Fez: wat te doen in deze bekende stad?

Fez: de oudste van Marokko’s vier koningssteden! Deze stad is een flink stuk toeristischer dan de andere steden op onze reis, maar desondanks mag je deze plek zeker niet overslaan! In de medina (de grootste ter wereld!) loop je heerlijk verloren en de kans dat je in de smalle steegjes op een ezel of een paard botst is niet onbestaande. In de souks vind je een schat aan potentiële souvenirs, in de vele hamams kan je even lekker relaxen, en dan zijn er nog de talloze heerlijke restaurants! Ondanks het feit dat Marokko zich op amper 3 uurtjes vliegen van Brussel bevindt waan je je toch in een compleet andere wereld. Hieronder lezen jullie wat er zoal te doen is in deze stad!

Bezoek de de grootste tanneries van Afrika

In de ‘tanneries’ of leerlooierijen van Fez ontdek je de weg die je leren tas, jas of portefeuille ooit hebben afgelegd. Je ziet er hoe ze de dierenhuiden schoonmaken, bewerken en kleuren. Aan je bezoek hangt wel een geurtje want in dit proces wordt gebruik gemaakt van grote hoeveelheden duivenmest! Er zijn drie verschillende leerlooierijen en Chouare Tannery is daarvan de grootste. De tannery bezoek je door binnen te gaan in een van de vele winkeltjes rondom de leerlooierij en aan de werknemers te vragen waar je het uitkijkpunt kan vinden. Vaak gaan ze dan met je mee en geven ze wat uitleg bij het hele proces. Achteraf kies je dan zelf hoeveel je betaalt voor de gidsbeurt of je koopt er een souvenir.

Verdwaal in de medina

De medina van Fez is zo groot dat we je eigenlijk kunnen garanderen dat je er vrij vaak in zal verdwalen. Laat dat nu net de charme van een medina zijn! Je kan er eindeloos rondslenteren tussen de winkeltjes, restaurantjes, marktjes, … Wanneer je de weg niet meer terugvindt zoek je best naar Talaa Sghira en Talaa Kebira, dit zijn de hoofdstraten van de medina. Sowieso wordt je als toerist die zijn weg aan het zoeken is aangesproken door verschillende mensen die je willen rondgidsen. Als je hierop ingaat zullen ze achteraf geld vragen, het is dus aan jou om te beslissen of je dit wilt of niet. Wij vonden steeds onze weg terug, maar mocht je eens echt verdwaald raken kan hun hulp uiteraard van pas komen. Spreek dan gewoon vooraf een bepaalde prijs af zodat je achteraf niet in een lastige situatie terecht komt.

Geniet van de Marokkaanse keuken

Genoeg plekjes in Fez om je buikje rond te eten! Er zijn verschillende kraampjes waar je hapjes, vers sinaasappelsap en gerechtjes kan vinden voor een spotgoedkope prijs! Als je ‘s avonds uit eten wil gaan, dan zijn Café Clock, Le Tarbouche en the Ruined Garden fijne opties. Toen wij in Fez verbleven opende een nieuw restaurant er net zijn deuren in Talaa Kebira. Het restaurant heet Fondouk Bazaar en is een echte aanrader! De prijzen liggen wat hoger dan in de andere restaurants maar het is het meer dan waard!

Bewonder de prachtige architectuur

Een bezienswaardigheid die je niet mag missen is de Bab Bou Jeloud of de Blue Gate. Deze poort werd in 1913 gebouwd en wordt ook wel de ‘voordeur van de medina’ genoemd. Maar ook verder in de wirwar van straatjes zijn heel wat verborgen pareltjes te ontdekken. Verdwaal in de steegjes en ga soms eens op goed geluk een gebouw binnen. Je zal versteld staan van de schatten die achter de kleine deurtjes verborgen zitten! Fez heeft ook twee koranscholen die je als niet-moslim mag bezoeken. Wij hebben deze plekken jammer genoeg overgeslagen en hebben daar nu wel spijt van! De koranscholen ‘Al-Attarin Medersa’ en ‘Bou Inania Medersa’ zijn de meest gefotografeerde plekken van Fez en zijn gebouwd in de 14e eeuw. Kom vroeg, want in de namiddag is het er verschrikkelijk druk.

Haal een stukje Marokko in huis

Fez is het walhalla van de Marokkaanse souvenirshops! Je vindt er prachtige kussens, tapijten, lederen tassen, rieten manden, keramiek en heerlijke kruiden of argan-olie. Je bent letterlijk uren zoet met het verkennen van winkeltjes en discussiëren over de prijs. Voorzie alvast genoeg budget voor deze activiteit want je zal vanalles met je mee willen nemen naar huis!

Kijk hoe de zon ondergaat bij de Marinid Tombs

Even genoeg van de drukte in de medina? Wandel dan in zo’n half uurtje naar de ruïne van de Marinid Tombs. Van hieraf heb je een indrukwekkend zicht op Fez. Blijf er zeker voor de zonsondergang, maar keer nog voor het helemaal donker is terug naar de stad. De wandeling start vanaf Bab Bou Jeloub!

Waar te verblijven in Fez?

Zoals in elke Marokkaanse stad verblijf je ook in Fez best in de medina. Dit is de plek waar alles gebeurt! Alles ligt op wandelafstand en er zijn slaapplekken te vinden voor elk budget. Zoek een slaapplek die dicht bij de hoofdstraten ligt, want anders wordt het moeilijk je hotel steeds terug te vinden, je GPS werkt namelijk niet in de medina! Ook bijna alle restaurants en winkeltjes zijn op deze straten te vinden. Wij boekten een tweepersoonskamer in de Medina Social Club en willen dit plekje graag met jullie meegeven! Dit hostel heeft ook een cool dakterras waar je met zonsondergang kan genieten van een lekkere mocktail.

Fez heeft meer dan genoeg te bieden om er enkele dagen rond te hangen. Geniet van de laidback sfeer en voorzie genoeg vrije ruimte in je reistas!

Reiskosten Marokko: wat kan je verwachten?

Reiskosten Marokko: wat kan je verwachten?

Chefchaouen: de blauwe parel van Marokko.

Chefchaouen: de blauwe parel van Marokko.

Een handige reisroute voor een week in Marokko.

Een handige reisroute voor een week in Marokko.

Rabat: de ideale bestemming voor de beginnende surfer.

Rabat: de ideale bestemming voor de beginnende surfer.

Geef een reactie