Redwood National Park

De 9 mooiste hikes in Redwood National Park.

Naast de grootste bomen ter wereld in Sequoia National Park is Californië ook de thuisbasis van de hoogste bomen ter wereld! Redwood National Park telt honderden van deze rode reuzen, en herbergt daarnaast ook 65 kilometer aan ruige kustlijn, tal van prachtige rivieren en zelfs droge prairies. Massale houtkap in de 19de eeuw reduceerde het aantal  gigantische redwoods tot amper 5%. Gelukkig leidde het verzet van enkele gepassioneerde mensen tot het oprichten van Redwood National Park om zo de overgebleven delen van de oerbossen te beschermen. In deze Redwood-gids delen we onze 9 favoriete wandelingen en een heel pak handige info om van je bezoek aan dit nationaal park een onvergetelijke ervaring te maken!

Handig om te weten

Redwood National Park ligt in het noordwesten van Californië, niet ver van de grens met Oregon. De dichtstbijzijnde stad is Crescent City en je vindt het park precies tussen de twee grote steden San Francisco (5,5 uur rijden) en Portland (5,5 uur rijden).

Redwood bestaat uit een nationaal park en drie state parks: Del Norte Coast Redwoods, Jedediah Smith Redwoods en Prairie Creek Redwoods State Park. Wij bezochten enkel  Jedediah Smith en Prairie Creek, waardoor onderstaand artikel zich dan ook op deze twee delen toespitst.

De toegangsprijs van Redwood National Park hangt af van welke delen je bezoekt. Meer info vind je hier terug.

Let wel op: Redwood Nationaal Park staat erom bekend dat er nogal wat auto-inbraken plaatsvinden. Sluit dus altijd je auto voor je gaat wandelen en zorg dat er geen waardevolle spullen zichtbaar in de auto liggen.

Hoelang heb je nodig om Redwood te bezoeken?

Redwood National Park is groot! Heb je slechts één dag? Dan bezoek je best één deel van het park. Wij bezochten zowel Jedediah Smith als Prairie Creek en deden dat in twee dagen (drie nachten). Wil je liever ieder hoekje en kantje van het park ontdekken? Reken dan zeker op een kleine week!

Wat is de beste tijd om Redwood te bezoeken?

Californië staat bekend als een zonovergoten staat, denk maar aan LA of Death Valley, maar de kustlijn in het noorden van de staat kent zijn eigen klimaat. Net als in San Francisco, the foggy city, krijg je in Redwood NP te maken met een dagelijkse mistbank die van over de oceaan de bossen in rolt. Naarmate de dag vordert klaart de mist gewoonlijk op, wat in de zomer mooie heldere dagen oplevert, maar in de herfst en winter vaak overgaat in regen. De lente is het beste seizoen om Redwood te verkennen want de regen neemt stilaan af, de zomerhitte is nog veraf, en het bos ziet er frisgroen en springlevend uit! De zomer is ook perfect voor een bezoekje, al hou je best rekening met de middaghitte en eventuele bosbranden.

Kamperen

Er zijn 8 ontwikkelde campings in het nationale park, waarvan er zich vier in Jedediah Smith State Park bevinden en vier in Prairie Creek Redwoods State Park. Het boeken van zo’n camping loopt iets anders dan de andere nationale parken in Amerika, je boekt namelijk via een afzonderlijke website. De website vind je hier.

Wil je liever backpacken? Er zijn verschillende backcountry-kampeermogelijkheden, maar je moet je permit meer dan 24 uur vooraf aanvragen (en maximaal 180 dagen op voorhand). Dat kan hier.

Fauna & Flora

Noord-Californië en Redwood National Park herbergen een ongelofelijke diversiteit aan wilde dieren, zowel op land als in de mariene ecosystemen. Op eender welk moment kan je er Roosevelt Elk, zeeleeuwen, migrerende walvissen (grijze walvissen, bultruggen en orka’s), Amerikaanse zeearenden, zalm en rivierotters spotten! Bij laagtij kan je er aan de kust ook anemonen, zeesterren, krabben en heel wat andere zeedieren bewonderen. Daarnaast hadden we het geluk om in de bossen een mama-beer met twee kleintjes tegen het lijf te lopen. Zomaar, langs de kant van de weg! Oh en ga ook zeker eens op zoek naar de bananenslak!

De echte ster is hier natuurlijk de ‘redwood’, ook wel kustmammoetboom genoemd. De redwood behoort tot de Sequoia-familie en is de hoogste boom ter wereld!

De 9 mooiste wandelingen in Redwood National Park

Prairie Creek Redwoods State Park

Lady Bird Johnson Grove Trail
 • Afstand: 2,4 kilometer
 • Hoogtemeters: 30 meter
 • Duur: 30 minuten tot een uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Dit korte pad van 2,4 kilometer door het redwood-bos is één van de meest populaire wandelingen in het park. Sommige redwoods die je hier terugvindt zijn meer dan 2000 jaar oud! Het bos dankt zijn naam aan de voormalige first lady van de Verenigde Staten, Lady Bird Johnson, die in 1968 Redwood National Park inwijdde. Tegenwoordig vind je er educatieve borden langs het pad, waardoor het de ideale wandeling is om wat meer over deze sequoia’s te leren.

Fern Canyon
 • Afstand: 1,8 kilometer
 • Hoogtemeters: 40 meter
 • Duur: 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Fern Canyon is een kloof van 15 meter die bedekt is met oude prehistorisch varens. Sommige varens maken zelfs deel uit van een oude soort die 325 miljoen jaar oud is! Het pad is een korte lus van 1,8 kilometer die begint aan het einde van de Davison Road (voorbij Gold Bluffs Beach). De weg naar de trailhead is onverhard en kan moeilijk te berijden zijn na een hevige regenbui. Ga dus voor je wandeling altijd even langs in het visitor center voor een recente weerupdate.

Helaas konden we deze hike zelf niet maken, want je hebt namelijk een permit nodig! Alle info over het aanvragen van zo’n permit vind je hier.

Tall Trees Grove Trail
 • Afstand: 5,8 kilometer
 • Hoogtemeters: 238 meter
 • Duur: 2 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De Tall Trees Grove is de thuisbasis van de hoogste boom ter wereld, de Hyperion, die maar liefst 115 meter hoog is! Om dit even in perspectief te plaatsen: dat is groter dan het Vrijheidsbeeld. Om de boom te beschermen wordt de locatie ervan geheim gehouden, maar ook op de Tall Trees Grove Trail kom je enkele gigantische exemplaren tegen. Je begint vanaf de parking waarbij je al snel afdaalt naar de bodem van het bos. Op de terugweg moet je dus best wat klimmen.

Ook voor deze wandeling moet je vooraf een permit aanvragen en dat doe je hier. Je krijgt dan de dag vooraf een mail met een code. Die code gebruik je om de poort te openen waarna je nog enkele kilometers over een onverhard pad rijdt tot aan de parking.

Prairie Creek, Big Tree, and Cathedral Trees Loop
 • Afstand: 4,8 kilometer
 • Hoogtemeters: 65 meter
 • Duur: 1 à 1,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Deze wandeling start vanaf het Prairie Creek bezoekerscentrum en slingert langs de Cathedral Trail, Big Tree Wayside en Elk Prairie. Het is de perfecte wandeling voor een eerste kennismaking met het park. Hou je ogen open in de buurt van het bezoekerscentrum, want wie weet zie je er Roosevelt Elk, een soort die recent zelfs bijna uitgestorven was!

Prairie Creek Nature Trail
 • Afstand: 2 kilometer
 • Hoogtemeters: 24 meter
 • Duur: 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De Prairie Creek Nature Trail wordt niet meer 100% onderhouden, waardoor je soms onder of over omgevallen bomen moet klauteren. Dit maakte de wandeling voor ons één van de leukste wandelingen in het park! Daarnaast was het er ook gewoon heel rustig, waardoor je je onder de gigantische bomen en varens terug de prehistorie in voelt gekatapulteerd. Je krijgt heel wat prachtige dingen te zien voor een minimale inspanning. Een echte aanrader!

Jedediah Smith Redwoods

Simpson Reed Trail
 • Afstand: 1,4 kilometer
 • Hoogtemeters: 16 meter
 • Duur: 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Voor een ander gemakkelijk parcours in Redwood National Park kan je bij de Simpson Reed Trail terecht. Het groene bos geeft je echte jungle-vibes en tijdens de korte wandeling sta je oog in oog met verschillende gigantische redwoods. Deze wandeling was één van de populairste paden in het park, maar sinds de wegmarkeerder werd weggehaald is het er een pak rustiger geworden.

Stoute Grove Trail
 • Afstand: 1 kilometer
 • Hoogtemeters: 10 meter
 • Duur: 15 minuten tot een half uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Ondanks dat de Stoute Grove Trail een zeer korte wandeling is bleek het onze favoriete trail in Redwoods National Park te zijn! Stoute Grove is de thuisbasis van een 44 hectare groot bos van oude sequoia’s in het hart van Jedediah Smith Redwoods State Park. Aangezien veel van de bomen hier honderden, zo niet duizenden, jaren oude zijn is het niet ongewoon om redwoods van meer dan 100 meter hoog te zien!

Grove of Titans
 • Afstand: 2,7 kilometer
 • Hoogtemeters: 40 meter
 • Duur: 45 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

We ontdekten deze wandeling eigenlijk puur toevallig toen we aan de verkeerde trailhead parkeerden. Een ranger sprak ons aan om deze nieuwe wandeling te promoten, want hij werd nog maar pas geopend! Toen wij er waren was de wandeling zelfs nog niet eens volledig afgewerkt. Grove of Titans Trail is een proefproject waarbij men wandelingen wil creëren met een minimale impact op de omgeving. Hiervoor wordt gewerkt met duurzame materialen waardoor wandelaars niet meer op de fragiele ondergrond moeten wandelen. Naar onze mening werd het een prachtige en interessante wandeling (met een pak meer aandacht voor de ervaring van de inheemse volkeren met deze prachtige natuur) die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Redwoods National Park!

Boy Scout Tree Trail
 • Afstand: 8,5 kilometer
 • Hoogtemeters: 285 meter
 • Duur: 2 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk – gemiddeld

De Boy Scout Tree Trail is één van de meer uitdagende, maar meest indrukwekkende wandelingen in het park. Om tot aan de parking te komen moet je eerst al over de onverharde Howland Hill Road rijden, die op zijn beurt één van de meest adembenemende ritten van je leven wordt. Tijdens de wandeling passeer je langs tientallen gigantische sequoia’s en is de bodem van het bos volledig bedekt met varens. Een echt paradijs voor de natuurliefhebber!

Na ons eerdere bezoek aan Sequoia National Park waren we bang dat we niet meer onder de indruk zouden zijn van de redwoods. ‘We couldn’t be more wrong’, en gelukkig maar! Op je eentje ronddwalen tussen deze rosse reuzen voelt soms als het betreden van een kathedraal waarvan de zuilen tot de hemel lijken te reiken. Wanneer de eerste streepjes zonlicht dan voorzichtig door de mist beginnen te priemen lijkt het al helemaal een ‘little slice of heaven on earth’. Een bezoek aan Redwood National Park mag dus zeker niet ontbreken tijdens je roadtrip door Californië!

Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Een minigids voor Lassen Volcanic National Park.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

Joshua Tree National Park: overnachten in de woestijn.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De hike naar El Capitan, Eagle Peak & Upper Yosemite Falls: de ultieme uitdaging.

De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

De ultieme reisgids voor Yosemite National Park.

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Alabama Hills ontdekken in Californië.

Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Alles over Kings Canyon & Sequoia National Park.

Een gids voor Pinnacles National Park

Een gids voor Pinnacles National Park

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Whitmore Hot Springs: het best bewaarde geheim van de VS.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Half Dome: een adembenemende beklimming.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Een mini-reisgids voor Death Valley National Park.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

Highway One: 12 plekjes waar je absoluut moet stoppen.

De leukste plekjes in San Francisco.

De leukste plekjes in San Francisco.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Los Angeles: een weekend in Venice Beach.

Geef een reactie