Yosemite Half Dome

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Half Dome: een adembenemende beklimming, en dat mag je letterlijk nemen! Een granieten koepel van 2.693 meter die maar liefst 1.444 meter boven de vallei van Yosemite uittorent. De top bereiken van deze beroemde rotsformatie staat hoog op de bucketlists van heel wat mensen van over de hele wereld. De langere en minder steile route is het meest populair want je hebt er geen échte klimervaring voor nodig: gewoon lekker wandelen zonder enge afgronden. Met een backcountry permit kan je de lange hike zelf spreiden over twee dagen in plaats van één dag. Wat moet je allemaal weten over het beklimmen van Half Dome en hoe ziet die hike er precies uit? Je leest het hier!

Half Dome hike in een notendop

 • Waar: Yosemite National Park, Verenigde Staten
 • Afstand: ± 28 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 1400 meter (one way)
 • Duur: ± 10 à 12 uur
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Prijs: €17

Benodigdheden

Mist Trail
Mist Trail
 • (Ontbijt)
 • Lunch
 • Snacks zoals trail mix en fruit
 • Water (minstens 3 à 4 liter per persoon)
 • Goede wandelschoenen 
 • Zonnecrème
 • Klimgordel + via ferrata en (tuin)handschoenen
 • Permit !

Permit

Op de top

Niet zomaar iedereen mag Half Dome beklimmen. Sinds 2011 heb je namelijk een permit nodig: per dag mogen er slechts 225 mensen de hike maken. Zo’n vergunning aanvragen doe je hier. Omdat de vraag naar permits zòveel groter is dan het aanbod besliste men om de meeste permits te verdelen door middel van een loterij. Je kan je kans wagen via een aanvraag die zo’n $10 kost. Om extra kans te maken besloten we om ons allebei in te schrijven. En met succes: we hadden een lucky ticket! Een aantal weken later kregen we een mailtje waarin stond dat we één van de gelukkigen waren. De permit zelf kost vervolgens nog eens €8,5 per persoon. Het lijkt een hele ‘hassle’ om deze rots te mogen beklimmen maar geloof ons: het is de moeite meer dan waard! 

De Half Dome hike

Ook al is het erg fijn om ‘s avonds gezellig bij de firepit op de camping in Yosemite te blijven zitten, voor één keertje kruip je toch beter vroeg onder de wol. Deze wandeling start je namelijk best nog voor zonsopgang. Om tijd te winnen besloten we om ons ontbijt mee te nemen en onderweg op te eten. Je rugzak volladen met voldoende water en een lunchpakket en je bent klaar om te vertrekken! Het kan geen kwaad om te dubbelchecken of je alles bij hebt; zelf ontdekten we na een dik uur stappen dat we onze lunch vergeten waren… Geen goed idee wanneer je net begonnen bent aan een hike van zo’n 12 uur!
De hike start bij Happy Isles en is te voet bereikbaar vanaf de de Upper Pines Campground. Verblijf je op een andere kampeerplaats? Dan neem je best de auto.

Mist trail

De start van de wandeling gaat nog vlot. Het pad is geasfalteerd en stijgt heel geleidelijk, ideaal als opwarming. Al snel wordt het wat lastiger en het geasfalteerde pad maakt plaats voor een steile weg met hoge, uit de rots gehakte, treden. Dit stuk van de hike heet ‘The Mist Trail’. Je passeert hier namelijk langs twee prachtige watervallen: ‘Vernal Fall’ en ‘Nevada Fall’. Er lijkt geen einde aan dit stuk te komen en al snel volgt een eerste reality check: vandaag wordt loodzwaar!

Even op adem komen (of toch niet)

Na een tijdje verandert het lastige stenen pad in een zalig vlak stuk, of dat dachten we toch. Het werd echter een heel eind ploeteren door los zand! Bij elke stap voelen we onze kuitspieren samentrekken en beseffen we dat we nog een hele weg te gaan hebben. Dit stuk van de wandeling wordt ook wel ‘Little Yosemite Valley’ genoemd. Je vindt er trouwens een backcountry camping die vaak gebruikt wordt om de beklimming van Half Dome te spreiden over twee dagen. Interesse? Vraag ernaar in het bezoekerscentra!

Door het bos

Na het zand is het opnieuw klimmen geblazen. Hier ga je het bos in, zigzaggend tussen de gigantische Redwoods. Dit stuk lijkt eindeloos omdat je door de hoge bomen geen flauw idee hebt van hoe hoog je je op dat moment al bevindt. Na een hele tijd kom je toe aan een splitsing met een wegwijzer die aangeeft dat het nog 2 mijl tot aan Half Dome is. We zijn opgelucht dat we bijna aan de top zijn. Helaas lijken die laatste 2 mijl wel eeuwen te duren.

Subdome

Plots komen we uit op een open plateau en krijgen we voor het eerst een glimps te zien van de kabels op de Half Dome. Maar net onder het befaamde stuk met de kabels zien we nog een loodrecht stuk dat er ook verraderlijk steil uitziet: de Subdome. Dit hadden we niet verwacht! Hier beklim je opnieuw een aantal uit de kluiten gewassen treden en plots houden de trappen gewoon op. Vanaf hier klauter je bijna op handen en voeten over het gladde graniet. Zorg dus zeker voor schoenen met veel grip! En dan, net wanneer je denkt dat je er nooit zal geraken, sta je eindelijk aan de voet van de kabels die je tot de top van Half Dome brengen.

De kabels

Loodrecht naar boven gaan ze, met aan beide kanten een steile afgrond. Net op het moment dat we er toekwamen liet iemand tijdens zijn beklimming van de kabels een wandelstok vallen. Seconden lang hoor je het object de dieperik in storten… Het is slim om een klimgordel mee te nemen! Ook (tuin)handschoenen kunnen van pas komen gezien de stalen kabels je handen kunnen verwonden.

The long way home

We did it!

Na een halve dag kom je eindelijk terug in de vallei aan. Tijd om die wandelschoenen uit te trekken en jezelf te verwennen met een heerlijke maaltijd op restaurant! Let wel: de restaurants sluiten ten laatste om 20u dus zorg dat je nog daarvoor aan tafel gaat. Daarna kan je eindelijk moe en voldaan onder de wol kruipen.

Hoewel de klim naar Half Dome zowel fysiek als mentaal een uitdaging is, is het de moeite meer dan waard! Deze staat met stip in onze top drie mooiste hikes in de wereld. Zeker proberen dus als je de kans krijgt!

Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Een gids voor Pinnacles National Park

Een gids voor Pinnacles National Park

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

De leukste plekjes in San Francisco.

De leukste plekjes in San Francisco.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Geef een reactie