Reiskosten: wat kost een reis naar Thailand?

Zuidoost-Azië staat bekend als backpacker-paradise, maar is ook bij de doorsnee reiziger enorm populair. De heerlijke keuken, levendige jungles, prachtige watervallen en tropische stranden spreken natuurlijk tot ieders verbeelding, maar dat is niet alles! Eén van de grote troeven van deze regio is namelijk het verrassend zachte prijskaartje dat eraan vasthangt. Thailand behoort tot één van de meest toeristische landen in Zuidoost-Azië, maar ook hier blijven de prijzen bijzonder laag. Wij hielden onze reiskosten in Thailand nauwgezet bij en splitsten deze op in enkele handige categorieën. De kosten zijn gebaseerd op een reis van 30 dagen met twee personen.

Vliegticket

De grootste hap uit je budget gaat meestal naar je vliegticket. Gelukkig is Bangkok één van de goedkoopste luchthavens in Zuidoost-Azië om vanuit Europa op te vliegen. Voor een enkel ticket betaalden wij €344,13 per persoon. Vaak zijn enkele tickets iets duurder in vergelijking met retourtickets en daarbovenop vlogen we ook nog eens in de nieuwjaarsperiode. Wie buiten de nieuwjaarsperiode vliegt en een retourticket boekt (heen en terug) kan dat ook al vinden vanaf €350. Dit is meestal met een tussenstop, voor een directe vlucht reken je best op wat meer.

Voor een enkel ticket betaalden we €344,13 per persoon, inclusief bagage.

Overnachting

Overnachtingen in Thailand kan je zo gek maken als je zelf wil. Backpackers vinden al een bed in een gedeelde kamer voor €3. Zelf hebben we liever onze eigen kamer met badkamer, maar ook dat vind je doorgaans aan een heel aangename prijs. In die prijs zit dan ook nog eens een dagelijkse poetsbeurt en een gratis fles water inbegrepen, niets op aan te merken dus! In totaal telden we €720,01 neer voor onze reisperiode van 30 dagen. Hiervoor hadden we steeds een mooie maar eenvoudige kamer, soms met zwembad. Wie liever in luxe resorts slaapt zal natuurlijk heel wat meer kwijt zijn.

Belangrijk om te vermelden is ook dat in onze prijs één duurdere overnachting zat. Bij aankomst in Bangkok moesten we in quarantaine en deze ene nacht kwam neer op 218,86. Maar liefst meer dan ⅓ van ons overnachtingsbudget. Jammer genoeg was dit verplicht en konden we hier dus niet onderuit. Hier zat wel een PCR-test, vervoer vanaf de luchthaven en 3 maaltijden bij inbegrepen.

In totaal betaalden we €720,01 aan accommodaties. Dit kwam neer op €360 per persoon of €12 p.p per nacht. Wanneer we de quarantaine-nacht niet meetellen betaalden we €8,35 per persoon per nacht. 

Eten en drinken

Het eten in Thailand is zo goedkoop dat we steeds 3 maaltijden per dag gingen uit eten. Een volwaardig gerecht aan een eetstalletje kost je slechts 60 baht (€1,75)  en dat geldt ook voor de goedkoopste opties op restaurant. Een duurder gerecht op restaurant kost je tussen de 100 baht (€3) en 350 baht (€10) en een Westerse maaltijd heb je vanaf 150 baht (€4,5). Water en frisdrank vind je voor 10 baht (€0,30) à 30 baht (€0,85). Geen goed nieuws voor de reizigers die al eens een biertje lusten, want een pintje kost meestal meer dan 70 baht (€2). In totaal gaven we met twee personen €637,94 uit aan eten en drinken in een periode van 30 dagen.

Eten en drinken kostte ons in totaal €637,94, ofwel €10,63 per persoon per dag. Dat is dus inclusief ontbijt, lunch, avondeten, snacks en een dagelijkse iced koffie.

Transport

De afstanden in Thailand zijn groot, dus wie graag meer dan zijn hotel verkent zal vaak vervoer moeten regelen. Wij maakten gebruik van bussen, metro’s, taxi’s, treinen, boten en brommers. Een gouden tip die we kunnen meegeven is de app ‘Grab’. Hiermee regel je een taxi voor een vaste lage prijs waardoor je dus zeker nooit teveel betaalt. Daarnaast hoef je ook niet te onderhandelen en weet de bestuurder direct waar je heen moet. Een paar voorbeelden van vervoerkosten:

  • Een busrit in Bangkok: 15 baht (€0,40) à 30 baht (€0,80) p.p
  • BTS in Bangkok: 40 baht (€1,15) p.p
  • Nachtbus van Bangkok naar Krabi: 740 baht (€21,5) p.p
  • Brommer voor één dag + benzine: ongeveer 200 baht (€5,5) + 50 baht (€1,50)
  • Ferry van Ao Nang naar Koh Phi Phi en terug: €25 p.p
  • Bus van Krabi naar Khao Sok: 250 baht (€7) p.p
  • Bus + Ferry van Khao Sok naar Koh Samui: 200 baht (€5,5) + 270 baht (€7,5) p.p
  • Vlucht van Koh Samui naar Chiang Mai, inclusief bagage: €100 p.p
  • Nachttrein van Chiang Mai naar Bangkok: €25 p.p

Voor vervoer ter plaatse betaalden we in totaal €498,84 of €249,42 per persoon.

Activiteiten

In Thailand kan je deelnemen aan een enorme waaier aan georganiseerde activiteiten. Dit kan gaan van een dagtocht op een traditionele longtail boat, over een Thaise kookles, tot een nachtelijke trektocht door de jungle op zoek naar tarantulas. Doorgaans proberen we zelf ons budget binnen de perken te houden door zo weinig mogelijk aan betalende activiteiten deel te nemen, maar uiteraard zijn het vaak net deze activiteiten die je reis gewoon zoveel indrukwekkender maken. Zo kan je bijvoorbeeld bepaalde plekken enkel bereiken via een boottocht. Enkele betaalde activiteiten:

In totaal betaalden we €174,04 voor activiteiten, wat neerkomt op €87,02 per persoon.

Extra’s

Naast alle bovenstaande uitgaven zijn er nog enkele kosten die niet in deze categorieën thuishoren. Zo betaalden we bijvoorbeeld €10 per persoon voor onze simkaart (1 maand onbeperkt internet), moesten we soms betalen voor een toiletbezoek, hadden we extra zonnecrème nodig of lieten we onze was doen. Daarnaast gaven we ook €5,93 uit aan souvenirs.

We waren nog eens €72,92 kwijt aan dit soort extra’s, wat neerkomt op €36,46 per persoon.

Alles samengeteld komt dit neer op een prijskaartje van €2103,75 (exclusief vliegticket) voor een periode van 30 dagen met twee personen. Dit komt neer op zo’n €35 p.p per dag, wat ervoor zorgt dat dit één van onze goedkoopste bestemmingen was tot nu toe! De prijs kan dus absoluut geen obstakel vormen voor wie een reis naar Thailand overweegt, integendeel!

8 handige dingen om te weten voor je naar Thailand reist.

8 handige dingen om te weten voor je naar Thailand reist.

10 leuke dingen om te doen in Bangkok + tips.

10 leuke dingen om te doen in Bangkok + tips.

Een mooie reisroute voor 3 weken in Thailand.

Een mooie reisroute voor 3 weken in Thailand.

Wat mag je zeker niet missen in Chiang Mai?

Wat mag je zeker niet missen in Chiang Mai?

Zo bezoek je Cheow Larn Lake in Khao Sok zonder groepstour.

Zo bezoek je Cheow Larn Lake in Khao Sok zonder groepstour.

Hiken naar het Khao Ngon Nak Viewpoint, Krabi (Dragon Crest Mountain).

Hiken naar het Khao Ngon Nak Viewpoint, Krabi (Dragon Crest Mountain).

Wat moet je zeker zien en doen in Krabi & Ao Nang?

Wat moet je zeker zien en doen in Krabi & Ao Nang?

Een bezoek aan de Phi Phi-eilanden: een minigids.

Een bezoek aan de Phi Phi-eilanden: een minigids.

Geef een reactie