Kamperen in de VS: alles wat je moet weten.

Slapen onder de sterren, wakker worden met tjilpende vogeltjes en lekker langzaam aan je dag beginnen in de meest verbluffende landschappen. Het is niet gek dat (wild)kamperen aan populariteit wint. Eén van onze favoriete bestemmingen om te gaan roadtrippen en kamperen is zonder twijfel de Verenigde Staten van Amerika: indrukwekkende canyons, gigantische bossen, immense bergketens en de mooiste (surf)stranden. Amerika heeft het allemaal! Maar er komt best wel wat kijken bij een roadtrip door dit prachtige land. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar om het even waar wildkamperen en sommige campings boek je best een hele tijd op voorhand. Om het voor jou wat overzichtelijker te maken sommen we hier alle kampeermogelijkheden voor je op!

Hoe ga je kamperen?

Bryce National Park
Grand Teton
Grand Teton National Park

Afhankelijk van je budget zijn er verschillende opties. Zo kan je rondreizen met een (4×4–)wagen en een tent, een campervan of een RV met alles erop en eraan. De goedkoopste optie is waarschijnlijk het huren van een wagen en het meenemen van je eigen tent en kampeermateriaal. Bij het huren van een auto kan je altijd kiezen voor een 4WD, waardoor je vaker op plekken komt waar andere toeristen niet komen. Daarnaast heb je heel wat meer keuze wat wildkamperen betreft, wat zeker een groot voordeel is! Ten slotte heb je zo ook de optie om aan backcountry camping te doen of in fire lookouts te overnachten. Bij backcountry camping mag je wildkamperen binnen de nationale parken, al moet je daarvoor wel altijd een stevig stukje wandelen. Wie geïnteresseerd is gaat best altijd even langs bij het Wilderness Centre, want het is verplicht om een backcountry permit aan te vragen. Dit is meestal helemaal gratis. Fire lookouts daarentegen (bv. Park Butte Lookout) werken zo goed als altijd met een first come first serve systeem, al moet je sommige plekken vooraf reserveren. Heb je een fire lookout op het oog, dan zoek je best vooraf even de voorwaarden op. 

Great Basin National Park

Heb je liever iets meer comfort, dan is een campervan een goede optie. Vaak zijn zo’n busjes klein genoeg om zonder problemen overal naartoe te reizen, maar heb je wel de luxe van een bed, keuken en binnenruimte bij regenweer. Een campervan huren kost iets meer dan een huurwagen, maar al bij al valt het prijsverschil best wel mee. Zeker nu vanlife populair wordt en er meer verhuurbedrijven op de kar springen. Mogelijke verhuurbedrijven: Travellers Autobarn, Indie Campers, Escape Campervans en Roadsurfer,

Wie wil proeven van de all american manier van roadtrippen, zonder in te boeten aan luxe, kan kiezen voor een volledig uitgeruste RV. Hierbij heb je vaak een deftige keuken, toilet en soms zelfs een douche! Hou er wel rekening mee dat het huren van een RV een pak meer kost. Daarnaast is de wagen ook vaak te groot om overal naartoe te rijden (bv. er is een lengte limiet op de Going-to-the-Sun Road in Glacier National Park) en kan je niet zomaar op elke kampeerplek overnachten. Mogelijke verhuurbedrijven: Cruise Amerika, El Monte, Britz en Road Bear.  

Badlands National Park
Badlands National Park
North Cascades National Park

Zelf reisden we reeds twee keer door dit fantastische land, waarbij we samengeteld maar liefst 104 dagen door de Verenigde Staten rondtoerden. Tijdens onze eerste roadtrip reisden we met een 4×4 en tent, tijdens ons tweede bezoek kozen we voor een campervan. Beide opties bevielen ons heel hard en kunnen we dan ook warm aanbevelen. Niets zaliger dan middenin de natuur wakker te worden!

Jammer genoeg kan zo’n reis door de VS een serieuze aanslag op je rekening betekenen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om wat te besparen en zo toch die droomreis te kunnen maken! We somden al onze reiskosten en tips voor een roadtrip door Amerika voor jullie op.

De verschillende kampeermogelijkheden

National Parks

Hoe reserveren?
Redwood National Park
Redwoods National Park

Wildkamperen in nationale parken is strikt verboden. De nationale parken hebben hun eigen online systeem voor het reserveren van kampeerplaatsen. De reservaties verlopen uitsluitend via recreation.gov. Het kan soms nogal moeilijk zijn een plekje te bemachtigen omdat deze campings heel erg populair zijn. Wanneer je kampeert in een nationaal park overnacht je dan ook letterlijk middenin beschermd natuurgebied op doorgaans adembenemend mooie plekken! Het is dus zeker de moeite om je poging te wagen!

Hoe werkt het nu precies? De reserveringen starten vaak zes maanden vooraf. Wanneer je bijvoorbeeld op 18 augustus wil overnachten in Zion National Park moet je deze plek al op 18 februari reserveren. Wil je bijvoorbeeld van 18 tot 20 augustus op die plek overnachten kan je ook vanaf 18 februari voor 19 en 20 augustus reserveren. Je hoeft dus niet elke nacht apart te boeken. Het lijkt allemaal nogal ingewikkeld, maar eenmaal je het snapt is het vrij simpel. Toch nog niet helemaal mee? Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het best zo’n kampeerplekje reserveert.

Arches Double Arch
Arches National Park
Pinnacles National Park

Niet elke camping kan je 6 maand vooraf reserveren. Wil je zeker zijn wanneer je klaar moet zitten aan je computer, dan zoek je dit best vooraf even op. Dat kan door op recreation.gov in de zoekbalk het nationaal park in te tikken waar je naartoe wil, daarna naar je gewenste camping te zoeken en daar op ‘season & fees’ te klikken. Daar vind je onder ‘booking windows’ wanneer de reserveringen openen. Vanaf 16u (Belgische tijd) starten de reserveringen steeds voor je gewenste dag. Wees er heel snel bij, want de plekken zijn vaak in enkele minuten volgeboekt.

Kans gemist? Check dan dagelijks even of er geen plekjes vrijgekomen zijn. Zo waren we zelf helaas bij heel wat campings niet bij de gelukkigen wanneer de reserveringen openden, maar konden we nadien heel vaak toch nog een plekje scoren door reizigers die cancelen.

Yellowstone, Yosemite & Redwoods National Park
Yosemite Falls
Yosemite National Park
Yellowstone Morning Glory Pool
Yellowstone National Park

Yellowstone, Yosemite en Redwoods nationaal park hebben hun eigen systeem om te boeken. Yosemite gebruikt wel het recreation.gov systeem, maar hanteert gewoon andere data. De data voor Yosemite kan je hieronder vinden (zie foto). Om je tentje te kunnen opzetten in Yellowstone moet je een andere site gebruiken om te boeken, namelijk deze. Ook Redwoods National Park werkt via een andere website.

Er zijn ook een aantal parken die geen camping hebben. Zo moet je voor bijvoorbeeld Saguaro en Petrified Forest National Park een andere overnachtingsplek zoeken.

First come first served

Niet alle kampeerplekken kan je vooraf reserveren. Heel wat campings werken met een first come, first served methode. Dit wil zeggen dat de eerste mensen die op de camping aankomen de plek dan ook krijgen. Wanneer er met deze methode gewerkt wordt zijn de campings in het hoogseizoen vaak al om 10u ‘s ochtends volzet.

State Parks

Dead Horse Point State Park
Cathedral Gorge State Park

Naast nationale parken kent de USA ook nog heel wat State Parks. Veel van deze parken hebben ook mooie grote campings met doorgaans meer voorzieningen dan de bovengenoemde federaal beheerde parken (bv. douches).  Bij de meeste parken kan je een plekje reserveren via hun eigen website, maar de campings zijn vaak (onterecht) een pak minder populair dan die in de nationale parken. Vooraf reserveren is dus eigenlijk niet nodig. State Parks die wij meer dan de moeite waard vonden zijn Big Sur, Valley of Fire, Dead Horse Point, Custer en Cathedral Gorge.

Wildkamperen: BLM & National Forests

Alabama Hills Movie Road
Alabama Hills

Bureau of Land Management (BLM) gebieden zijn voornamelijk te vinden in het westelijke deel van de Verenigde Staten. BLM is federaal beheerd recreatieland, vrij toegankelijk voor activiteiten zoals kamperen, wandelen, fietsen en jagen. Hier mag je dus gewoon gratis wildkamperen. Wel is het aangeraden om reeds bestaande locaties te gebruiken om zo de impact op de natuur te minimaliseren. Hou er wel rekening mee dat je hier geen voorzieningen hebt (vuilbakken, toiletten, …). Je vindt heel wat leuke plekjes via de app ‘iOverlander’. Uiteraard zijn deze plekken op first come first serve-basis beschikbaar.

De United States Forest Service (USFS) is ook een tak van de federaal beheerde openbare recreatiegrond, waarvan het grootste deel bebost land is. Net als bij de BLM vind je hier ook heel wat gratis plekken waar je legaal mag wildkamperen. We verwijzen je opnieuw door naar ‘iOverlander’. Het handige is dat National Forests vaak grenzen aan nationale parken, waardoor je hier vaak een back-up plan hebt wanneer je niet op één van de campings in het nationaal park terecht kan. Je moet dan wel iets verder rijden, maar die extra benzine is nog steeds goedkoper dan een boete 😉 .

Private Campgrounds & steden

Antelope Canyon
Olympic National Park
Olympic National Park

Particuliere campings zijn doorheen het hele land te vinden. Ze variëren sterk, van kleine door familie gerunde tent-campings tot grote camperparken met zwembaden en alles daartussenin. De prijzen van zo’n private kampeerterreinen zijn meestal duurder en er is geen gecentraliseerde site voor het boeken van een plekje. Dit vergt dus wat meer opzoekingswerk. Zelf overwegen we enkel private campings wanneer we in een (grote) stad verblijven (bv. Page). Wie met een beperkt budget reist kan normaal gezien ook gratis op de parking van een Walmart overnachten. Al zijn we niet meer 100% zeker of dat nog steeds toegelaten is, we kregen nogal tegenstrijdige informatie van andere reizigers.

Handig om te weten

Prijzen

Mount Ranier National Park
Mount Rainier National Park

Het reserveren van een kampeerplek voor een tent kost je meestal tussen de $10 en $30. Sommige kampeerplekken kunnen nog wat meer kosten, maar dat zijn uitzonderingen. Op zo’n kampeerplek mag je doorgaans met maximum zes personen en met drie tenten overnachten. Wanneer je met een groep van zes reist kost het reserveren van zo’n camping dus quasi niets. Het reserveren van een kampeerplek voor een grote camper (‘RV hookup’: elektriciteit en dump station)  kost meestal tussen de $30 en $50.

Reizen in groep

Zoals hierboven aangegeven kan je dus met maximum zes personen verblijven op zo’n kampeerplek. Sommige mensen reizen met een ganse familie of in een grote groep. Ook in dat geval is het zeker mogelijk om te kamperen. Bijna elke camping biedt group tent sites aan. De prijs van deze plekken kan variëren van $30 tot $100 en je mag er verblijven met 12 tot 40 mensen (aantal toegelaten personen varieert van plaats tot plaats)

Bear boxes

Glacier National Park Brown Bear

In een aantal parken in de VS zijn beren aanwezig. Om je eigen veiligheid te garanderen hebben deze parken per kampeerplek een bear box voorzien. Hier stop je al je voedsel en andere geurende zaken in (zelfs douchegel, deo of Labello met een geurtje!). De beer kan het eten niet bereiken en leert zo dat het geen zin heeft om rond te dwalen op de campings. Zo wordt het voor zowel de mensen als voor de beren veiliger. Laat ook zeker geen geurende zaken in je auto slingeren, je zou wel eens wakker kunnen worden met een ingedeukte wagen naast je tent.

Faciliteiten

Saguaro National Park
Joshua Tree National Park

Wat is er allemaal aanwezig op zo’n kampeerplek? Iedereen krijgt zijn persoonlijke picknicktafel en fire ring waarop gekookt kan worden. Per campground is er ook klein sanitair blok aanwezig met wc’s (al dan niet met stromend water) en lavabo’s. Heel vaak zijn er geen douches aanwezig, maar die kan je soms vinden bij een general store in een nationaal park of in de nabijgelegen steden. Sommige nationale parken hebben ook plekken waar je je was kan doen en soms is er zelfs een restaurant te vinden binnen het park. Ideaal als je eens geen zin hebt om te koken na een zware hike. Veel van deze faciliteiten zijn gesloten tijdens de winter, dus hou hier rekening mee als je van plan bent om in deze periode te kamperen.

Een hack die we kunnen meegeven aan budgetreizigers is om eenmalig enkele gallons water aan te kopen en die bidons vervolgens steeds gratis aan te vullen bij het dump station op de camping. Zo hebben wij tijdens onze roadtrip van drie maanden door de VS slechts één keer voor ons water moeten betalen (namelijk de aankoop van enkele gallon-waterflessen).

Telefonisch bereik en internet

Sequoia National Park

Wie hoofdzakelijk door natuurgebieden reist tijdens een roadtrip door de Verenigde Staten zal merken dat zijn telefoon vooral ‘no service’ aangeeft. De kans dat je telefonisch bereik of internet hebt op een camping (BLM, State Park, State Forest of National Park) is heel klein. Download vooraf dus even een kaart van de regio zodat je niet verloren loopt of rijdt. Zelf vinden we het ook handig om vooraf onze geplande hikes offline beschikbaar te maken via AllTrails. Dit heeft ons al een paar keer gered!

Leave no trace

Kings Canyon National Park
Grand Canyon National Park

Als je ooit hebt gekampeerd of gewandeld in de Verenigde Staten ben je waarschijnlijk wel bekend met de ‘Leave no trace’-uitdrukking. Het is heel belangrijk om dit serieus te nemen. De hoeveelheid afval die we soms middenin de natuur aantroffen is echt beschamend. Het is jouw verantwoordelijkheid om de plek ongerept en mooi achter te laten zodat de volgende bezoeker er net zo hard van kan genieten. Leave no trace bestaat uit 7 principes:

  • Be Prepared and Plan Ahead: Breng een kaart mee zodat je geen herkenningspunten hoeft achter te laten om je weg terug te vinden. Wees op de hoogte van de ecologische gevoeligheden van het gebied waarin je reist (vb: bosbranden, erosie,…). Reis indien mogelijk in een kleine groep om de impact te beperken. Minimaliseer afval zo veel mogelijk (en ‘Always pack out what you pack in!’).
  • Travel and Camp on Durable Surfaces: Beperk je hier vooral wél tot de platgetreden paden: loop waar anderen eerder hebben gelopen en maak geen nieuwe paden. Houd campings klein. Kampeer altijd op minimaal 60 meter van meren en beekjes.
  • Dispose of Waste Properly: ‘Always pack in & pack out’. Menselijk ontlasting moet 15 tot 20 centimeter diep worden begraven en ten minste 60 meter van elke waterbron. Neem gebruikt toiletpapier terug mee. Gebruik biologisch afbreekbare zeep en was je minstens 60 meter van waterbronnen. 
  • Leave What You Find: De natuur die je zal aantreffen in de nationale parken is prachtig zoals ze is. Bouw dus vooral geen constructies, graaf geen putten, en neem vooral niets mee. Zelfs het meenemen van een dennenappel of brandhout kan zorgen voor de verspreiding van boomziektes of insecten.
  • Minimize Campfire Impacts: Gebruik enkel de voorziene vuurringen. Neem eventueel ook een klein gasvuurtje mee om te koken. Houd je vuur klein en verbrand al het hout en kolen tot as. Zorg nadien ook steeds dat je vuurtje compleet uitgedoofd is.
  • Respect Wildlife: Observeer dieren in het wild vanop een afstand. Voer nooit wilde dieren. Bewaar afval en voedsel veilig. Voor de meest idiote voorbeelden van hoe het absoluut niet moet verwijzen je graag naar de instagrampagina @touronsofyellowstone.
  • Be Considerate of Other Visitors: De nationale parken kunnen heel druk worden in  de zomer, het is dus voor iedereen aangenamer als we met zijn allen hoffelijk blijven, ook in het verkeer. En hou het stilletjes op de camping!

Hoewel het misschien een hele uitdaging lijkt om een plekje te bemachtigen op een campground van een National Park is het de hassle meer dan waard. Je verblijft op plekken waar je alleen maar van kan dromen en bent vaak de eerste in het park waardoor je de drukte kan vermijden. Ook heb je meer kans op het spotten van wildlife en door het goedkopere prijskaartje heeft kamperen in de VS eigenlijk allemaal maar voordelen. Deze twee ‘happy campers’ kunnen het alleszins warm aanbevelen!

Dit moet je weten voor je naar de VS reist.

Dit moet je weten voor je naar de VS reist.

Reiskosten: wat kost een road trip door Amerika?

Reiskosten: wat kost een road trip door Amerika?

Kamperen in de VS: alles wat je moet weten.

Kamperen in de VS: alles wat je moet weten.

Geef een reactie