De grensovergang tussen Kirgizië en Kazachstan.

Kirgizië is een fantastisch mooi land waar je probleemloos een half jaar zou kunnen rondtrekken zonder je een ogenblik te vervelen, toch zeker als je van bergen houdt. Maar op onze eerste trip naar Centraal-Azië vonden we het leuk om er onmiddellijk nog een buurland bij te nemen waar er toch een heel ander soort natuur te ontdekken valt: Kazachstan. Waar Kirgizië bijna uitsluitend bestaat uit bergen staat Kazachstan meer gekend om zijn eindeloze steppes en woestijnen. Er leven zelfs kamelen! Maar om beide landen te combineren moet je dus een grens oversteken, en in ex-sovjetstaten is dat net iets minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Hieronder vind je dus enkele tips over hoe je de grensovergang het beste aanpakt! 

De grensovergang

Onze reis had als bestemming Kirgizië: we vlogen van Brussel naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Daar huurden we een auto (een heerlijke UAZ Buhanka, aanrader!) waarmee we de volgende twee weken op ontdekking zouden trekken. Maar eerst en vooral trokken we dus naar Kazachstan om er in het gebied net boven Kirgizië het prachtige Altyn-Emel National Park en de indrukwekkende Charyn Canyon te gaan bezoeken. Stap 1 van onze roadtrip was de weg van Bishkek naar Almaty in Kazachstan, goed voor zo’n 235km met één grensovergang, wat volgens Google in totaal ongeveer 4u zou in beslag nemen.

Omwille van de te verwachten praktische beslommeringen zoals geld afhalen, de huurauto ophalen, inkopen doen en de eerste autorit inclusief grensovergang waren we enigszins voorbereid op een ‘verloren’ dag, maar al snel beseften we dat we onze planning moesten loslaten. De auto bleek 2km na het buitenrijden van de garage al stil te vallen. Een depannage en enkele uren sleutelen later waren we pas echt vertrokken. Vervolgens bleek de grensovergang niet zomaar een formaliteit: het hele proces nam maar liefst 5 uur in beslag. Uiteindelijk waren we op Kazachs grondgebied en konden we koers zetten richting Almaty (tevens nog steeds 200km rijden)! Maar er bleken net werken aan de gang op dit stuk autoweg… Aan een slakkengangetje bereikten we omstreeks 3u ‘s nachts eindelijk ons hostel, oef! Helaas bleek iedereen daar zo vast te slapen dat het ons nog een half uur aanbellen kostte tot we ein-de-lijk onder de wol konden kruipen.

Na zo’n dag weet je het wel: het heeft geen zin om je op te jagen en kost wat kost vast te houden aan je planning. Go with the flow!

Met de eigen wagen

Eerst en vooral check je bij de firma die de wagen verhuurt of het toegestaan is om de grens over te steken. Dit is belangrijk want de papieren en verzekering van de wagen moeten in orde zijn en worden gecontroleerd bij de grensovergang. 

Eenmaal aan de grensovergang aangekomen schuif je aan in de rij tot je bijna aan de grens bent. Vanaf daar stappen de passagiers uit, zij zullen te voet de grens over steken. De chauffeur rijdt met zijn wagen door en zal de formaliteiten en eventuele controle aan de wagen moeten afhandelen. 

Eerst passeer je de Kirgizische douane die per stempel in je paspoort bevestigt dat je het land verlaten hebt. Vervolgens passeer je de Kazachse douane die je binnenkomst in Kazachstan bevestigt, ook weer met een stempel in je paspoort. Aan Kazachse kant dien je hiervoor eerst een formuliertje in te vullen met je gegevens. Als het druk is kan er hier wat duw- en trekwerk aan te pas komen, dus sta je mannetje!

Zonder eigen wagen

Ook zonder eigen wagen kan je de grens prima oversteken. Hierbij dien je eerst een marshrutka te nemen tot aan de grensovergang. Dit zijn een soort busjes die in Kirgizië en Kazachstan dienst doen als openbaar vervoer. Vraag in je hotel of hostel waar je het juiste vertrekpunt kan vinden. Daarna steek je te voet de grens over en eenmaal aangekomen in Kazachstan staan opnieuw busjes klaar om je tot in Almaty te brengen.

Extra informatie

  • Visum: voor zowel Kirgizië als Kazachstan hoef je geen visum aan te vragen. Deze krijg je gratis ter plekke aan de grensovergang.
  • Duur: de grensovergang kostte ons zo’n 5 uur en daarbij is de route van Bishkek tot aan de grens en van de grens tot aan Kazachstan nog niet bijgerekend. Je rekent dus best genoeg tijd in voor dit stuk van je reis.
  • Grensovergang: ‘Kordai’ is de grensovergang tussen Bishkek en Almaty. Op de terugweg namen we de grensovergang ‘Karkara Valley (Kegen)’ tussen Charyn Canyon en Jyrgalan. Deze overgang gaat veel vlotter en binnen een uurtje sta je terug over de grens! Het enige nadeel van deze grensovergang is dat hij moeilijk te bereiken is met het openbaar vervoer.
  • Meer info: had je graag nog wat meer informatie over deze grensovergang of steek je een andere grens over in Centraal-Azië? Deze website beantwoordt zeker al je vragen!

De grensovergang tussen Kirgizië en Kazachstan over land oversteken is zeker geen gemakkelijke opgave. Toch is het een ervaring om nooit meer te vergeten én je krijgt er een goede portie avontuur gratis en voor niets bij!

De ultieme reisroute voor twee weken door Kirgizië & Kazachstan.

De ultieme reisroute voor twee weken door Kirgizië & Kazachstan.

Karakol: backpack paradise in Kirgizië.

Karakol: backpack paradise in Kirgizië.

10 dingen die je moet weten voor je naar Kirgizië vertrekt.

10 dingen die je moet weten voor je naar Kirgizië vertrekt.

Fairytale Canyon: een magische plek verborgen tussen de bergen van Kirgizië.

Fairytale Canyon: een magische plek verborgen tussen de bergen van Kirgizië.

Reiskosten: Wat kost een reis naar Kirgizië & Kazachstan?

Reiskosten: Wat kost een reis naar Kirgizië & Kazachstan?

Ala Kul: alles wat je moet weten over deze hike.

Ala Kul: alles wat je moet weten over deze hike.

2 reacties

Hoihoi,
Jullie reisavontuur is geweldig om te lezen! Aankomende zomer hopen mijn man en ik hetzelfde te gaan doen, maar gecombineerd met Oezbekistan. Bij welke maatschappij hebben jullie een auto gehuurd om er zeker van te zijn dat deze de grens over mocht?
Groetjes,
Debbie

Geef een reactie