Daintree Rainforest National Park: roadtrip naar Cape Tribulation.

De lucht is warm en vochtig, en de tropische planten torenen hoog boven ons uit. Met één oogopslag lijk je miljoenen jaren terug de tijd in gekatapulteerd en het spotten van een dinosaurus zou hier zomaar eens kunnen. Geen enkele roadtrip door Queensland is compleet zonder een bezoek aan Daintree National Park: het oudste regenwoud ter wereld! Daintree is zo’n 180 miljoen jaar oud en bestaat dus zelfs al langer dan het Amazonewoud!  Daarnaast is dit ook de enige plek ter wereld waar twee werelderfgoedlocaties elkaar ontmoeten, namelijk het Wet Tropics Rainforest en het Great Barrier Reef. Enkel en alleen bovenstaande weetjes zouden al een bezoek aan het park rechtvaardigen, maar het unieke en complexe ecosysteem en de fauna en flora van Daintree zijn de kers op de taart!

Handig om te weten.

Daintree National Park is verdeeld in twee secties: Mossman en Cape Tribulation. Omdat wij maar één dag hadden om het park te verkennen kozen we ervoor om enkel naar Cape Tribulation te rijden, maar wie wat meer tijd kan spenderen moet zeker beide plekken op de planning zetten.

De beste manier om het regenwoud te verkennen is met de auto. Op die manier kan je het park op je eigen tempo ontdekken en dat vinden wij het fijnst. Vanaf Cairns is het zo’n 1,5 uur rijden tot aan de ferry over de Daintree River en vanaf Port Douglas doe je er ongeveer 40 minuten over. Enkel en alleen de weg ernaartoe is al adembenemend! Heb je geen eigen wagen tot je beschikking? Dan kan je ook met een reisorganisator mee op een tour vanuit Cairns of Port Douglas.

Beste reistijd

Door het tropische weer kan Daintree Rainforest het hele jaar door bezocht worden. Volgens de locals kent men er twee seizoenen, het ene ‘bloody hot and wet’, het andere ‘bloody hot and dry’. Het beste weer kan je vinden tijdens de drogere en net iéts koelere maanden mei tot september, maar dan zal je er ook op de grootste mensenmassa’s botsen en liggen de prijzen wat hoger.  Tijdens het ‘natte’ seizoen (een regenwoud is natuurlijk nooit écht droog), vanaf november tot april, is de temperatuur hoger met zware regenbuien. Bovendien krijgt het gebied dan ook geregeld te maken met overstromingen en cyclonen. De meeste regen valt echter ‘s nachts, dus wie het park op een rustiger moment wil verkennen en een beperkt reisbudget heeft kan hier zijn slag slaan!

Prijs

Daintree National Park bezoeken is gratis, maar om tot bij Cape Tribulation te geraken moet je wel met een ferry de rivier over. De overtocht duurt zo’n vijf minuten en kost 39 AUD per auto (return trip). Ben je van plan om de rivier meerdere keren over te steken, dan is het voordeliger om een meerdaagse pas te kopen. Je hoeft de veerboot niet vooraf te reserveren, maar tijdens de piekuren (10u-12u & 15u-18u) kan het zijn dat je even moet wachten.

Wat moet je zeker doen in Daintree National Park?

Vanaf de ferry tot aan Cape tribulation loopt één baan van 35 kilometer lang die je langs de mooiste plekjes brengt. We sommen onze favoriete bezienswaardigheden hieronder voor jullie op.

Daintree River

Nog voor je de rivier oversteekt kan je een boottocht maken om zoutwater krokodillen te spotten, hier gekend als ‘salties’! De ideale activiteit wanneer je al vroeg in de namiddag in Daintree aankomt en pas de dag nadien het park wil verkennen. Er zijn heel wat organisaties om uit te kiezen, onze boottocht kostte een kleine €40 in totaal. Tijdens onze excursie zagen we 2 grote krokodillen, enkele baby crocs, een sacred kingfisher en een python!

Alexandra Lookout

Eenmaal je met de ferry de rivier over bent is het zo’n 8 kilometer rijden via een prachtige kronkelende baan door het regenwoud naar een eerste uitzichtpunt. Vanaf Alexandra Lookout heb je een schitterend zicht op de riviermonding, Snapper island, de oceaan en de kustlijn; je kan zelfs Port Douglas zien liggen!

Jindalba Boardwalk

De Jindalba hike was één van onze favoriete plekken in het park! Je hebt hier twee keuzes: de korte of de lange route. Bij de korte route wandel je over een boardwalk van 700 meter, waarbij je via borden uitleg krijgt over het regenwoud. Wie voor de langere route kiest wandelt zo’n kleine 3 kilometer door het regenwoud en daar trek je best stevige wandelschoenen voor aan! Het pad is op sommige stukken nogal steil en door de regen kan het ook glad zijn. Laat je echter niet afschrikken, want op deze wandeling zagen wij twee cassowaries en een paar wilde zwijnen. De kans om deze dieren te spotten is kleiner wanneer je voor de korte wandeling kiest.

Daintree Ice Cream Company

Tijd voor de leukste stop op deze route! Bij Daintree Ice Cream Company kweekt men verschillende soorten tropisch fruit in de tuin waar ze vervolgens heerlijk ijs van maken. Je kan kiezen voor een potje met één bepaalde smaak, maar we raden aan om voor hun ‘signature cup’ te kiezen! Elke dag kiezen ze vier smaken uit waardoor je vooraf nooit weet wat je zal krijgen. Voor 7,5 AUD krijg je een stevige portie en dat is meer dan welkom in deze warme temperaturen. Wij mochten genieten van passievrucht, kokosnoot, zwarte zapote en wattleseed. Smullen! Oh, en ze maken ook hun eigen koffie en die is ook geweldig!

Aan de kassa vind je ook een kaart waarmee je zelf een wandeling  door de boomgaard kan maken en de verschillende fruitsoorten kan zien groeien. Leuk om even de benen te strekken!

Madja Boardwalk

Marjdda boardwalk (Madja boardwalk op google maps) is een korte wandeling van 1,2 kilometer door het grensgebied tussen mangrove en regenwoud. Het landschap op zich is al heel indrukwekkend, maar wij zagen er opnieuw een cassowary en spotten ook een varaan van minstens twee meter lang! Heel wat toeristen leggen de korte afstand in snel tempo af, maar dan mis je heel wat! Neem je tijd en kijk vooral goed rond!

Masons Cafe Swimming Hole

Door de aanwezigheid van zoutwater krokodillen en dodelijke kwallen is het sterk afgeraden om te zwemmen in de zee of rivier. Gelukkig kan je verkoeling zoeken bij Masons Cafe Swimming Hole. Hier kan je met een gerust hart een plonsje wagen en dat voor slechts 1 dollar! Er zijn geen kleedhokjes te vinden, dus je kleed je best om in de auto. Laat ook zeker alle waardevolle spullen in je wagen liggen, want er is ook niet echt plaats om je spullen veilig achter te laten.

Is het iets te druk bij Masons Cafe? Dan kan je ook veilig zwemmen bij Emmagen Creek. Deze plek wordt vaak overgeslagen tijdens een bezoek aan Daintree National Park waardoor het er gegarandeerd rustiger is. Dit is het verste punt dat je zonder 4WD kan bereiken, waarbij je zo’n 15 minuten over een onverharde weg moet.

Dubudji Boardwalk

Een laatste korte wandeling is die op de Dubudji boardwalk. De wandeling van 1,8 kilometer neemt je door regenwoud en mangroves mee tot aan de indrukwekkende Strangler Fig Trees en de Chinese schermpalmen, waarbij je uiteindelijk op het prachtige Myall strand uitkomt. Wie geen zin heeft in de wandeling kan ook een kortere route tot aan het strand nemen, maar dan mis je wel heel wat moois!

Mt. Sorrow Ridge Hike

Omdat wij maar één dag konden besteden in het Daintree regenwoud besloten we om deze wandeling te skippen. Wie wat meer tijd heeft en zin heeft in een stevige wandeling kan de hike naar Mt Sorrow Ridge maken. In zo’n zes uur krijg je spectaculaire uitzichten over Daintree en kan je genieten van de prachtige fauna en flora die het park te bieden heeft. Je moet wel al wat ervaring hebben met het maken van bush walks, want er zijn al een paar mensen verdwenen op deze hike. Neem dus zeker een (offline digitale) kaart mee en een satelliettelefoon.

Prachtige stranden

Doordat het regenwoud aan de oceaan grenst kent het Daintree nationaal park ook enkele prachtige stranden. Geniet van het uitzicht (en misschien het zonnetje) op Cow Bay Beach, Myall Beach, Thornton Beach en Cape Tribulation Beach. Jammer genoeg kan je op deze stranden enkel van het uitzicht genieten want door de aanwezigheid van zoutwater krokodillen en dodelijke kwallen is het er sterk afgeraden om te zwemmen. Toch zijn ze zeker een bezoekje waard en dragen ze alleen maar bij aan de pracht van het natuurpark.

Kasuarissen spotten

De Kasuaris (of cassowary) is één van de meest unieke en interessante vogels in Australië. Jammer genoeg staan de vogels op het punt om een bedreigde diersoort te worden. Er zouden nog zo’n 1200 à 1500 te vinden zijn in Australië. Met een beetje geluk kan je ze spotten in het nationaal park! Tijdens onze wandelingen zagen we in totaal 3 kasuarissen, en wie met de auto door het regenwoud rijdt doet dat best langzaamaan want ze durven al eens de weg oversteken. De vogels worden beschouwd als de bewakers van het regelwoud. Door het verspreiden van bepaalde zaden in het bos houden ze meer dan 150 soorten planten en bomen in leven.

De dieren kunnen gevaarlijk zijn wanneer ze zich bedreigd voelen, dus hou voldoende afstand. Naast de kasuaris zijn er nog heel wat andere dieren te vinden in het regenwoud zoals de gekke boomkangoeroe!

Great Barrier Reef

The Great Barrier Reef: zelfs wie nog nooit een stap uit zijn geboortedorp zette heeft er ongetwijfeld al iets over gehoord. Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld en kan zelfs gezien worden vanuit de ruimte! Het rif bestaat uit meer dan 2900 individuele riffen en 900 eilanden die zich uitstrekken over 2600 kilometer. In 1981 werd het geselecteerd door de Werelderfgoedlijst en CNN benoemde het tot één van de zeven natuurlijke wereldwonderen.

De Great Barrier Reef is de grootste toeristische attractie van Australië en mag je zéker niet missen tijdens je bezoek Down Under. Je kan het rif bezoeken vanuit verschillende steden in Queensland en er vertrekken tours vanuit Cape Tribulation. We schreven een artikel met alles wat je moet weten voor een bezoek aan The Great Barrier Reef.

Een bezoek aan Daintree National Park voelt aan als een reis doorheen de tijd. Je valt van de ene verbazing in de andere en het zou zomaar eens één van je favoriete bestemmingen in Australië kunnen worden!

Reisroute: een roadtrip van Cairns naar Sydney.

Reisroute: een roadtrip van Cairns naar Sydney.

Wat moet je zeker zien in Blue Mountains National Park?

Wat moet je zeker zien in Blue Mountains National Park?

Dorrigo National Park & The Wonga Walk.

Dorrigo National Park & The Wonga Walk.

Alles wat je moet weten over snorkelen in het Great Barrier Reef.

Alles wat je moet weten over snorkelen in het Great Barrier Reef.

Vogelbekdieren spotten in Eungella National Park.

Vogelbekdieren spotten in Eungella National Park.

Geef een reactie