Ala Kul: alles wat je moet weten over deze hike.

Kirgizië staat bekend om z’n ruige en ongerepte natuur en de hike naar Ala Kul is de perfect manier om deze te ontdekken. Ook wanneer je niet veel tijd hebt om het land te bezoeken moet je dit meer zeker op je planning zetten. Het is een stevige klim en de weersomstandigheden zijn niet altijd ideaal, maar het is gewoon te mooi om te skippen. De perfecte gelegenheid om jezelf eens uit te dagen en wanneer het je bloed, zweet en tranen gekost heeft zal je des te meer genieten van het uitzicht . Hieronder lezen jullie alles wat je moet weten over de hike naar Ala Kul.

Het meer ligt op een hoogte van 3560 meter en is omringd door hoge bergen. Je kan het meer bereiken vanuit twee verschillende prachtige valleien: de Karakol-vallei en de Altyn Arashan-vallei. Het meer heeft een lengte van 2,3 kilometer en een breedte van 700 meter. Voor een nog spectaculairder zicht op het meer kun je nog hoger klimmen naar de Ala Kul-pas richting Altyn Arashan die op 3800 meter ligt.

De beste tijd om deze wandeling te maken is tussen juli en augustus. Wij legden de route af in september en dit was zeker nog doenbaar, maar boven lag er al een laag sneeuw. De tocht verder zetten via de Ala Kul-pas richting Altyn Arashan was echter een risicovolle onderneming, die bergflank was bedekt met een metertje sneeuw!

Mogelijkheden

2 à 3 dagen

Er zijn een paar mogelijkheden om de hike naar het meer af te leggen. De meeste mensen doen 2 à 3 dagen over de wandeling. Ze hiken vanuit de Altyn Arashan-vallei tot aan de Karakol-vallei, met hun tent, slaapzak en mondvoorraad mee. Tijdens de zomermaanden kun je ook zonder tent vertrekken en overnachten in één van de yurt kampen onderweg. Wanneer je dit van plan bent vraag je best even aan de ingang van het park of er nog yurts staan. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en dus elk jaar anders.

Je kan er ook voor kiezen om naar het meer te trekken en dan terug te keren naar je startpunt, Karakol òf Altyn Arashan dus. Ook hier reken je best op zo’n 2 à 3 dagen om volop te kunnen genieten van de natuur. Wanneer je echter net als wij in tijdsnood zit is het ook mogelijk deze hike in één dag te maken!

Eén dag vanaf de ingang van het park

In principe is het mogelijk om van de ingang van de Karakolvallei naar het meer én terug naar Karakol te wandelen op één dag, maar dan heb je wel een héél stevige dag stappen voor de boeg! Het is een slordige 28km wandelen met een hoogteverschil van 1km, dus zeker niet voor iedereen weggelegd! Hetzelfde geldt voor de klim vanuit Altyn Arashan.

Wanneer je zelf met de auto op pad bent in Kirgizië of je neemt een taxi vanuit Karakol kan je eventueel de hike een stukje inkorten: eens je aan de ingang betaald hebt kan je een deel van de vallei met de wagen afleggen door de weg langs de rivier te volgen tot de eerste brug. Het spaart echter maximaal een uurtje wandelen uit, de wandeling blijft dus pittig. Verder rijden met een eigen huurwagen raden we echter helemaal af en ook taxi’s zullen het niet doen: de weg is gewoon rotslecht!

Eén dag vanaf de tweede brug

Een laatste mogelijkheid om de hike naar Ala Kul te maken in één dag is gebruik maken van een taxi die wel in staat is om over dit stuk te rijden: een 4×4 dus! Wij kozen voor deze optie en vonden dit achteraf gezien ook de beste keuze. Een oude Russische jeep brengt je dan direct naar de tweede brug voor zo’n €80 (wij waren met 4 dus dat kwam neer op €20 p.p.).

Sowieso denken de waaghalzen onder jullie nu: ‘ik rijd zelf wel tot aan de tweede brug!’. Geloof ons, dit is een slechte keuze. Eerst en vooral laten veel verhuurbedrijven het gewoon niet toe om op deze weg te rijden uit angst voor schade aan de wagen en ten tweede is de kans dat je vast komt te zitten heel groot. Wij zagen een paar Nederlanders die halverwege de route hun auto vast reden en dus nog heel wat kilometers te voet mochten doen, op zoek naar hulp. Overschat jezelf niet en kies voor de veilige optie, je zal ons dankbaar zijn.

Zo’n taxi lijkt misschien kostelijk, maar eigenlijk is de rit bijna een attractie op zich. We kunnen het niet in woorden uitleggen, je moet het ervaren. Maar we raden het iedereen aan!

De hike

Zoals reeds gezegd in de inleiding: de hike naar Ala Kul in één dag is stevig! De wandeling is eigenlijk slechts 13 kilometer heen en terug, maar je stijgt zo’n 1000m op 6 kilometer. Plan dus ruim voldoende tijd in! Wij vertrokken om 6u ‘s morgens met de auto, startten de wandeling rond 8u en waren rond 17u30 terug aan de voet van de berg waar we onze taxi-chauffeur opnieuw ontmoetten. Het enige voordeel aan het grote hoogteverschil in een kleine afstand is dat je relatief snel aankomt bij het meer. Wij deden er ongeveer 3u over om de klim te maken en stonden in 2,5 u weer beneden.

Het pad zelf is vrij duidelijk aangegeven maar niet altijd even goed onderhouden: op sommige delen moet je letterlijk over rotsblokken klauteren. Dit maakt alles natuurlijk extra avontuurlijk. Ook zijn sommige delen zeer steil met losliggend grind waar je goed je gedachten bij moet houden om overeind te blijven. Omdat we de wandeling in september maakten lag er op de hoogste stukken al een laag sneeuw, deze begon tijdens de afdaling te smelten waardoor de steile stukken meer op een glijbaan leken dan een wandelpad.

Draag zeker goede wandelschoenen, zonder wordt het echt een moeilijk verhaal! Zorg ook voor genoeg eten en drinken om de dag door te komen, er is niets zo hatelijk als middenin zo’n hike door je suikers zitten. Je bent hier in de wilde natuur en niemand kan je snel komen helpen, onthoudt dit goed!


Ook al benadrukken we dat het hier om een relatief stevige hike gaat, toch zijn we er zeker van dat iedereen met een basisconditie de wandeling tot een goed eind kan brengen. De omgeving is er prachtig en de uitzichten vanop de top zijn fenomenaal. Gewoon doen!

De ultieme reisroute voor twee weken door Kirgizië & Kazachstan.

De ultieme reisroute voor twee weken door Kirgizië & Kazachstan.

De grensovergang tussen Kirgizië en Kazachstan.

De grensovergang tussen Kirgizië en Kazachstan.

Karakol: backpack paradise in Kirgizië.

Karakol: backpack paradise in Kirgizië.

10 dingen die je moet weten voor je naar Kirgizië vertrekt.

10 dingen die je moet weten voor je naar Kirgizië vertrekt.

Fairytale Canyon: een magische plek verborgen tussen de bergen van Kirgizië.

Fairytale Canyon: een magische plek verborgen tussen de bergen van Kirgizië.

Reiskosten: Wat kost een reis naar Kirgizië & Kazachstan?

Reiskosten: Wat kost een reis naar Kirgizië & Kazachstan?

2 reacties

Geef een reactie