Wat moet je zeker gezien hebben in en rond Ieper (tips van locals)?

Wanneer we binnen een aantal jaar gaan terugblikken op de periode ‘20-’21 zullen exotische reizen zowat het laatste zijn dat in onze gedachten zal springen… De verschillende lockdowns hebben ons gedwongen om het dit jaar, net als iedereen, wat dichter bij huis te zoeken. En welke plek is er dan beter geschikt om eens grondig te (her)ontdekken dan de stad waar we allebei in opgroeiden? Ieper it is dus! In dit artikel beschrijven we alle plekjes in Ieper en omstreken die volgens ons meer dan de moeite waard zijn om eens te gaan ontdekken. Ieper is natuurlijk vooral gekend om zijn oorlogsverleden, maar naast deze belangrijke en interessante geschiedenis valt er nog heel wat meer te beleven. Volg hieronder even met ons mee!

Sint-Maartenskathedraal

Ieper is meer dan de eerste wereldoorlog, de stad was namelijk een belangrijke handelsstad in de middeleeuwen. Dat bracht rijkdom voort, en bijgevolg ook indrukwekkende middeleeuwse gebouwen die het Ieperse straatbeeld nog steeds typeren. De grootste van die gebouwen is de Sint-Maartenskathedraal. Tegenwoordig is het eigenlijk de Sint-Maartenskerk, maar de kerk deed dienst als kathedraal in het voormalig bisdom Ieper, dat bestond van 1561 tot 1801. In de kerk hangen ruim twintig schilderijen. Het bekendste is een groot doek van Joris Liebaert uit 1657 over het Beleg van Ieper (1381). Hoewel de kerk vanaf de buitenkant al impressionant is, is het zeker ook de moeite om binnen eens een kijkje te nemen. Een oase van rust in de stad!

Menenpoort

Een plaats die tijdens een bezoek aan Ieper zeker niet kan ontbreken is natuurlijk de Menenpoort. De Menenpoort is een herdenkingsmonument dat gebouwd werd in 1927 ter nagedachtenis van de ongeveer 54.900 Britse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden en niet meer geïdentificeerd of teruggevonden werden. Al sinds 1928 wordt er elke avond om 20u stipt de ‘Last Post’ geblazen. Even een confession. Febe heeft – zoals heel wat Ieperlingen (shame on us) – stiekem nog nooit de Last Post bijgewoond. Daar moet ze toch echt snel eens verandering in brengen.

Lakenhalle

De Lakenhalle is één van Europa’s grootste burgerlijke gebouwen in Gotische stijl. De oorspronkelijke lakenhalle werd gebouwd tussen ongeveer 1230 en 1304, maar werd na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog volledig heropgebouwd. In 1967 was de wederopbouw een feit. Onderaan de Lakenhalle zijn de originele stenen nog zichtbaar. Tegenwoordig is de Lakenhalle een beschermd UNESCO monument. 

De Lakenhalle werd vroeger gebruikt als marktplaats voor het verhandelen van laken. Vanuit elke deuropening onderaan het bouwwerk werd er laken verkocht. Naast het verhandelen van laken had het gebouw nog een andere eerder lugubere functie: tijdens de Ieperse jaarmarkt gooide men katten levend van de belforttoren! Tegenwoordig blijft deze eeuwenoude traditie nog steeds bestaan, maar de levende katten werden gelukkig ingeruild voor pluchen exemplaren. 

In de Lakenhalle zijn er momenteel twee musea gevestigd: het In Flanders Fields Museum en het Yper Museum. Beide zeker de moeite waard om te bezichtigen! Met een ticketje voor het In Flanders Fields Museum kan je trouwens ook het Belfort beklimmen.  Boven word je beloond met een prachtig uitzicht op de Westhoek. 

Jammer genoeg wordt het Belfort op dit moment gerestaureerd waardoor je de Lakenhalle niet in haar volle glorie kan bewonderen. Iets om naar uit te kijken in 2022 dus!

In Vlaamse velden

Onze favoriete bezigheid in Ieper is het genieten van de rust en de uitzichten in de wijde omgeving van de stad: de Westhoek. Er is niets zaliger dan met zonsondergang een toertje te fietsen in de streek, op goed geluk zomaar ergens een rustig straatje inslaan en te botsen op alweer een prachtig uitzicht op de torens van Ieper of de bergjes van het Heuvelland.

Rondom Ieper vind je heel wat mooie straatjes tussen de velden. Een toertje kan je makkelijk uitstippelen via knooppunten op deze site.

Verdronken weide

Nog een mooi stukje natuur is de Verdronken weide, een paradijs voor vogels. Een wandeling in dit rustgevende gebied van maar liefst 40 hectare groot is de ideale manier om de dag te starten.

Tyne Cot Cemetery

Deze plek bezochten we naar aanleiding van dit blogartikel en wow, hier word je toch even stil van. Er liggen zo’n 12.000 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog begraven, en daarnaast staan er nog eens 35.000 namen op de muren gebeiteld, allemaal soldaten zonder bekend graf.

Tyne Cot Cemetery vind je niet in Ieper, maar wat verderop in Zonnebeke. Ideaal om even halt te houden tijdens je fietstocht.

Kemmelberg

Het volgende op dit lijstje is iets nieuws in de streek! Sinds februari 2021 vind je het kunstwerk ‘The Ancestors’ op de Kemmelberg. Dit werk wil van het verleden iets tastbaarder maken, een knipoog naar de tijd van de menhirs. En het is bovendien ook gewoon erg mooi om te zien. Het kunstwerk is een gevlochten constructie uit wilgentakken, gemaakt door de kunstenaar Jean-Louis Muller uit Blankenberge. Het project blijft slechts een jaar staan, snel zijn is de boodschap!

Heuvelland

Naast het nieuwe kunstwerk op de Kemmelberg valt er nog het één en ander te beleven in Heuvelland. De natuur op zich is er al ontzettend mooi, maar ook hier vind je opnieuw verschillende overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog. Zo vind je er een grote bunker, verschillende begraafplaatsen, en zelfs loopgraven waar je zelf in kan wandelen. Omdat er nog zoveel te doen is in ‘t Heuvelland willen we hier in de toekomst een volledig artikel over schrijven. Ga er dus zeker eens naartoe, je zal je er niet snel vervelen!

Food & Drinks

Van al dat ontdekken krijg je natuurlijk honger. Gelukkig zijn er verschillende heerlijke plekken om je buikje rond te eten. Onze persoonlijke favoriet is ‘den Olifant’ die elke week met een nieuwe originele kaart op de proppen komt. Daarnaast blijven we ook fan van de tapaskaart in Les Halles! Voor wie het eens wat meer mag zijn, kan terecht in Hostellerie St. Nicolas in Elverdinge, een tweesterrenzaak. Een pintje vind je vers getapt in het JOC of de Oude Veemarkt en voor wie het wat specialer mag kan terecht bij Kaffee Bazaar waar je een geweldig uitgebreide bierkaart vind. Keuzestress gegarandeerd! 

Graag een volledige activiteit maken van je culinaire ervaring in Ieper? Ga dan even langs bij de Kazematten. Deze stadsbrouwerij is letterlijk gevestigd onder de vestingmuren en je kan er terecht voor een interessant brouwerijbezoek. Achteraf sluit je natuurlijk af met een lekker biertje! 

Extra’s

Bovenstaand lijstje is eigenlijk nog maar het puntje van de ijsberg…  We vullen deze lijst later graag aan met de Caterpillar-krater, de vestingen, de krater in Sint-Elooi, het centrum van Ieper, Hill 60, de Palingbeek, … Stay tuned!

Hoewel we staan te popelen om opnieuw naar het buitenland te trekken is het zeker geen straf om even in onze eigen stad rond te toeren!

Reisroute: een diverse roadtrip door België.

Reisroute: een diverse roadtrip door België.

Onze favoriete bezienswaardigheden in Gent (tips van locals).

Onze favoriete bezienswaardigheden in Gent (tips van locals).

Een mini-reisgids voor Antwerpen.

Een mini-reisgids voor Antwerpen.

De mooiste en leukste plekjes in Brugge.

De mooiste en leukste plekjes in Brugge.

3 reacties

Ja ! Ieper is een mooie stad
Een stad dat ik ontdekt als 14 jaar was en werkte toen voor mij vader in de wasserij in d’Elverdingstraat was ( nu den Utopia) ik wonen en werkte in ieper en ik ontdekt nog altijd nieuw plekken. Met de coronavirus ga ik meer gaan wandelen in Stadt en omstreken buiten de Tyne cot cemetery en de Caterpillar krater, krater van Sint-Elloi, heb ik alles gezien maar buiten de Kassemattenrestaurant en brasserie waar dat lekkere is heb je nog de restaurant A l’envers, Markt 22,en van Cafés The Times, Sint Arnoldus ect…

Geef een reactie