Alles wat je moet weten over kamperen in Amerika.

Indrukwekkende canyons, gigantische bossen, steile kliffen en chille stranden, … De Verenigde Staten van Amerika heeft heel wat te bieden aan de (avontuurlijke) reizigers onder ons. Jammer genoeg kan zo’n reis door de VS een serieuze aanslag op je rekening betekenen. In dit artikel lees je hoeveel wij uitgaven tijdens onze reis door de States. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om deze droomreis toch betaalbaar te houden. Zo kan je ervoor kiezen om te kamperen in Amerika in plaats van in duurdere hotels te overnachten. Er komt aardig wat kijken bij het boeken van kampeerplekken. Om het voor jou wat makkelijker te maken overlopen we in dit artikel alles stap voor stap. Zo kan je ook als reiziger met een beperkter budget de verschillende prachtige bezienswaardigheden van dit land ontdekken vanop de mooiste kampeerplaatsen!

Handig om te weten

Opties

Er zijn verschillende opties om te kamperen in de Verenigde Staten. Zo kan je kiezen om een auto te huren en goedkoop een tent aan te schaffen (vb. in Walmart), of je neemt je tent van thuis mee). Dit is vooral een handige keuze als je een 4×4 wagen nodig hebt op je roadtrip. Als je niet van plan bent om dirt roads op te zoeken kan je er ook voor opteren een campervan te huren. Dit is een iets duurdere optie, maar je hebt iets meer luxe. Indien dit nog niet genoeg voor je is kan je ook altijd een big fat American camper huren met alles erop en eraan (frigo, douche, wc, …), al kan dit best prijzig zijn en zullen de kosten bijna even hoog liggen als het boeken van een hotelkamer. Wanneer je een camper huurt waarbij je elektriciteit nodig hebt en water moet verversen of bijvullen moet je hier meestal voor bijbetalen (zoek naar ‘RV hookups’). Let ook altijd goed op de maximale toegestane afmetingen om te weten of je je wagen op een bepaalde kampeerplek mag plaatsen.

Valley of Fire
Bryce Canyon NP

Prijzen

Het reserveren van een kampeerplek voor een tent kost je meestal tussen de $8 en $30. Sommige kampeerplekken kunnen nog wat meer kosten, maar dat zijn uitzonderingen. Op zo’n kampeerplek mag je doorgaans met maximum zes personen en tot drie tenten overnachten. Wanneer je met een groep van zes reist kost het reserveren van zo’n camping dus quasi niets.

Het reserveren van een kampeerplek voor een grote camper (‘RV hookup’: elektriciteit en dump station)  kost meestal tussen de $30 en $50.

Reizen met een groep

Zoals hierboven aangegeven kan je dus met maximum zes personen verblijven op zo’n kampeerplek. Sommige mensen reizen met een ganse familie of in een grote groep. Ook in dat geval is het zeker mogelijk om te kamperen. Bijna elke camping biedt group tent sites aan. De prijs van deze plekken kan variëren van $30 tot $100 en je mag er verblijven met 12 tot 40 mensen (aantal toegelaten personen varieert van plaats tot plaats)

Faciliteiten

Devils Garden Campground, Arches NP
Devils Garden Campground, Arches NP

Wat is er allemaal aanwezig op zo’n kampeerplek? Iedereen krijgt zijn persoonlijke picknicktafel en fire ring waarop gekookt kan worden. Per campground is er ook klein sanitair blok aanwezig met wc’s (al dan niet met stromend water) en lavabo’s. Heel vaak zijn er geen douches aanwezig, maar die kan je soms vinden bij een general store in een nationaal park of in de nabijgelegen steden. Sommige nationale parken hebben ook plekken waar je je was kan doen en soms is er zelfs een restaurant te vinden binnen het park. Ideaal als je eens geen zin hebt om te koken na een zware hike. Veel van deze faciliteiten zijn gesloten tijdens de winter, dus hou hier rekening mee als je van plan bent om in deze periode te kamperen.

Hoe reserveren?

Nationale parken

Reserveren

The Watchman Campground, Zion NP

De nationale parken hebben hun eigen online systeem voor het reserveren van kampeerplaatsen. De reservaties verlopen uitsluitend via deze site. Het kan soms nogal moeilijk zijn een plekje te bemachtigen omdat deze campings heel erg populair zijn. Wanneer je kampeert in een nationaal park overnacht je dan ook letterlijk middenin de natuur op doorgaans adembenemend mooie plekken! Het is dus zeker de moeite om je poging te wagen!

Hoe werkt het nu precies? De reserveringen starten steeds zes maanden vooraf. Wanneer je bijvoorbeeld op 18 augustus wil overnachten in Zion National Park moet je deze plek al op 18 februari reserveren. Wil je bijvoorbeeld van 18 tot 20 augustus op die plek overnachten kan je ook vanaf 18 februari voor 19 en 20 augustus reserveren. Je hoeft dus niet elke nacht apart te boeken. Het lijkt allemaal nogal ingewikkeld, maar eenmaal je het snapt is het vrij simpel. Toch nog niet helemaal mee? Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het best zo’n kampeerplekje reserveert.

Vanaf 16u (Belgische tijd) starten de reserveringen voor die dag. Wees er heel snel bij, want de plekken zijn vaak in enkele minuten volgeboekt.

Antelope Canyon, Page, Arizona
Monument Valley

Yellowstone en Yosemite

Glacier Point, Yosemite NP
Tunnel View, Yosemite NP

Yellowstone en Yosemite hebben hun eigen systeem om te boeken. Yosemite gebruikt wel het recreation.gov systeem, maar hanteert gewoon andere data. De data voor Yosemite kan je hieronder vinden (zie foto). Om je tentje te kunnen opzetten in Yellowstone moet je een andere site gebruiken om te boeken, namelijk deze.

First come first served

Niet alle kampeerplekken kan je vooraf reserveren. Heel wat campings werken met een first come, first served methode. Dit wil zeggen dat de eerste mensen die op de camping aankomen de plek dan ook krijgen. Wanneer er met deze methode gewerkt wordt zijn de campings in het hoogseizoen vaak al om 10u ‘s ochtends volzet.

Hot Creek, California
Big Sur, California

Sharing is caring

Te laat om nog te reserveren, maar wil je toch graag in het nationaal park overnachten? Zoals eerder gezegd mag je met maximum 3 tenten per kampeerplek overnachten, de plekken zijn er meestal ruimschoots groot genoeg voor. De meeste mensen zijn echter maar met z’n tweetjes, waardoor er dus slechts 1 tent op de plek aanwezig is. Je kan altijd de camping binnengaan en vragen of je iemand mag vervoegen. Zo deelden wij onze plek in Yosemite met een Australiër die een reis door Amerika maakte met zijn moto. Hij stelde voor de prijs te delen. Zo werd het voor ons wat goedkoper en kon hij toch in het park overnachten, van een win-win gesproken!

Cooks Meadow Loop Hike, Yosemite NP
Grand Canyon NP

Andere campings

Campground bij Monument Valley
Campground bij Monument Valley

Je kan natuurlijk ook overnachten buiten de nationale parken. Zo zijn er ook een hoop ‘state parks’ die meer dan de moeite zijn om te bezoeken en er een nachtje te verblijven (bijvoorbeeld Big Sur of Valley of Fire). Vaak zijn er ook in steden of dorpen kampeerplekken te vinden (zo kampeerden wij in Page). Eigenlijk zijn er echt overal campgrounds te vinden. Deze plekken hebben elk hun eigen reservatiesysteem dus google snel even de plek en je vindt direct hoe je vooraf je plekje kan bemachtigen.

Gratis kamperen

Wildkamperen is strikt verboden in de VS en hier staan hoge boetes op. Toch is het soms mogelijk om ergens gratis je tentje of camper te zetten en er te overnachten. Zo mag je bijna overal gratis kamperen op het grondgebied van Bureau of Land Management (BLM) en National Forests. Ook zijn er verschillende apps die legale gratis kampeerplekjes voor je aanduiden. Enkele voorbeelden zijn: iOverlander, AllStays Camp & RV, Boondocking en Campendium.

Extra weetjes

Bear box

In een aantal parken in de VS zijn beren aanwezig. Om je eigen veiligheid te garanderen hebben deze parken per kampeerplek een bear box voorzien. Hier stop je al je voedsel en andere geurende zaken in (zelfs douchegel, deo of Labello met een geurtje!). De beer kan het eten niet bereiken en leert zo dat het geen zin heeft om rond te dwalen op de campings. Zo wordt het voor zowel de mensen als voor de beren veiliger. Laat ook zeker geen geurende zaken in je auto slingeren. Je zou wel eens wakker kunnen worden met een ingedeukte wagen naast je tent.


Hoewel het misschien een hele uitdaging lijkt om een plekje te bemachtigen op een campground van een National Park is het de hassle meer dan waard. Je verblijft op plekken waar je alleen maar van kan dromen en bent vaak de eerste in het park bij bijvoorbeeld zonsopgang. Ook heb je meer kans op het spotten van wildlife en door het goedkope prijskaartje heeft kamperen in de VS eigenlijk allemaal maar voordelen. Zeker eens overwegen dus!

Reisroute: De perfecte reisroute voor drie weken in de VS.

Reisroute: De perfecte reisroute voor drie weken in de VS.

Reiskosten: wat kost een reis naar Amerika?

Reiskosten: wat kost een reis naar Amerika?

Alles wat je moet weten voor een reis door de VS.

Alles wat je moet weten voor een reis door de VS.

Geef een reactie

error: Content is copyrighted.