Een bezoek aan de Phi Phi-eilanden: een minigids.

Met onze voeten in het zand turen we eindeloos naar de horizon. De zweetdruppels druppen letterlijk van onze voorhoofden af en zelfs een koele dorstlessende kokosnoot krijgt onze lichaamstemperaturen niet omlaag. Tijd voor een verfrissende duik in het water! Op Koh Phi Phi zwem je tussen de tropische vissen in het blauwste water dat je ooit hebt gezien. De groene kalkstenen kliffen torenen hoog boven de oceaan uit. Ja, dit voelt toch als het paradijs op aarde! We hebben natuurlijk wat geluk, want momenteel zijn de toeristen in Thailand bijna op één hand te tellen. Maar zelfs wanneer de grote massa de weg naar de Phi Phi-eilanden terugvindt snappen we heel goed waarom je er absoluut naar toe wil!

Hoe bereik je de Phi Phi-eilanden?

Koh Phi Phi is een groep eilandjes aan de westkust van Thailand en dus enkel met de boot bereikbaar. Met de ferry doe je er zo’n 2 uur over om van Ao Nang naar Koh Phi Phi te reizen. Naast de ferry vanuit Ao Nang zijn er verschillende mogelijkheden in verschillende prijscategorieën:

  • Ao Nang / Krabi → Koh Phi Phi: €12,5 per persoon (450 baht) met de ferry (Ao Nang Princess)
  • Ao Nang / Krabi → Koh Phi Phi: €27,5 per persoon (100 baht) met de speedboat
  • Phuket → Koh Phi Phi: €13,75 per persoon (500 baht) met de ferry

Eenmaal aangekomen moesten we op de pier ook nog 20 baht (€0,55) per persoon betalen voor het onderhoud van het Nationaal Park Koh Phi Phi. Wie niet wil overnachten op het eiland kan ook een tour boeken vanuit Ao Nang, Krabi of Phuket waarbij je langs de Phi Phi-eilanden vaart en hier en daar een korte stop maakt.

De Phi Phi-eilanden bestaan in totaal uit 6 eilanden. De twee bekendste zijn Koh Phi Phi Don (dit is het bewoonde eiland waar je kan overnachten) en Koh Phi Phi Leh (bekend van Maya Bay). De eilanden behoren allemaal tot een nationaal park.

Wat is er te doen?

Ga zonnen en snorkelen op Long Beach

Koh Phi Phi staat bekend als één van de allerbeste plekken om kennis te maken met de onderwaterwereld. De eilanden worden omgeven door het helderste water, prachtige koraalriffen en een enorme verscheidenheid aan tropische vissen. Door het heldere water en de ondiepe zee hoef je helemaal niet diep te duiken, ook met een snorkel kan je op verkenning!

De meest eenvoudige manier om te snorkelen is je inschrijven voor een boottocht; het nodige materiaal wordt voorzien en je wordt op de beste plekjes in het water gedropt! Als je echter liever zelfstandig het water in wil of op zoek bent naar een voorproefje kan je terecht op Long Beach. Je kan een boot nemen tot aan het strand, maar wij raden aan om de afstand te voet af te leggen. In een half uurtje sta je er al, en tijdens de wandeling passeer je ook enkele andere mooie strandjes waar je een prachtig zicht hebt op de kliffen.

Op het strand van Long Beach vind je een afgebakend deel waar je met een gerust hart kan zwemmen en snorkelen. Het koraal ziet er jammer genoeg eerder dood uit, maar je ziet wel heel veel vissen, zee-egels en zeekomkommers. We raden niet aan om buiten het afgebakende deel te snorkelen, want er passeren veel longboats in deze omgeving.

Wie wil kan ook wat verder wandelen, tot tegenover de uitstekende rotspunten van Shark Point, en tussen de luipaardhaaien zwemmen. Toen wij er waren hebben we er jammer genoeg geen gezien, maar wie niet waagt niet wint! Let wel goed op want we zagen ook verschillende kwallen rond ons zwemmen. De kwallen bij Koh Phi Phi zijn niet heel erg gevaarlijk, maar ze kunnen toch goed prikken.

Bekijk zonsopgang en -ondergang vanaf één van de viewpoints

Omdat wij slechts één volle dag op Koh Phi Phi verbleven zijn we er niet in geslaagd om tot één van de viewpoints te hiken. Blijkbaar zijn deze plekjes heel mooi tijdens zonsopgang en -ondergang. Er zijn verschillende viewpoints waaruit je kan kiezen: Viewpoint 1, Viewpoint 2, Viewpoint 3 en een vierde viewpoint die zich hier bevindt.

Behaal je PADI-certificaat

Thailand staat bekend als dé plek om te leren duiken! Het water is er lekker warm en extreem helder, er is een overvloed aan zeeleven, koraal en idyllische eilandjes, én duikles volgen is er uiterst betaalbaar! De meest gevolgde duikcursus is de ‘PADI Open water’-cursus, en dat is op Koh Phi Phi niet anders. Je kan deze 3-daagse cursus al volgen voor zo’n €370 per persoon. Het eiland Koh Tao is echter dé place to be voor duiklessen, daar kan het zelfs nog een stukje goedkoper, al valt er op Koh Phi Phi misschien wel meer te zien in het water!

Maak een boottrip naar de eilanden in de buurt

Tijdens de boottrip stop je op plekken als: Sharks Point, Bamboo Island, Viking Cave, Maya Bay, Monkey Beach, Nui Bay, …

Eén van de populairste activiteiten op de Phi Phi-eilanden is het maken van een boottocht. Je kan kiezen tussen een volledige dag op een longtailboot (rond de €20 per persoon) of een speedboat (rond de €35 per persoon) in groep, maar je kan ook wat extra betalen om een privé boot te huren (met bestuurder). Daarnaast kan je ook voor een halve dag kiezen.

Online boeken is niet nodig, je kan gerust de dag voor vertrek naar één van de vele bedrijfjes stappen (dit zijn de huisjes met ‘tourist information’ op) en daar je keuze maken. Hou er wel rekening mee dat je ook nog 400 baht per persoon (€11) moet betalen voor het Phi Phi Nationaal Park. Soms is dit reeds in de prijs meegerekend en soms moet je dit apart betalen, vraag dit dus vooraf even na! Verder zijn bij de tours meestal ook snorkelmateriaal, fruit, water en een lunch inbegrepen.

Tijdens de boottocht passeer je langs verschillende eilanden en stranden, ga je verschillende keren snorkelen en kijk je vanop zee naar de zonsondergang. Sommige tours wachten ook tot het helemaal donker is om bij een nachtduik het lichtgevend plankton te bezichtigen. Dit is echter een beetje zoals het noorderlicht, zonder het nodige geluk kan dit wat teleurstellend zijn. Onze groep was behoorlijk moe na een volle dag en we besloten om na zonsondergang terug naar Phi Phi Don te varen, maar ook zonder lichtgevend plankton hadden we een geweldige tijd! 

Huur een kajak

Zelf hebben we er helaas geen tijd voor gevonden, maar wat waren we jaloers op de mensen die vanuit een kajak de zee gingen verkennen! Je kan zo’n kajak huren vanuit verschillende plekken op het eiland, maar we zagen de meeste kajaks liggen op Loh Dalum Beach. Wie vanuit de kajak het zeeleven wil ontdekken kan ook een doorzichtige kajak kiezen om de ervaring nog specialer te maken! Neem zeker je snorkelset mee, want er valt vanalles te zien!

Laat je onderdompelen in het nachtleven

Wie graag een stapje in de wereld zet is op Koh Phi Phi aan het juiste adres. Naast het rijke zeeleven staan de Phi Phi-eilanden vooral bekend om hun bruisende nachtleven! Het dorpje is niet zo groot, dus wie zich ‘s avonds wil amuseren hoeft gewoon even rond te lopen en je zal sowieso wel een nachtclub tegenkomen waar je voor een prikje de bekende ‘buckets’ kan bestellen met je favoriete cocktail in. Wie wil kan op het strand ook een vuurshow meepikken om de avond goed in te zetten!

Geniet, relax en doe lekker niets

Volgens ons is Koh Phi Phi vooral de ideale plek om even helemaal te ontspannen. Plof je na de boottocht even neer met de voetjes in het zand en een heerlijke cocktail in de hand en laat alle stress en drukte van je afglijden. Op Koh Phi Phi gaat de tijd nu eenmaal trager en er zit nergens druk achter. Gewoon even heerlijk genieten!

Eigenlijk waren we niet van plan om naar Koh Phi Phi af te zakken, maar toen we beseften dat er in heel Thailand amper toeristen te vinden waren wilden we graag onze kans wagen om dit paradijseiland op een relaxte manier te bezoeken. We zijn heel blij dat we onze reisroute hebben aangepast, want Koh Phi Phi was genieten van begin tot eind!

Reiskosten: wat kost een reis naar Thailand?

Reiskosten: wat kost een reis naar Thailand?

8 handige dingen om te weten voor je naar Thailand reist.

8 handige dingen om te weten voor je naar Thailand reist.

10 leuke dingen om te doen in Bangkok + tips.

10 leuke dingen om te doen in Bangkok + tips.

Een mooie reisroute voor 3 weken in Thailand.

Een mooie reisroute voor 3 weken in Thailand.

Wat mag je zeker niet missen in Chiang Mai?

Wat mag je zeker niet missen in Chiang Mai?

Zo bezoek je Cheow Larn Lake in Khao Sok zonder groepstour.

Zo bezoek je Cheow Larn Lake in Khao Sok zonder groepstour.

Hiken naar het Khao Ngon Nak Viewpoint, Krabi (Dragon Crest Mountain).

Hiken naar het Khao Ngon Nak Viewpoint, Krabi (Dragon Crest Mountain).

Wat moet je zeker zien en doen in Krabi & Ao Nang?

Wat moet je zeker zien en doen in Krabi & Ao Nang?

2 reacties

Ik heb wat zorgen over kwallen. Ik heb kleine kinderen en lees horror verhalen over de kubus kwal die daar voorkomt (krabi, koh samui etc). Wat is jullie ervaring hiermee?

Dag Miriam. Daar hebben wij eigenlijk totaal geen last van gehad. Bij het snorkelen misschien 1 of 2 kwallen gezien, altijd op afstand. Er snorkelen daar elke dag honderden mensen, dus dat komt echt wel goed ;-)! En mocht je toch wat zekerheid willen kan je altijd een wetsuit meenemen, dan ben je sowieso beschermd tegen de kwallen.

Geef een reactie