Eungela National Park Fig Tree

Vogelbekdieren spotten in Eungella National Park.

The ‘Tropical North’, zelfs na twee weken kunnen we maar geen genoeg krijgen van de dichtbeboste regenwouden in deze atypische uithoek van Australië. De mysterieuze geluiden, exotische geuren en prachtige fauna en flora zorgen voor een buitengewone belevenis. Australië is dan ook een thuishaven voor heel wat unieke diersoorten. Zo kun je er het vogelbekdier spotten! Indien je deze schattige beestjes graag eens wil zien, dan moet je absoluut op speurtocht in Eungella National Park. Naast het vogelbekdier-spotten in de rivier is er nog heel wat meer te doen in het park!

Handig om te weten

Eungella National Park ligt in de staat Queensland, in Australië. Het park ligt op 9 uur rijden van Cairns, 12 uur rijden van Brisbane en de dichtstbijzijnde stad is Mackay op zo’n 80 kilometer. Eungella is de perfecte plek om je eens helemaal door de jungle te laten opslokken (niet letterlijk!). Het is een oase van wildlife en prachtig ondoordringbaar regenwoud. Het park is opgedeeld in twee delen: Finch Hatton Gorge en de Mackay Highlands. Omdat wij slechts één dag hadden om Eungella te verkennen beslisten we om enkel de Mackay Highlands te bezoeken.

Een kleine opmerking over de naam: Eungella wordt uitgesproken als ‘jungula’, maar je hoeft zeker niet te stressen over een verkeerde uitspraak, want zelfs Australiërs hebben het hier moeilijk mee!

Overnachten

Er is niet zoveel accommodatie te vinden in het park zelf, dus wie graag in een (budget)hotel verblijft raden we aan om in Mackay te overnachten. Wie toch graag ter plaatse verblijft kan een gelimiteerd aantal opties vinden in het dorpje Eungella. Gelukkig zijn er ook twee kampeerterreinen te vinden in het park: Fern Flat Campground en Broken River Bush Camp. Het zijn heel eenvoudige campings, maar liggen wel middenin de natuur  én op wandelafstand van de vogelbekdieren!

De enige voorzieningen in Broken River Bush Camp en Fern Flat Campground zijn toiletten, maar je kan ook de picknicktafels, BBQ’s en toiletten gebruiken bij de day use area wat verderop. Een kampeerplekje kost 6,85 AUD per persoon (per nacht) of 27,40 AUD per familie. Omdat er geen gsm-bereik is bij de campings raden we aan om je plekje vooraf te reserveren en dat kan hier!

Stop voor je bezoek aan Eungella National Park zeker even bij dit tankstation of het bezoekerscentrum en vraag om een kaart. Hierop vind je alle wandelingen terug en alle must-see spots. Heel handig!

Wat valt er te zien in Eungella National Park?

Vogelbekdieren

Dé reden waarom je naar hier moet komen is de kans dat je er vogelbekdieren in het wild spot! Via de River Walk kom je uit op drie uitkijkplatformen van waar je de schattige dieren in de Broken River kan zien zwemmen. Zorg wel dat je heel stil bent, want de dieren zijn erg verlegen en zijn nogal snel afgeschrikt door lawaai. Vogelbekdieren zijn het actiefst tijdens zonsopgang en zonsondergang, maar tijdens een bewolkte dag kan je ze eigenlijk de hele dag door spotten.

Wandelingen

Er zijn 3 belangrijke knooppunten in Mackay Highlands die je via een verharde weg kan bereiken en waarvan allerlei wandelingen starten: Pine Grove, Sky Window en Broken River. Alle wandelingen worden gekenmerkt door hoge bomen en dichte regenwouden, en zijn eigenlijk allemaal korte secties van de grotere Mackay Highlands Great Walk. Deze wandeling is 56 kilometer lang en neemt zo’n 3 à 5 dagen in beslag. Geen fan van lange wandelingen of gewoonweg niet zoveel tijd? Dan zijn onderstaande opties een beter alternatief:

 • Pine Grove circuit (donkerblauw): 1,6 km (loop) / 45 min. / Pine Grove
 • Cedar Grove track (paars): 2,8 km (one way) / 1 uur / Pine Grove of Sky Window
 • Sky Window circuit (geel): 250 meter (loop) / 5 minuten / Sky Window
 • Clarke Range track (lichtrood): 8,2 km (one way) / 3 – 4 uur / Sky Window of Broken River
 • River Walk (groen): 520 meter (one way) / 10 minuten / Broken River
 • Rainforest Discovery circuit (rood): 780 meter (loop) / 20 minuten / Broken River
 • Granite Bend circuit (blauw): 1,6 km (loop) / 1 uur / Broken River
 • Crediton Creek track (donkerroze): 8 km (one way) / 3 – 4 uur / Broken River
 • Wishing Pool circuit (roze): 1,7 (loop) / 1 uur / eind van Crediton Creek track

Wil je graag meer dan één wandeling doen, dan kan je de verschillende opties met elkaar combineren. Wij startten vanaf Pine Grove en liepen de Pine Grove circuit, Cedar Grove track en Sky Window circuit in zo’n 1,5 à 2 uur heen en terug. Ook de River Walk, Rainforest Discovery circuit en Granite Bend circuit zijn heel gemakkelijk met elkaar te combineren tot één grote wandeling. Wie het nog groter ziet kan van Pine Grove tot aan de Wishing Pool circuit wandelen en op die manier alle wandelingen met elkaar verbinden.

Loop je enkel de Pine Grove circuit? Loop dan zeker nog een kleine stukje verder op de Cedar Grove track om de Fig Tree Arch te bewonderen. Dit is zonder twijfel het mooiste plekje in Eungella National Park! Oh, en kijk aan het begin van de Pine Grove circuit ook eens omhoog. Het gepiep dat uit de bomen komt zijn dit keer geen vogels, maar wel tientallen grote vleermuizen die je aan de takken ziet hangen!

Nog een kleine tip: doe je één van de wandelingen tijdens of na een regenbui? Check dan zeker even of je geen bloedzuigers hebt aangetrokken. Wij vonden samen zeker 20 exemplaren over ons hele lichaam! Een goeie tip bij regenweer is om je broekspijpen in je sokken te steken en je t-shirt of trui in je broek. Maar dit is helaas geen waterdichte garantie, dus check sowieso na je wandeling even overal op deze vervelende beestjes!

Heb je wat meer tijd of wil je jezelf uitdagen? Dan kan je ook één van de grotere wandelingen kiezen (alle info over deze wandelingen is one way):

 • Pine Grove naar Broken River: 10 km / 3,4 – 5 uur
 • Broken River naar Crediton Hall: 11,2 km / 3,5 – 5 uur
 • Crediton Hall naar Denham Range: 19,5 km / 6,5 – 9,5 uur
 • Denham Range naar Moonlight Dam: 16,2 km / 5,5 – 8 uur
 • Moonlight Dam naar Mount Britton: 5,5 km / 2 – 3 uur
 • Mackay Highlands Great Walk: 56 km / 3 – 5 dagen

Hoewel Eungella National Park vooral een plek is waar wandelaars aan hun trekken komen, zijn er ook een paar uitzichtpunten te vinden. Goodes Lookout ligt vlakbij de weg van Mackay naar de Eungella Highlands. Er is een picknickplaats, toiletten en een grote parkeerplaats. De ideale plek om even te stoppen en te genieten van het uitzicht net nadat je de berg opgereden bent.

Een andere plek om even te stoppen is Peases Lookout. De weg ernaartoe is op sommige stukken redelijk smal, dus niet ideaal om er met een caravan naartoe te rijden. De parking ligt naast een steile weg en er is niet veel ruimte om je auto te draaien. Maar het is zeker haalbaar voor kleinere voertuigen, inclusief campervans.

Wegens overstromingsgevaar moesten we Eungella National Park helaas vroeger verlaten dan gepland. Erg jammer, want dit park is gewoon adembenemend mooi! Deze ‘Platypus-playground’ is zeker en vast een plekje waard in je reisroute door Queensland!

Reisroute: een roadtrip van Cairns naar Sydney.

Reisroute: een roadtrip van Cairns naar Sydney.

Wat moet je zeker zien in Blue Mountains National Park?

Wat moet je zeker zien in Blue Mountains National Park?

Dorrigo National Park & The Wonga Walk.

Dorrigo National Park & The Wonga Walk.

Alles wat je moet weten over snorkelen in het Great Barrier Reef.

Alles wat je moet weten over snorkelen in het Great Barrier Reef.

Daintree Rainforest National Park: roadtrip naar Cape Tribulation.

Daintree Rainforest National Park: roadtrip naar Cape Tribulation.

Geef een reactie