Hoe bezoek je de ‘Benagil grot’ in Portugal?

Eén van de meest populaire bezienswaardigheden in de Algarve-streek is de Benagil Cave. Deze fotogenieke grot bestaat uit kalksteen en wordt in het Portugees ook wel ‘Algar de Benagil’ genoemd. Door erosie is er een enorme holte ontstaan in de rots en binnenin vind je een klein zandstrand. De natuurlijke lichtinval maakt de ervaring extra speciaal. De grot is maar liefst 20 miljoen jaar oud en een must-see tijdens je reis naar Portugal. Hieronder sommen we elke mogelijke manier op om de grot te bezoeken. 

Waar en wanneer bezoek je de Benagil grot?

De grot vind je op Praia de Benagil bij het slaperige vissersdorpje Benagil. Je vergissen van plek kan dus zeker niet. De dichtstbijzijnde steden zijn Albufeira, Lagoa en Portimão. Vanaf Faro is het zo’n 50 minuten rijden en Lissabon ligt 2,5 uur verwijderd.

Je kan de grot het hele jaar door bezoeken. Tijdens de zomermaanden is het natuurlijk het drukst, maar met een temperatuur van 30 graden en 20 graden in de zee is het er dan  ook zalig vertoeven. De beste maanden om de grot te bezoeken zijn de lente en de herfst. De temperatuur is nog steeds aangenaam en de grote massa toeristen is niet meer aanwezig. Ook in de winter kan je de grot bezichtigen, maar je hebt meer kans dat je tour geannuleerd wordt door het slechte weer. Reken dan op wat extra dagen zodat je bij slecht nieuws je tour kan verplaatsen naar een andere dag. Wil je de massa voor zijn tijdens de drukke periode? Ga dan met zonsopgang of zonsondergang. Overdag wordt de ervaring wat teniet gedaan door het grote aantal toeristen.

Hoe bezoek je de Benagil grot het best?

Te voet

Het is niet mogelijk om tot in de grot te wandelen, maar je kan hem wel van bovenaf bezichtigen. Er zit namelijk een groot gat in het ‘dak’ van de grot waardoor je het zandstrand kan zien liggen. Overdag zie je dan de verschillende bootjes, kajaks en zwemmers toekomen in de grot. Neem het wandelpad dat start vanaf Praia de Benagil of maak er direct een lange avondwandeling van en start vanaf Praia da Marinha, een echte aanrader!

Met de boot

Heel wat mensen kiezen ervoor om de grot te bezoeken met een boottour. Alles is goed geregeld en je zal nooit met meerdere boten tegelijk de grotten ingaan. Het grootste minpunt bij deze keuze is dat de boten niet mogen aanmeren, waardoor je zelf het strand in de grot niet op mag. Wat dan wel weer fijn is, is dat de boottours soms gecombineerd worden met het spotten van dolfijnen. Aan jou om te kiezen wat je dus het liefste hebt. Deze boottochten zijn tijdens de zomermaanden enorm populair. Je reserveert best vooraf om zeker te zijn van je plekje!

  • Boottour vanuit Albufeira: 35 euro per persoon
  • Boottour vanuit Portimão: 27 euro per persoon

Met een kajak of SUP

Naar onze persoonlijke mening is de leukste manier om de grotten te bezoeken via een kajak of SUP. Wij huurden een kajak bij Taruga en trokken er zelf op uit. Bezoek zeker niet enkel en alleen de Benagil grot, maar ga ook wat verder langs de kust om nog andere grotten en verborgen strandjes te ontdekken. Ben je niet helemaal comfortabel om op je eentje het zeewater op te gaan? Boek dan hier een begeleide kajaktocht en leer hoe je veilig de grotten in en uit kan varen. Ook hier geldt opnieuw dat je tijdens de zomermaanden best vooraf reserveert om je plaats te garanderen. De kajaktocht is één van onze favoriete herinneringen aan onze reis door Portugal, dus aan wie twijfelt: gewoon doen!

Al zwemmend

Omdat de grot overdag enorm druk kan zijn vonden we dat dit de charme van deze mooie plaats wat teniet doet. Om de grot toch in volle glorie te kunnen bewonderen besloten we om tijdens zonsondergang opnieuw te gaan. Rond deze tijd kan je geen SUP of kajak meer huren, en omdat we graag het strand op wilden was het boeken van een boottocht geen optie. De enige manier om er te geraken was al zwemmend. We lazen online enkele horrorverhalen van mensen die door de sterke stroming niet meer terug raakten en de nacht dus in de grot moesten spenderen. Hoewel de afstand die je moet afleggen zeker doenbaar is (ongeveer 300 meter), mag je het toch niet onderschatten. Zwemmen in open water is sowieso al veel lastiger en de golven en stroming maken het extra gevaarlijk. Zelf hebben we het na lang twijfelen toch geprobeerd, met succes. Als de zee rustig is, is dit voor de meeste mensen zeker haalbaar!

De grot bevindt zich direct achter de hoek van deze rots. Zorg dat je zeker van je stuk bent en dat je toch over enige basisconditie beschikt. Het water is diep, dus wanneer je uitgeput bent kan je nergens uitrusten. Zwem ook zeker niet te dicht van de rotsen, want de golven kunnen je snel en onverwacht meeslepen. Ga ook enkel het water in wanneer je ziet dat de zee rustig is, maar zelfs dan nog kan je verrast worden door een sterke onderstroming. Wij hadden een boei mee om enerzijds onze camera in droog te houden, maar aan de andere kant ook als extra veiligheidsmaatregel voor mocht er toch iets misgaan. Is de zee rustig en heb je er zelf vertrouwen in? Dan is het zeker haalbaar en vooral de moeite. Deze grot volledig voor jezelf hebben, geeft je een onbeschrijfelijk gevoel. Onthoudt gewoon: je gezond verstand gebruiken is hier zeker op zijn plaats! 

Hoewel deze plek enorm toeristisch is en we dit het liefst van al vermijden, vinden we de Benagil grot toch zeker en vast de moeite om te bezoeken. Het is een indrukwekkende plek en zeker één van de mooiste bezienswaardigheden van de Algarve-streek.

De leukste bezienswaardigheden in Lissabon per district.

De leukste bezienswaardigheden in Lissabon per district.

De mooiste plekjes in het gezellige Porto.

De mooiste plekjes in het gezellige Porto.

Alles wat je moet weten over de hike naar Ursa Beach.

Alles wat je moet weten over de hike naar Ursa Beach.

Mini-reisgids voor een dagtrip naar Sintra.

Mini-reisgids voor een dagtrip naar Sintra.

De Algarve: wat moet je zeker gezien of gedaan hebben?

De Algarve: wat moet je zeker gezien of gedaan hebben?

Reiskosten: wat kost een reis naar Portugal?

Reiskosten: wat kost een reis naar Portugal?

De mooiste reisroute voor een roadtrip door Portugal.

De mooiste reisroute voor een roadtrip door Portugal.

8 leuke dingen om te doen in en rond Cascais.

8 leuke dingen om te doen in en rond Cascais.

Geef een reactie