Etretat

Etretat: perfect voor een weekendje weg.

Lange werkdagen, dagelijkse sleur… je routine wat beu? Tijd voor iets anders! Wanneer je er eens een paar dagen lekker tussenuit wil is Frankrijk steeds een goed idee! Zo is Etretat wat ons betreft perfect voor een verlengd weekendje weg. Wat heeft dit kleine kustdorpje in Normandië dan wel allemaal te bieden? Je leest het in deze blog!

Spectaculaire kliffen

De kliffen van Etretat zijn met uitstek dé reden waarom je hier naar toe reist. Ideaal om eens goed uit te waaien en helemaal tot rust te komen. Neem je picknick mee, installeer je op de hoogste klif en geniet van het uitzicht. Kijk wel goed uit voor de meeuwen want ze gaan maar wat graag met je lunch aan de haal 😉 ! De kliffen zijn het mooist wanneer het vloed is: dan verdwijnt het strand bijna volledig in de opkomende zee en waan je jezelf aan het eind van de wereld.

Etretat zelf

Ook het stadje zelf is zeker de moeite: het is niet groot, maar enorm charmant. Het lijkt wel alsof de tijd er heeft stil gestaan. Er zijn verschillende gezellige eet- en koffietenten en ook de souvenirwinkeltjes zijn leuk om eens in rond te snuisteren. Je vindt er onder andere ook een overdekte markt en zelfs een middeleeuws gebouw uit de 14e eeuw! Dit gebouw heet de ‘Manoir de la Salamandre’ en wordt nu als hotel en restaurant uitgebaat.

Fruits de mer

De Franse keuken is sowieso al om duimen en vingers bij af te likken, maar zoals in de meeste Franse kustdorpjes is het hem hier vooral om de ‘fruits de mer’ te doen. Zo ontdekten we hier de lekkerste oesters die we ooit al hebben geproefd! Je kunt ze vinden in het restaurant ‘Marie Antoinette’ en ook de rest van de kaart is een echte aanrader. Het enige nadeel is dat de prijzen voor eten en drinken in Etretat heel wat hoger liggen dan we in België gewoon zijn. Een cola of een biertje kost er maar liefst tussen de 5 en 7 euro.

Calvados

Normandië staat vooral bekend om zijn lekkere calvados en appelcider. De cider wordt geserveerd in speciale kopjes die iets weg hebben van koffietassen. Deze zijn ook heel leuk om als souvenir mee te nemen en effectief als thee- of koffiekopje te gaan gebruiken. Of je kunt ook gewoon een fles cider meenemen. De Calvados is brandewijn gemaakt van appels, stevig drankje dus. Je vindt het in alle soorten en maten: hoe langer gerijpt, hoe zachter en zoeter van smaak.

Extra’s

Wanneer je net iets meer tijd hebt dan alleen maar een weekend kan het ook leuk zijn om je bezoek aan Etretat te combineren met een tussenstop bij Cap Blanc Nez en Cap Gris-Nez. Deze liggen praktisch op de weg naar Etretat vanuit België als je via de E40 afreist. Of je kunt het combineren met een bezoekje aan Parijs, want Etretat ligt op amper drie uurtjes rijden van de Franse hoofdstad.


Alles bij elkaar maakt dit van Etretat de ideale plek om vanuit België een weekendje tot rust te komen. Even je hoofd leeg maken met een wandeling aan een stukje kust die nét iets dramatischer is dan onze Belgische muur van appartementsblokken… Vlot bereikbaar, indrukwekkend én heerlijke streekproducten: la douce France, quoi!

Lac Blanc: een prachtige wandeling nabij Chamonix in de Alpen.

Lac Blanc: een prachtige wandeling nabij Chamonix in de Alpen.

La Jonction: neus aan neus met een gletsjer op de Mont Blanc.

La Jonction: neus aan neus met een gletsjer op de Mont Blanc.

Chamonix: het walhalla voor bergliefhebbers.

Chamonix: het walhalla voor bergliefhebbers.

Dune du Pilat: bezoek de hoogste duin van Europa.

Dune du Pilat: bezoek de hoogste duin van Europa.

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat kost een roadtrip door Europa?

Geef een reactie