De mooiste en leukste plekjes in Brugge.

Na ondertussen al bijna een jaar telewerken waren we het grondig beu om thuis te zitten, tijd voor een weekendje weg! Helaas denkt zowat elke Belg er hetzelfde over, want er was bijna geen enkel vakantiehuisje, Airbnb, hotelkamer, … meer te vinden. Na een lange zoektocht vonden we toch nog een mooie kamer in een B&B in Brugge. Hier zijn we beiden al enkele keren geweest, maar we bezochten Brugge nog nooit als citytrip. Omdat er momenteel ook een pak minder toeristen zijn is het de ideale periode om Brugge een bezoekje te brengen. Hieronder lijsten we de ‘to-do’s’ op in deze prachtige stad!

Spinolarei

Een eerste mooi uitzichtpunt vind je aan de Spinolarei (in Brugge noemen ze de kanaaltjes die door het centrum lopen ‘reien’). Brugge telt tientallen mooie plekjes langs het water, maar deze is toch wel onze favoriet. Je hebt er een prachtig zicht op het Jan van Eyckplein en wanneer het er windstil is krijg je een perfecte reflectie van de verschillende huisjes op het water. Kom hier met zonsopgang, wanneer het nog lekker rustig is en geniet van het mooie uitzicht.

Groeningemuseum

Tijd voor wat cultuur! In het Groeningemuseum vind je een gevarieerd overzicht van de geschiedenis van de (Belgische) beeldende kunst, en de Brugse kunstwereld in het bijzonder. Het hoogtepunt zijn zonder twijfel de bekende Vlaamse primitieven. Hier krijg je onder meer Jan van Eycks ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ en Hans Memlings ‘Moreeltriptiek’ te zien. Een van de mooiste collecties ter wereld, met mijlpalen uit de Europese kunstgeschiedenis. Naast de Vlaamse primitieven vind je er werken van renaissance- en barokmeesters; ook het neoclassicisme en expressionisme passeren de revue. Tickets reserveer je hier.

Verschillende kerken

Je zal er zeker niet naast kunnen kijken: Brugge telt heel wat verschillende kerken en kathedralen! Als metropool in de 13e eeuw werd rijkdom in de stad uitgedrukt in schitterende kerken, en ook wanneer Brugge minder prominent werd bleef het lang een katholiek bolwerk. Een wandeling door de stad wordt zo tegelijk een reis door de tijd via romaanse, gothische, barok- en rennaisancebouwstijlen. Enkele bekende bezienswaardigheden zijn de Onze-Lieve-Vrouwekerk, Sint-Salvatorskathedraal en de Heilig-Bloedbasiliek.

De markt

De markt is sinds de middeleeuwen het kloppend hart van de stad. Je vindt er verschillende historische gebouwen zoals het belfort. Tijdens ons bezoek was het er enorm rustig, maar normaal zit de markt stampvol met toeristen die genieten van een belgisch biertje met zicht op de toren. Ook vind je er het ‘Duvelorium’: het enige echte café van Duvel Moortgat. Je kan er terecht voor een lekkere La Chouffe, Vedett, De Koninck, Liefmans Fruitesse en natuurlijk een heerlijke Duvel. (Voor een écht Brugs biertje moet je echter in Brouwerij De Halve Maan zijn!)

Belfort

Brugge is niet groot, dus je zal er niet snel in verdwalen. Mocht dat toch gebeuren heb je vanuit de meeste straatjes in deze historische stad zicht op het belfort, dat je zo terug naar de markt leidt. Een super toffe activiteit om in Brugge te doen is het beklimmen van het belfort. Via 366 treden kom je in de klokkentoren terecht vanwaar je een prachtig 360° view hebt over de hele stad. Wie goed kijkt kan zelfs de zee zien!

Begijnhof

Begijnhof Ten Wijngaerde is het laatste nog bewaarde begijnhof van Brugge. Je vindt er pittoreske wit gekleurde huisjes, waar vroeger de begijnen woonden. Begijnen zijn vrouwen die zich wijden aan God, maar geen kloosterlijke geloften afleggen. Ze leefden wel collectief samen en hielden zich vooral bezig met liefdadigheid. Hoewel er geen begijnen meer wonen, is het een unieke locatie om te bezoeken tijdens je weekendje Brugge.

Gezellige straatjes

Waar je ook komt, je waant je direct terug in de middeleeuwen. De straten van Brugge zijn bijzonder goed bewaard gebleven en elk straatje, pleintje, brugje is bijzonder mooi. Dwaal gerust een namiddag rond en laat je verrassen!

De vestingen

Brugge werd zoals zovele middeleeuwse steden omringd door vestingen. Tegenwoordig blijven enkel de vestinggrachten en de stadspoorten over, de vestingmuren zijn verdwenen.   Op de poorten en 4 mooie windmolens na is er niet zo heel veel speciaals te zien, maar het is een leuke plek om een gezellige wandeling te maken en een frisse neus te halen. Op een mooie lente- of zomerdag is het ook de ideale setting voor een picknick!

Belgische keuken

Oké, de meesten onder ons kennen de Belgische keuken natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat we er daardoor niet van kunnen genieten! Een weekend vol wafels, frietjes, chocolade en bier, beter dan dit wordt het niet! Voor wie er maar geen genoeg van kan krijgen is er ook een chocolade- en zelfs frietmuseum te vinden. Ook vind je er Brouwerij De Halve Maan, waar je na de tour kan genieten van een lekkere Brugse Zot.

Rozenhoedkaai

Welkom op de meest gefotografeerde plek van Brugge. Op slechts 3 minuten wandelen van de markt vind je dit mooie plekje aan het water. Vooral in de zomer moet je hier zeker eens voorbij wandelen, wanneer de treurwilg op de hoek het uitzicht nog mooier maakt!

Extra’s

Er zijn nog heel wat andere zaken te vinden in Brugge. Zo vind je er fotogenieke plekjes zoals de Bonifaciusbrug of het Burgplein. Ook kan je er shoppen in de Steenstraat en vind je er verschillende tweedehandswinkeltjes en boetiekjes. Ook aan museums heb je zeker geen tekort tijdens een bezoek aan Brugge.

Een bezoek aan Brugge is een leuk idee voor een weekendje weg. Zeker nu het er vrij rustig is zonder die duizenden internationale toeristen, maar ook wanneer het terug drukker wordt is Brugge een toffe bestemming voor een citytrip!

Reisroute: een diverse roadtrip door België.

Reisroute: een diverse roadtrip door België.

Onze favoriete bezienswaardigheden in Gent (tips van locals).

Onze favoriete bezienswaardigheden in Gent (tips van locals).

Wat moet je zeker gezien hebben in en rond Ieper (tips van locals)?

Wat moet je zeker gezien hebben in en rond Ieper (tips van locals)?

Een mini-reisgids voor Antwerpen.

Een mini-reisgids voor Antwerpen.

Geef een reactie