Hike de Highline Trail in Glacier National Park.

Staat een bezoek aan Glacier National Park op de planning en ben je op zoek naar de ultieme manier om deze plek te ervaren? We’ve got you covered, want de Highline Trail is één van de mooiste hikes in het park. De wandeling barst van de wilde bloemen, gletsjer-zichten, wildlife en nog heel wat meer. Hier ervaar je echt de rauwe wildernis en fenomenale natuurpracht van Glacier National Park. Ondanks de stevige lengte van de wandeling is er relatief weinig hoogteverschil, waardoor iedereen met een basisconditie de hike tot een goed einde zou moeten kunnen brengen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de Highline Trail.

Highline Trail in een notendop

Lengte

24 kilometer

Hoogtemeters

700 meter

Duur

7 tot 9 uur

Moeilijkheidsgraad

Zwaar

Startpunt

Logan Pass Visitor Center

Prijs

Glacier NP: $35

De start van de wandeling

Glacier National Park Highline Trail

Je vindt de trailhead aan het Logan Pass-bezoekerscentrum op de Going-to-the-Sun Road. Kom vooral vroeg, want de parking is meestal volledig volzet tussen 8u30 en 16u. Daarnaast wandel je zo ook het grootste deel in de schaduw, wat een groot voordeel is gezien het extreem heet kan worden overdag. Je vindt de trailhead aan de overkant van de straat en van daaruit is de hike netjes aangeduid, maar het kan handig zijn om de route vooraf ook te downloaden op Alltrails.

Glacier Highline Trail

Belangrijk om weten is dat de Going-to-the-Sun Road het grootste deel van het jaar gesloten is door hevige sneeuwval. De route opent meestal pas ergens in juli en sluit eind september of in oktober, dus hou daar zeker rekening mee tijdens het plannen van je trip. Daarnaast heb je ook een permit nodig om via de Going-to-the-Sun road te rijden, dus een goede voorbereiding is belangrijk. Lees hier alles wat je moet weten voor een bezoek aan Glacier National Park.

Tijdens de eerste kilometers van de wandeling wandel je via een richel op een rotsflank, met aan je linkerzijde een diepe afgrond. Gelukkig is het pad breed genoeg om comfortabel te wandelen. Voor wie het toch wat te spannend vindt is er ook een kabel waar je je aan kan vasthouden. Online lazen we dat dit gedeelte verschrikkelijk is voor mensen met hoogtevrees, maar dat vinden we toch wat overdreven. Niets om bang voor te zijn dus!

Grinnell Glacier Overlook

Na 10 kilometer bereik je een splitsing waar je een kleine detour kan maken tot aan de Grinnell Glacier Overlook via de Garden Wall Trail. Een omweg van slechts 2 kilometer, maar wel met meer dan 300 hoogtemeters extra! De kans is groot dat je deze weg in de blakende zon aflegt, wat het alleen maar extra zwaar maakt. Gelukkig is het uitzicht boven meer dan de moeite waard en een toffe toevoeging aan je wandeling. Het viewpoint biedt een weids uitzicht over Lake McDonald Valley in het westen en Many Glacier in het oosten. Diep in het dal zie je ook Salamander Glacier en Grinnell Glacier liggen én je kunt er een indrukwekkend totaal van zes ongerepte meren zien vanaf het uitkijkpunt: Upper Grinnel Lake, Lower Grinnell Lake, Lake Josephine, Swiftcurrent Lake, Sherburne Lake en Lake McDonald.

Granite Park Chalet

Vanaf de Grinnell Glacier Overlook is het niet zo ver meer tot aan de Granite Park Chalet, het officiële eindpunt van de wandeling. Hier kan je enkele kleine snacks en flesjes water kopen, maar de prijzen liggen heel erg hoog dus neem vooraf voldoende voorraad mee! Je vindt er ook een toilet, dus ideaal om even te pauzeren. Wie wil kan ook in de hut overnachten en er een meerdaagse wandeling van maken. Al moet je dan wel ver op voorhand een reservering maken. Wie vroeg in de ochtend vertrekt kan hier op een bankje zijn welverdiende lunch opeten, voor je vervolgens de terugtocht aanvangt.

De terugweg

Eenmaal aan de Granite Park Chalet zijn er twee mogelijkheden om terug tot bij je startpunt te geraken. Bij de officiële hike is het de bedoeling dat je via dezelfde weg terug keert, maar dat vinden wij altijd een beetje zonde. Gelukkig is er een twee optie! Wie wil kan via de Granite Park Trail tot aan The Loop wandelen en van daar de shuttlebus naar Logan Pass nemen. Zorg er dan wel voor dat je zeker op tijd voor de laatste bus aan de bushalte arriveert. Het pad naar The Loop is volledig bergafwaarts en relatief saai in vergelijking met de rest van de Highline Trail. Daarnaast is er bijna geen schaduw te vinden, wat ervoor zorgde dat dit deel voor ons het zwaarst was.

Het kan erg druk worden aan de busstop dus neem zeker wat extra water mee, het komt van pas als je hier in de bloedhete zon staat te wachten. De eerste twee bussen zaten bij ons volledig vol, waardoor we bijna een uur moesten wachten. Gelukkig is er in de bus wel airco voorzien. 

Extra tips

  • Neem zeker voldoende water mee. Er is bijna geen schaduw op het pad te vinden en het kan in de zomer extreem warm worden. Onderweg kan je enkel bijtanken in de berghut, maar tegen erg hoge prijzen. Beter teveel dan te weinig mee dus!
  • Er zijn in Glacier National Park zowel zwarte beren als grizzly’s te vinden, dus neem bear spray mee tijdens je wandelingen. Leer ook wat je moet doen wanneer een beer aanvalt. Afhankelijk van het soort beer dien je anders te reageren, het is dan ook erg belangrijk dat je weet met welk dier je te maken hebt! Alleen op kleur kan je niet afgaan, zo kan een zwarte beer ook bruin zijn en omgekeerd. 
  • Download de route vooraf via Alltrails.
  • Vraag een Going-to-the-Sun Road permit aan.
  • Start voor 8 uur ‘s ochtends.

De Highline Trail hoort thuis in ons rijtje ‘favoriete wandeling aller tijden’, want de views zijn tijdens de volledige wandeling simpelweg adembenemend! Zoals zo vaak in het leven is de voldoening het grootst wanneer je best wel wat moeite hebt moeten doen. Maar als je dan beloond wordt met de beste uitzichten in het park ben je de pijnlijke voetjes héél snel vergeten! Hikers ‘high’ all the way dus!

Een complete reisgids voor Yellowstone National Park.

Een complete reisgids voor Yellowstone National Park.

De ultieme reisgids voor Glacier National Park.

De ultieme reisgids voor Glacier National Park.

Geef een reactie