Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Helemaal in het noorden van Californië vind je het Lassen Volcanic National Park, één van de minder bekende nationale parken in The Golden State. Onterecht, want de uitzichten en vulkanen zijn er fenomenaal. In je T-shirt kajakken op één van de staalblauwe meren, terwijl je hoog in de bergen nog dikke pakken sneeuw ziet blinken en je af en toe een zweempje zwavelgeur opsnuift, het is er niet abnormaal. Die diversiteit zorgt voor een verrassend bezoek. Wat ons betreft verdient Lassen Volcanic National Park zeker een plaatsje op je reisroute door de Verenigde Staten! 

Handig om te weten

Lassen Volcanic ligt in het noorden van Californië. Vanuit San Francisco doe je er met de wagen zo’n 4,5 uur over, terwijl het vanuit Los Angeles ongeveer 9,5 uur reizen is. Doorheen het park loopt er eigenlijk maar één weg, waardoor je onderstaande tips chronologisch kan volgen van zuid naar noord.

Voor een bezoekje aan het Lassen Volcanic National Park betaal je $30 per auto, maar wie meer dan drie nationale parken wil bezoeken, koopt beter een ‘America the Beautiful Pass’. Zo’n pas kost $80 per voertuig en is een jaar lang geldig in alle nationale parken van de Verenigde Staten. Je kan zo’n kaart aankopen aan de ingang van elk nationaal park.

Kamperen

Voor een relatief onbekend park heeft Lassen Volcanic verrassend veel kampeermogelijkheden. Er zijn 7 campings te vinden:

 • Butte Lake
 • Juniper Lake (gesloten in 2023)
 • Lost Creek (enkel voor groepen)
 • Manzanita Lake
 • Summit Lake
 • Southwest Campground
 • Warner Valley (gesloten in 2023)

Het reservatiesysteem van de campings in nationale parken in de Verenigde Staten is niet zo simpel. Lees vooraf onze tips voor kamperen in Amerika.

Hoeveel tijd heb je nodig in Lassen Volcanic + beste reistijd?

Met vaak zware sneeuwval tot diep in de lente kun je een bezoek aan Lassen best uitstellen tot de zomer of het begin van de herfst.  Als je toch besluit om eerder te gaan is het goed mogelijk dat veel paden en wegen nog gesloten zijn vanwege bergen sneeuw die nog niet geruimd zijn. Zo troffen we zelf midden juli nog veel sneeuw aan. Via de NPS-website kan je de condities van de wegen en wandelpaden vooraf raadplegen. Juli, augustus en september zijn de drukste maanden.

Met twee overnachtingen kan je al heel wat highlights meepikken, maar wie het park echt in detail wil verkennen rekent best op 3 à 4 volle dagen.

Fauna & Flora

De ‘Dixie Fire’ bosbranden van 2021 hebben helaas gigantische lappen van het nationale park aangetast, waar de ooit levendige bossen er nu kaal en doods bij liggen. Er wordt echter met man en macht gewerkt om het park te herstellen. Gelukkig is er nog veel gebied onaangetast gebleven, waar het ideaal is om wildlife te spotten! Hou je ogen open voor zwarte beren, poema’s, vossen, stinkdieren, muildierherten, slangen, uilen en nog heel wat meer.

Wat je zeker niet mag missen in Lassen Volcanic National Park

Brokeoff Mountain

 • Afstand: 11 kilometer
 • Hoogtemeters: 781 meter
 • Duur: 5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld – moeilijk

De Brokeoff Mountain Trail is een van de meest uitdagende trails in Lassen Volcanic National Park en biedt ook enkele van de beste panoramische uitzichten.

Je begint met een klim door weiden en bossen, maar uiteindelijk laat je de boomgrens achter je liggen op weg naar de top. Vanaf de top van de berg heb je een geweldig uitzicht op Lassen Peak, Mt. Diller, Mt. Shasta, Mt. Conard, Chaos Crags en het omringende landschap eronder.

Vanaf de top heb je ook een prachtig zicht op de caldera van Mount Tehama, de oude vulkaan. In het juiste seizoen kun je langs het pad op zoek gaan naar verschillende soorten wilde bloemen. Neem je verrekijker mee als je van vogels houdt, en kijk ook uit naar herten.

Er is jaarlijks maar een korte periode waarin deze route sneeuwvrij is, meestal van eind juli tot eind augustus.

Sulphur Works

Bij Sulphur Works kan je heel wat ‘hydrothermale’ natuurverschijnselen zien (en helaas ook ruiken), waaronder een borrelende modderpot. Je kan er met al je zintuigen waarnemen dat je op een gigantische gasbel aan het lopen bent! Veel wandelen is hier echter niet nodig, vanuit je auto zie je zo wolken stoom uit de grond komen, en langs het voetpad kun je alles rustig in detail bekijken. Vanaf Sulphur Works kun je trouwens ook de 3,5 kilometer lange wandeling tot aan Ridge Lakes maken.

Bumpass Hell

 • Afstand: 4,3 kilometer
 • Hoogtemeters: 130 meter
 • Duur: 1,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Bumpass Hell herbergt de grootste concentratie hydrothermale kenmerken in het prachtige Lassen Volcanic National Park. Heb je slechts tijd om één wandeling te maken in het park, kies dan voor deze! Je ziet er stoomopeningen, fumarolen en meer dan 16 hectare aan modderpotten en kokende bronnen, een prehistorisch landschap!

De geschiedenis achter deze plek is behoorlijk interessant. De omgeving werd voor het eerst verkend door pionier Kendall Vanhook Bumpass, die een geamputeerd been opliep omdat hij nietsvermoedend in een van de kokende modderpotten stapte!

Vandaag de dag is alles netjes aangegeven en loop je op een veilig houten pad langs alle kokendhete vulkanische uitlaatgassen heen. Via het Lassen-pad krijg je ook de kans om Mount Tehama te zien, een vulkaan die bijna 500.000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten.

Pas op: de geur van rotte eieren (zwavel) is hier erg doordringend,  je kunt het gebied echt ruiken voordat je er bent! De grootste fumarole in het park, Big Boiler, ligt langs de route.

Lake Helen

Lake Helen is een gletsjermeer waar je je heerlijk kan verfrissen (neem dat maar letterlijk!). Het meer is vernoemd naar Helen Tanner Brodt, de eerste vrouwelijke pionier die in 1864 de top van Lassen Peak bereikte. Vergeet je zwembroek niet!

Lassen Volcanic Peak

 • Afstand: 8 kilometer
 • Hoogtemeters: 600 meter
 • Duur: 4 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Lassen Peak is absoluut een hoogtepunt in het park. Het is de grootste koepelvulkaan ter wereld met een hoogte van meer dan 3187 meter. De wandeling naar de top van deze piek is veilig maar vergt best een grote inspanning. De meest recente uitbarsting vond hier plaats tussen 1914 en 1921, maar deze slapende vulkaan heeft nog steeds een werkende magmakamer onder de grond en is dus helemaal in staat om nog (meerdere keren) uit te barsten in de toekomst. Betreden op eigen risico dus!

Devastated Area Loop Trail

 • Afstand: 500 meter
 • Hoogtemeters: 5 meter
 • Duur: 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Dit interpretatieve pad is het resultaat van de uitbarsting van Lassen Peak in 1915 en vertelt het verhaal van hoe verwoestend de meest recente uitbarsting hier was. Er zijn veel informatieve borden en reusachtige rotsblokken die van Lassen Peak naar beneden zijn gestort.

Manzanita Lake

 • Afstand: 3 kilometer
 • Hoogtemeters: 16 meter
 • Duur: 40 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Een leuk plekje om een namiddag uit te blazen is ‘Manzanita Lake’. Het zicht op dit meer is een postkaartje op zich, en bovenop het prachtige panorama zijn er tal van activiteiten mogelijk. Je kan er zwemmen, kanoën, vissen, wandelen of gewoon lekker ontspannen. De makkelijke wandeling rond het meer is ook meer dan de moeite. Blijf je er tot zonsondergang, dan zie je de Lassen Peak baden in fantastische pastelkleuren.

Cinder Cone Trail

 • Afstand: 7,6 kilometer
 • Hoogtemeters: 320 meter
 • Duur: 2,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De Cinder Cone Trail ligt een beetje afgelegen, maar wie de tijd heeft mag zeker niet twijfelen. Hoewel de afstand en hoogtemeters goed meevallen, maakt het losse zand de hike best pittig. Gelukkig is het uitzicht de inspanning meer dan waard. Vanaf de top heb je uitzicht op de Painted Dunes, veelkleurige puimsteenvelden die zijn ontstaan door oxidatie van vulkanische as.

Met negen prachtige en wereldberoemde nationale parken in Californië, zoals Yosemite en Sequoia, wordt Lassen Volcanic al snel vergeten. Met zoveel natuurpracht is het natuurlijk moeilijk kiezen! Heb je nog een gaatje vrij tijdens je roadtrip door de Golden State? Geef Lassen Volcanic National Park dan zeker een kans, je proeft (en ruikt) er de sfeer van het bekendere maar eveneens vulkanische Yellowstone, right here in Californ-i-a!

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Een gids voor Pinnacles National Park

Een gids voor Pinnacles National Park

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

De leukste plekjes in San Francisco.

De leukste plekjes in San Francisco.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Geef een reactie