Reiskosten: Wat kost een reis naar Kirgizië & Kazachstan?

Ruige natuur, gastvrije bevolking, lekker eten en vooral: avontuur! Onze reis van twee weken door Kirgizië en Kazachstan was er eentje om nooit te vergeten. Maar wat kost een reis naar Kirgizië & Kazachstan? Dit vroegen wij ons een aantal weken geleden ook af. Gelukkig voor jou hielden we al onze kosten zorgvuldig bij, zo kunnen we je nu een gedetailleerd overzicht bieden van onze reiskosten voor twee weken in Kirgizië en Kazachstan. De prijzen in deze post zijn telkens voor één persoon gebaseerd op een reis van vier personen.

Vliegticket

De prijs van het vliegticket was een aangename verrassing. Kirgizië is een land in Centraal-Azië en grenst aan China, niet echt dicht bij de deur dus. Toch kostten onze tickets naar Bishkek amper €375 per persoon met alle kosten zoals bagage inbegrepen. Dit valt heel goed mee voor zo’n lange afstand. Daarnaast heb je voor zowel Kirgizië als Kazachstan geen visum nodig, lekker goedkoop dus!


In totaal kwam dit dus neer op €375 per persoon.

Accommodatie

Zoals bij elke reis hangt dit vooral af van de luxe die je kiest. Wij huurden met z’n vieren een camper waar je met twee personen in kon slapen, de twee anderen sliepen in een tentje. Zowel Kirgizië als Kazachstan kent een nomadencultuur, wildkamperen is dus overal toegestaan. Hierdoor was onze overnachting in feite steeds gratis. In steden sliepen we wel in een hotel of verbleven we ergens via Airbnb. In de zomer kan je er ook eens in een yurt slapen!


Voor accommodatie betaalden we per persoon zo’n €120, wat neerkomt op €8,5 per dag. Dit is natuurlijk een beetje een vertekend beeld doordat het kamperen gratis was, maar je mag rekenen dat een yurt, hotel of Airbnb tussen de €10 en €15 per persoon kost. Ontbijt is hier meestal bij inbegrepen.

Eten & drinken

Waan jezelf een koning op deze reis, want voor €2,5 per persoon krijg je hier al een luxueus diner met thee en een frisdrank of biertje. Je hoeft dus nooit je portemonnee te checken als je geen zin hebt om zelf te koken, gewoon lekker uit eten! Tijdens het kamperen kookten we onze eigen maaltijden met ingrediënten van de markt of supermarkt en bij het overnachten op hotel is je ontbijt bijna altijd inbegrepen.


In totaal gaven we zo’n €130 per persoon uit aan eten. Dit komt neer op ongeveer €9 per dag. Probeer dat maar eens thuis!

Transport

Transport was de grootste hap uit ons budget. Wij huurden een UAZ Buhanka-campervan en telden hier zo’n €240 per persoon voor neer. Voor de benzinekost moet je het dan weer niet laten want die kost ongeveer €0,50/liter. Per persoon kwam dit voor ons op €16 voor een road trip van twee weken met meer dan 1500km op de teller! Verder betaalden we ook nog zo’n €30 per persoon aan taxi’s.

Geen nood wanneer je zelf liever geen wagen huurt! Het lokale gedeelde-taxi-busjes-netwerk (‘marshrutkas’) is superhandig en spotgoedkoop!


Ons totale bedrag aan transportkosten kwam neer op zowat €290 per persoon. Dit is zo’n €21 per dag. Wetende dat de campervan het grootste deel van de overnachtingen opvangt is dit een goedkope deal!

Activiteiten

Hieronder even de kosten van onze activiteiten op een rijtje. Ook deze prijzen zijn per persoon.

  • Entreegeld Altyn Emel National park: €2,5
  • Entreegeld Charyn Canyon: €2,5
  • Entreegeld Fairytale Canyon: €0,70
  • Hot springs Altyn Arashan (2u): €5
  • Karakol National Park: €2,50
  • ‘Jeep-taxi’ naar startpunt hike Ala Kul-meer: €22


In totaal waren wij zo’n €35 per persoon kwijt aan activiteiten. Dit is zo’n €2,5 per dag.

Rest

Verder betaalden wij zo’n €60 per persoon aan souvenirs. Dit is natuurlijk een persoonlijke beslissing. Ook betaalden we in België €24 per persoon voor het transport van en naar de luchthaven met de trein. Een lokale simkaart kost dan weer zo’n €4,5 voor een prepaid optie met 40 GB aan mobiel internet. Verder zijn er natuurlijk nog een paar kleinere kosten die wij hier niet opsomden, maar dit zijn de voornaamste.

Totaal

Dus: wat zijn de reiskosten voor een reis naar Kirgizië & Kazachstan? In totaal waren wij €1052,95 per persoon kwijt voor een reis van twee weken. Wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer, in de goedkoopste hostels slaapt en nooit eens een westerse maaltijd eet kan dit zelfs nog een pak goedkoper. Maar sowieso is Kirgizië de perfecte budgetbestemming!

De ultieme reisroute voor twee weken door Kirgizië & Kazachstan.

De ultieme reisroute voor twee weken door Kirgizië & Kazachstan.

De grensovergang tussen Kirgizië en Kazachstan.

De grensovergang tussen Kirgizië en Kazachstan.

Karakol: backpack paradise in Kirgizië.

Karakol: backpack paradise in Kirgizië.

10 dingen die je moet weten voor je naar Kirgizië vertrekt.

10 dingen die je moet weten voor je naar Kirgizië vertrekt.

Fairytale Canyon: een magische plek verborgen tussen de bergen van Kirgizië.

Fairytale Canyon: een magische plek verborgen tussen de bergen van Kirgizië.

Ala Kul: alles wat je moet weten over deze hike.

Ala Kul: alles wat je moet weten over deze hike.

3 reacties

Hallo,

Bedankt voor jullie mooi reisverslag van Kirgizië! Jullie verslag heeft ons warm gemaakt voor een roadtrip met ons gezin 5 door Kirgizië met een UAZ Buhanka. We vroegen ons af of jullie hierover tevreden waren. Zo’n UAZ, bestaat die uit 2 compartimenten gescheiden door een wand, of is het 1 ‘ruimte’, dat was ons nog niet duidelijk op jullie foto’s.

Groet,

Johan Govaerts

Dag Johan!

Heel fijne plannen dat jullie hebben! Wij waren zeker tevreden van de UAZ Bukhanka. Het is natuurlijk geen luxe, maar écht avontuur. We vonden de vrijheid dat het busje ons gaf heel leuk. Zo moet je niet vertrouwen op openbaar vervoer en doordat het 4X4-wagens zijn ben je heel vrij in wat je wel en niet bezoekt. Bij ons was de ruimte waar de chauffeur en passagier zit afgescheiden met een wand van de rest van het busje (er zat een raampje in om te communiceren), maar ik weet natuurlijk niet of dat bij ieder busje zo is. Dus dat kan ik je niet helemaal met zekerheid vertellen. De verhuurder van het busje is heel behulpzaam dus je kan hem zeker altijd eens een berichtje sturen indien je 100% zekerheid wil.

Vele groetjes

Febe

Bedankt voor je antwoord! We hebben ondertussen contact gehad met Alex, en hebben bij hem een busje gehuurd (zonder tussenwand) voor augustus dit jaar. Voor jullie nog reisplezier gewenst!

Geef een reactie