Dune du Pilat: bezoek de hoogste duin van Europa.

Na onze roadtrip doorheen Portugal hielden we tijdens de terugreis ook even halt bij Dune du Pilat. Deze duin die ook wel Dune du Pyla of Dune de Pila genoemd wordt, is met zijn gemiddelde hoogte van 110 meter de hoogste duin van Europa. Daarnaast is hij zo’n 2,9 kilometer lang en 616 meter breed. Dune du Pilat is één van de populairste bezienswaardigheden in het zuidwesten van Frankrijk en dat hebben we gemerkt. De duin wordt enorm toeristisch uitgebaat en het voelde soms aan alsof we rondliepen in Disneyland. Bij aankomst waren we door de drukte niet echt positief, maar gelukkig veranderde dit al snel wanneer we de top van de duin bereikten en we wat verder weg van het volk liepen. Wauw, wat is dit een mooie plek!

Wat is er te doen?

De hoofdactiviteit is natuurlijk het bezichtigen van de duinen zelf, maar daarnaast zijn er nog heel wat andere zaken te doen. Je kan er parapenten of een zweefvliegtuig nemen. Op deze manier kan je de duin in zijn volle glorie bewonderen. Verder kan je ook zwemmen in de zee of een kleurtje opdoen op het strand. Een andere populaire activiteit is sandboarden. Breng een snowboard, skateboard of gewoon een stuk karton mee, wandel tot aan de top van de duin en glijdt naar beneden. Adrenalinekick gegarandeerd!

De duin is ook een goede plek om de zonsondergang te checken. Wij hadden jammer genoeg een bewolkte dag, maar op een mooie zomerdag zie je de zon perfect de zee in zakken. Aan de andere kant kijk je kilometers ver over de bossen en bij helder weer kan je zelfs de toppen van de Pyreneeën zien!

Praktische informatie en tips

Betaald parkeren: De toegang tot de duin is gratis, maar de grote parking aan de voet van de duin is betalend. Prijzen gaan van 4 euro voor 2 uur tot 6 euro voor 4 uur. Wie minder dan 30 minuten blijft betaalt niets, maar dit is niet genoeg tijd om de duin te bezoeken. Het geld van de parking wordt gebruikt om de plaats te onderhouden, dus dat maakt het al iets minder pijnlijk! Vanaf de parking is het nog even lopen tot aan de duin. Je passeert heel wat kraampjes met souvenirs, eten en drinken. Hier vind je ook wc’s. Deze plek had het grootste disneyland-gehalte dus wanneer je hier zoals ons geen fan van bent, loop je best direct door. Aan het eind van het pad vind je een trap om de duinen op te lopen en geloof ons: dit is geen overbodige luxe. De meeste mensen blijven hier rondhangen, dus wanneer je in stilte van de plek wilt genieten loop je gewoon enkele minuten verder.

Gratis parkeren: Het is ook mogelijk om gratis te parkeren. Langs de baan ernaartoe zijn heel wat gratis plekjes te vinden aan de rand van het bos. Loop eenmaal geparkeerd het bos in en na een pittige klim kom je terecht op een veel rustiger deel van de duinen. Win-win!

Wat moet je zeker meenemen: De klim naar boven is pittig en, afhankelijk van waar je geparkeerd staat, ook best ver. Neem dus zeker voldoende water mee. Daarnaast kan een strandlaken en zonnecrème ook handig zijn en wie langer wilt blijven kan ook wat snacks meenemen.

Wanneer bezoeken: Je kan de duinen doorheen het volledige jaar bezoeken, maar in de zomermaanden kan het extreem druk zijn. Heb je de duinen liever voor jezelf? Ga dan in de winter, herfst of begin van de lente!

Wij bezochten Dune du Pilat tijdens de zomermaanden en vonden het jammer genoeg veel te druk om van de schoonheid te kunnen genieten. Omdat we de duinen op zich wel enorm indrukwekkend vonden, willen we er graag in een rustigere periode opnieuw naartoe!

Lac Blanc: een prachtige wandeling nabij Chamonix in de Alpen.

Lac Blanc: een prachtige wandeling nabij Chamonix in de Alpen.

La Jonction: neus aan neus met een gletsjer op de Mont Blanc.

La Jonction: neus aan neus met een gletsjer op de Mont Blanc.

Chamonix: het walhalla voor bergliefhebbers.

Chamonix: het walhalla voor bergliefhebbers.

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat kost een roadtrip door Europa?

Etretat: perfect voor een weekendje weg.

Etretat: perfect voor een weekendje weg.

Geef een reactie