Reiskosten Marokko: wat kan je verwachten?

Marokko is een gedroomde bestemming voor de budgetreiziger. Je reist er namelijk vrij goedkoop én vindt er tal van mogelijkheden om je trip volledig aan te passen aan je eigen noden en wensen. Zo kan je ervoor kiezen om in dure restaurants te eten en in luxueuze hotels te overnachten of gebruik te maken van het openbaar vervoer en de meeste luxe achter je te laten. Zelf kozen we voor de laatste optie, maar zelfs dan voelden we ons soms als koningen! Benieuwd wat onze reis van een week door Marokko zo ongeveer gekost heeft? Je leest hier onze reiskosten van Marokko! Alle prijzen die hieronder zijn opgelijst werden per persoon berekend, op basis van een reis met twee personen.

Wat kost een vliegticket naar Marokko?

Onze reis startte met een vlucht vanuit Charleroi (Brussels South) naar Rabat, terwijl we terug naar België vlogen vanuit Fez. Het kan interessant zijn om de vluchten vanuit verschillende steden te vergelijken want de prijzen kunnen ferm uiteenlopen. Tanger, Fez en Casablanca zijn vaak de goedkoopste opties. Reis je liever naar het zuiden, dan is Marrakech de beste keuze. Toch kan dit afhankelijk van jouw reisperiode sterk verschillen, dus maak gewoon even de vergelijking! Wij betaalden voor een heen- en terugreis €66,5 per persoon met ruimbagage inbegrepen!

Transport

Ben je net als ons van plan om ter plaatse rond te trekken? Dan komen er uiteraard ook nog extra vervoerskosten bij kijken. Het huren van een auto is niet buitensporig duur en benzine is er spotgoedkoop! Toch blijft het openbaar vervoer de meest betaalbare optie. Om van de ene naar de andere stad te trekken maakten we steeds gebruik van de CTM-bussen. Hieronder vind je een opsomming van onze transportkosten:

  • Bus van het vliegveld naar Rabat: €2,58
  • Bus van Rabat naar Chefchaouen: €12,19
  • Taxi busstation naar Chefchaouen: €5,08
  • Taxi Chefchaouen naar busstation: €2,09
  • Bus Chefchaouen naar Fez: €7,99
  • Taxi busstation naar Fez: €5,08
  • Taxi Fez naar het vliegveld: €20,73 (Bus 16 rijdt overdag ook naar het vliegveld en kost ongeveer €0,90 per persoon)

De prijzen van de taxi zijn steeds de totale prijs. Reis je dus met twee of meerdere personen dan kan je deze kosten delen. We betaalden tijdens onze reis dus zo’n €56,25 per persoon aan vervoerskosten.

Overnachting

In Marokko vind je hotels voor elk soort budget. Je hebt zoveel keuze: van een slaapzaal of de typsiche Marrokaanse riads met gezellige binnentuintjes tot grote luxeresorts, of zelfs een tentje middenin de Sahara! Wij sliepen twee keer in een riad die we via Airbnb boekten en één keer in een hostel (privékamer). Elke overnachting kostte zo ongeveer €20 per persoon per nacht, en dan kozen we verre van de goedkoopste opties! Slaapzalen vind je al tussen de €5 en €10, de iets duurdere hotels kosten tussen €45 en €65 voor een tweepersoonskamer. Tijdens deze reis zal je dus zeker niets moeten inboeten aan comfort, integendeel!

Een goede tip is ook om steeds in de medina te verblijven. Dan ben je lekker dicht bij alles wat er te zien en doen is!

In totaal betaalden wij €158,20 per persoon voor 7 overnachtingen. Dit komt neer op gemiddeld €22,60 per nacht.

Eten en drinken

Mmmmmm, de Marokkaanse keuken! Het water loopt ons alweer in de mond! Tajines, couscous, kip met citroen, verse munt thee, versgeperst fruitsap, … Het eten in Marokko zal je niet snel beu geraken. Gelukkig is dit ook niet de grootste kost die je tijdens je reis zal maken! Zo aten wij elke dag op restaurant en zelfs dan bleven we meer dan €100 onder ons vooropgestelde budget. Eten in Rabat en Chefchaouen is goedkoop, terwijl je in Fez een paar euro’s meer kwijt bent. Zeker als je de iets hippere restaurants bezoekt zoals Café Clock, maar het was er tegelijk ook extreem lekker dus zijn prijs meer dan waard! Alcohol is er bijna nergens te vinden, wat ook een effect heeft op je budget. In totaal waren wij zo’n €137,35 per persoon kwijt tijdens een reis van één week. ‘S ochtends aten we het ontbijt meestal in onze raid, maar ‘s avonds kozen we altijd een leuk restaurantje uit. Lunchen deden we dan weer aan een kraampje in de medina! Hoe dan ook is Marokko de gedroomde bestemming voor culinaire avonturiers!

Aan eten en drinken gaven we zo’n €137,35 uit per persoon tijdens een reis van 8 dagen. Dit komt neer op zo’n €17,17 per dag. Kies je steevast voor de goedkoopste restaurants, dan kan het zeker nog pakken goedkoper!

Activiteiten en souvenirs

Betalende activiteiten proberen we op onze reizen meestal tot een minimum te beperken. We zijn ervan overtuigd dat elk land fantastische dingen te bieden heeft die (zo goed als) gratis zijn. In Marokko betaalden we enkel voor het surfen in Rabat (€10 per persoon voor een board en wetsuit + warme douche achteraf) en het bezoek aan de tanneries in Fez waar we zo’n €3 per persoon neertelden voor een gidsbeurt. 

Op vlak van souvenirs konden we ons dan weer net iets minder inhouden dan gepland. Normaal gezien houden we het bij één of twee goedkope aandenkens, maar in de medina van Fez bleek het moeilijk om het daarbij te houden. Fez is een walhalla als het op souvenirs aankomt. Wij kochten er onder andere kruiden, kussens, tapijten, een lederen rugzak, keramiek en een tajine wat ons €85,69 per persoon kostte. Geen groot budget? Dan kan je hier uiteraard veel op besparen. Bovendien hoort afdingen hier tot de tradities, dus de geboren onderhandelaars kunnen hier vast het onderste uit de kan halen.

Verder betaalden we ook nog €0,46 per persoon voor een toiletbezoek en het printen van onze boardingpasses.

In totaal gaven we €18,58 per persoon uit aan activiteiten, €85,69 per persoon aan souvenirs en €0,46 aan random uitgaven.

Totaal + gemiddeld dagbudget voor een week in Marokko

Vanzelfsprekend moet je in het achterhoofd houden dat elke reis gebonden is aan persoonlijke voorkeuren en je budget dus steeds afhangt van het soort reiziger dat je zelf bent. Huur je een auto, slaap je in hostels, kook je zelf, … het heeft allemaal een impact. Wanneer wij alles samentellen komen we uit op zo’n €523,23 per persoon voor een reis van 8 dagen door Marokko, wat neerkomt op €65,40 per dag.

Best doenbaar, niet? We kwamen er ook niets tekort, integendeel! Hadden we onszelf bovendien wat beter kunnen inhouden tijdens onze souvenirjacht, dan kon het nog stukken goedkoper! Marokko is dus zeker een ideale bestemming voor de budgetreiziger!

Fez: wat te doen in deze bekende stad?

Fez: wat te doen in deze bekende stad?

Chefchaouen: de blauwe parel van Marokko.

Chefchaouen: de blauwe parel van Marokko.

Een handige reisroute voor een week in Marokko.

Een handige reisroute voor een week in Marokko.

Rabat: de ideale bestemming voor de beginnende surfer.

Rabat: de ideale bestemming voor de beginnende surfer.

Geef een reactie