Onze favoriete bezienswaardigheden in Gent (tips van locals).

Noem het gerust een schande: we wonen reeds 6 jaar in Gent maar hebben nog nooit een artikel aan onze eigen ‘hometown’ gewijd. Net als zoveel andere ‘aangespoelde West-Vlamingen’ zijn we allebei verliefd geworden op deze stad en vinden het zalig om Gent onze thuis te kunnen noemen! Er valt zoveel te beleven en toch voelt het eigenlijk aan als een groot gezellig dorp. Je kan je er makkelijk meer dan een week amuseren en vindt er letterlijk voor elk wat wils. Hieronder sommen we onze favoriete bezienswaardigheden en activiteiten op in de stad van de Stroppendragers. 

Bezienswaardigheden

Wandel op de Sint-Michielsbrug richting de Korenmarkt

Hét meest iconische beeld van Gent vind je op de Sint-Michielsbrug: de drie torens van Gent, netjes op een rij. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op de Korenmarkt, de Sint-Niklaaskerk, het Belfort én de Sint-Baafskathedraal. Draai je even om en je ziet de onvoltooide toren van de Sint-Michielskerk, de bekende graslei & korenlei, en in de verte de vlaggen die wapperen op het Gravensteen. Vanop de brug kijk je uit over de Leie en kan je lekker wegdromen bij de prachtige middeleeuwse architectuur.

Beklim het belfort.

Niet tevreden met het uitzicht en wil je meer? Dan kan je het Belfort beklimmen. Wie de 254 trappen beklimt, wordt beloond met een adembenemend uitzicht over Gent en omstreken. Een ticketje kost 8 euro en reserveer je via deze link of aan de kassa.

Kuier door Patershol

Het Patershol is een oude wijk in het historische centrum van de stad. Het gebied is ongeveer 4,5 ha groot met een gesloten stratenpatroon dat het uit de middeleeuwen heeft bewaard. Wie lekker wil eten is hier op de juiste plek, want Patershol wordt ook wel het culinair hart van de stad genoemd. Van Japans en Indonesisch, langs Turks, Italiaans en Spaans, tot het gezellig thuiskomen in de ouderwetse Vlaamse keuken van grootmoeder. En of de stijl nu hip, romantisch, een beetje zot of exclusief is… wees gerust, de honger zal gestild zijn!


Gentse Feesten gemist of geen fan van de drukte? In augustus kan je in Patershol ook terecht voor de enige echte Patersholfeesten. Omwille van de ongedwongen sfeer die de Patersholfeesten zo uniek maakt, worden de feesten door nostalgici wel eens de ‘reïncarnatie van de Gentse Feesten’ genoemd.

Maak een kunstwerk in het ‘graffitistraatje’.

Het graffitistraatje is een ‘gedoogzone’ voor spuitbusartiesten. De gedoogzone is ontstaan tijdens de Gentse feesten van 1995 als graffitiproject. Toen stonden er nog maar een bescheiden aantal werken op de muren, maar tegenwoordig is de straat een kakofonie van kleuren die continu verandert door het plaatsen van nieuwe graffiti. Om de zoveel tijd wordt het straatje in één effen kleur geschilderd zodat er opnieuw plaats is voor nieuwe kunstwerken.

Zonsondergang bij Portus Ganda

Tijd voor onze favoriete plek in heel Gent. Zin om rustig een boekje te lezen, even te genieten in het zonnetje of op zoek naar de ideale plek om de zon onder te zien gaan? Portus Ganda got you covered! Het is hier heerlijk vertoeven en je komt er volledig tot rust. Sla deze plek zeker niet over tijdens je bezoek aan Gent.

Bezoek het gravensteen

Dé toeristische trekpleister van Gent is waarschijnlijk het Gravensteen. Dit is een middeleeuwse burcht in het hartje van de stad met smalle torentrappen, forse kantelen en een machtig uitzicht. De verhalen over ridders en koningen zullen ook de kleinsten onder ons niet snel doen vervelen! Een ticket kost 12 euro voor volwassenen, maar er zijn heel wat personen die recht hebben op een korting. Meer informatie over de tickets vind je hier.

Een leuk extraatje: op het Sint-Veerleplein tegenover het Gravensteen vind je een lamp die telkens brandt wanneer er een nieuwe Gentenaar wordt geboren!

Ontdekt de plantentuin.

Naast Portus Ganda is ook de plantentuin van Universiteit Gent een heerlijke plek om helemaal tot rust te komen. Met een oppervlakte van 27.500m² biedt de Gentse Plantentuin een veilige haven voor meer dan 10.000 plantensoorten van over de hele wereld. Je kan de plantentuin gratis bezoeken tussen 9u30 en 18u, maar wie de serres wil bezichtigen (ons favoriete deel) moet via deze link zijn plekje reserveren.

Lam Gods

Het bekendste werk van de schilders en gebroeders Hubert en Jan van Eyck is zonder twijfel het ‘Lam Gods’ dat zich in de St.-Baafskathedraal bevindt. Het altaarstuk bestaat uit 12 panelen, waarvan 2 panelen in 1934 werden gestolen. Eén paneel, De Rechtvaardige Rechters, werd nooit teruggevonden. Men zoekt nog steeds met man en macht naar het verloren paneel, maar tot nu toe bleef dat steeds zonder resultaat. Wie het ‘Lam Gods’ in levende lijve wil aanschouwen kan hier zijn ticket reserveren.

Activiteiten

Ga zonnen op de graslei

Een must-do activiteit op een warme zomerdag is zeker en vast zonnen aan de graslei. Haal een biertje en een borrelnootje in de Albert Heijn en plof je neer langs de Leieboorden. Dit is de plek waar studenten, jongvolwassen en iedereen met wat vrije tijd komt genieten van de eerste zonnestralen.

Relaxen in de tuin van de Sint-Pietersabdij

Is de graslei iets te druk naar je goesting? In de binnentuin van de Sint-Pietersabdij kan je even vluchten van de drukte in de stad. Neem je lunchpakket mee en kom tot rust in deze oase van groen. Tijdens de examenperiode vind je er heel wat studenten die komen studeren in de schaduw van de bomen. Geloof ons: je wilt er nooit meer weg.

Cuberdons proeven

Zin in een dessertje? Koop een zakje cuberdons, of ‘neuzekes’ zoals ze ook genoemd worden, van één van de kraampjes op de Groentenmarkt. Dit snoepgoed wordt bereid met Arabische gom en de klassieke neuzekes hebben het aroma van een framboos, maar sinds kort worden deze snoepjes ook met heel wat nieuwe smaken gemaakt.

Musea

Gent kent heel wat musea en wie graag wat cultuur opsnuift, komt hier zeker aan zijn trekken. Doe wetenschappelijke kennis op in het Gents Universiteitsmuseum (GUM), Museum Dr. Guis­lain en De Wereld van Kina, laat je inspireren door kunstwerken in het S.M.A.K en MSK of laat je verrassen in het Design Museum en Huis van Alijn. Ieder jaar zetten de Gentse musea ook gratis hun deuren open tijdens de fameuze Museumnacht.

Maak een wandeling in de Bourgoyen

Wie even genoeg heeft van het drukke stadsleven, kan een stevige wandeling maken in de Bourgoyen. Je kan kiezen tussen 3 wandelingen van 2 kilometer, 4,4 kilometer of 5,5 kilometer. Op wandel met kinderen? Aan de hoofdingang aan de Driepikkelstraat is ook een blotevoetenpad te vinden. Het natuurgebied is open tussen zonsopgang en zonsondergang.

Kajakken door de stad

Wil je Gent eens vanuit een ander perspectief zien, maar ben je geen fan van die toeristische boottochtjes? Huur een kajak en trek er zelf op uit! Via het water verken je de binnenstad op je eigen tempo. Via deze link vind je alle informatie om een kajak te huren. Een tweepersoons kajak kost je 36 euro voor 3 uur en voor een eenpersoons kajak betaal je voor dezelfde huurperiode 23 euro. Ook kano’s en SUP-ers zie je steeds vaker op de Gentse binnenwaters!

Het nachtleven

Gent is een studentenstad pur sang en dat wil natuurlijk maar één ding zeggen: een bruisend nachtleven. De duizenden studenten, levendige sfeer en hippe muziek scene maken van Gent de ideale bestemming voor een nachtje stappen. Wie tot in de late uurtjes wil dansen in combinatie met aantrekkelijke happy hour deals kan terecht in de Overpoort, ook wel het habitat van de studenten. Wie het studentenleven ontgroeid is kan zich stevig vermaken op de Oude Beestenmarkt of Vlasmarkt. Er worden verschillende themafeestjes gegeven in de Charlatan en AM club, en voor wie het wat rustiger mag kan bijvoorbeeld terecht bij Hot Club Gent en de Missy Sippy. Maar ga vooral op goed geluk één van de vele cafeetjes binnen, er zijn er téveel om op te noemen!

Pik een optreden mee

Wie zijn avond liever vult met een (stevig) muziekoptreden is ook in Gent aan het juiste adres. Neem even een kijkje op de site van Democrazy en Handelsbeurs of hou bijvoorbeeld de kalenders in de gaten van de Charlatan, Kinky Star, Vooruit, Missy Sippy, Afsnis en Trefpunt. Er zijn letterlijk teveel plekken om op te sommen dus wie graag op de hoogte blijft van alles wat er te doen is kan terecht bij Uit in Gent

Geen muziekfan? Elke dinsdagavond is er in de Charlatan een Impro Comedy & Stand Up Comedian sessie te vinden!

Gentse Feesten

Dé activiteit in Gent die je niet mag missen zijn natuurlijk de Gentse Feesten. In juli wordt de stad tien dagen lang in vuur en vlam gezet en wordt er even niet meer geslapen. Je vindt er verschillende optredens, straattheater en letterlijk ieder café in Gent is open tot in de vroege uurtjes. De Gentse Feesten behoren, samen met het Oktoberfest in München en Las Fallas in Valencia, tot de grootste volksfeesten van Europa. In 2021 werd de Gentse Feesten erkend als immaterieel erfgoed door de Vlaamse minister van Cultuur. Plan je bezoek aan Gent dus eind juli in en beleef de tijd van je leven!

Naar de cinema!

Een laatste tip die we kunnen meegeven is een bezoekje aan de cinema. En neen, dan hebben we het niet over Kinepolis. Gent kent 2 arthouse bioscopen namelijk ‘Sphinx Cinema’ en ‘Studio Skoop’ en ook KASKCinema is een vertoningsplatform voor films die buiten het reguliere circuit vallen. De cinemazalen vol rode pluche zijn lekker ouderwets en gezellig. De films worden zorgvuldig uitgekozen, dus de kans dat je er een slechte film gaat zien is heel klein!

Tijdens de zomermaanden kan je ook terecht bij Ciné Mangiare. Voor 18 euro per persoon krijg je een lekkere huisgemaakte maaltijd en een film voorgeschoteld in een unieke setting. Je kan kiezen tussen de indoor vertoning om 20u of de outdoor vertoning om 22u. Nog in de zomer kan je ook openlucht-films meepikken aan de Kiosk in het Citadelpark bij Monterey.

Gent heeft voor altijd ons hart gestolen en we willen dan ook iedereen warm aanbevelen om minstens één keer in zijn leven een bezoekje te brengen aan deze Belgische stad. Je zal je er sowieso niet vervelen, ‘t is er ‘vree wijs’!

Reisroute: een diverse roadtrip door België.

Reisroute: een diverse roadtrip door België.

Wat moet je zeker gezien hebben in en rond Ieper (tips van locals)?

Wat moet je zeker gezien hebben in en rond Ieper (tips van locals)?

Een mini-reisgids voor Antwerpen.

Een mini-reisgids voor Antwerpen.

De mooiste en leukste plekjes in Brugge.

De mooiste en leukste plekjes in Brugge.

Geef een reactie