De heilige Adam’s Peak beklimmen voor zonsopgang.

5500 treden in het holst van de nacht heen, 5500 met trillende knieën bij ochtenddauw terug. Dat is de klim naar Adam’s Peak in een notendop. Wel krijg je er de meest adembenemende zonsopgang voor in ruil. Ook benieuwd naar dit spektakel? Hieronder lees je hoe je er geraakt en wat deze pelgrimstocht precies inhoudt. Wat ons betreft een absolute must tijdens je reis naar Sri Lanka!

Achtergrondinformatie

Adam’s Peak, ook wel Sri Pada genoemd, is een berg in Sri Lanka die voor zowel boeddhisten, hindoes als christenen heilig is, maar elke godsdienst heeft er z’n eigen verklaring voor. Volgens de christenen is dit de berg waar Adam zijn eerste voet op de aarde heeft gezet, terwijl de hindoes geloven dat het de god Shiva was die hier voor het eerst voet aan wal zette. De boeddhisten gaan er dan weer van uit dat het Boeddha was die via deze berg zijn intrede maakte op onze aarde. Hoe het ook zij, de plek wordt al eeuwen vereerd en lokt tot op vandaag nog jaarlijks duizenden pelgrims.

Adam’s Peak in een notendop

  • Lengte: 5500 treden heen, 5500 treden terug
  • Hoogte: 2.243 meter
  • Duur: 5 à 6 uur (3,5 uur heen en 1,5 uur terug)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Beste reistijd: december t.e.m april. Zelf deden we deze hike echter in september, maar ook dan was het zeker de moeite waard. Je beklimt hem dan gewoon buiten het pelgrims seizoen waardoor de hutjes waar je thee kan drinken tijdens de klim niet open zijn. Ook de lantaarns worden dan niet aangestoken waardoor je de volledige tocht in het donker moet maken. Je bent dan wel best uitgerust met een zaklamp of hoofdlamp (die je eventueel ook nog in je hotel kan aanschaffen).
  • Prijs: De monniken op de berg vragen een donatie. Laat je zeker niet afschrikken door de hoge bedragen die mensen zogezegd schenken; je geeft gewoon wat je wilt!

Hoe kom je bij Adam’s Peak?

Onderaan de berg ligt een dorpje, Dalhousie genaamd, en dit is het perfecte startpunt voor de klim. Vanuit je hotel kan je gewoon te voet vertrekken op je pelgrimstocht. Dalhousie kan je bereiken door eerst met de trein tot Hatton te rijden. Dit kan vanuit verschillende plekken in Sri Lanka. Wij maakte de treinrit van Ella naar Hatton die tevens als één van de mooiste van de wereld wordt beschouwd. Vervolgens geraak je met een bus (2 uur) of tuk tuk (1 uur) tot in Dalhousie. De kronkelende weg naar je hotel alleen is trouwens al meer dan de moeite waard!

De Hike

Ga vroeg slapen want je wekker gaat al af om 2u, zodat je omstreeks 2u30 aan de klim kan beginnen. Op die manier raak je zeker op tijd boven voor zonsopgang. Wanneer je de tocht tijdens het hoogseizoen maakt passeer je onderweg genoeg theehuisjes waar je iets kan eten of drinken. Maak je de wandeling echter buiten het seizoen, zoals ons, dan vul je best je rugzak met voldoende water en snacks om je energielevel op peil te houden. 

De start van de trek begint redelijk rustig met enkele traptreden en daartussen vlakke stukken, maar al snel veranderen deze treden in pittige trappen van soms wel een halve meter hoog. Het laatste uurtje van de hike zijn er kabels gespannen om je aan op te trekken omdat het pad wel heel steil begint te worden. Toch is dit een wandeling die iedereen met een deftige basisconditie kan volbrengen, inclusief kinderen en grootouders. 

Eenmaal boven is het in spanning wachten tot de eerste zonnestralen vanachter de bergen tevoorschijn komen. Het spektakel dat je dan aanschouwt is er eentje die je niet snel zal vergeten. De volledige omgeving verandert in een prachtig gouden landschap waar je met een warme thee minuten lang van kan genieten. Tijdens het hoogseizoen kan je er ook de ‘eerste voetdruk’ gaan bezichtigen en kan je je pelgrimstocht volbrengen door een slinger aan de bel te hangen. Daarna is het tijd om terug te keren naar je hotel om te genieten van een heerlijk ontbijt met zicht op de mythische berg die je net getrotseerd hebt!

De beklimming van Adam’s Peak is een unieke ervaring tijdens een reis door Sri Lanka. Het is de leukste herinnering aan onze vakantie door de parel van de Indische Oceaan en zouden het zo opnieuw doen!

Laid-back surf vibes in Hikkaduwa.

Laid-back surf vibes in Hikkaduwa.

De perfecte reisroute voor Sri Lanka in twee weken.

De perfecte reisroute voor Sri Lanka in twee weken.

Reiskosten Sri Lanka: wat kan je verwachten?

Reiskosten Sri Lanka: wat kan je verwachten?

Geef een reactie