Yellowstone Morning Glory Pool

Een complete reisgids voor Yellowstone National Park.

Yellowstone National Park is wellicht Amerika’s bekendste nationaal park. Wereldberoemd om zijn epische landschappen, unieke fauna en flora en fascinerend geologisch verleden. Elk jaar zakken miljoenen mensen van over de hele wereld af om getuige te zijn van de wonderen van Yellowstone, voor velen zelfs de verwezenlijking van een levenslange droom. Bij de oprichting in 1872 was Yellowstone niet alleen het eerste nationaal park in Amerika, maar zelfs het allereerste ter wereld. Voor het eerst besliste een overheid om een stuk natuur te beschermen en te bewaren voor toekomstige generaties. Dit maakte wereldwijd de weg vrij voor de bescherming van natuurgebieden door het oprichten van nationale parken! Vandaag de dag blijft Yellowstone een ongeëvenaarde trekpleister, het opent zijn poorten voor maar liefst 4 miljoen bezoekers per jaar.

Handig om te weten

Yellowstone ligt in het noordwestelijke deel van Wyoming, maar het park strekt zich zelfs uit tot in zowel Idaho als Montana. Binnen de grenzen van het park bevindt zich de Yellowstone Caldera, een supervulkaan van maar liefst 4000 vierkante kilometer, wat gepaard gaat met vulkanische en seismische activiteit. Dé verklaring voor de duizenden geothermische kenmerken, geisers en bronnen in het park!

Een bezoek aan Yellowstone kost je $35 per voertuig, maar wie meer dan drie parken wil bezoeken is beter af met de America the Beautiful Pass. Deze kaart kost je eenmalig $80 per voertuig en is een jaar lang geldig in alle nationale parken van Amerika.

Kamperen

Er liggen twaalf campings binnen de grenzen van het park. Vijf kunnen vooraf gereserveerd worden terwijl de rest werkt met een ‘first come first serve’-systeem. De te reserveren campings werken deels via de National Park Service website en deels via een ander systeem. Wees er snel bij, want vol is vol!

Lees ook: Alles wat je moet weten over kamperen in Amerika. 

Wat is de beste tijd om Yellowstone te bezoeken?

Technisch gezien is Yellowstone het hele jaar door geopend, maar sommige delen worden tijdens de winterperiode gesloten. Je kan tussen oktober en mei het winterse Yellowstone nog steeds bezoeken, maar de toegang wordt beperkt tot de weg tussen Gardiner en Cooke City. De populairste periode om Yellowstone te bezoeken is van juni tot augustus. Tijdens die maanden kan je je dan helaas ook aan een massale drukte verwachten. Wil je het park verkennen zonder duizenden andere toeristen, dan zak je best af tijdens de lente of herfst.

Check voor je bezoek ook altijd even de officiële website om op de hoogte te blijven van eventuele wegafsluitingen.

Hoelang heb je nodig om Yellowstone te bezoeken?

Eigenlijk kan je de bekendste bezienswaardigheden op één dag zien. Wil je echter meer van het enorme park ontdekken of het wat rustiger aandoen, dan is een verblijf van 2 à 3 dagen een betere optie. Wil je echt ieder hoekje en kantje van het park verkennen, dan kan je er zonder veel moeite een week spenderen.

Fauna & Flora

Yellowstone is de thuisbasis van de grootste concentratie zoogdieren in de Lower 48. Het park heeft niet alleen een diversiteit aan kleine dieren, maar staat ook bekend om zijn zeven grote roofdieren: de zwarte beer, de Canadese lynx, de coyote, de grizzlybeer, de poema, de veelvraat en de wolf. Daarnaast vind je er ook acht grote hoefdieren, namelijk het dikhoornschaap, de bizon, de eland, de wapiti, de berggeit, het muilezelhert, de gaffelbok en het witstaarthert.

Wat moet je zeker zien in Yellowstone National Park?

Lower Geyser Basin

Een leuke korte wandeling in Yellowstone National Park is die bij Lower Geyser Basin. Je wandelt er via een kort houten pad langs de Celestine Pool, Fountain Paint Pot, Twig Geyser, Morning Geyser en Jelly Geyser. Vooral tijdens zonsondergang is de wandeling een echte must-do!

Mammoth Hot Springs

De travertijnterrassen van Mammoth Hot Springs zijn een uniek en prachtig zicht in Yellowstone National Park en misschien wel onze favoriete plek in het park! De zachte en aardse tinten zijn een lust voor het oog en de vreemde texturen zijn heel erg cool om te zien. Er is een houten pad aangelegd en via een kaartje dat je aan het begin van de wandeling terugvindt kan je je tussen de verschillende uitkijkpunten navigeren. Onze favoriet was Palette Springs, maar het landschap verandert zo snel dat de Mammoth Hot Springs er volledig anders kunnen uitzien wanneer je zelf een bezoekje brengt.

Norris Geyser Basin

Norris Geyser Basin is één van de meest indrukwekkende geisergebieden in het park. Je vind er de heetste en oudste geisers in het park, waarvan sommige zelfs minstens 115.000 jaar oud zijn. Daarnaast kan je er de Steamboat Geyser bewonderen, de hoogste geiser ter wereld! De geiser kan tot wel 120 meter hoog uitbarsten, maar helaas kan men de uitbarstingen niet voorspellen. Maar wie weet ben jij de gelukkige!

Er zijn twee secties om te verkennen in het Norris Geyser Basin. Aan de ene kant vind je er de Porcelain Basin (1,2 kilometer loop) en aan de andere kant het Black Basin (2,4 kilometer loop). Beide uniek en perfect om even de benen te strekken.

Old Faithful

Yellowstone National Park is de thuisbasis van de beroemde ‘Old Faithful’-geyser, die zijn naam dankt aan zijn lange geschiedenis van voorspelbare uitbarstingen. Dit is één van de grootste toeristische attracties in het park en kan erg druk worden. Als je heel vroeg of laat komt zal het waarschijnlijk iets rustiger zijn, maar wie hoopt om de geyser voor zichzelf te hebben is eraan voor de moeite. Je kan de geschatte tijd van de volgende uitbarsting terugvinden op het bord in het nabijgelegen bezoekerscentrum of via de website. Naast Old Faithful zelf vind je er ook het dichtsbezaaidste geiserbekken ter wereld, namelijk Upper Geyser Basin. Je kan het gebied verkennen via een wandeling van 5 kilometer.

Ga terwijl je in dit gebied bent zeker ook even langs bij de Old Faithful Inn. Ook wanneer je er niet verblijft! De Inn werd gebouwd in 1903 en is absoluut adembenemend. Let zeker ook even op de gigantische boomhut die in de nok van het pand verstopt zit!

Biscuit Basin

Net ten noorden van de Old Faithful ligt een ander prachtig deel van het Upper Geyser Basin, namelijk Biscuit Basin. De beste manier om Biscuit Basin te verkennen is via het korte pad van één kilometer. Onderweg zie je verschillende geisers en hete bronnen, waaronder Black Opal Pool, Jewel Geyser, Sapphire Pool, Shell Spring, Mustard Spring, Avoca Spring en Black Pearl Geyser.

Het gebied kreeg z’n naam omdat ooit eens, na een hevige uitbarsting, de omgeving bezaaid lag met brokstukken die eruit zagen als koekjes.

Morning Glory Pool

We zijn er zeker van dat je zal weggeblazen worden wanneer je bij de Morning Glory Pool aankomt. Dit thermale bad heeft een felgele en groenblauwe kleur die een echte lust voor het oog is! Door de jaren heen hebben mensen jammer genoeg afval en stenen in het bad gegooid waardoor de Morning Glory Pool steeds verder afkoelt en zo een deel van zijn felle kleur verliest. Hou het dus enkel bij kijken en leave no trace.

Grand Canyon of the Yellowstone

De Grand Canyon of the Yellowstone is één van de meest dramatische uitzichten in Yellowstone National Park. De krachtige Lower Falls storten zich diep in deze gigantische kloof. De vele thermische stoomuitlaten in de rotswand maken het geheel nog indrukwekkender. Er zijn tientallen uitzichtpunten, maar het bekendste uitzicht vind je bij Artist Point. Wie het het liever iets actiever aanpakt kan de 328 trappen nemen tot aan Uncle Tom’s Point en zich helemaal laten omringen door het spectaculaire landschap.

Hayden Valley / Lamar Valley

Wie vooral geïnteresseerd is in het zien van wildlife kan terecht in Hayden Valley of Lamar Valley. Beide plekken zitten vol wolvenroedels, bizons, grizzlyberen, dassen, arenden, gaffelbokken, wapiti’s en veel meer! Je beste kans op het spotten van dieren is vroeg in de ochtend of dicht bij zonsondergang, omdat de dieren dan een pak actiever zijn. Vergeet je verrekijker niet mee te nemen en hou zeker voldoende afstand! Jaarlijks gebeuren er ongelukken waarbij bisons duidelijk maken dat ze de toeristen liever niet al te dicht bij zich willen (zie @touronsofyellowstone op Instagram voor hoe het niet moet). Hoedanook zal je na je bezoek weten wat ze er bedoelen met een ‘bison jam’!

Grand Prismatic Spring

De Grand Prismatic Spring is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid in heel Yellowstone. Het kan er dus erg druk worden! Er zijn twee manieren om de thermische bron te zien. De eerste manier is om te parkeren op de Grand Prismatic Spring Parking Lot en een korte wandeling te maken die vlak naast de bron loopt. Een prachtig plek, maar wie de Grand Prismatic Spring in z’n volle glorie wil bewonderen kan parkeren op de Fairy Falls Trail-parking en de hike van 1,6 kilometer maken tot aan het uitkijkpunt.

Grand Teton National Park

Wie wat extra tijd heeft moet zeker ook een bezoekje brengen aan Grand Teton National Park. Grand Teton ligt op een boogscheut van Yellowstone National Park en is voor velen een favoriet! Door de nabijheid zou het zonde zijn om deze plek over te slaan. Je kan er terecht voor prachtige wandelingen, sensationele uitzichtpunten, een verfrissende duik in één van de meren en vooral heel wat wildlife! Lees hier wat je zeker niet mag missen in Grand Teton National Park.

Yellowstone National Park is zo’n plek die je gewoon één keer in je leven moet gezien hebben. Door de pruttelende, kleurrijke bronnen en gekke thermische landschappen voel je je soms op een andere planeet. Bovendien gaat bisons kijken nooit vervelen! Wetenschappelijk gezien is het vulkanische park trouwens een tikkende tijdbom die waarschijnlijk ooit compleet de lucht in zal gaan, grijp dus je kans voor het te laat is!

Wat je zeker niet mag missen in Grand Teton National Park.

Wat je zeker niet mag missen in Grand Teton National Park.

4 reacties

Beste, ik volg jullie al een tijdje op insta.. wat een fantastische foto’s en verhalen. Vraagje hbb jullie in Yellowstone een dag-tour gedaan met gids? Zoja… welke company raden jullie aan? Ik hou ervan om toch iets te leren tijdens een wandeling over de natuur om je heen. Dus zo een dagje meegaan zou fijn zijn. Wij gaan begin sept naar daar.

Hey! Dankjewel! Wij doen eigenlijk nooit beroep op een gids en bezoeken alles zelfstandig. We zullen je dus niet echt verder kunnen helpen. Wel vind je op bijna elke wandeling informatieve bordjes die je meer uitleg geven over de omgeving, vulkanische activiteit, … Je kan ook altijd in het bezoekerscentrum terecht voor meer informatie. Groetjes Febe

Hoi! Zijn er in Yellowstone park ook georganiseerde wandelroutes? Het liefst niet in een groep maar met een gids zodat je vrijheid hebt in bezienswaardigheden! Ben benieuwd, thanks!

Dag Romy. Wij reizen altijd volledig zelfstandig, dus ik zal je helaas niet met je vraag kunnen verder helpen. Daarnaast zijn de wandelroutes in Yellowstone altijd heel erg goed aangegeven en kan je ze prima op eigen houtje verkennen. Het is ook één van de populairste parken, dus alleen ben je er nooit en je zal dan ook zeker niet snel verdwalen.

Geef een reactie