Lincoln's Rock in Blue Mountains NP

Wat moet je zeker zien in Blue Mountains National Park?

De Blue Mountains bevinden zich op amper 60 km van Sydney en zijn dus zo’n beetje de ‘backyard’ voor de inwoners van deze miljoenenstad. Een gigantisch populaire bestemming dus, zowel voor internationale toeristen als voor Ozzies die op zoek zijn naar een weekend getaway. Blue Mountains National Park is gigantisch en we waren dan ook wat overweldigd door de talloze mogelijkheden eenmaal je het park bent binnengereden. Van (meerdaagse) hikes en sensationele uitzichtpunten, tot metershoge watervallen en ronduit toeristische attracties. Tijdens ons bezoek waren de littekens van de verwoestende overstromingen van begin 2022 nog duidelijk zichtbaar in het park, net als de enorme bosbranden van het jaar voordien. Er wordt echter hard gewerkt om het gebied terug in z’n volle glorie te herstellen. We proberen hieronder een handige samenvatting te maken van wat er nu eigenlijk allemaal in dit park te zien valt!

Handig om te weten

Blue Mountains National Park vind je terug in New South Wales, op zo’n 60 kilometer van Sydney. Toen we er aankwamen waren we niet op slag verliefd op het park. Waar de meeste nationale parken een oase van rust zijn, ver weg van de bewoonde wereld, loopt er dwars door de Blue Mountains een drukke snelweg, met enkele levendige dorpjes bovendien. Gelukkig kan je de drukte makkelijk vermijden door de natuur links en rechts van de highway in te trekken en word je uiteindelijk zelfs gecharmeerd door de gezellige oude dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan.

De meeste reizigers overnachten in Katoomba, in het hart van het park. Andere opties zijn Leura en Blackheath. Wie op zoek is naar een gratis slaapplek kan terecht op de Blackheath Glen Reserve campground of Lake Wallace camping. Bij Lake Wallace zijn er zelfs gratis warme douches te vinden! Wie in Katoomba verblijft of er in de buurt is na het bezoeken van één van de uitzichtpunten kunnen we zeker aanraden om een heerlijke koffie te drinken bij Cassiopeia Coffee. Dit gezellig koffiezaakje is ideaal om even te schuilen tijdens een stevige herfstbui.

Een bezoek aan Blue Mountains National Park is gratis.

De Blue Mountains hebben hun naam te danken aan de blauwe schijn die de bergen krijgen wanneer de zon op of onder gaat.

Wat moet je zeker doen in Blue Mountains National Park?

Uitzichtpunten

In het park zijn er werkelijk tientallen uitzichtpunten te vinden. De bekendste is zonder twijfel Echo Point, waar je een mooi zicht hebt op de Three Sisters (drie uitstekende rotsen). Onze favorieten waren echter Lincoln’s Rock en Sunset Rock voor zonsondergang en Govetts Leap Lookout tijdens zonsopgang. Hier merk je echt hoe ver de Blue Mountains zich uitstrekken! Loop vanaf Govetts Leap Lookout ook even via een wandelpad de vallei in, want na enkele minuten zie je de impressionante kliffen al hoog boven je uittorenen.

Ga naast bovenstaande uitzichtpunten ook zeker langs bij Cahill’s Lookout, Evans Lookout, Sublime Point Lookout en Pulpit Rock Lookout.

Wandelingen

Blue Mountains National Park kent tientallen daghikes en wie de drukte wil vermijden kan zijn hart ophalen tijdens één van de meerdaagse wandeltochten. Helaas waren heel wat wandelroutes gesloten tijdens ons bezoek door voorafgaande overstromingen en aardverschuivingen. Deze hikes staan zeker nog op ons lijstje:

 • Dry Canyon: 3,6 km / 60 hoogtemeters
 • Giant Stairway en Dardanelles Pass Loop: 5,6 km / 415 hoogtemeters
 • Mount Hay + Butterbox Point: 6 km / 291 hoogtemeters
 • The Grand Canyon: 6,5 km / 310 hoogtemeters
 • The Wentworth Pass: 7,3 km / 419 hoogtemeter 
 • Red Hands Cave: 7,7 km / 265 hoogtemeters
 • The Wolgan Valley Circuit via de Glowworm Tunnel: 9,6 km / 275 hoogtemeters
 • Federal Pass track: 10 km / 635 hoogtemeters
 • Fortress Ridge (+ side trails): 10,7 km / 470 hoogtemeters
 • Hanging Rock: 11 km / 100 hoogtemeters
 • Prince Henry Cliff Walk: 15 km / 730 hoogtemeters
 • Mount Solitary +  Ruined Castle: 15 km / 930 hoogtemeters
 • Six Foot track: 47 km (3 dagen) / 1600 hoogtemeters

Tip: check voor je bezoek steeds even de ‘local alerts’ op de website van de National Park Service, zo ben je meteen op de hoogte van eventuele afgesloten viewpoints of wandelpaden.

Watervallen

Een stevige waterval stelt nooit teleur en in Blue Mountains National Park zijn ze in grote getale aanwezig! Enkele mogelijkheden:

 • Minnehaha Falls
 • Katoomba Falls
 • Govetts Leap Falls
 • Water Nymphs Dell
 • Valley of the Waters
 • Wentworth Falls
 • Terrace Falls

Katoomba Scenic World

Wie het park liever niet op eigen houtje ontdekt kan terecht bij Scenic World. Zelf hebben we deze toeristische attractie geskipt, maar het leek ons wel de perfecte manier om van de mooie omgeving te genieten voor wie niet (meer) goed te been is. Als thuisbasis van ‘s werelds steilste spoorlijn biedt Scenic World unieke uitzichten over de omgeving. Je kan er terecht bij de – opgelet, originele benamingen incoming – Scenic Railway, Scenic Skyway, Scenic Cableway en Scenic Walkway.

Hoewel het ons wat tijd kostte om te wennen aan het drukke karakter van de Blue Mountains waren we wel omver geblazen door de adembenemende uitzichten die je doorheen het volledige park terug kan vinden. De oude dorpjes hebben heel wat charme en wie diep de natuur in trekt voelt zich helemaal alleen op deze wereld!

Reisroute: een roadtrip van Cairns naar Sydney.

Reisroute: een roadtrip van Cairns naar Sydney.

Dorrigo National Park & The Wonga Walk.

Dorrigo National Park & The Wonga Walk.

Alles wat je moet weten over snorkelen in het Great Barrier Reef.

Alles wat je moet weten over snorkelen in het Great Barrier Reef.

Vogelbekdieren spotten in Eungella National Park.

Vogelbekdieren spotten in Eungella National Park.

Daintree Rainforest National Park: roadtrip naar Cape Tribulation.

Daintree Rainforest National Park: roadtrip naar Cape Tribulation.

Geef een reactie