Een handige reisroute voor een week in Marokko.

Op zoek naar een leuke bestemming om even te ontsnappen aan die eindeloze Belgische winter? Zoek niet verder! Marokko is de ideale bestemming voor een kort reisje naar de zon. Zo was het voor ons begin februari heerlijk genieten van temperaturen rond de 25 graden! Een citytrip is een leuke optie en als je enkele weken tijd hebt dan is Marokko de ideale bestemming voor een roadtrip, echt waar! Als je tijd beperkt is tot ongeveer één week, dan is deze blogpost voor jou! Hieronder beschrijven we onze reisroute van 8 dagen door het land van riads, couscous, woestijnen en kamelen.

Transport

Als je wat langer in Marokko verblijft en graag de natuur in trekt is het huren van een auto beslist een goed idee. Ons bezoek aan Marokko was echter beperkt tot een week en bovendien vooral gericht op het bezoeken van de befaamde medina’s, dus voor ons was een auto niet echt noodzakelijk. Gelukkig beschikt Marokko over een goed uitgebouwd busnetwerk dat je vlotjes van de ene stad naar de andere brengt. CTM is een betrouwbaar bedrijf dat voorziet in transport tussen alle grote steden. Je kan de verschillende trajecten online vinden, een kaartje koop je aan het loket. Bovendien kan je aan eender welk loket je tickets voor elke reis boeken. Het is dus handig om aan het eerste busstation ook de kaartjes aan te kopen voor de volgende busreizen die je verder nog wil maken, zo ben je zeker van een plekje.

Rabat

Rabat: de hoofdstad van Marokko. Moeilijk te geloven dat dit effectief de hoofdstad is, want druk is het er zeker niet. Toeristen kom je er amper tegen en het leven lijkt er heerlijk laidback. Er is vanalles te zien en doen en je kan er heerlijk goedkoop eten. Rabat kozen we specifiek om er te gaan surfen, maar ook voor niet-surfers is het een aanrader. Voor een gedetailleerde omschrijving van wat je er allemaal kan doen: je leest het in dit artikel.

Benodigde tijd: met één volle dag kan je al heel wat van Rabat verkennen, wanneer je echter zowel wil surfen als de stad verkennen dan heb je zo’n twee dagen nodig. 

Van de luchthaven naar Rabat: Recht tegenover de uitgang van de luchthaven vertrekt steeds een uur na aankomst van een vliegtuig een bus naar het busstation van Fez. De bus  kost 25 dirham (€2,5) wat een veel goedkopere optie is dan een taxi (200 dirham – €20). De rit was bovendien erg vlot; direct een aangename kennismaking met het uitstekende busverkeer in Marokko.

Chefchaouen

Chefchaouen: de blauwe parel van Marokko. Dit is een stadje in het Rifgebergte, in het noorden van Marokko, en is volledig blauw geschilderd. Je waant je echt in een sprookje! Als je er bovendien tijdens de winter naartoe reist kan je de grootste meutes toeristen ontwijken. De hoofdactiviteit hier is het verdwalen in de vele kleine straatjes die Chefchaouen rijk is. Er zijn vele leuke winkeltjes en ‘s avonds kan je tot aan de Spaanse moskee klimmen om er te genieten van een spectaculaire zonsondergang. Ook over dit charmante stadje schreven we een uitgebreid artikel, dus droom gerust nog even verder!

Benodigde tijd: Met één volledige dag beschik je over meer dan tijd genoeg om Chefchaouen te ontdekken. Wil je een wandeling maken door de bergen, richting de nabijgelegen Akchour waterval, dan reken je best nog één of een aantal dagen bij.

Van Rabat naar Chefchaouen: Net buiten de muren van de medina kan je een taxi nemen tot aan het CTM-busstation, bij elke poort van de medina staan taxi’s klaar. Wij kozen ervoor om te wandelen en dit nam een groot uur in beslag. Vanaf het busstation brengt de bus je in zo’n 6 uur naar Chefchaouen (120 dirham – €12 ). Eenmaal aangekomen aan het busstation van Chefchaouen moet je nog een taxi nemen tot aan de medina. Op de parking van de bus zal je aangesproken worden door taxichauffeurs. Dit zijn geen officiële taxi’s en je zal dan ook wat extra betalen. Omdat het al laat op de avond was en we niet zeker waren of we nog een officiële taxi zouden tegenkomen besloten we akkoord te gaan met de prijs. Dit kostte ons uiteindelijk 50 dirham (€5) terwijl een officiële blauwe taxi zo’n 20 dirham (€2) kost. Indien je overdag toekomt zal je zonder probleem een blauwe taxi kunnen tegenhouden. Je hotel of airbnb stuurt je meestal ook een handige routebeschrijving, dus daar wordt alles nog eens netjes uitgelegd.

Fez

Eén van Marokko’s bekendste steden is uiteraard Fez. Het is een heel toeristische stad, maar een echte droom voor de souvenirjagers! Je vindt er verschillende winkeltjes met lederwaren, keramiek, kunst, tapijten, argan-olie, kussens, rieten manden en noem maar op. Als goede onderhandelaar kan je hier zeker koopjes doen. Verder zijn er ook leuke restaurantjes waar je kan genieten van de heerlijke traditionele Marokkaanse keuken, want zeg nu zelf, dat is toch waarvoor je kwam? Graag een meer gedetailleerde omschrijving van deze populaire reisbestemming? Je leest het hier!

Benodigde tijd: Met één of twee volle dagen kan je al heel wat van deze drukke stad zien!

Van Chefchaouen naar Fez: Begeef je buiten de muren van de medina en ga op zoek naar een blauwe taxi. Deze brengt je voor zo’n 20 dirham (€2) naar het CTM-busstation. Hier neem je de bus (75 dirham – €7,5) naar Fez (4,5 uur) en daar brengt een taxi je voor 50 dirham (€5) naar de medina. Ook hier krijg je van je hotel/airbnb duidelijke routebeschrijvingen dus vooraf stressen is niet nodig. Maak in Fez gebruik van de officiële rode taxi’s. 

Van Fez naar de luchthaven: Omdat onze vlucht redelijk vroeg gepland was zat er niks anders op dan een taxi te nemen (de bussen reden pas vanaf 8u). De rit kostte ons 200 dirham (€20), maar dit zou normaal gezien ook voor zo’n 150 dirham moeten lukken. Indien je vlucht wat later op de dag is kan je ook bus 16 nemen. Deze kost zo’n 8 dirham (€0,80) per persoon, maar komt niet altijd op tijd. Reken dus zeker tijd genoeg om op de luchthaven te geraken.

Er zijn enorm veel leuke bestemmingen in Marokko dus dit is nog maar ‘the tip of the iceberg’. Heb je meer tijd? Voeg er dan zeker Marrakesh, de Sahara en het Atlasgebergte aan toe! Maar zelfs dan heb je nog lang niet alles gezien… Er is gewoon een schat te ontdekken aan cultuur én natuur, … Zowat ieder type reiziger kan er zijn hart ophalen!

Reiskosten Marokko: wat kan je verwachten?

Reiskosten Marokko: wat kan je verwachten?

Fez: wat te doen in deze bekende stad?

Fez: wat te doen in deze bekende stad?

Chefchaouen: de blauwe parel van Marokko.

Chefchaouen: de blauwe parel van Marokko.

Rabat: de ideale bestemming voor de beginnende surfer.

Rabat: de ideale bestemming voor de beginnende surfer.

Geef een reactie