Reiskosten Sri Lanka: wat kan je verwachten?

Bij het plannen van een reis speelt het budget steeds een cruciale rol. De reiskosten voor Sri Lanka hangen grotendeels vast aan enkele persoonlijke keuzes. De ene reist graag luxueus, terwijl de ander tevreden is met een bed in een slaapzaal. Sommige mensen proeven liefst van de lokale keuken, terwijl anderen het steevast bij de westerse klassiekers houden. Goed nieuws: in Sri Lanka is er voor elk wat wils!

In deze blogpost kunnen jullie lezen wat je zo gemiddeld kan verwachten qua reiskosten in Sri Lanka. Tijdens de zomervakantie moet je er wel rekening mee houden dat alles ietsje duurder is. In Sri Lanka betaal je met de Sri Lankaanse Roepie en over het hele eiland zijn makkelijk geldautomaten te vinden. Alle kosten in deze post zijn per persoon berekend op basis van een reis met twee personen.

Vliegticket

Sri Lanka is een goedkoop land om in te reizen, maar het vliegticket zal wel een flinke hap uit je budget zijn. Ons retourticket van Brussel naar Colombo kostte zo’n  €550 p.p. Dit ticket bevatte een tussenstop in Istanbul. Wanneer je rechtstreeks wil vliegen zal je nog een stuk meer betalen.

Accommodatie

De prijs per overnachting hangt sterk af van het tijdstip wanneer je Sri Lanka bezoekt. Tijdens het hoogseizoen kunnen de prijzen makkelijk het dubbele zijn van het laagseizoen. Indien je het goedkoop wil houden kan je hier dus op inspelen! Zo reisden wij er in de maand september tijdens het moessonseizoen, niet in het hoogseizoen dus, maar vonden dit een prima periode! Er is een overaanbod aan hotels waardoor deze vrij goedkoop zijn, en de regenbuien duren uiteindelijk maximum enkele uurtjes terwijl je de rest van de dag kan genieten van een stralende zon.

Overnachten in Sri Lanka kun je zo duur maken als je zelf wil, zo vind je hotels voor €10 per persoon maar kun je gerust ook in luxe hotels verblijven voor meer dan €100 p.p. Het hangt er een beetje vanaf wat je zelf verkiest. Sri Lanka is het perfect land om in de poepchique hotels te overnachten voor een redelijk prijsje, waar je in Westerse landen al snel honderden euro’s voor zou betalen. De ideale gelegenheid om jezelf eens te verwennen dus!

Eten & drinken

Aan eten en drinken zul je in Sri Lanka zeker je broek niet scheuren! Voor €2 vind je in een lokaal restaurantje al een goed gevuld bord met rijst, kip en groenten. Zeker de curry’s zijn een aanrader. Dit is een gerecht waarbij je rijst krijgt en daarnaast verschillende andere kleine gerechtjes, een soort Aziatische tapas als het ware. Ook kottu moet je zeker eens proberen! Een fles water of een heerlijk king coconut (verse kokosnoot met limoensap) kun je al voor €0,50 scoren. Het lokale Lion bier kost je ook niets en is lang niet slecht. Wanneer je westerse gerechten verkiest liggen de prijzen echter eerder in de lijn van bij ons. Maar we kunnen je niet hard genoeg aanraden om de lokale keuken te proberen, want je zal er duimen en vingers bij aflikken!

Transport

Er zijn verschillende manieren om te reizen door Sri Lanka. Zo kun je al vanaf €0,50 de bus nemen. Ook de trein is goedkoop en meestal een indrukwekkende manier om de natuur en het landschap te bewonderen. Taxi’s zijn dan weer aan de duurdere kant. De meest voorkomende manier om te reizen is met een tuktuk. Deze vind je letterlijk overal. Je kunt gewoon je hotel uitwandelen en zomaar een tuktuk aanhouden aan de straat. Durf wel te onderhandelen, want de chauffeurs weten maar al te goed dat toeristen de gangbare prijzen voor zo’n tuktuk niet kennen en maken hier maar al te graag gebruik van. Al bij al is zo’n ritje zeker goedkoop en een heel speciale en fijne manier om door het eiland te reizen. Als laatste optie kun je ook voor ongeveer €7 per dag een brommer huren. Een volle tank kost je zo’n €3 dus ook dit is een budgetvriendelijke manier om je te verplaatsen.

Activiteiten

De meeste activiteiten in Sri Lanka zijn gratis, zo zijn er vele prachtige wandelingen en viewpoints die je helemaal niets kosten. Je kan perfect het fantastische eiland ontdekken zonder veel geld te spenderen aan betalende (of georganiseerde) activiteiten. Een paar leuke must see’s zijn echter wel wat prijzig. Zo kost een ticket voor Sigiriya’s Lion’s Rock zo’n €25 p.p en ook voor de klim naar Adam’s Peak moet je een bijdrage leveren. Deze is wel vrij te kiezen. Je kan er ook heel goedkoop walvissen spotten, al vanaf €12 p.p, en je hebt bijna 100% kans dat je er ziet (binnen het walvisseizoen natuurlijk). Ook een safari kost hier beduidend minder dan in andere landen zoals pakweg Kenia of Zuid-Afrika.

Dagbudget & totale kosten

Toen wij Sri Lanka bezochten hielden we onze kosten nog niet zo nauwgezet bij. De reis van ongeveer twee weken kostte ons zo’n €1500 per persoon, maar kan zeker nog een stuk goedkoper. Exclusief het vliegticket kom je met een dagbudget van €25 al een heel eind. Met dit budget hoef je dan nog niet eens echt op je geld te letten, en als je er als echte backpacker rondreist kan je nog verder besparen.


Sri Lanka is er dus voor elk soort reiziger en zelfs met een klein budget kan je er een prachtige reis maken. Reis dan liefst buiten het hoogseizoen, durf onderhandelen en leef zoals de locals!

De heilige Adam’s Peak beklimmen voor zonsopgang.

De heilige Adam’s Peak beklimmen voor zonsopgang.

Laid-back surf vibes in Hikkaduwa.

Laid-back surf vibes in Hikkaduwa.

De perfecte reisroute voor Sri Lanka in twee weken.

De perfecte reisroute voor Sri Lanka in twee weken.

Geef een reactie