Karakol: backpack paradise in Kirgizië.

Karakol is met zo’n 70.000 inwoners een van de grotere steden in Kirgizië. Al zou je dat eigenlijk niet zeggen, het voelt namelijk eerder als een gezellig plattelandsdorpje aan. Karakol is hoofdzakelijk bekend als startpunt voor meerdaagse hikes in het Tiensjangebergte. Toch is Karakol zelf ook zeker een bezoekje waard! Hieronder lijsten we even op wat er zo allemaal te doen is!

Verken Karakol

Karakol is sinds jaar en dag een trekpleister voor toeristen. Waar het vroeger voornamelijk Sovjets waren met interesse in alpinisme loop je er nu bezoekers van over de hele wereld tegen het lijf. Je merkt dat Karakol één van de meest toeristisch uitgebouwde plekken van Kirgizië is, maar dat wil eigenlijk weinig zeggen gezien het land nog steeds ongerept terrein is. 

Naast de talrijke leuke cafeetjes en restaurantjes zijn er nog heel wat plekken te ontdekken in deze stad. Je vindt er overdekte markten en leuke winkeltjes, zoals de ‘One Village One Product’. Dit is een (oorspronkelijk Japans) initiatief voor regionale ontwikkeling. Hier vind je originele Kirgizische souvenirs om mee naar huis te nemen.

Karakol coffee

Wij verbleven een viertal dagen in Karakol. Daarvan zaten we minstens één keer per dag in dit gezellige cafeetje! Ze serveren er heerlijk ontbijt, lunch en avondeten. Je kan er terecht voor een koffietje en je kan er zelfs een lunchpakket bestellen om mee te nemen tijdens één van je hikes.

Fat Cat

De Fat Cat is net zoals Karakol Coffee een leuke plek om er lekker iets te eten. Kom hier ‘s avonds naartoe voor een lichte maaltijd en een tof gezelschapsspel! Nog niet overtuigd? Fat Cat steunt ook sociale projecten waarbij ze de daklozen te eten geven, arme families financieel steunen en werken aan een plek waar slachtoffers van misbruik geholpen worden.

Yssik Kul-meer

Karakol ligt op zo’n 1700m hoogte en staat vooral bekend als bergdorp, maar het ligt ook vlakbij het grote Yssik Kul-meer. Je kan dus vanuit Karakol evengoed kiezen voor een dagje zon en zee als je naar één van de vele zandstranden langs het meer trekt. Zo ligt vb. Gorodskoy Plyazh op amper 12 km van het centrum van Karakol!

Hiken

This is what it’s all about: de voornaamste reden om naar Karakol te reizen is om de Kirgizische bergen in te trekken! Er zijn tientallen wandelroutes waarbij je meestal een meerdaagse hike maakt. Je slaapt er tijdens de zomermaanden in yurts en ontdekt er nog echte ongerepte natuur. Zelf moesten we door ziekte helaas even op de pauzeknop duwen in Karakol, waardoor onze geplande meerdaagse hike aangepast werd naar een dagtocht richting het prachtige Ala Kul-meer. Normaal maak je deze wandeling in twee of drie dagen, maar in één dag is het zeker ook mogelijk, mits een stevige portie doorzettingsvermogen. In dit artikel beschrijven we deze hike tot in detail.

Hot springs

Op een uurtje rijden van Karakol vind je Altyn Arashan. Deze vallei staat bekend om z’n talrijke hot springs die vooral dienst doen als zaaaalige ontspanning na een tocht door de bergen. Je vindt er zowel natuurlijke hot springs midden in de natuur als baden die door de mensen werden aangelegd met hetzelfde natuurlijke bronwater.

Fairytale Canyon

Als laatste activiteit in Karakol bezochten wij de Fairytale Canyon. Deze bijzondere canyon ligt op 1u30 rijden van Karakol, langs het gigantische Issyk Kul-meer. Dit meer voelt eigenlijk eerder aan als een zee, en je vindt er zelfs koeien op het strand! Een bijzondere belevenis. Wil je graag meer weten over de Fairytale Canyon? Lees dan dit artikel.

Een reis naar Kirgizië raden we iedereen sowieso warm aan. Als je er heen trekt, stop dan zeker ook eens in Karakol en verblijf er enkele dagen, je zal het je niet beklagen!

De ultieme reisroute voor twee weken door Kirgizië & Kazachstan.

De ultieme reisroute voor twee weken door Kirgizië & Kazachstan.

De grensovergang tussen Kirgizië en Kazachstan.

De grensovergang tussen Kirgizië en Kazachstan.

10 dingen die je moet weten voor je naar Kirgizië vertrekt.

10 dingen die je moet weten voor je naar Kirgizië vertrekt.

Fairytale Canyon: een magische plek verborgen tussen de bergen van Kirgizië.

Fairytale Canyon: een magische plek verborgen tussen de bergen van Kirgizië.

Reiskosten: Wat kost een reis naar Kirgizië & Kazachstan?

Reiskosten: Wat kost een reis naar Kirgizië & Kazachstan?

Ala Kul: alles wat je moet weten over deze hike.

Ala Kul: alles wat je moet weten over deze hike.

Geef een reactie