Lac Blanc: een prachtige wandeling nabij Chamonix in de Alpen.

Net voor de wekker er de kans toe krijgt, word ik vanzelf wakker. Ik kan het niet laten om onze tent al even open te ritsen en stilletjes naar buiten te piepen. Het silhouet van de bergen komt zachtjes tevoorschijn, hoewel de zon de horizon nog niet bereikt. Net wanneer ik mijn warme slaapzak afstroop, licht het ochtendgloren de eerste bergtoppen op. Het is er muisstil. De Tour du Mont Blanc-wandelaars genieten van een deugddoende slaap en ik heb het uitzicht heel even voor mij alleen. Wakker worden in de bergen is het leven op zijn best, en Lac Blanc, nabij Chamonix, een setting van jewelste! Voor een handvol gestolen seconden voelt alles perfect, in dit kleine paradijs…

Lac Blanc in een notendop

Afstand

16 kilometer

Hoogtemeters

1200 meter

Duur

8 uur

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld – moeilijk

Startpunt

Argentière

Prijs

gratis

Starten vanuit Chamonix
 • Afstand: 20 kilometer
 • Hoogtemeters: 1400 meter
 • Duur: 8 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld – moeilijk
Starten vanaf Téléphérique Flégère
 • Afstand: 6,4 kilometer
 • Hoogtemeters: 440 meter
 • Duur: 5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk – gemiddeld
Starten vanaf Télésiège de L’Index
 • Afstand: 6 kilometer
 • Hoogtemeters: 360 meter
 • Duur: 3 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De start van de wandeling

Er zijn verschillende manieren om de wandeling naar Lac Blanc te starten. Je kan starten vanuit Argentière, een dorpje op 10 kilometer van Chamonix. Of je start gewoon vanuit Chamonix zelf, maar dat is dan ook direct de langste optie. Het meest gebruikelijke startpunt voor de Lac Blanc-wandeling is het middenstation ‘Flégère’, dat je kan bereiken met een kabelbaan vanuit het dorp ‘Les Praz’, net buiten Chamonix.

Een andere manier om naar Lac Blanc te wandelen is door eerst een kabelbaan naar Flégère te nemen, daarna een stoeltjeslift naar L’Index en vanaf daar verder te wandelen. Deze optie lijkt misschien gemakkelijker omdat het startpunt van de wandeling op grotere hoogte ligt en je daardoor minder moet klimmen, maar dit pad is een stukje technischer en eerder geschikt voor iets meer ervaren wandelaars.

Wij kozen voor de eerste optie omdat je in Argentière je auto gratis kan parkeren. Bovendien is dit startpunt minder populair en het pad dus ook een stukje rustiger. We raden wel aan om de wandeling te downloaden via een route-app zoals ‘Alltrails’, want het startpunt van de wandeling is niet zo duidelijk.

Lacs des Chésery

Het eerste deel van de wandeling stijgt geleidelijk door het bos. Het pad is duidelijk en bij splitsingen geven bordjes heel mooi aan waar je heen moet. De schaduw van de bomen is welkom in het snikhete zomerweer. Af en toe staat er een bankje waar je even op adem kan komen, en onderweg krijg je fenomenale sneakpeeks van het Mont Blanc-massief door het bladerdek te zien. Na ongeveer ⅔ van de tocht bereik je de boomgrens, vanaf hier klim je verder in volle zon. De soms erg pittige steile stukken doen je maar al te goed beseffen hoe belangrijk stevige schoenen zijn!

Na enkele uren stevig klimmen bereik je dan eindelijk Lacs des Chésery. Een fantastische stopplaats om even uit te rusten, én bovendien ook één van de weinige plekken in het gebied rond Chamonix waar je legaal mag wildkamperen. Dat deed ons uiteraard besluiten om ook ons tentje mee de berg op te zeulen en te overnachten in deze adembenemende setting.

Lac Blanc

Laat je niet ontmoedigen door het zicht op de ‘Refuge du Lac Blanc’ vanuit Lacs des Chésery. Ja, je moet nog heel wat hoogtemeters trotseren, maar het valt véél beter mee dan je zou denken. Het hoogteverschil kan je in sneltempo overbruggen door enkele strategisch geplaatste metalen ladders en houten trappen. In een kwartiertje sta je al boven!

Eenmaal boven besef je maar al te goed waarom Lac Blanc één van de populairste wandelingen in de regio van Chamonix is. Wat. Een. Zicht. Bij windstille omstandigheden krijg je hier een prachtige weerspiegeling van de Mont Blanc te zien in het gladde oppervlak van het meer. Een zicht om in te kaderen, en dus erg populair. Maar wanneer we hier op een heerlijke septemberdag bij valavond toekomen, blijken we zo goed als alleen te zijn! In een onverwachte, maar deugddoende stilte genieten we van de vijftig tinten roze en paars op de besneeuwde flanken van de Alpen recht tegenover ons.

Wie even wat speurwerk verricht naar de mooiste ‘day hikes’ vanuit Chamonix, of naar de spectaculairste uitzichten op het Mont Blanc-massief, komt al snel uit bij Lac Blanc. De iconische weerspiegeling van het dak van Europa in een klein bergmeertje is een trekpleister voor iedereen die van bergen houdt. Gezien ook verschillende populaire meerdaagse wandelroutes als de ‘Tour du Mont Blanc’ hier halt houden, waren onze vooruitzichten wat gemengd, want drukke bendes doen wel vaker afbreuk aan de ‘stille geniet’-factor die ons naar de bergen doet trekken. De hike naar Lac Blanc loste echter op alle vlakken de verwachtingen in. De meeste kampeerders hangen rond bij Lacs de Chéserys of de refuge, waardoor de weinige romantische zielen zich, na een lange dag klimmen, in alle sereniteit met volle teugen aan de zonsondergang kunnen laven.

La Jonction: neus aan neus met een gletsjer op de Mont Blanc.

La Jonction: neus aan neus met een gletsjer op de Mont Blanc.

Chamonix: het walhalla voor bergliefhebbers.

Chamonix: het walhalla voor bergliefhebbers.

Dune du Pilat: bezoek de hoogste duin van Europa.

Dune du Pilat: bezoek de hoogste duin van Europa.

Wat kost een roadtrip door Europa?

Wat kost een roadtrip door Europa?

Etretat: perfect voor een weekendje weg.

Etretat: perfect voor een weekendje weg.

Geef een reactie