe! Wij bleven steeds in hotels slapen en aten elke dag op restaurant. Een gedetailleerd overzicht vinden jullie in het blogartikel dat hieronder staat, daar geven we ook precies aan hoe je de kosten nog wat kan drukken.

Vliegticket: €560

Gedetailleerd kostenoverzicht: Reiskosten Sri Lanka: wat kan je verwachten?

Reisroute: De perfecte reisroute voor Sri Lanka in twee weken.

Portugal / Europa (€64,50 per dag)

Om eerlijk te zijn waren we wat geschrokken van onze reiskosten tijdens onze roadtrip door Portugal. We hoorden van iedereen dat Portugal heel goedkoop is, maar dit viel soms wat tegen. De diesel en benzine zijn er pakken duurder dan in hun buurland Spanje en ook de toegangsprijzen voor bezienswaardigheden en overnachtingen zijn te vergelijken met de prijzen in andere West-Europese landen. Enkel het eten en drinken is er opvallend goedkoper. Toch kon onze reis naar Portugal zeker voordeliger. Dus zit je met een beperkt budget? Laat je dan zeker niet afschrikken. Wij gingen bijna elke dag uiteten en verbleven in Porto en Lissabon in een Airbnb. Wie vaak zelf kookt en elke nacht kampeert kan Portugal dus zeker op een kleiner budget bezoeken!

Gedetailleerd kostenoverzicht: Reiskosten: wat kost een reis naar Portugal?

Reisroute: De mooiste reisroute voor een roadtrip door Portugal.

IJsland / Europa (€82 per dag)

Een iets duurdere bestemming is IJsland. Hoewel dit land niet extreem budgetvriendelijk is, is IJsland het stevige kostenplaatje meer dan waard: honderden watervallen, vulkanen, imposante gletsjers, het noorderlicht, wildlife, prachtige stranden, … het houdt maar niet op! De kosten kan je drukken door te kamperen en zelf te koken. Af en toe een duurdere excursie maakt de reis dan weer onvergetelijk! Maar zelfs zonder dure uitjes is IJsland een droombestemming voor de fervente reiziger.

Vliegticket: €350

Gedetailleerd kostenoverzicht: Reiskosten: wat kost een reis naar IJsland?

Reisroute: Reisroute: een roadtrip langs de volledige ‘ring road’ van IJsland.

Verenigde Staten / Noord-Amerika (€87 per dag)

Een reis door de westkust van de Verenigde Staten, wie droomt daar nu niet van? Jammer genoeg hangt hier een redelijk stevig prijskaartje aan vast. Gelukkig kunnen we benadrukken dat deze reis zijn geld meer dan waard is! Het is nog steeds één van onze favoriete reisherinneringen, dus laat je niet afschrikken door de prijs. Tijdens onze roadtrip huurden we een wagen en bleven we met een tentje op de officiële campings van de nationale parken slapen. In de steden boekten we steeds een Airbnb. Wat ‘food’ betreft aten we vaak in een fastfoodketen of maakten we ons eigen diner op een kampvuurtje.

Vliegticket: €470

Gedetailleerd kostenoverzicht: Reiskosten: wat kost een reis naar Amerika?

Reisroute: De perfecte reisroute voor drie weken in de VS.

Noorwegen / Europa (€111 per dag)

Net zoals bij Sri Lanka zijn de kosten hier niet helemaal correct. Dit was onze allereerste reis samen en toen hielden we onze kosten nog niet zo nauwgezet bij. Ook hadden we amper ervaring in je reis goedkoop houden. We huurden een auto en hadden een tent mee, met het plan om er te wildkamperen. We bezochten Noorwegen echter in de maand september en toen zakte de temperatuur ‘s nachts al tot het vriespunt. Hier waren we helemaal niet op voorzien! We hielden het enkele dagen vol, maar onze laatste nacht kamperen werd toch een lekker knusse blokhut in de plaats. Ook in de steden zoals Oslo en Bergen huurden we een Airbnb. Koken deden we zelf op een gasvuurtje en in de steden lieten we ons bedienen op restaurant. Ooit trekken we opnieuw op roadtrip door dit prachtige land, dus een uitgebreide update volgt nog! Hoe dan ook is Noorwegen een land die zeker op ieders bucketlist moet! We zijn er van overtuigd dat het ook heel wat goedkoper kan dan hier omschreven.

Vliegticket: €50

Citytrips

Praag / Tsjechië (€51 per dag)

Als het op citytrips aankomt hebben we om de één of andere reden een enorme liefde voor voormalige oostbloklanden. Praag past in dat rijtje, en je portemonnee zal tijdens dit reisje zeker niet protesteren! Wij aten er zelfs elke dag drie keer uit dus het kan zelfs nog goedkoper. Benieuwd wat er allemaal te zien is in Praag? Je leest het hieronder!

Flixbus: €70

Wat is er te zien: Top 10 leukste dingen om te doen in Praag.

Gedetailleerd kostenoverzicht: Reiskosten: wat kost een citytrip naar Praag?

Boedapest / Hongarije  (€60 per dag)

Net zoals Praag en andere oostblok steden is Boedapest een ideale bestemming voor de budgetreiziger. Het eten kan je omschrijven als stevige degelijke boerenkost en de thermische baden zijn zaaalig om even te relaxen. Boedapest blijft onze favoriete citytrip-bestemming, dus boek gerust je ticket! Voor een lijstje met toffe bezienswaardigheden in deze stad moet je hieronder zijn.

Vliegticket: €30

Wat is er te zien: Top 10 leukste dingen om te doen in Boedapest.

Berlijn / Duitsland

Net zoals in Noorwegen hielden we op onze citytrip naar Berlijn onze kosten niet bij. Het enige wat we nog weten is dat ook Berlijn een prima bestemming is voor de budgetreiziger. Het eten is er goedkoper dan in andere westerse hoofdsteden en het openbaar vervoer is heel goed geregeld. Hostels zijn er wijdverspreid en heel wat bezienswaardigheden zijn helemaal gratis. Geen excuses om Berlijn over te slaan dus!

Vliegticket: €30

Wat is er te zien: Wat te doen in Berlijn: 12 aanraders

7 manieren om te reizen vanuit je luie zetel!

7 manieren om te reizen vanuit je luie zetel!

10 leuke reisfilms om bij weg te dromen.

10 leuke reisfilms om bij weg te dromen.

44 dagen op reis met 20 officiële vakantiedagen.

44 dagen op reis met 20 officiële vakantiedagen.

Reizen tijdens COVID: de voor- en nadelen.

Reizen tijdens COVID: de voor- en nadelen.

Tips om het noorderlicht te spotten!

Tips om het noorderlicht te spotten!

DIY Project: van busje naar camper voor amper €1000.

DIY Project: van busje naar camper voor amper €1000.

De ultieme ‘Roadtrip Packing List’.

De ultieme ‘Roadtrip Packing List’.

Zelf je reis plannen of toch maar een groepsreis?

Zelf je reis plannen of toch maar een groepsreis?

Budgettips: hoe maak je reizen betaalbaar?

Budgettips: hoe maak je reizen betaalbaar?

Zo maak je de mooiste reisfoto’s.

Zo maak je de mooiste reisfoto’s.

Reizen met Flixbus: de voor- en nadelen.

Reizen met Flixbus: de voor- en nadelen.

First things first: Hoe plan je een reis?

First things first: Hoe plan je een reis?

Geef een reactie