Madeira Hike: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Na enkele dagen vol spanning het weerbericht op te volgen leek het eindelijk de perfecte dag voor onze langste hike op Madeira. We hebben doorheen de jaren al heel wat mooie wandelingen gemaakt, maar de PR1 van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo heeft alle vorige trektochten van de troon gestoten en staat nu bij ons op de eerste plaats. Dit is echt de mooiste wandeling die we ooit maakten. De zonsopgang, de bergtoppen, het feit dat je de Atlantische oceaan zowel aan de noord- als zuidkant van het eiland kan zien blinken… simpelweg adembenemend! Je start op 1818 meter en wandelt zo’n 17 kilometer tot aan de hoogste berg van Madeira (1861m) en terug.  Lees verder voor meer informatie en tips!

Een korte opsomming

Lengte

16,7 kilometer (heen en terug)

Hoogteverschil

1600 meter

Duur

6 tot 8 uur

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld – moeilijk

Startpunt

Pico do Arieiro

Prijs

Gratis

De start van de wandeling

Je start de wandeling bij Pico do Arieiro (of Pico do Areeiro). Vanaf Funchal is het ongeveer 35 minuutjes rijden naar de parking vlakbij het startpunt van de trektocht. Wie geen eigen wagen heeft kan deze tour boeken om de hike als dagtocht te maken. Wie wel een eigen wagen heeft, maar de route niet heen en terug wil lopen, kan ook een transfer boeken die je vanaf Pico Ruivo terug naar Pico do Arieiro brengt. 

Pico do Arieiro

Zet je wekker en sta lekker vroeg op, want de zonsopgang vanaf Pico do Arieiro wil je echt niet missen. Met een beetje geluk zijn de omstandigheden perfect en zie je zelfs een ‘cloud inversion’ waarbij je letterlijk boven de wolken staat! Wanneer je van de parking naar het bezoekerscentrum loopt vind je aan je rechterkant het paadje dat je naar Miradouro do Juncal brengt. Hier kan het druk zijn maar veel mensen komen enkel voor de zonsopgang, op de hike zelf is het dus meestal een stuk rustiger. Een ander mooi uitzichtpunt voor zonsopgang is Miradouro Ninho da Manta. De weg naar dit punt vind je aan de linkerkant van het bezoekerscentrum, naast de grote ‘radarbol’. Hierbij wandel je al het eerste stukje van de PR1-hike, waardoor je de meeste mensen voor bent en het dus rustig wandelen is.

Het pittige tussenstuk

Daarna is het tijd voor het echte werk! De wandelroute neemt je eerst via trappen een heel eind mee naar beneden, waarbij je constant een adembenemend zicht hebt op de omliggende bergtoppen en diepe kloven (en dat geldt eigenlijk voor de volledige route!). Daarna volgt een redelijk plat stuk, waarbij je enkele tunnels door moet. Breng zeker een zaklamp mee of laad je gsm goed op, want je ziet hier letterlijk geen hand voor de ogen en het ligt vaak vol met plassen. Het laatste stuk gaat weer steil omhoog tot je aan Pico Ruivo komt, het hoogste punt van Madeira. De wandeling is pittig, maar wanneer je vlak na zonsopgang start wandel je bijna de volledige route in de schaduw. Hierdoor is het aangenaam stappen en gaat het goed vooruit. Daarnaast zijn de uitzichten zo mooi en is de hele wandeling bezaaid met bloemen en planten waardoor je vaak vergeet dat je soms best wel aan het afzien bent. Er zijn ook stukken waarbij je heel dicht naast een steile afgrond wandelt, maar het pad is breed genoeg en bij de ‘gevaarlijke’ stukken is er altijd een omheining voorzien, dus ook voor mensen met hoogtevrees is deze wandeling doenbaar.

Pico Ruivo

Net wanneer je denkt dat je het trappen lopen niet langer volhoudt komt er uit het niets een berghut tevoorschijn. Halleluja! Hier kan je even lekker pauzeren (breng een muntstuk van 50 cent mee voor de toiletten), een drankje kopen en wat suikers opdoen, en uiteraard… je voeten even laten rusten! Vanaf de berghut is het dan nog zo’n 10 minuutjes klimmen tot aan de top van Pico Ruivo. Wie de wandeling out and back doet moet alles nog eens overdoen, maar dan in de omgekeerde richting. Dat maakt het zeker pittig, maar het is een leuke uitdaging en wie zijn tijd neemt kan ook nog zonsondergang meepakken bij Pico do Arieiro.

Tips

Wat is de beste tijd om deze hike te maken?

Je kan deze wandeling het hele jaar door maken, maar check vooraf zeker even het weerbericht. Het zou zonde zijn om deze trektocht te doen wanneer er heel wat wolken zijn en je zo niet van de uitzichten kan genieten. Op Madeira staan ook verschillende webcams, dus je kan ook altijd eens live checken hoe het weer op de toppen van de bergen op dat moment is. Zoals eerder gezegd is het slim om vroeg te starten. Zo pik je zonsopgang mee en vermijd je de grootste hitte. Win-win!

Wat moet je meebrengen?

Neem zeker genoeg water, snacks en eventueel een lunch mee. Zowel bij Pico do Arieiro als Pico Ruivo kan je in de berghut wat te eten en te drinken kopen. De prijzen liggen hier natuurlijk wat hoger. Je waterfles kan je gratis bijvullen op Pico Ruivo. Daarnaast zijn een muntstuk van 50 cent (wc’s), een zaklamp en zonnecrème ook een must. Doe ook zeker goede wandelschoenen aan, op sneakers wordt deze wandeling een hele uitdaging (je enkels zullen je dankbaar zijn)!

Draag laagjes

Dit geldt eigenlijk altijd bij wandelingen in de bergen: draag veel laagjes! ‘s Ochtends kan het nog heel fris zijn en ook in de schaduw voel je de temperatuur direct zakken. Daarnaast is een winddichte jas ook geen slecht idee. Wanneer de zon dan eindelijk over de bergrand komt kan het instant tien graden warmer aanvoelen. Veel laagjes dragen is dus de boodschap. Op Pico do Arieiro kunnen op een frisse dag zelfs handschoenen van pas komen, dus zeker vooraf het weerbericht even checken zodat je weet waar je aan toe bent.

Maak eerst een kleinere wandeling


Levada do Moinho

Lagoa do Vento

Hoewel de wandeling goed haalbaar is, kan hij toch pittig zijn. Maak eerst één of meerdere kortere wandelingen om er wat in te komen en de spieren goed op te warmen. Goede wandelingen om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld Lagoa do Vento, Levada do Moinho en Ponta de São Lourenço.

Een korter alternatief

Wanneer deze wandeling je te hoog gegrepen lijkt is er ook een korter alternatief. De PR1.2 vanaf Achada do Teixeira naar Pico Ruivo is heen en terug 5,6 kilometer lang en je doet er ongeveer twee uur over. Ook op deze wandeling heb je een mooi zicht op de verschillende bergtoppen en valleien.

Als je slechts tijd hebt voor één wandeling op Madeira moet je zeker en vast voor deze hike gaan! Zelfs als je helemaal niet in natuur geïnteresseerd bent en (berg)wandelen eigenlijk stiekem haat! De kans is volgens ons vrij groot dat je nadien zelf bergschoenen en een afritsbroek aanschaft, want het is genieten van begin tot eind! Bovendien is er niets zo heerlijk als vervolgens doodmoe maar voldaan je bed in te ploffen. Dit blijft alvast onze favoriete herinnering aan onze reis door Madeira.

8 prachtige uitzichtpunten om te bezoeken op Madeira.

8 prachtige uitzichtpunten om te bezoeken op Madeira.

Een auto huren op Madeira: dit moet je weten.

Een auto huren op Madeira: dit moet je weten.

6 mooie hikes die je niet mag missen op Madeira.

6 mooie hikes die je niet mag missen op Madeira.

Wat moet je zeker doen tijdens je reis naar Madeira?

Wat moet je zeker doen tijdens je reis naar Madeira?

Madeira Hike: PR6 Levada 25 fontes + PR6.1 Risco waterval

Madeira Hike: PR6 Levada 25 fontes + PR6.1 Risco waterval

Reiskosten: wat kost een reis naar Madeira?

Reiskosten: wat kost een reis naar Madeira?

Madeira Hike: Boca do Risco

Madeira Hike: Boca do Risco

Madeira Hike: PR8 Ponta de São Lourenço

Madeira Hike: PR8 Ponta de São Lourenço

Wat moet je zeker doen in Funchal, Madeira?

Wat moet je zeker doen in Funchal, Madeira?

Madeira Hike: Levada do Moinho + Levada Nova

Madeira Hike: Levada do Moinho + Levada Nova

Madeira hike: PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

Madeira hike: PR6.3 Lagoa do Vento + PR6.2 Levada do Alecrim

Geef een reactie