Great Barrier Reef snorkeling

Alles wat je moet weten over snorkelen in het Great Barrier Reef.

Er bestaan niet genoeg superlatieven in de wereld om deze plek te omschrijven. 344.400 vierkante kilometer aan vissen, gracieuze zeeschildpadden, reuzenschelpen, dansende anemonen, rifhaaien en kleurrijk koraal. The Great Barrier Reef is één van de zeven wereldwonderen en als je weet dat je deze prachtige plek zelfs vanuit de ruimte kan zien, dan weet je dat het die titel meer dan waard is. Hoewel het dichtste punt zo ongeveer 1 kilometer verwijderd ligt van de kust hoef je zeker geen pro-duiker te zijn om het rif te bewonderen. Maar hoe kan je nu gaan snorkelen in het Great Barrier Reef?

The Great Barrier Reef

Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld en bestaat uit meer dan 2900 individuele riffen en 900 eilanden die zich uitstrekken over 2600 kilometer. Het gebied van ongeveer 334.400 vierkante meter loopt van het meest noordelijke puntje van Australië tot aan Bundaberg en is gelegen in de Koraalzee, voor de kust van Queensland. 

Een groot deel van het rif wordt beschermd door het Great Barrier Reef Marine Park, dat tracht om de impact van visserij en toerisme te beperken. Een studie wees uit het dat rif sinds 1985 jammer genoeg meer dan de helft van zijn kleurrijk koraal is verloren.

Het Great Barrier Reef ondersteunt een buitengewone diversiteit aan onderwaterleven, waaronder kwetsbare en bedreigde diersoorten. Zo zijn er zeker dertig soorten walvissen te vinden, zoals de dwergvinvis, de Indo-Pacifische bultrugdolfijn en de bultrug, en leven er grote populaties dugongs! Daarnaast vind je er meer dan 1500 vissoorten, waaronder de anemoonvis (Nemo!), trompetvis en lipvis, en meer dan 17 soorten zeeslangen.

Bovendien leven er ook zeeschildpadden, zeegras, kwallen, zoutwaterkrokodillen, reuzenschelpen, zeepaardjes, pijlstaartroggen en 125 soorten haaien! Om af te sluiten geven we ook nog even meer dat er zeker 400 koraalsoorten te vinden zijn. Geloof ons, je weet niet waar eerst kijken eenmaal je het water in gaat!

Hoeveel kost een bezoek aan het Great Barrier Reef?

Er is geen toegangsprijs om het Great Barrier Reef te bezoeken maar het rif ligt behoorlijk ver van de kust af, waardoor je best een tour boekt. Even online zoeken en je beseft al snel dat er evenveel tours aangeboden worden als er vissen in de zee zitten! Hoeveel zo’n tour kost hangt heel sterk af van diverse factoren en je eigen voorkeuren. Zowel de tijdsduur, het comfortniveau, je vertrekpunt en het aantal inbegrepen activiteiten en maaltijden hebben alvast een impact. De prijzen variëren van €70 tot letterlijk duizenden euro’s! Om een soort referentiepunt te creëren beschrijven we onze tour en wat we daarvoor betaalden.

Na heel lang wikken wegen besloten we om vanuit Port Douglas met Silversonic mee te reizen. Achteraf gezien waren we enorm tevreden met die keuze want het werd een onvergetelijke dag! We zagen honderden vissen, prachtig koraal, enkele gigantische schelpen, een zeeschildpad en twee rifhaaien. Als kers op de taart zagen we ook nog eens twee dolfijnen voor onze boeg uit het water springen op de terugvaart naar Port Douglas!

Voor €185 per persoon zaten we 8 uur op zee, waarbij we drie verschillende Agincourt-riffen bezochten. Je snorkelmateriaal (snorkel, masker, zwemvliezen en uv-beschermend lycra duikpak) is inbegrepen, alsook je lunch en zowel in de voor- als namiddag verschillende snacks met thee en koffie. Wat wij vooral belangrijk vonden is dat de crew alles heel goed in de gaten houdt waardoor je je heel veilig voelt in het water. Je kan altijd vragen stellen en ze geven tijdens het varen wat extra informatie per rif en wat er allemaal in het water te vinden is. Wie wil kan ook een (eerste) duiksessie boeken in plaats van snorkelen. De Silversonic is een grote boot (geen last van motion sickness, hoera!), vandaar dus ook iets goedkoper, maar toen we zagen hoeveel volk er mee was twijfelden we eerlijk gezegd even aan onze keuze. Gelukkig is er op de boot meer dan genoeg plaats en besloot bijna iedereen om na amper 5 minuten snorkelen al terug het water uit te gaan, waardoor we het rif vaak voor ons alleen hadden. Ons hoor je niet klagen!

De perfecte tour kiezen.

Hoe kies je nu de perfecte tour? Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden en die je keuze zullen beïnvloeden:

  1. Je vertrekpunt: Doordat het rif zo’n 2600 kilometer lang is vertrekken er vanuit meerdere steden in Queensland verschillende tours. Je keuze hangt dus vooral af van je vertrekpunt en welke opties daar voorhanden zijn. De populairste vertrekpunten zijn Cairns, Townsville en de Whitsundays, maar er vertrekken bijvoorbeeld ook tours uit Cape Tribulation, Port Douglas, Proserpine en Hamilton Island. 
  2. Hoe wil je het Great Barrier Reef verkennen?: Naast snorkelen zijn er nog heel wat andere mogelijkheden om het rif te verkennen. Kies dus vooral voor een optie die jou het meeste aanspreekt. Zo kan je bijvoorbeeld duiken of duiklessen nemen en wie geen waterrat is kan het water op in een glass bottom boat of in een semi-duikboot. Heb je wat meer te spenderen? Dan kan je misschien overnachten op één van de eilanden van waar je gewoon vanop het strand het water in kan, bijvoorbeeld Lady Elliott of Lady Musgrave Islands. De opties zijn eindeloos!
  3. Hoe lang wil je het Great Barrier Reef verkennen?: Uiteraard heeft ook de duur van je bezoek een impact. Zo kan je het rif bezoeken via een half day tour of kan je er een dagtour van maken. Bij sommige bedrijven kan je kiezen om op het water te overnachten en ga je dus meerdere dagen op avontuur! Een bezoek aan één van de eilanden kan je dan weer zolang rekken als je zelf wil.

Bovenstaande factoren zijn volgens ons de belangrijkste elementen waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van jouw ideale tour. Eén tip die we wel nog willen meegeven: check bij je zoektocht zeker of je bedrijf naar keuze naar het outer reef vaart. De goedkopere tours varen vaak naar het binnenrif, maar daar is de kans veel kleiner dat je mooi kleurrijk levend koraal zal vinden. Het is dus vaak wel de moeite om iets meer te betalen om het Great Barrier Reef in haar volle glorie te bewonderen!

Tips voor tijdens je bezoek.

Wat moet je meenemen?

Wanneer je het Great Barrier Reef bezoekt is veel van de benodigde uitrusting en maaltijden inbegrepen bij je tour. Je hoeft dan eigenlijk gewoon alle dingen mee te nemen die je tijdens een strandbezoek bij je zou hebben: een handdoek, zonnebril, zwembroek/bikini/badpak en reef safe zonnecrème!  

Veiligheid

De haaien die in het Groot Barrièrerif te vinden zijn vormen gelukkig weinig gevaar voor de mens. Al blijft het sowieso belangrijk dat je je afstand bewaard. Pijlstaartroggen en box jellyfish zijn je grootste zorg wanneer je het water in gaat. Tussen november en mei is het stinger seizoen en het is belangrijk om dan extra voorzichtig te zijn. Leer hoe je jezelf moet beschermen tegen deze dieren en draag een stingersuit (wordt vaak aangeboden door je tourorganisator).

Behandel het rif met respect

Het Great Barrier Reef is een kwetsbaar ecosysteem dat niet alleen wordt beïnvloed door vervuiling en klimaatverandering, maar ook door toerisme en menselijke interactie. Raak het koraal dus nooit aan, want dit kan schade toebrengen aan het rif. Raak ook nooit dieren aan zoals haaien, schildpadden en vissen, gezien dit de dieren stress kan bezorgen en je zo jezelf en de dieren in gevaar kan brengen.

Eenmaal je de perfecte tour gekozen hebt is het vooral belangrijk om er zoveel mogelijk uit te halen, ‘first one in, last one out’ dus! Het voelt magisch om zo’n bijzondere plek te ontdekken en daar wil je zeker elke minuut van genieten. Neem je tijd, kijk goed rond en vergeet alvast geen waterdichte camera! Of zoals onze gids het mooi omschreef: ‘All you can take from this beautiful place are memories and photographs!’

Reisroute: een roadtrip van Cairns naar Sydney.

Reisroute: een roadtrip van Cairns naar Sydney.

Wat moet je zeker zien in Blue Mountains National Park?

Wat moet je zeker zien in Blue Mountains National Park?

Dorrigo National Park & The Wonga Walk.

Dorrigo National Park & The Wonga Walk.

Vogelbekdieren spotten in Eungella National Park.

Vogelbekdieren spotten in Eungella National Park.

Daintree Rainforest National Park: roadtrip naar Cape Tribulation.

Daintree Rainforest National Park: roadtrip naar Cape Tribulation.

Geef een reactie