Een mini-reisgids voor Antwerpen.

We zijn het woord staycation net zo beu als jullie, maar ‘iets’ is nog altijd beter dan ‘niets’. Ons bezoek aan Brugge was zo’n welgekomen break dat we besloten om ook eens enkele dagen naar Antwerpen te trekken. Een weekendje citytrippen en vervolgens nog enkele dagen blijven hangen om vanuit onze Airbnb te telewerken en -studeren, yes please! We bezochten heel wat leuke plekjes en die willen we nu met jullie delen. Hieronder beschrijven we 11 zaken die je zeker moet gezien of gedaan hebben tijdens een bezoekje aan de stad van de Sinjoren.

Waar verblijven in Antwerpen?

Antwerpen is een vrij grote stad, er zijn dan ook heel wat toffe buurten om te verblijven en elke buurt heeft zo zijn charmes. Zelf kozen we iets in de buurt van ‘t Zuid. Deze hippe buurt is vooral een toffe uitvalsbasis voor het bezoeken van de vele gezellige cafeetjes en restaurantjes, waar we op dit moment jammer genoeg niet van konden profiteren. Maar ook zonder de horeca was het een fijne rustige buurt om te verblijven, en toch dicht genoeg van de verschillende bezienswaardigheden.

Vervoer naar en in de stad.

Antwerpen bereik je makkelijk met de trein. Wie toch met de wagen komt parkeert het best op één van de gratis randparkings en gaat te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer verder. Om ons te verplaatsen binnen de stad, maakten wij gebruik van de rode fietsjes van velo Antwerpen. Deze staan letterlijk op elke hoek en zijn heel gemakkelijk in gebruik. Voor een jaarabonnement betaal je slechts €55. Een dagpas kost je €5 en voor een week ben je €11 kwijt. We gebruikten deze fietsjes meerdere keren per dag en vonden dit wel een echte meerwaarde! Verder is het tram- en busnetwerk ook voldoende gebruiksvriendelijk.

Wat is er te zien en doen?

Skyline Antwerpen

The number 1 thing die je zeker moet gedaan hebben is even afzakken richting Linkeroever. Hier heb je namelijk een prachtig zicht op de Schelde en de skyline van Antwerpen, dat vooral tijdens zonsopgang de moeite waard is. Linkeroever bereik je via de Sint-Annatunnel (zie volgend puntje) en wat verderop vind je zelfs een strand! Heerlijk om tijdens een zomerdag even te ontsnappen aan het (soms wel hectische) stadsgewoel.

Sint-Annatunnel

De Sint-Annatunnel is een voetgangers- en fietstunnel die onder de Schelde door loopt. De tunnel werd in 1933 geopend en is zo’n 570 meter lang. Eenmaal je via de prachtige authentieke houten roltrappen bent afgedaald bevind je je ongeveer 30 meter onder de Schelde! Hoewel de voetgangerstunnel vooral een handige mogelijkheid is om van de stad naar Linkeroever te geraken is het ook gewoonweg tof om dit eens gezien te hebben!

Plantinkaai

Crazy sunset
Blue hour

De Plantinkaai bevindt zich recht tegenover het uitzichtpunt op Linkeroever. Het panorama van hieruit is een tikkeltje minder spectaculair, maar het is wel een toffe chillspot om tijdens een warme lentedag met vrienden te genieten van het zonnetje. Ook heb je hier front row seats bij een spectaculaire zonsondergang.

Shoppen

Antwerpen is the place to be als het op shoppen aankomt, en nee, dan hebben we het niet over de Meir. Je vindt in Antwerpen heel wat toffe tweedehands- en vintagewinkels zoals ‘Episode’, ‘Think Twice’, ‘Riot Vintage Shop’, en ‘Melting Pot Kilo’ (hier betaal je je kleren per kilo!). Ook zijn er heel wat boetiekjes, boekenwinkels, platenwinkels en nog veel meer te vinden! Even genoeg van de drukte in de winkels? Kom dan tot rust in de plantentuin (Den Botaniek) op slechts enkele minuten wandelen van de winkelbuurt.

Museum Aan de Stroom (MAS)

Tijdens onze citytrip brachten we ook een bezoekje aan het MAS (Museum Aan de Stroom): een mooi staaltje moderne architectuur dat verschillende tijdelijke en permanente tentoonstellingen bevat. Op elke verdieping is er iets uniek te vinden. Zo zit er op de 9de verdieping een restaurant en op de 10de (laatste) verdieping een spectaculair 360° view over de hele stad! Een ticket voor het MAS kost je zo’n €10, maar de tiende verdieping kan je gratis met de lift bezoeken.

Musea

Naast het MAS zijn er nog heel wat andere musea te vinden in Antwerpen. Hier lijsten we er enkele voor jullie op:

  • Middelheimmuseum (openluchtmuseum)
  • FOMU (fotomuseum)
  • Red Star Line Museum
  • Rubenshuis
  • Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Havenhuis

Over het Havenhuis zijn de meningen zeer verdeeld. Heel wat mensen vinden het gebouw afgrijselijk lelijk, maar wij vinden het persoonlijk echt een knap staaltje architectuur! Het Havenhuis vind je op het ‘Eilandje’ en het gebouw is van de hand van de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid. De inhoud van het gebouw zelf is minder opwindend, er zijn namelijk verschillende departementen van het Havenbedrijf Antwerpen gehuisvest.

Grote markt

Het is iets dat onmogelijk kan ontbreken op een citytrip naar om het even welke Belgische stad: een bezoek aan de Grote Markt! Vaak is dit de trots van de stad en vind je er prachtige oude gebouwen langs een gezellig plein vol terrasjes, en dat is in Antwerpen niet anders. In het midden van het plein vind je er ook het standbeeld ‘de Brabofontein’. Dit standbeeld verbeeldt de populaire mythe waaraan stad ‘Antwerpen’ haar naam zou verlenen. Een sage uit de vijftiende eeuw vertelt dat in het land van de Schelde omstreeks het begin van onze tijdrekening een reus, Ruon Antigoon, heerste, die van elke schipper een zware tol eiste om over de Schelde te mogen varen. Wanneer een schipper weigerde te betalen werd hem de hand afgehakt. Een Romeinse krijger, Silvius Brabo, bevocht, overwon en doodde de reus, hakte op zijn beurt dienst hand af en wierp hem in de Schelde. Vandaar dus de naam van de stad Antwerpen, oftewel ‘hand werpen’. De legende over de reus ontstond mogelijk na de vondst van onverklaarbaar grote beenderen, die later walvisbotten bleken te zijn (te zien in het MAS!).

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Een volgende bezienswaardigheid is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Je kan de kathedraal bezoeken, maar zelf hebben wij niet zoveel interesse in het bezoeken van kerken tijdens een citytrip. Aangezien je de kathedraal (die met zijn 123 meter hoog boven de stad uitsteekt) maar moeilijk kan negeren verdient deze toch zeker een plekje in deze lijst. Het is het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden en is op zijn minst impressionant te noemen. Bovendien zijn er maar liefst vier werken van Rubens te bewonderen in de kathedraal!

Centraal-Station

Wie met de trein naar Antwerpen komt zal hoogstwaarschijnlijk aankomen in Antwerpen-Centraal. Toch moet je ook als je niet met de trein komt zeker eens een bezoekje brengen aan dit indrukwekkend bouwwerk. Het stalen dak en de majestueuze inkomhal doen onze mond keer op keer openvallen van verbazing.

Hobokense polder

Wie even genoeg heeft van de drukte in de stad, kan een frisse neus halen in de Hobokense Polder. Met de fiets of bus is dit stukje natuur niet ver verwijderd en het is de ideale plaats om even tot rust te komen. Fun fact: je kan hier letterlijk tussen Galloway koeien lopen. Wij hebben ze tijdens ons bezoek jammer genoeg niet kunnen spotten, maar misschien heb jij meer geluk!

Extra’s

Naast deze 11 bezienswaardigheden zijn er natuurlijk nog heel wat andere dingen te ontdekken tijdens een bezoek aan Antwerpen. Zo vind je op zondag nog een echte markt op de Vogelenmarkt, kan je lekker picknicken in het stadspark of Park Spoor Noord, of ga je even terug in de tijd bij het Steen (het oudste gebouw van Antwerpen!). Er zijn ook heel wat gezellige verborgen straatjes te vinden. Ga maar eens op zoek naar de Paardekensgang of de Vlaaikensgang. Daarnaast is er ook nog een begijnhof te vinden, waarvan het laatste begijntje in 1986 overleden is. Wie na dit alles nog met een hongerke zit, kan terecht in Chinatown, vlakbij het station.

In Antwerpen is genoeg te doen om je enkele dagen te vermaken en het is de ideale bestemming voor wie het thuis even helemaal moe is!

Reisroute: een diverse roadtrip door België.

Reisroute: een diverse roadtrip door België.

Onze favoriete bezienswaardigheden in Gent (tips van locals).

Onze favoriete bezienswaardigheden in Gent (tips van locals).

Wat moet je zeker gezien hebben in en rond Ieper (tips van locals)?

Wat moet je zeker gezien hebben in en rond Ieper (tips van locals)?

De mooiste en leukste plekjes in Brugge.

De mooiste en leukste plekjes in Brugge.

Geef een reactie