Een blitsbezoek aan Crater Lake National Park.

We hadden net onze auto geparkeerd en moesten enkel nog een kleine heuvel over om een eerste glimps van Crater Lake op te vangen. Onze verwachtingen lagen niet al te hoog, dit was vooral een welgekomen tussenstop op weg naar de bergen in Washington. We werden dan ook van onze sokken geblazen toen we tot bovenaan de kraterrand wandelden! Het meer was een flink stuk groter dan we vooraf hadden ingeschat, en nog nooit zagen we zo’n blauw water! Sprakeloos stonden we minutenlang het uitzicht in ons op te nemen. Hieronder lees je alles wat je moet weten voor een bezoek aan Crater Lake National Park.

Handig om te weten

Crater Lake is het diepste meer in de Verenigde Staten en werd gevormd toen een vulkaan van maar liefst 3657 meter meer dan 7000 jaar geleden uitbrak. De werkelijke diepte varieert van jaar tot jaar, aangezien het meer uitsluitend gevoed wordt door regen en smeltende sneeuw. Er lopen dus geen rivieren of kleine stroompjes tot in het meer, wat resulteert in kristalhelder en knalblauw water!

Je vindt het park op zo’n 4,5 uur rijden van Portland, van San Francisco doe je er ongeveer 7 uur over. Dat lijken misschien ferme afstanden, maar voor wie naar Oregon reist mag een bezoekje zeker niet ontbreken! Reis je vanuit Californië, dan is een tussenstop in Lassen Volcanic National Park en Redwood National Park ook zeker een must!

Een bezoek aan Crater Lake kost je in de zomermaanden (tussen 22 mei en 31 oktober) $30 per auto, in de winter (tussen 1 november en 21 mei) betaal je $20. Bezoek je echter meer dan drie nationale parken dan is het voordeliger om een America the Beautiful Pass aan te schaffen. Zo’n kaart kost eenmalig $80 per auto en is een jaar lang geldig in alle nationale parken van Amerika.

Kamperen

Er zijn twee campings te vinden in Crater Lake National Park. De grootste is Mazama Campground (214 plekken), waar je tussen juli en september een plekje kan reserveren. De camping gaat afhankelijk van de sneeuwcondities echter vaak al open in juni, dan wordt er gewerkt met een ‘first come, first served’-systeem. Toen wij het park op 30 juni bezochten was de camping helaas nog gesloten omdat er uitzonderlijk laat nog veel sneeuw gevallen was. Je moet dus een beetje geluk hebben. Een plekje reserveren kan hier.

Daarnaast vind je op de Lost Creek Campground 16 plekjes die enkel beschikbaar zijn voor reizigers met een tent. De Lost Creek Campground is open van juli tot midden oktober en werkt via een ‘first, come first serve’-systeem.

Zijn de campings nog niet open of heb je geen plekje kunnen bemachtigen, dan is er ook een gratis slaapplek in de buurt! Op een half uurtje rijden van de Rim Village vind je het Annie Creek Sno-Park, waar je gratis met je auto mag overnachten. Er is zelfs een toilet te vinden.

Wanneer en hoelang bezoek ik Crater Lake?

Idealiter breng je minstens één volledige dag en één nacht door aan Crater Lake. Je moet er hoedanook een flink eind voor rijden, dus het zou zonde zijn om er slechts enkele uren door te brengen. Het park is in theorie het hele jaar door open, maar de meeste wegen zijn onbereikbaar wanneer er sneeuw ligt. Sterker nog, wij bezochten het park op 1 juli en er waren nog steeds wegen afgesloten door de sneeuw! Wil je dus zoveel mogelijk van het park ontdekken, dan bezoek het park best tussen midden/eind juli en midden september.

De mooiste plekjes in Crater Lake National Park

De Rim Road

Beperkt in tijd? Op de Rim Road krijg je absoluut de beste uitzichten in het park! Deze rit van 53 kilometer rond het meer biedt meer dan 30 uitkijkpunten en is ideaal voor een eerste kennismaking met het park. De weg is volledig geasfalteerd, maar kan tot begin juli nog deels afgesloten zijn door hevige sneeuwval. Stop zeker aan Pumice Castle, Cloudcap, Watchman Overlook en Pinnacles Overlook, maar eigenlijk zijn alle stops op de route meer dan de moeite waard.

Watchman Peak

Eén van de beste uitzichtpunten in Crater Lake National Park is dat vanaf de Watchman Peak. De wandeling is slechts 2,7 kilometer lang (out & back), maar je moet wel zo’n 122 hoogtemeters overbruggen. Jammer genoeg lag er nog teveel sneeuw tijdens ons bezoek waardoor het pad gesloten was. Maak je de wandeling tijdens zonsondergang, dan neem je best een zaklamp en jas mee. De wind kan het ijzig koud maken daarboven. Er zijn ook georganiseerde wandelingen tijdens zonsondergang waarbij je de hike met een park ranger maakt. Ideaal voor wie het iets te spannend vindt om de terugtocht in het donker te maken.

Hiken

Crater Lake National Park is misschien niet zo groot, toch zijn er heel wat wandelingen te vinden doorheen het park:

 • Pinnacles Valley: 1,3 kilometer / 15 hoogtemeters / 15 minuten
 • Sun Notch: 1,3 kilometer / 40 hoogtemeters / 20 minuten
 • Watchman Peak: 2,7 kilometer / 120 hoogtemeters / 1 uur
 • Plaikni Falls: 3,2 kilometer / 40 hoogtemeters / 45 minuten
 • Cleetwood Cove: 3,2 kilometer / 190 hoogtemeters / 1,5 uur
 • Discovery Point: 4 kilometer / 100 hoogtemeters / 1 uur
 • Raven: 4,3 kilometer / 170 hoogtemeters / 1,5 uur
 • Garfield Peak: 5,5 kilometer / 325 hoogtemeters / 2 uur
 • Mount Scott: 6,8 kilometer / 385 hoogtemeters / 2,5 uur
 • Dutton Creek: 7,1 kilometer / 320 hoogtemeters / 2,5 uur
 • Crater Peak: 11,3 kilometer / 360 hoogtemeters / 3 uur
 • Union Peak: 15,4 kilometer / 515 hoogtemeters / 4,5 uur

Ook de Pacific Crest Trail loop dwars door Crater Lake National Park. Veel hikers kiezen er dan ook voor om een deel van deze 4,265 kilometer lange wandeling af te leggen. Via Alltrails vind je verschillende routes van 50 kilometer tot 150 kilometer. 

Cleetwood Cove

De prachtige blauwe kleur van het water.

Zin in een verfrissende duik? Wie tot Cleetwood Cove wandelt kan vanaf een rotsblok het water in springen. We moeten je wel waarschuwen: het water is ijzig koud, zelfs op een hete zomerdag! Ook wie geen fan is van zwemmen in koud water moet zich er misschien toch eens aan wagen, want wat is er cooler dan zeggen dat je gezwommen hebt in een uitgedoofde vulkaan?

Boottocht

Tijdens de zomermaanden is het ook mogelijk om een boottocht op het meer te maken. De plekjes zijn heel snel uitverkocht, dus wees er vroeg bij! De helft van de tickets wordt maanden op voorhand al verkocht, de andere helft kan pas de dag vooraf gereserveerd worden, ideaal voor late beslissers dus. Boek je ter plekke, dan ben je best flexibel, want er zijn slecht 34 tickets per boot beschikbaar en het aantal boten per dag zijn beperkt. Meer informatie vind je hier.

Je kan er ook voor kiezen om je te laten afzetten aan Wizard Island, een klein eilandje middenin Crater Lake, om er te wandelen. Je moet dan wel wachten op een volgende boot om je terug naar de kraterrand te brengen, dus het kan zijn dat je eventjes geduld moet hebben!

Crater Lake heeft ons aangenaam verrast en is de perfecte bestemming om er een tweetal dagen op verkenning te gaan. De grootte van dit meer is zelfs een beetje angstaanjagend wanneer je bedenkt dat dit ooit een vulkaan was. Bovendien kan je er het blauwste water ooit bewonderen! Een heerlijk rustige bestemming om volop van de natuur te genieten!

Geef een reactie